Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Epidemia de coronavirus din Italia le-a închis gura anti-vacciniștilor

Ziarul de Vrancea
24 feb 2020 1013 vizualizări

Și discuțiile despre leacurile “băbești” s-au redus considerabil printre italieni, constată un om de știință din peninsulă

Frica e mai puternică decât știrile false, iar știința s-a răzbunat pe anti-vacciniști, scrie în publicația italiană La Stampa geologul Mario Tozzi, specializat în popularizarea științei. Autorul articolului de opinie arată că epidemia de coronavirus din Italia are ca efect reducerea la tăcere a multora dintre activiștii anti-vaccin care au creat în ultimii ani o adevărată psihoză în Italia, țară în care autoritățile au fost nevoie să introducă vaccinarea obligatorie a copiilor din cauza epidemiei de rujeolă. “Vedem cum ia sfârșit o controversă care a divizat Italia ani buni. Nu cred că mai există vreun cetățean italian care, dacă ar exista un vaccin împotriva coronavirusului, ar refuza să-și vaccineze copilul. Sper că va fi ocazia să acceptăm odată pentru totdeauna rolul jucat de vaccinuri pentru protejarea celor care au nevoie, o dorită întoarcere la primatul științei”, scrie Mario Tozzi.

Omul de știință mai arată că în fața epidemiei, discuțiile despre leacurile homeopate sau așa-zis “naturale” s-au redus masiv. “Nu cred că mai există vreun candidat pentru un tratament homeopatic al coronavirusului”.

Bărbat întors recent din România, confirmat cu coronavirus

Un bărbat de 71 de ani revenit recent din România a fost confirmat cu coronavirus la Rimini, el fiind în prezent internat, scrie presa italiană.

Potrivit publicației Il Resto del Carlino, acesta este primul caz de infectare cu coronavirus din Rimini. Conform unui buletin medical comunicat de regiunea Emilia-Romagna ieri, este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 de ani, cu domiciliul în Cattolica. Pacientul este internat în secția de boli infecțioase a spitalului din Rimini, iar starea sa de sănătate nu îi pune viața în pericol.

Bărbatul s-a întors în Italia dintr-o călătorie în România weekendul trecut. În urma unor simptome asociate gripei, el a mers luni la camera de gardă a spitalului din Cattolica, iar de acolo a fost transportat la Rimini, unde s-a confirmat infectarea cu coronavirus.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat, aseară, că bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie. În această perioadă, bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri, arată sursa citată. “Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Anterior, autoritățile române au transmis că Ambasada României la Roma întreprinde măsuri pentru a afla informații suplimentare în cazul bărbatului confirmat cu coronavirus în Italia, la Rimini, după ce s-a întors din România.

Irish Times: Europa de Est se confruntă cu o criză demografică pe care și-a făcut-o cu mâna cu ei

Într-un articol recent, jurnalistul și expertul în Balcani Tim Judah atrăgea atenția asupra unor prognoze demografice tulburătoare. Până în 2050, cu 22% mai puțini locuitori, Croația va fi o țară săracă de bătrâni, cu nimeni care să-i întrețină, prezice el.

Dacă poate fi o consolare, Croația nu e singura țară aflată în această situație gravă. Astăzi peste 20 de milioane de oameni, adică 4% din locuitorii UE, provin dintr-un alt stat membru, iar procentul continuă să crească. În următoarele câteva decenii Bulgaria va pierde cam 39% din populație, urmată de România cu 30% și Polonia cu 15%. Din afara UE, Bosnia și Herțegovina și Serbia vor pierde cam o treime din populație, iar Albania va pierde 18%. Depopularea e departe de a fi vreun fenomen nou în Balcani, de la emigrația în masă în SUA la începutul secolului 19 și până la cazul „gastarbeiter” (muncitorii invitați), când sute de mii de oameni au părăsit Iugoslavia pentru a lucra în Germania și alte state vest-europene la sfârșitul anilor “60 și în anii “70, salvând astfel economia iugoslavă. Deși mulți nu s-au mai întors vreodată, la acea vreme echilibrul era menținut de o rată ridicată a natalității. Situație care acum s-a schimbat, iar cu războaiele din fosta Iugoslavie din anii “90 Croația a pierdut peste 300.000 de locuitori - victime ale războiului, refugiați și emigranți. În fine, ultimul val de migrație spre Vest a făcut ca populația să scadă sub patru milioane.

Exodul creierelor

Dar cel mai nou val de migrație intra-europeană e diferit de anterioarele. Acum, pentru prima oară în istorie, această parte a Europei cunoaște un exod al creierelor autentic. Cei plecați anterior erau muncitori necalificați, dar acum ei sunt cei mai calificați; de la temutul „instalator polonez” care a băgat spaima în Franța acum câțiva ani până la electricieni, tehnicieni și diverși experți în IT.

Nu mai puțin de 32% din acești cetățeni UE mobili (acesta e termenul împământenit) au o diplomă universitară. O asemenea proporție este fără precedent și între timp bulgarii și românii aproape au rămas fără medici și asistente medicale specializați. Problema e de o asemenea magnitudine încât un fost ministru român propusese o lege împotriva emigrației pentru a o limita la maxim cinci ani. Mai mult, tinerii de azi nu mai pleacă singuri, ci-și iau și familia cu ei; un indiciu clar al intenției lor de a nu se mai întoarce. Până și motivele lor s-au schimbat: conform diverselor cercetări și sondaje efectuate, motivele plecării nu mai sunt acum exclusiv economice, ci și sociale, cum ar fi corupția, nedreptatea și lipsa speranței privind un viitor mai bun.

Dacă Vestul își compensează măcar o parte a penuriei de forță de muncă prin imigrație, iar Polonia, de exemplu, primește mulți ucraineni, țările mici din Est au o problemă. Aici, etno-naționalismul prevalează și teama de dispariția națiunii e puternică. Pentru aceia pentru care 1989 a marcat și constituirea unui stat omogen din punct de vedere etnic, imigranții din afara Europei nu reprezintă o opțiune. Din contră, ideea restricționării imigrației nu este nicidecum izolată: aproximativ jumătate din unguri și polonezi doresc acest lucru, arată Stephen Holmes și Ivan Krastev în cartea lor recentă, „The Light that Failed” ș„Lumina care s-a stins”ț.

Patriotism

Până acum strategiile naționale au dat greș, întrucât guverne naționaliste sprijinite deopotrivă de Biserica Catolică și de Biserica Ortodoxă continuă să facă apel la patriotismul populației în loc să-i asigure acele nevoi elementare care i-ar ține pe cei tineri, pe cei educați și familiile lor în țară, cum ar fi locurile de muncă și împrumuturile pentru locuințe. În cele din urmă, nu e greu să-ți dai seama: oamenii ar rămâne în țară dacă ar putea să întrevadă un viitor pentru ei și copiii lor. Însă acesta e ultimul lucru pe care guvernele îl asigură. Din contră, minciunile și falsele lor promisiuni alimentează neîncrederea în elitele politice - lucru care devine la rândul său încă un motiv de a emigra. În fața scăderii ratelor natalității, reforme precum cele din Finlanda, unde luna aceasta ministrul sănătății și afacerilor sociale Aino-Kaisa Pekonen a anunțat introducerea concediului parental de șapte luni plătit egal pentru ambii părinți, vor fi cu siguranță eficiente. Însă, pentru Europa de Est, ele nu sunt realiste. În Croația guvernul a înființat recent un nou minister al demografiei, politicii sociale și tineretului pentru a se ocupa de acestă criză. Dar chiar și dacă un asemenea minister ar putea veni cu un set de inițiative care într-adevăr să conteze, bani pentru implementarea lor nu vor exista.

Un europarlamentar croat a devenit în decembrie noul vicepreședinte al Comisiei Europene pentru democrație și demografie. Dubravka Šuica, fost primar al orașului Dubrovnik, nu este cunoscută pentru contribuțiile ei în nici unul dintre domeniile pentru care este acum responsabilă. Va trece ceva timp până când ea și Comisia Europeană vor sesiza revoluția demografică ce se desfășoară acum în Europa. (Irish Times, preluare Rador)

PNL continuă goana după traseiști

Liberalii au adus în partid și un fost ministru împotriva căruia au depus moțiune în urmă cu trei ani

Patru deputați, foști membri ALDE au anunțat ieri, că se afiliază grupului parlamentar al PNL. Anunțul celor patru vine în contextul în care PNL și-a deschis porțile și cooptează pe bandă rulantă parlamentari, aleși locali și primari de la toate formațiunile politice. 10 deputați și senatori și șapte aleși locali de la alte partide politice s-au înscris în ultima perioadă în PNL. Cei patru deputați informaseră inițial conducerea Camerei că vor, alături de alți colegi, să constituie un nou grup parlamentar mixt. Ulterior, Toma Petcu, Florică Calotă, Marius Surgent și Ion Tabugan au informat Biroul permanent al Camerei Deputaților că își retrag semnăturile de pe cererea de înființare a Grupului Liberalilor și Democraților și se afiliază Grupului PNL.

La nivel parlamentar, cei patru deputați primiți de PNL se alătură celor 10 înscriși în partid în ultimele luni.

Deputatul Toma Petcu este președintele organizației județene a ALDE Giurgiu, și totodată fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu și Tudose. Pe vremea când a fost ministru, liberalii au depus și o moțiune simplă împotriva lui, numită “România în beznă, PSD fură curent”.

Șerban Nicolae, șef la Senat, “o jignire adusă României”

PSD a decis, ieri, să-l propună pe Șerban Nicolae pentru funcția de președinte al Senatului, votul urmând să aibă loc în ședința de miercuri. Nicolae a candidat împotriva lui Titus Corlățean și a lui Niculae Bădălău. “Din fercire pentru mine, beneficiez de sprijinul colegilor, foare bine pregătiți, cu cariere pe cont propriu cât se poate de respectabile și care și-au dorit solidaritate”, a declarat Șerban Nicolae.

Uniunea Salvați România (USR) consideră că nominalizarea, de către PSD, a lui Șerban Nicolae pentru funcția de Președinte al Senatului este “o jignire adusă României și statului de drept”. “Comportamentul grobian și lipsit de orice urmă de respect față de unii colegi parlamentari, promovarea naționalismului deșănțat și a urii față de cei care s-au opus regimului comunist și criminal din România, disprețul total față de românii din Diaspora sunt incompatibile cu persoana care ocupă a doua funcție într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul formațiunii. Liderul senatorulor USR, Radu Mihail, consideră că susținerea lui Șerban Nicolae de către PSD “demonstrează cinismul acestui partid total corupt”.

“Simpla numire a lui Șerban Nicolae drept candidat la cea de-a doua funcție în stat ne demonstrează cinismul acestui partid total corupt, rupt de ce înseamnă binele românilor. Șerban Nicolae este întruchiparea a tot ceea ce înseamnă vechea clasă politică din România, apărătoare a corupților și a furtului din banul public, interesată doar de privilegii personale și de clasă, interesată să controleze justiția și sistemul de promovare în funcțiile publice. Alegerea lui Șerban Nicolae în funcția de Președinte al Senatului ar echivala cu aducerea lui Liviu Dragnea de la Jilava și înscăunarea lui, iarăși, la Camera Deputaților”, a transmis liderul grupului USR din Senat.

PSD a plătit un elicopter privat să-l ducă pe Dragnea pe Insula Belina

Un pilot a relatat ieri, la Tribunalul București, că l-a transportat de mai multe ori pe Liviu Dragnea cu un elicopter pe insula Belina, în baza unui contract încheiat cu PSD. Constantin Apăvăloaie, administrator al firmei de transport aviatic Cobrex Trans din Brașov, a fost audiat ieri, în calitate de martor, în dosarul “Belina”, în care este judecată Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

Apăvăloaie a declarat că firma Cobrex Trans deține elicoptere și aeronave de transport și a fost de mai multe ori cu elicopterul în zona brațului Pavel și insula Belina. “L-am transportat de mai multe ori pe domnul Dragnea pe insula Belina. Nu știu dacă este insulă din punct de vedere geografic, dar așa o identificam. Imediat după ce aterizam pe insula Belina, îl lăsam pe domnul Dragnea și plecam. Serviciile de transport au fost încheiate în baza unui contract semnat între Cobrex Trans și PSD”, a spus pilotul.

Acesta a explicat că, prima dată când a aterizat pe insula Belina, a găsit acolo “bălării”, însă a vorbit cu un administrator și a fost construită o platformă de beton, dar care nu putea fi considerată un heliport. “L-am transportat pe domnul Dragnea și pe aghiotantul acestuia, Adrian de la SPP, precum și alte persoane a căror identitate nu o pot spune. Cel mai mult am transportat patru persoane. În perioada campaniei, de obicei vara, mergeam cu domnul Dragnea în țară și apoi îl lăsam pe insula Belina”, a continuat pilotul.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 10 martie, când vor fi chemați mai mulți martori, iar pe 24 martie va fi audiat și Vasile Dâncu.

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție în dosarul “Belina”, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Procurorii susțin că în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din insula Belina și brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăți au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, controlată de Dragnea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.