Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „E ca în război”

Ziarul de Vrancea
11 oct 2021 817 vizualizări

Peste 440 de români au fost răpuși de coronavirus în 24 de ore, potrivit raportării record de ieri n “E ca pe front... Se moare! Se întâmplă! Există mii de apeluri în așteptare! Tragedii fără margini! Nu mai avem timp să nu credem!”, a atenționat un fost ministru al Sănătății

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 16.743 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, și 442 de decese. Ambele sunt cifre record de la începutul pandemiei. Dintre persoanele care au decedat, 397 erau nevaccinați și 45 vaccinați, din care 44 aveau comorbidități. La ATI erau internați 1.667 de pacienți cu COVID-19. 428de copii cu COVID-19 sunt în spital, 39 dintre ei fiind la ATI.

Până ieri, 40.071 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, consilier al premierului Forin Cîțu, a afirmat ieri, în ziua cu cele mai mari cifre de la debutul pandemiei, că nu mai avem timp să nu credem în boală. “De această dată e ca în război...viață contra moarte”, a transmis Nelu Tătaru. “Și dacă sunteți dintre cei care încă mai au dubii, încercați să treceți pe lângă un spital și priviți către Unitatea de Primiri Urgenț”, a scris pe Facebook, Nelu Tătaru.

Acesta afirmă că majoritatea celor care ajung acolo sunt dintre cei vehemenți, nevaccinați sau care își doresc să fie salvați, dar deja e prea târziu.  “E ca pe front…. Se moare! Se întâmplă! Există mii de apeluri în așteptare! Epuizare! Durere! Tragedii fără margini! Nu mai avem timp să nu credem! Alegeți cu mintea pentru viața dumneavoastră, pentru familie, oameni dragi…înainte să fie prea târziu”, a mai scris Tătaru.

Gheorghiță: Dacă rata de vaccinare în România era de peste 80%, azi nu aveam 440 de decese, ci 44

Dacă în România rata de vaccinare anti-COVID ar fi fost peste 80%, numărul deceselor ar fi fost de zece ori mai mic, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Medicul a vorbit despre motivele pe care încă le invocă cei care nu sunt vaccinați anti-COVID.

“Principalele motive legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informațiile insuficiente, în timp ce alte persoane vor să mai aștepte, nefiind convinse încă de eficiența vaccinării anti-COVID.

În plus, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, nu în mod particular față de COVID”, a afirmat Gheorghiță.

El a făcut referire și la tendința de creștere a dorinței de imunizare anti-COVID remarcată în ultima perioadă: “Probabil vorbim de segmentul de populație care în perioada când numărul de cazuri a scăzut foarte mult a amânat decizia de vaccinare. Un alt segment este din rândul celor ezitanți, care au altă percepție a riscului de îmbolnăvire și teamă de boală”.

În mod deosebit cei vulnerabili și la risc trebuie să meargă să se vaccineze cât mai rapid, a fost apelul lui Valeriu Gheorghiță. “Chiar la schemă completă cu doză dublă, chiar și după prima doză avem deja niște beneficii. Avem și schemă cu o singură doză de la Johnson&Johnson, care oferă protecție în timp mai scurt. Știm acum că vaccinarea completă reduce riscul de infectare de cinci ori pentru Delta. Dacă ne uităm la câte cazuri avem în fiecare zi, dacă împărțim la 5, vedem câte cazuri am fi avut în realitate dacă am fi avut rată de vaccinare peste 80%. (La acest procent – n.r.) riscul de deces se reduce de peste 10 ori. Azi, în loc să fie avut 440 de decese, am fi avut cel mult 44”, a explicat medicul.

Medic: Luna octombrie va fi grea, sărbătorile de iarnă, „liniștite”

Directorul medical al Institutului “Matei Balș“, Adrian Marinescu, a declarat, ieri, că luna octombrie va fi una grea din punctul de vedere al pandemiei de COVID-19, după care numărul de cazuri de infectare vor scădea “ușor, ușor”, iar sărbătorile de iarnă vor fi, în opinia sa, unele “liniștite”.

“O să începem ușor, ușor să scădem la nivel de cazuri. Mă refer și la spitalizări și la paturile de terapie intensivă și eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniștite”, a afirmat medicul. El a subliniat că o persoană testată pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 și care are simptomatologie nu trebuie să rămână acasă, ci să meargă la spital pentru evaluare și începerea tratamentului. “Este păcat să ajungă prea târziu. Să știți că toate tratamentele existente în momentul de față nu au o mare eficiență dacă nu sunt administrate la începutul bolii”, a explicat Marinescu, care a adăugat că 94 - 95% dintre pacienții care ajung la ATI cu forme critice sunt persoane nevaccinate.

Directorul medical al Institutului “Matei Balș“ a completat că actuala situație din țara noastră are legătură directă cu rata de vaccinare anti-COVID.

El a menționat că în România dintotdeauna au fost probleme legate de principiul vaccinării. “De fiecare dată, că am vorbit de HPV, de hepatită B, de vaccinarea antigripală, din păcate, niciodată nu am avut o rată corespunzătoare pentru vaccinare”, a explicat medicul.

Și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat ieri că nu este exclus ca România să se apropie de un platou la numărului de cazuri de COVID. El a precizat însă, că un platou de 15.000 de cazuri pe zi este mult prea mare, iar numărul de cazuri grave va fi crescut și va depăși capacitatea sistemului medical.

Cioloș mizează pe „responsabilitatea” PNL și UDMR

Liberalii sunt acum inamicul numărul 1 al cetățenilor, spune fostul lider al partidului, Ludovic Orban, convins că „gașca demolatoare” din PNL nu va susține o majoritate cu USR

Liderul USR Dacian Cioloș a anunțat ieri că miercuri va avea loc o primă întâlnire la nivel de lideri cu UDMR și PNL, pentru a discuta despre formarea unei majorități și despre colaborarea la guvernare. De asemenea, vor avea loc discuții și cu reprezentanții minorităților naționale din Parlament. El a precizat că a avut discuții telefonice cu partenerii de la PNL și UDMR. Președintele USR a precizat că partidul său încearcă să refacă coaliția în forma sa inițială.

Cioloș a reluat afirmația potrivit căreia acordul inițial de colaborare la guvernare nu a fost denunțat de niciuna dintre părți. “Obiectivul nostru este clar, să pregătim un Guvern care să fie votat rapid în Parlament și să gestioneze această situație de criză”, a spus Cioloș, arătând că vor apela la partenerii de la PNL și UDMR, împreună cu minoritățile, pentru un acord de coaliție care nu a fost rupt până acum. “Nu cred că partidele vor refuza, pentru că înseamnă prelungirea crizei. Aceste partide au clamat responsabilitate, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales în condițiile în care zilnic mor oameni, medicii au nevoie de ajutor”, a mai spus el.  

Cioloș a precizat că echipa de negociere a USR este formată din Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu și Ionuț Moșteanu, iar din echipa care lucrează la programul de guvernare fac parte Cristian Ghinea, Oana Țoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui și Dragoș Pîslaru.

Orban: Decizia președintelui, o cacealma

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat ieri că decizia președintelui de nominalizare a lui Dacian Cioloș pentru postul de premier este o cacealma care are ca efect prelungirea și adâncirea crizei politice. El a subliniat că soluția ar fi fost desemnarea unui premier din partea PNL, altul decât Florin Cîțu. Liberalul a făcut apel la președintele Klaus Iohannis “să revină cu picioarele de pământ”. “Mă îndoiesc că președintele, deși formal și-a îndeplinit atribuția desemnării premierului, nu pot să cred că nu este conștient că Cioloș nu are nicio șansă să formeze o majoritate”, a argumentat fostul lider liberal..

El a ținut să remarce că această desemnare a avut loc din cauză că nici PNL și nici PSD nu s-au prezentat cu o propunere de premier.

“Aș putea spune că, dacă în privința PSD, e pagubă în ciuperci că nu au venit cu o propunere, în ceea ce privește PNL, decizia de a nu se prezena cu o propunere de premier este o decizie care practic a pus PNL în situția de a nu avea o propunere și a nu pune pe masa președintelui oportunitatea de a desemna un premier PNL”, a afirmat Ludovic Orban, adăugând că unica soluție este refacerea coaliției din decembrie 2020, PNL-USR -UDMr, cu sprijinul minorităților naționale.

De asemenea, Orban a acuzat “gașca demolatoare” care l-a impus pe Cîțu la șefia partidului, neînțelegând că nu mai are nicio șansă să formeze o majoritate. “Desemnarea lui Cioloș va adânci ruptura dintre PNL și USR pentru că actuala conducere PNL nu va susține această propunere”, a avertizat Orban.

Conform lui Orban, în trei luni de zile, toată munca zecilor de membri PNL, primari, consilieri județeni, susținători, a fost făcută praf, PNL s-a prăbușit în sondaje și este la ora actuală inamicul numărul 1 al cetățenilor, Iohannis s-a prăbușit în încredere și oricine intră pe pagina lui de Facebook vede.

Ciolacu: PSD nu este a doua opțiune

Marcel Ciolacu a fost întrebat, ieri, dacă va discuta cu Dacian Cioloș, în cazul în care va fi invitat la discuții, și a afirmat: “Discuții putem avea, nu am nicio problemă, e ceva firesc în politică să stăm de vorbă, dar am înțeles de la domnul Cioloș că nu discută cu PSD, îi urez succes”.  “Îl anunț pe domnul Dacian Cioloș că PSD nu este a doua opțiune. Este cel mai mare partid din România, este partidul care a câștigat alegerile și mi se pare o abordare total neserioasă din partea domniei sale să considere PSD a doua opțiune”, a adăugat liderul PSD.

Întrebat dacă exclude susținerea unui Guvern condus de Dacian Cioloș, Ciolacu a declarat: “Vrem să avem în România iarăși un Guvern Zero? Am văzut ce a putut domnul Dacian Cioloș când a fost prim ministru”.

Numărul românilor care s-au vaccinat cu prima doză a crescut cu 20% în ultima săptămână

Numărul românilor care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu prima doză în ultima săptămână a crescut cu 20% comparativ cu săptămâna precedentă, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

169.865 de persoane s-au vaccinat cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19 în ultima săptămână, comparativ cu 137.118 persoane în săptămâna precedentă, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 20%.

De asemenea, multe centre de vaccinare care își reduseseră programul sau reduseseră numărul de fluxuri de vaccinare și-au reluat activitatea normală în ultima perioadă, pe fondul creșterii adresabilității.

Galați: O fetiță de 10 ani a murit după ce a căzut dintr-o căruță

O fetiță de 10 ani din localitatea gălățeană Roșcani a murit, după ce a căzut din căruța în care se afla alături de tatăl său. Copila și bărbatul se aflau pe un morman de coceni, s-au dezechilibrat într-o pantă și au căzut de la înălțime, fetița decedând. “La fața locului, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Bujor, sesizați, prin apelul unic de urgență 112, au constatat că decesul victimei ar fi survenit după ce ar fi căzut dintr-un atelaj hipo, condus de tatăl său, un bărbat, de 44 de ani. Din verificări, a reieșit că atelajul era încărcat cu coceni și, la coborârea unei pante, cei doi ar fi căzut de pe încărcătură, pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Galați. Echipajul SMURD, sosit la locul accidentului, a constatat decesul minorei, leziunile suferite de fetiță fiind incompatibile cu viața. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Cine sunt expirații care se agață de noul partid al lui Dragnea

Pop „Genunche”, Carmen Dan și Macaleți: în partidul înființat de Liviu Dragnea se strâng tot mai mulți foști pesediști dați deoparte de echipa lui Marcel Ciolacu.Codrin Ștefănescu a anunțat, pe Facebook, că, de ziua ei, fostul ministru de Interne, Carmen Dan, s-a înscris în Alianța pentru Patrie.

„O femeie curajoasă care nu s-a dezis de Liviu Dragnea! Și-a dat demisia din fruntea Ministerului de Interne fără nici o ezitare! A spus NU răspicat securicilor din noul PSD! S-a alăturat cu mult curaj Alianței Pentru Patrie chiar de la început! Astăzi e ziua ei!”, a scris Ștefănescu.

Câteva zile mai târziu s-a alăturat formațiunii sale și Liviu Pop, fost ministru al Educației, poreclit „Genunche”.  „Bună seara, patrioți! Aducem patriotismul în Sectorul 1, București. Vă așteptăm alături de noi”, a scris Pop, pe Facebook.  „Eu cred ca Liviu Pop a fost un excelent ministru! Ministrul Educației care a aplicat punctual programul de guvernare lansat atunci de Liviu Dragnea!”, l-a lăudat Codrin Ștefănescu. Luni, trei lideri PSD din Botoșani - foștii deputați Răzvan Rotaru, Tamara Ciofu și Costică Macaleți (fost președinte al CJ Botoșani) - au trecut la APP.

România ar putea vaccina și băieții împotriva HPV

România ar putea vaccina în premieră și băieții împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuite.Ordinul de ministru care stabilește căror categorii se adresează campania de vaccinare gratuită împotriva HPV ar putea fi modificat, urmând să fie incluși și băieții, nu doar fetele, ca în prezent. Grupa de vârstă la care vaccinarea va fi gratuită la băieți urmează să fie stabilită de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății. La fete, două grupe de vârstă beneficiază de vaccinare gratuită împotriva virusului HPV, conform legii: grupa 11-14 ani, cu care a început anul trecut campania de vaccinare, și grupa de vârstă 15-18 ani, pentru care au început programările, nu și vaccinarea in sine.Medicii spun că vaccinarea împotriva HPV este recomandată și băieților în primul rând pentru evitarea unui număr mare de tipuri de cancer, dar și pentru protejarea viitoarelor partenere, atunci când aceștia vor fi adulți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.