Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Europarlamentare: Jumătate dintre candidații eligibili au probleme de integritate

Ziarul de Vrancea
18 mai 2019 1542 vizualizări

38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, inamici ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European

Mișcarea civică Inițiativa România a lansat ieri site-ul www.romania-alege.ro și precizează că 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, inamici ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European.  Inițiativa România a analizat 75 de candidați eligibili (cu șanse de a primi un mandat de europarlamentar), în baza sondajelor de opinie, realizate până la mijlocul lunii aprilie. Este vorba de 15 candidati din partea Partidului Social Democrat, 15 candidați din partea Partidului Național Liberal, 12 candidați din partea Alianței 2020 USR PLUS, 8 candidați din partea Alianței Democraților și Liberalilor – ALDE, 6 candidați din partea Partidului Mișcarea Populară, 6 candidați din partea Partidului PRO România, 4 candidați din partea Uniuni Democrate Maghiare din România, câte un candidat din partea Partidului PRODEMO, Partidului România Unită, Partidului Socialist Român, Partidului Social Democrat Independent, Uniunii Naționale pentru Progresul României, Blocului Unității Naționale – BUN, candidații independenți, Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea.

Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea  (probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, voturi pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene (declarații și inițiative, acțiuni împotriva demnității umane, libertății, democrației, egalității, drepturilor omului).

Rezultatele statistice sunt următoarele:

Kelemen Hunor: Ideea să îi omorâm pe PSD-iști e generoasă

n “Nu există un lider în zona Opoziției care să coaguleze o nouă majoritate”, se plânge liderul UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Satu Mare, că ideea de a înlătura de la guvernare coaliția PSD - ALDE este “generoasă”, însă nu vede un lider politic din Opoziție care să coaguleze o nouă majoritate. El a explicat că formarea unei noi majorități în perioada dintre alegeri este legală și constituțională, însă nu există un lider care să coaguleze o astfel de majoritate. “Pentru acest lucru ai nevoie de o idee, de un program sau de un lider, sau în cel mai bun caz ambele să existe, și ideea să existe și un program și un lider politic. Ideea să îi omorâm pe PSD-iști și pe cei de la ALDE e o idee generoasă, dar ce se va întâmpla a doua zi? Ok, ai făcut, ai rezolvat, în a doua zi ce urmează? Eu nu văd ideea în jurul căreia se poate forma o majoritate și nu văd un lider. Nu există un lider în acest moment în zona Opoziției care are capacitatea politică, are autoritatea necesară, are viziunea necesară, moral stă extrem de puternic ca să coaguleze o majoritate. Eu nu văd un lider”, a declarat Kelemen Hunor. Președintele UDMR a opinat că niciun lider al principalelor partide din Opoziție nu ar avea asemenea calități.

“Traian Băsescu - haideți să fim totuși oameni serioși, după 10 ani cine mai vrea cu Băsescu? Pe lângă Iliescu e al doilea care a făcut cele mai multe dezastre în această țară. N-o să ne întoarcem la Băsescu, bănuiesc eu. Ludovic Orban - mă îndoiesc că ar fi liderul în jurul căruia se poate forma o majoritate. Dan Barna sau Dacian Cioloș - nu cred. Victor Ponta - nu mi se pare. Deci avem o problemă. Eu spun că acest guvern poate fi înlocuit oricând când există o majoritate și când această majoritate are capacitatea să dea un nou guvern, ceva coerent măcar pentru o perioadă scurtă, până în 2020”, a subliniat Kelemen Hunor.

Vineri, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, tot la Satu Mare, că un vot masiv pentru PNL la europarlamentare ar arăta că actuala guvernare nu mai are nicio legitimitate, iar acest lucru ar putea să ducă la o criză în cadrul coaliției și chiar la căderea Guvernului. El a precizat că, după alegeri, PNL va depune o moțiune de cenzură.

Plângere penală împotriva jandarmilor de la Topoleveni

n un număr de 41 de grupuri civice solicită demisia ministrului Afacerilor Interne

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că va depune plângere penală împotriva jandarmilor de la Topoloveni. Liberalul a afirmat că protestatarii adunați spontan au fost ridicați în mod abuziv de către jandarmi. “Am luat decizia de a depune luni dimineața o acțiune penală împotriva șefului dispozitivului de jandarmi care a acționat la Topoloveni împotriva unui grup de protestatari. În mod abuziv, jandarmii prezenți au ridicat protestatarii adunați spontan, deși aceștia fluturau actele de identitate pentru a se legitima. Caracterul spontan al acestui protest este întărit de faptul că nu a existat o informare publică referitoare la vizita președintelui PSD, Liviu Dragnea, la Topoloveni. Oamenii pașnici, care au protestat civilizat pe trotuar, s-au adunat spontan la auzul veștii că Liviu Dragnea e în Topoloveni. Practic, sechestrarea unor cetățeni europeni reprezintă un grav abuz al jandarmilor din dispozitiv”, a spus Florin Roman. El a mai precizat că “reținerea la poliție a protestatarilor a fost calculată în așa fel aceștia au fost lăsați să plece acasă imediat după ce Liviu Dragnea a părăsit localitatea Topoloveni”.

Pe de altă parte, un număr de 41 de grupuri civice solicită demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru maniera în care jandarmii au intervenit vineri la Topoloveni. “Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancționare ce nu presupunea conducerea la secția de poliție, deoarece nu exista vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea”, se arată într-un comunicat de presă remis de grupurile civice. Reprezentanții acestora acuză Jandarmeria că a încălcat articolul 30 din Constituție, referitor la libertatea de exprimare a opiniilor și libertatea de comunicare în public. “În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a amenințat cu dosare penale participanții la manifestațiile de stradă desfășurate la Iași și Galați. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a «împiedica desfășurarea de activități de campanie ale simpatizanților PSD». Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze amenințări la adresa unor cetățeni doar pentru că aceștia protestează împotriva unui partid, fie el și de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, țară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetățenilor”, potrivit sursei citate.

Bărbat ascuns într-o groapă acoperită cu gunoi ca să scape de închisoare

Polițiștii l-au prins, sâmbătă, pe un bărbat de 38 de ani, condamnat la 4 ani și 10 luni pentru tulburarea liniștii publice, care se ascundea într-o groapă acoperită cu scânduri și gunoi, în orașul Buhuși, județul Bacău. „Sâmbătă, 18 mai a.c., în urma efectuării unei ample acțiuni informativ-operative, polițiștii băcăuani de investigații criminale au descins în cartierul Orbic din orașul Buhuși, unde au depistat un bărbat, de 38 ani, din orașul Buhuși, care se afla ascuns într-o groapă acoperită cu scânduri și gunoi”, au transmis reprezentanții IPJ Bacău.

Judecătoria Buhuși a emis, pe numele său, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, prin care a fost condamnat la 4 ani și 10 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. Bărbatul a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău.

Băsescu: Primitivii care au învelit crucile soldaților români să răspundă pentru profanare

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, că “primitivii” care au învelit crucile soldaților români din cimitirul Dărmănești, trebuie să răspundă în fața legii pentru profanare. “Mi-aș dori ca acești primitivi care au învelit crucile soldaților români să răspundă în fața legii pentru profanare. Povestea cu «să analizăm, să vedem dacă e pe pământul din Harghita sau pe teritoriul Bacăului» este una artificială și care nu justifica sub nicio formă profanarea crucilor mormintelor soldaților români căzuți la datorie în Primul sau în al Doilea Război Mondial. Aș vrea ca această scurtă declarație să fie un semnal de protest împotriva atitudinii primitivilor de cetățeni români de etnie maghiară. Atenție, nu mă refer la toți minoritarii unguri, pe care-i respect fără rezerve, dar resping atitudinea extremiștilor unguri și a UDMR care nu-i mai reprezintă, după părerea mea, pe minoritarii unguri decât un tronson foarte îngust al extremiștilor este reprezentat de UDMR”, a declarat Traian Băsescu într-o conferință de presă. El a menționat că este vorba despre un cimitir militar în care sunt îngropați 1.143 de militari, din care 984 de eroi necunoscuți români, unguri, germani, austrieci și ruși căzuți la datorie.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău au demarat cercetări, vineri, după ce mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului din Dărmănești au fost acoperite cu saci din material plastic, sub pretextul că ar fi amplasate ilegal, imaginile fiind postate pe pagina de socializare a unor activiști maghiari.

Tăriceanu le cere simpatizanților să nu voteze la referendum

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis, sâmbătă, organizațiilor partidului pe care îl conduce, să-i îndemne pe cetățeni să nu ridice buletinele de vot pentru referendum întrucât acest lucru echivalează cu prezența la acest scrutin. “Atenție! Mesajul clar către organizații este ca votanții să nu ridice nici buletinele de vot, pentru că ridicarea buletinelor echivalează cu prezență și validarea referendumului. Trebuie să arătăm că nu suntem așa de naivi încât să nu înțelegem aceste manevre. Ne propunem să boicotăm acest referendum și pentru faptul că există un deficit democratic, un deficit de cunoaștere a modului în care funcționează instituțiile europene și a rolului lor”, a spus Tăriceanu.

Poliția Română: În primele luni ale anului 2019, criminalitatea a scăzut

Poliția Română anunță că, în primele luni ale anului 2019, criminalitatea a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, infracțiunile de omor înregistrează o scădere de 8,6%, față de primele patru luni din 2018, tentativa la această infracțiune fiind în același trend (-7,9%). De asemenea, numărul faptelor de natură penală sesizate, în primele luni din 2019, a scăzut cu 0,7%, față de perioada similară a anului trecut. Același trend descendent îl înregistrează infracțiunile de natură judiciară (-1,96%). Infracțiunile contra patrimoniului sunt, la începutul acestui an, în scădere cu 0,9%. Astfel, infracțiunile de furt au scăzut cu 5,1%, iar tâlhăriile cu 0,6%. Faptele de loviri sau alte violențe au scăzut cu 1,6%, în timp ce infracțiunile stradale cu 4,39%. Și numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 4,9%, al persoanelor decedate cu 6,2%, iar al răniților grav cu 5,4%, mai susține Poliția Română.

Copil de 11 ani, exploatat prin muncă de doi indivizi, cu acordul tatălui său

Polițiștii din Dâmbovița au deschis o anchetă și fac cercetări pentru trafic de minori și exploatarea persoanelor vulnerabile după ce un consilier social i-a sesizat că un copil de 11 ani este pus să presteze munci grele, de tatăl său, care încasa, apoi, banii. Polițiștii din Găești au fost sesizați că un copil de 11 ani a fost exploatat de mai mult timp, fiind folosit la îngrijirea animalelor de către doi bărbați din localitățile Găești și Crângurile, iar tatăl său încasa banii. „Fapta a fost sesizată de un consilier social de la Primăria Găești. Pentru activitatea desfășurată, minorul era răsplătit cu bani, iar o parte dintre aceștia erau colectați de către tatăl său”, a transmis, ieri, Poliția Dâmbovița. Băiatul, din localitatea Mogoșani, era trimis la muncă de tatăl său. Copilul era răsplătit, pentru munca sa, cu aproximativ 600 de lei pe lună, dar banii, în mare parte erau luați de părinte. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru trafic de minori și exploatarea persoanelor vulnerabile. Dosarul penal urmează să fie declinat către DIICOT.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.