Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Europenii au pus tunurile pe Guvernul PSD-ALDE

Ziarul de Vrancea
25 sep 2018 645 vizualizări

Viorica Dăncilă a fost luată la rost de colegii social-democrați europeni pe tema referendumului pentru familie n premierul s-a apărat mințind de trei ori n liberal-democrații de la Bruxelles îl critică virulent pe “liberal-democratul” Tăriceanu n avocații din Europa țin cu procurorii din România

Viorica Dăncilă a afirmat de trei ori ieri în fața socialiștilor europeni că PSD nu va face campanie pentru referendum, potrivit unor imagini video făcute publice de europarlamentarul Cătălin Ivan. "Partidul Social Democrat nu va face campanie, nu va face campanie. Este obligația tuturor să facă acțiuni care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta", a spus Dăncilă la reuniunea la reuniunea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. În realitate, PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, promovează referendumul, susținând familia tradițională. Răspunsul Vioricăi Dăncilă a venit după ce mai mulți europarlamentari social-democrați străini s-au arătat nedumeriți că un partid de stânga poate susține un demers conservator. Liviu Dragnea a declarat recent că va vota la referendum pentru familia tradițională. "Eu voi vota fără ezitare pentru familie, în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni“, a spus Liviu Dragnea, după votul dat în Senat pentru modificarea definiției familiei în Constituție. "Am susținut organizarea acestui referendum și voi participa cu siguranță la scrutin", a mai spus Dragnea atunci.Ultimul exemplu este cel al președintelui PSD Prahova și președinte al Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu și senatorului PSD Emanoil Savin, care au participat la o conferință organizată în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" de Coaliția pentru Familie pentru susținerea familiei tradiționale, acțiune care a stârnit critici pe rețelele de socializare.Viorica Dăncilă a mai spus, potrivit imaginilor video, că sub nicio formă nu este îndreptat referendumul "spre o anumită o orientare sexuală". "Vom vedea ce va ieși dacă vom veni la vot", a adăugat Dăncilă.Europarlamentarul Cătălin Ivan acuză PSD de dublu limbaj. "Ca sa vedeți singuri, să nu va mai zic eu, ce înseamnă dublul limbaj. Una zic la București, alta la Bruxelles. Dragnea zice că PSD susține referendumul, Dancilă, din poziția de al doilea om în partid, spune răspicat și repetă de trei ori că PSD nu susține același referendum. Cât de ticălos să fii să încerci să folosești o temă atât de sensibilă și importanta în interes personal și nici măcar să nu ți-o asumi până la capăt?", a scris Cătălin Ivan.

"Nu există răspunsuri din partea lui Tăriceanu, doar perdele de fum"

Liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, s-a declarat “extrem de îngrijorat de situația din România”, după o întrevedere avută la Bruxelles cu premierul Viorica Dăncilă. “Sunt extrem de îngrijorat de situația din România”, a scris, pe contul său de Twitter, Manfred Weber, care și-a anunțat recent candidatura pentru a fi desemnat de PPE la șefia Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor. “L-am întrebat pe premierul Viorica Dăncilă astăzi despre corupție și independența sistemului judiciar. Nu vom negocia în privința statului de drept”, a subliniat liderul PPE. El și-a însoțit postarea cu o scurtă înregistrare video în care afirmă că România “face pași înapoi în lupta împotriva corupției, iar independența sistemului judiciar este sub presiune”. “În această vară, în București, am văzut cetățeni bătuți de poliție. Sincer, este inacceptabil”, a adăugat Weber. “Lupta împotriva corupției nu este un lux, este o necesitate absolută pentru a ne proteja cetățenii și afacerile de abuzul statului”, a precizat el. Weber a cerut “urgent guvernului român să schimbe această direcție”. De asemenea, europarlamentarul Matthijs van Miltenburg, membru al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a scris pe Twitter, în timpul întâlnirii cu liderul ALDE, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, că acesta dă vina pe statul paralel, pe serviciile secrete pentru deficiențele privind statul de drept.  "Este prea simplu, așa că am întrebat ce măsuri va lua pentru a lupta împotriva corupției, pentru a lupta împotriva fraudei și pentru a acționa în vederea dezvoltării României", a scris europarlamentarul într-o serie de postări pe Twitter. Concluzia sa, în ultima postare a fost: "Nu există răspunsuri din partea domnului Tăriceanu, doar perdele de fum". Reamintim că ALDE, condus de Tăriceanu face parte din grupul ALDE european.

Un milion de avocați europeni bat obrazul Guvernului

Federația Barourilor din Europa (FBE) a adoptat în cadrul ultimei sale Adunări Generale, desfășurată la Varșovia, o rezoluție privind încălcarea statului de drept în România. Adunarea Generală a FBE, reprezentând 250 de barouri membre și un milion de avocați membri, și-a exprimat “profunda îngrijorare cu privire la încălcarea continuă a statului de drept de către partidul de guvernământ prin inițiative legislative care reduc lupta împotriva corupției și fac judecătorii și procurorii vulnerabili la intervenția politică, precum și prin procedurile de schimbare a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, a Procurorului General și a conducerii Inspectoratului Judiciar în scopuri politice”. “Solicităm guvernului român să oprească imediat toate aceste măsuri și să-și continue eforturile împotriva corupției printr-o legislație care să nu favorizeze oamenii politici și prin proceduri de selectare a conducerii judecătorilor care să respecte independența acestora și sistemul judiciar în general”, se spune în rezoluție, al cărei text a fost publicat la 23 septembrie pe site-ul FBE.

Dăncilă: Jandarmerița, “bătută cu bestialitate de protestanți"

Europarlamentarul Cărălin Ivan susțune că premierul Viorica Dăncilă a vorbit la întâlnirea cu membrii Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European despre femeia jandarm “bătută cu bestialitate de protestanți" în timpul incidentelor violente din 10 august. "Tocmai am aflat de la Viorica Dăncilă, în plenul Grupului S&D, că jandarmerița a fost bătută cu «bestialitate de protestanți». Sper că traducătorii au înțeles că este vorba de protestatari. Să nu intrăm într-un conflict religios", a comentat ironic Cătălin Ivan pe contul său de Facebook.

Torționarul Ion Ficior a murit la Jilava

 fostul comandant al coloniei de muncă Periprava fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității

Torționarul Ion Ficior a murit la spitalul Penitenciarului Jilava, unde executa o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. În martie anul trecut, Ficior fusese condamnat de Înalta Curte pentru infractțuni contra umanității. Fostul torționar a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici. Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieșit faptul că, în perioadă în care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior, au decedat 103 deținuți, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor. Anchetatorii au mai stabilit că deținuții de la Periprava erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condițiile de muncă inumane la care erau supuși aceștia.

Un român dispărut la Istanbul la sfârșitul lunii august a fost găsit și repatriat

Un român dispărut la Istanbul la sfârșitul lunii august a fost găsit și repatriat, anunță MAE. "Ministerul Afacerilor Externe face cunoscut că, în cursul nopții de 25 spre 26 septembrie a.c., prin intermediul Consulatului  General al României la Istanbul, s-a reușit repatrierea cetățeanului român care a fost dat dispărut în orașul Istanbul la data de 30.08.2018. Menționăm că, între momentul sesizării dispariției cetățeanului român și cel al identificării acestuia, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul și al Ambasadei României la Ankara, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, au întreprins o serie de demersuri specifice complexe, inclusiv în cooperare cu autoritățile locale turce", precizează miercuri instituția. Bărbatul a fost identificat de către reprezentanții oficiului consular în cursul zilei de 25 septembrie, acesta fiind recunoscut după semnalmente de către cetățenii turci, care au facilitat prezentarea sa la consulat. "Ulterior procedurilor standard de identificare și respectiv după contactarea familiei, cetățeanul român a beneficiat de asistența consulară necesară îmbarcării la bordul primei curse aeriene cu destinația București, fiind condus la aeroport de către o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului consular de la Istanbul", menționează MAE.  Bărbatul, Salvatore Popescu,  a dispărut în Istanbul, la Palatul Topkapi acesta despărțindu-se de grupul cu care venise. Soția sa a sesizat inițial autoritățile turce și apoi și pe cele române.

UDMR a suspendat protocolul parlamentar cu PSD

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în școlile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE. “Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliția de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani și, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi în fiecare sesiune facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanța simplă din august, acel articol privind predarea limbii și literaturii române în școala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva și atunci, sigur, putem lua prioritățile legislative și ale lor și ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanța simplă din august”, a afirmat Kelemen Hunor, la Parlament, întrebat dacă protocolul de colaborare parlamentară cu PSD – ALDE este în vigoare sau trebuie reînnoit. Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educației, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanții UDMR, una privind învățarea limbii române la clasele primare din școlile cu predare în limba maternă și cealaltă privind recunoașterea comasării Universității “Petru Maior” cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Cazan: Dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri

Directorul general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, Laurențiu Cazan, s-a prezentat, ieri, la Parchetul General pentru a fi audiat în ancheta care vizează violențele din 10 august. La ieșire, întrebat dacă ar lua aceleași măsuri, Cazan a spus: ”Categoric. Dacă mâine ar fi 10 august aș lua aceleași măsuri”. El a declarat că ”s-a respectat legea ad-literam”. ”Modul de restabilire a ordinii publice s-a făcut în concordanță cu legea specială”, a mai spus Cazan. Acesta a afirmat că nu poate face alte precizări cu privire la ancheta în curs, dar a cerut să nu se mai folosească termenul de ”a gaza”. ”Am văzut că se folosește în spațiul public termenul a gaza. V-aș ruga să consultați un DEX să vedeți ce înseamnă cuvântul a gaza”, a mai spus Cazan.Mai devreme în cursul zilei s-a aflat la Parchet și comisarul șef de poliție Mihai Chirică, cercetat și el în dosar. Acesta nu a făcut declarații presei.  Parchetul General a anunțat săptămâna trecută că șeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoș și Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriți penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurențiu Cazan, director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals intelectual și participație improprie la uz de fals în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.Peste 400 de persoane au fost rănite, iar numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violențelor de la protest ajunsese săptămâna la aproape opt sute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.