Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Emilia Șercan acuză presiuni orchestrate de stat împotriva sa

Ziarul de Vrancea
3 apr 2022 594 vizualizări

Pentru a fi intimidată, jurnalista a primit instantanee private din tinerețe, la care doar ea avea acces n după ce a făcut o captură la imaginile primite online și le-a transmis poliției, fotografiile au apărut pe un site de adulți din Republica Moldova

Jurnalista Emilia Șercan acuză că autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar acum încearcă să mușamalizeze această acțiune. Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare și că una dintre acestea a fost făcută, potrivit probelor pe care le deține, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului.

“Am decis să denunț public operațiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza unei ample operațiuni de kompromat”, afirmă jurnalista într-un text publicat de Press One.

Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare – toate legate de munca sa de jurnalist - și că pentru fiecare dintre aceste trei acțiuni de amenințare și denigrare a depus deja plângeri penale la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, dosarele penale. “Una dintre acțiunile de defăimare și intimidare a fost făcută, potrivit probelor pe care le dețin, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului”, precizează Șercan.

Prima dintre cele trei acțiuni a avut loc pe 19 ianuarie 2022, la o zi după ce a dezvăluit că prim-ministrul a plagiat în teza de doctorat, fiind vorba despre un mesaj de amenințare legat direct de articolul referitor la plagiatul premierului. În data de 2 februarie 2022 Emilia Șercan a primit o nouă amenințare, pentru care a depus o a doua plângere penală.

„Într-o ținută sumară”

Conform jurnalistei, în seara zilei de 16 februarie 2022 a găsit un mesaj pe Facebook, de la o persoană cu care nu este conectată prin rețeaua de socializare și pe care nu o cunoaște, prin care îi erau transmise un număr de 5 fotografii personale, realizate în urmă cu aproximativ 20 de ani de logodnicul său de la acel moment, în apartamentul în care locuiau împreună. “Fotografiile mă înfățișează într-un restaurant de la munte sau în ipostaze obișnuite, ce țin de rutina zilnică a fiecărui om care e la el acasă, în camera de baie, după duș, într-o ținută sumară”, precizează Șercan, care adaugă că tot în acea seară, a descoperit că fotografiile au fost încărcate pe mai multe site-uri pentru adulți. “După ce am analizat situația, am realizat că fotografiile mi-au fost sustrase dintr-un dispozitiv electronic și ulterior au fost încărcate pe respectivele platforme. Nu am trimis niciodată cuiva acele fotografii și nici nu le-am încărcat niciodată pe conturile respective. N-am conturi pe astfel de site-uri și nici nu accesez astfel de platforme”, relatează Emilia Șercan.

Ea mai afirmă că la ora 20:45, în data de 16 februarie, a făcut o captură de ecran cu mesajul primit pe Facebook Messenger pentru a avea dovada că cineva i-a trimis respectivele fotografii, iar a doua zi a mers la subcomisara de poliție care se ocupa deja de cele două cazuri de amenințare, anterior, trimițându-i acesteia captura de ecran în care apăreau și numele persoanei, dar și mesajele și pozele primite de la aceasta. Ulterior, subcomisara de poliție a printat captura de ecran și a depus-o ca probă la dosarul penal.

“A doua dimineață, pe 18 februarie, am fost notificată printr-o alertă Google că acea captură de ecran, pe care eu am depus-o ca probă într-un dosar penal, dar și pozele personale furate, au fost publicate pe un site înregistrat în Republica Moldova”, afirmă jurnalista. Ea atrage atenția că pe captura de ecran publicată de site-ul din Republica Moldova figurează atât ora la care a făcut-o cu telefonul personal, cu o seară înainte de a o depune la dosar, cât și datele de rețea și starea bateriei telefonului său de la acel moment, în condițiile în care acea captură de ecran exista, la ora la care a părăsit secția de poliție, în doar două locuri: în telefonul său personal și în cel al subcomisarei de poliție, căreia i-a furnizat-o cu titlul de probă pentru a fi depusă în dosarul deschis în urma plângerii penale înregistrate la Poliție în ziua anterioară.

“Cum poate explica Poliția Română publicarea unei capturi de ecran care se afla doar în telefonul meu și în telefonul subcomisarei care s-a ocupat de înregistrarea plângerii penale în care am reclamat furtul pozelor și violarea vieții private?”, întreabă Emilia Șercan, acuzând și că la 45 de zile după depunerea plângerii, nu a primit nici acces la dosar și nici nu a fost chemată la Parchet pentru audieri.

În replică, IGPR a precizat că două dintre dosarele penale referitoare la violarea vieții private deschise ca urmare a plângerilor depuse de jurnalistă, dosare pentru care a fost extinsă urmărirea penală și pentru acces ilegal la un sistem informatic, au fost reunite și preluate de Parchetul Tribunalului București. La acest moment, la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, există în lucru doar dosarul penal referitor la amenințare, sub supravegherea procurorului. “În prezent, se așteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităților procedurale”, subliniază IGPR.

Cătălin Drulă: România a ajuns o țară condusă de epoleți

Președintele interimar al USR Cătălin Drulă îi acuză pe președintele Klaus Iohannis și pe directorul SRI Eduard Hellvig că au transformat România într-o țară condusă de epoleți.

Acuzațiile lui Cătălin Drulă vin în contextul operațiunii de compromitere a jurnalistei Emiliei Șercan.

„Un jurnalist onest a devenit ținta unui sistem mafiot de epoleți pentru că a îndrăznit să-l demaște pe prim generalul plagiator al țării Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă - acest om care a declarat că după cariera militară nu își va distruge onoarea să intre în politică. Nu numai că a intrat în politică, dar a devenit în aceste zile un exponent al răului, un continuator al unui sistem care militarizează din ce în ce mai mult societatea românească. Fie că vorbim de partide, unde vedem că PNL va ajunge să fie condus de armată și de poliție, care se comportă de fapt ca o miliție, miliția lui Lucian Bode care intimidează o jurnalistă, care scoate pozele în cel mai pur stil de kompromat, de tip Belarus, sunt oameni care pe canale oculte vor să pună o liniște de tip iliberal peste România și noi ne vom lupta cu ei. Nu trebuie să uităm aici rolul arhitecților care predau acum ștafeta: Iohannis, sprijinit de politicianul care nu a încetat niciodată să fie politician Eduard Hellvig. Un șef de serviciu secret nu ar trebui niciodată să facă politică, ar trebui să se ocupe de misiunea serviciului de informații. Iohannis și Hellvig îl păstoresc acum pe Ciucă să devină continuatorul proiectul lui Iohannis, va fi proiectul Ciucă. Nu putem accepta ca România să fie condusă de epoleți”, a afirmat Cătălin Drulă, într-o conferință de presă susținută ieri.

El i-a cerut ministrului de Interne Lucian Bode să dea explicații publice despre ce s-a întâmplat în cazul jurnalistei Emilei Șercan și a făcut apel la premierul Nicolae Ciucă să înțeleagă că România este democrație, nu unitate militară.

Vicele CJ Suceava, săltat de DNA când încasă o șpagă de 40.000 euro

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Silviu-Cristinel Crețu (PNL) este urmărit penal de DNA Cluj pentru luare de mită și trafic de influență după ce ar fi pretins și ar fi primit 40.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a se asigura că un contract încheiat de CJ cu acea firmă va decurge bine. Ieri, el a fost prins în flagrant, chiar în sediul CJ Suceava, când primea alți 40.000 de euro de la același om de afaceri, pentru derularea unui alt contract.

“La începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp”, a arătat ieri DNA.

Ulterior, în perioada 16-29 martie 2022, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, Crețu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu CJ Suceava. În acest context, Crețu ar fi primit, luni, de la omul de afaceri, cu titlu de mită, suma de 40.000 de euro, moment în care a fost constatată infracțiunea flagrantă, în interiorul clădirii CJ Suceava.

Grătar cu mici într-o sală de clasă din Oradea

Conducerea Colegiului Economic “Partenie Cosma” din Oradea a deschis o anchetă și a stabilit mai multe sancțiuni, după ce au apărut imagini cu elevii unei clase a XI-a care prăjesc mici în sala de curs. Elevii au primit note scăzute la purtare, iar profesorii de serviciu, considerați indulgenți pentru că nu au luat măsuri, dau declarații și sunt pasibili de sancțiuni.

Imaginile au fost surprinse în urmă cu câteva săptămâni, într-o clasă a XI-a de la specializarea Turism și Alimentație Publică. “S-a întâmplat acum vreo două săptămâni, a fost o chestiune tipică adolescenților, care vor să impresioneze pe anumite rețele de socializare și au adus un grill la școală. Am avut o săptămână de promovare a specializărilor școlii, cu un târg al specializărilor și vizite ale elevilor de clasa a VIII-a, iar elevii din această clasă s-au gândit să facă mici la școală. Ei s-au organizat, au luat o tavă de mici, au adus grill la școală și cartofi prăjiți de-acasă”, a declarat, pentru ebihoreanul.ro, directorul unității de învățământ Daniel Negrean.

Acesta a precizat că toți elevii care apar în înregistrare, dar și cei care au participat au fost sancționați cu scăderea notei la purtare. De asemenea, profesorii de serviciu, care se pare că au simțit mirosul, dar nu au luat măsuri, dau declarații și sunt pasibili de sancțiuni.

Bărbat, arestat după ce și-a ucis concubina cu un briceag

Un bărbat a fost arestat preventiv de Tribunalul Constanța, după ce și-a ucis concubina pe care a înjunghiat-o cu un briceag. Agresorul era beat când a comis fapta, iar victima a murit în urma hemoragiei interne.

“La data de 01 aprilie 2022, în jurul orei 20:00, în locuința comună din extravilanul comunei Mircea Vodă, pe fondul geloziei și al stării de ebrietate, în cursul unui conflict spontan, inculpatul a ucis-o cu intenție pe concubina sa, M.C., pe care a înjunghiat-o cu lama unui briceag și i-a provocat o plagă penetrantă în zona hemitoracelui stâng, cu interesarea cordului, ce a dus la moarte prin hemoragie internă. Pe parcursul anchetei penale inițial inculpatul a încercat să inducă în eroare organele de urmărire penală, însă ulterior a recunoscut comiterea faptei”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Botoșani: O fată de 13 ani, suspectul principal în cazul dublei crime

O fată de 13 ani ar fi principalul suspect în cazul dublei crime din comuna Cristinești, județul Botoșani, fata fiind preluată de autorități și internată într-un centru al Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului.

Două femei, mamă și fiică, au fost găsite moarte, duminică, în propria gospodărie din județul Botoșani, cu urme de violență pe corp, iar polițiștii au deschis o anchetă în acest caz. Cele două femei au fost înjunghiate în zona gâtului. Deocamdată, autoritățile judiciare nu au stabilit care ar fi mobilul crimei și ce s-a întâmplat în locuința celor două femei.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi în această săptămână în toată țara iar temperaturile maxime vor ajunge la 22, 23 de grade în weekend în Banat, Moldova și Oltenia, potrivit estimării evoluției valorilor termice și precipitațiilor în intervalul 4 - 17 aprilie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

În Moldova, în prima zi a intervalului, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul a 7 grade, apoi temperatura aerului va fi în creștere, spre valori de 21...22 de grade, în data de 9 aprilie. Ulterior acestei date, temperaturile maxime

vor fi în scădere spre medii de 14...15 grade (10 și 11 aprilie), apoi vor crește din nou până spre medii în jurul a 26 de grade (14 aprilie). În intervalul 15 - 18 aprilie se estimează o nouă răcire a vremii, care va determina scăderea valorilor termice diurne spre medii în jurul a 18 grade.

Temperaturile minime vor varia pe tot parcursul intervalului, astfel încât vor fi cuprinse între -3 și 10 grade, cu cele mai coborâte valori în primele nopți, dar și cele mai ridicate în data de 15 aprilie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 9 și 10, respectiv 15 și 17 aprilie.

Brașov: Copil de 4 ani, înecat într-un bazin în care se afla insecticid

Un copil în vârstă de patru ani din județul Brașov s-a înecat, luni după-amiază, într-un bazin în care se afla Tomoxan, un insecticid puternic folosit pentru despăducherea oilor. Echipajul medical de prim-ajutor trimis la fața locului l-a resuscitat, dar fără succes.

Poliția județeană Brașov a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care copilul a ajuns în bazinul în care și-a pierdut viața.

Tragedia s-a produs la o fermă din localitatea Ticușul Nou.

În luna mai a anului trecut, trei fetițe, surori, de 7, 8, respectiv 9 ani din localitatea brașoveană Ungra au murit după ce mama lor a încercat să le scape de păduchi folosind Tomoxan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.