MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Epidemiolog: Acest vârf va fi depășit în două săptămâni și va începe o scădere
În acest moment, virusul circulă prin focare și nu există o stare epidemică generală pe întreg teritoriul țării, spune Molndar Geza, care se declară “optimist” n în cele două zile din weekend au fost raportate peste 1.200 de cazuri, un record
Epidemiologul Molnar Geza a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată țara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. El consideră că izolarea este un act medical, iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul. Epidemiologul nu consideră că starea de urgență se mai impune să fie folosită în acest moment. „În momentul de față nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al țării sau respectiv la întreaga populație a României. Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat Molnar Geza la Digi24. Acesta spune că cei 406 oameni infectați cu noul corornavirus care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri în săptămâna următoare.
Epidemiologul spune că instituirea stării de urgență nu va scădea numărul de cazuri. “Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluției cazuisticii și înregistrării cazuisticii.
Sâmbătă, nou record de cazuri raportate
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă că au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19, un record de la începutul pandemiei. Duminică, au fost raportate alte 456 de cazuri noi, astfel că totalul a ajuns la 32.535. De asemenea, în cele două zile au fost raportate în total 37 decese, bilanțul ridicându-se la 1.884.
La ATI, erau ieri internați 243 de pacienți. Până duminică, la nivel național, au fost prelucrate 847.586 de teste.
Arafat: Situația nu este sub control
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, dr. Raed Arafat, a declarat la TVR, referindu-se la numărul mare de noi cazuri de COVID-19, că “dinamica este crescătoare, nu este sub control”. “Aceste date ne spun că situația este încă într-o dinamică crescătoare, nu este sub control. Apar focare, dar există și transmitere comunitară foarte importantă. Sunt zone mai afectate în acest moment, dar asta nu înseamnă că celelalte sunt scutite, pot și ele oricând să înceapă să aibă mai multe cazuri”, atrage atenția șeful DSU. Arafat afirmă că, pentru a rupe lanțul de transmitere, oamenii trebuie să respecte regulile - purtarea măștii, evitarea locurilor aglomerate, igiena mâinilor. “Nimeni nu vrea să se întoarcă la restricții, este discutată în acest moment intenția resticționării din nou, dar, ca să nu ajungem la acest lucru, trebuie să aplicăm regulile de distanțare și de purtare a măștii, de evitare a contactului cu persoanele care au risc de transmitere”, a subliniat Arafat.
Șeful DSU a adăugat că principala provocare acum este dată de faptul că, odată cu creșterea numărului cazurilor, va crește și numărul pacienților internați la terapie intensivă, ceea ce pune pune presiune pe sistemul sanitar.
Câte teste au fost prelucrate în centrele din țară
Conform informațiilor obținute de site-ul G4Media, în România există 116 centre de testare, dintre care 95 de stat și 21 private. În centrele de testare aparținând instituțiilor publice au fost făcute 557.406 teste, adică 67,61%, iar în centrele private au fost făcute 266.937 teste, adică 32,39%.
Cele mai multe teste au fost prelucrate în București: 296.365 (36% din numărul total de teste, de la nivel național), urmat de Iași – 74.311. La polul opus se află Dâmbovița, unde au fost efectuate doar 697 de teste (0,08%). De precizat că în centrele universitare sunt prelucrate teste și pentru județele vecine.
Fost ministru PSD: Dacă Orban și-a pierdut răbdarea, să își “de-a” demisia
Fostul ministru PSD al Sănătății Florian Bodog scrie, într-o postare pe Facebook, distribuind poziția Federației Sanitas referitoare la legea privind carantina și izolarea, că, dacă Ludovic Orban și-a pierdut răbdarea, nu are decât să își “de-a” demisia și să plece de unde a venit. El spune că, în calitate de medic, nu poate accepta asemenea “aberații”, astfel că nu va vota în Senat “o asemenea batjocură”.
“Dacă Ludovic Orban și-a pierdut răbdarea, nu are decât să își de-a demisia și să plece de unde a venit!”, a scris pe Facebook fostul ministru al Sănătății. Niciun senator responsabil și de bună credință nu poate vota o lege scrisă pe genunchi, așa cum propune Guvernul PNL„, scrie Bodog. El afirmă că proiectul propus de cei pe care îi numește “gașca de incompetenți a lui Orban” conține o serie de aberații pe care el, în calitate de medic nu le poata accepta!
“Pe cale de consecință, nu voi vota în Senatul României o asemenea batjocură la adresa sănătății și libertății românilor!”, anunță Bodog.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, sâmbătă, că are “un mesaj de revoltă și indignare” față de amânarea dezbaterii de către Senat a legii care să pună la dispoziție autorităților “instrumentele indispensalbile în lupta împotriva epidemiei”, declarându-se la capătul răbdării. “Amânarea înseamnă o creștere dramatică a risului de infectare”, a spus el.
Legea privind carantina și izolarea propusă de Guvern a trecut de Camera Deputaților, cu numeroase amendamente rpopuse de PSD, fiind acum la Senat, unde a fost discutată în Comisia juridică, însă la Senat, votul a plen a fost amânat.
Președintele Uniunii Naționale a Studenților din România a murit la Mamaia
Președintele Uniunii Naționale a Studenților din România, Vlad Dediu, în vârstă de 22 de ani, a murit pe litoral, el intrând în mare, în Mamaia, de unde a fost scos în stare gravă de mai mulți martori. A fost resuscitat de cadrele medicale și dus la spital în stare de inconștiență, dar având puls. El a murit la unitatea medicală.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, echipele de intervenție au fost solicitate sâmbătă dimineața în Mamaia, după ce un tânăr a intrat în mare, în zona unui club și nu a mai ieșit. Bărbatul a fost scos din apă de mai multe persoane aflate în zona respectivă și era în stop-cardiorespirator. El a fost resuscitat de către echipajul medical care încadrează ambulanța de Terapie Intensivă mobilă SMURD C și transportat la Spitalul Clinic Județean Constanța, inconștient, cu puls. Bărbatul a murit sâmbătă noaptea la unitatea medicală după un stop cardio-respirator. Vlad Dediu era președintele Uniunii Naționale a Studenților din România.
Cu câteva zile în urmă el absolvise Facultatea de Navigație din cadrul Universității Politehnice București.
Traficanți de ecstasy, prinși în flagrant
Două persoane au fost reținute după ce au fost prinse în flagrant vânzând pastile de ecstasy la Iași și la Bârlad. “La data de 12.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vaslui au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților R.L.M. și F.R.A. în vârstă de 19, respectiv 20 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc”, anunță DIICOT.
Una dintre cele două persoane reținute a fost prinsă în flagrant sâmbătă, la Iași, în timp ce încerca să comercializeze 85 pastile de ecstasy, care urmau să fie distribuite participanților la o petrecere ce urma să aibă loc într-un club din municipiu. La aceeași dată, a fost organizată, la Bârlad, o a două acțiune de prindere în flagrant, a celuilalt inculpat, care era sursa de aprovizionare cu droguri de mare risc a celui prins la Iași. Acesta încerca să pună în vânzare 50 de pastile de escstasy, în schimbul sumei de 2500 lei.
În cursul zilei de duminică, inculpații urmau să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Galați: 78 de cadre medicale de la Spitalul Județean, infectate
Numărul cadrelor medicale din Spitalul Județean Sfântul Apostol Andrei din Galați care sunt infectate cu coronavirus a ajuns la 78, cea mai afectată fiind secția Medicină Internă II cu 28 de cazuri și Cardiologie cu 24 de cazuri de Covid-19. Conform unei informări a Spitalului Județean de Urgență Galați, 11 secții ale unității medicale sunt afectate, având personal infectat cu coronavirus. De asemenea, o liftieră a spitalului este infectată.
Chiar dacă numărul cadrelor medicale infectate este foarte mare, spitalul continuă să-și desfășoare activitatea, însă în unele secții lucrurile decurg anevoios. Aproximativ 90 la sută dintre angajații celui mai mare spital din Galați care au COVID 19 sunt asimptomatici.
Ungaria impune restricții la graniță, inclusiv românilor
Ungaria a decis noi restricții în ce privește trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea coronavirusului de tip nou, în urma reapariției unui număr mare de cazuri în mai multe țări, a anunțat duminică șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Conform noilor reguli, cetățenii unguri care revin din țări de risc crescut, considerate aparținând zonelor “galbenă” și “roșie”, vor fi obligați să se supună unor controale medicale la graniță și să intre în carantină, a explicat Gergely Gulyas.
Același lucru se aplică și în cazul străinilor care vin din țări “galbene”, în timp ce intrarea cetățenilor străini venind din țări “roșii” va fi interzisă. Din categoria “roșie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru și Ucraina.
Dintre statele membre ale Uniunii Europene, în categoria “galbenă” se înscriu în prezent Bulgaria, Portugalia, Suedia și România. Tot aici intră și Marea Britanie. Cei care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.
Potrivit Reuters, restricțiile nu se aplică celor care sunt în tranzit, transporturilor de marfă, călătoriile oficiale, dar și în aceste cazuri se pot efectua controale de sănătate. Croația, stat membru al UE, face parte deocamdată din categoria “verde”, a precizat responsabilul ungar.