Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Dragnea, anchetat în SUA după ce s-a pozat cu Trump?

Ziarul de Vrancea
5 feb 2019 889 vizualizări

Procurorii americani au intrat pe firul donațiilor primite de președintele american la ceremonia de instalare în funcție, la care a participat și liderul PSD

Procurorii federali din New York au cerut o serie de documente de la comitetul de inaugurare care a organizat ceremonia de instalare în funcție în ianuarie 2017 a președintelui american Donald Trump, transmit Fox News, CNN și Wall Street Journal, preluate de g4media.ro.  Procurorii au cerut comitetului de inaugurare documente legate de orice “beneficiu” oferit donatorilor, inclusiv “bilete, oportunități foto și recepții pentru grupuri”. Procurorii vizează suma de peste 100 de milioane de dolari strânsă în urma donațiilor, potrivit CNN.

Procurorii federali au cerut documente legate de donatori, cheltuieli și bilanțurile financiare. Procurorii au cerut documente despre absolut toate donațiile și participanții la eveniment, mai cu seamă cele legate de donațiile făcute de entități străine. Fox News și Wall Street Journal scriu că procurorii suspectează o lungă listă de infracțiuni: conspirație împotriva SUA, declarații false, spălare de bani, fraude bancare, precum și încălcarea legii care interzice donațiile din străinătate. Un purtător de cuvânt al comitetului de inaugurare a confirmat primirea citației din partea procurorilor federali.

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.

PSD Teleorman: Dragnea, invitat la Micul Dejun cu Rugăciune, alături de Trump

Organizația PSD Teleorman, din care face partea Liviu dragnea, anunță că acesta va merge în SUA, fiind invitat la Micul Dejun cu Rugăciune, eveniment la care va participa și președintele american Donald Trump. „Liviu Dragnea, președintele PSD, dă o nouă lovitură pe plan internațional. Liderul social-democrat a fost invitat la cea de-a 67-a ediție a Micului Dejun cu Rugăciune Națională, care va avea loc pe 7 februarie, la Washington”, anunță PSD Teleorman. Conform sursei citate, „la acest eveniment va fi prezent și președintele SUA Donald Trump, iar Liviu Dragnea va fi oaspetele liderului de la Casa Albă în perioada 5-8 februarie”.

Kovesi ar putea prelua dosarul Tel Drum

n dacă ar ajunge șefă la Parchetul UE, ea ar putea prelua cazul în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro

Selectarea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, pe lista scurtă cu candidații la șefia Parchetului European (EPPO) de către juriul de selecție aduce în discuție atribuțiile, competențele și puterile acestei instituții. Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene și/sau cu caracter transfrontalier.  De pildă, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar dacă nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentând “o amenințare gravă la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputației instituțiilor Uniunii și a încrederii cetățenilor Uniunii”.

Potrivit regulamentului de funcționare al EPPO, ancheta va fi făcută de procurorul european delegat din țara considerată de camera permanentă a EPPO ca fiind “centrul infracțiunii”. Acesta se va adresa instanțelor naționale cu cereri de control judiciar, arestare, etc. Dacă unul dintre suspecții vizați are imunitate, atunci procurorul șef al Parchetului European va solicita Parlamentului Național sau European ridicarea imunității respectivului suspect.

Cazul va fi trimis în judecată la una dintre instanțele naționale implicate, decizia fiind luată de EPPO.  Dacă EPPO vrea să preia un caz precum Tel Drum și DNA s-ar opune, de exemplu, atunci conflictul de competență va fi soluționat potrivit dreptului intern, adică de autoritățile interne, cum este procurorul general din România. Însă, totul ar putea fi tranșat în ultimă instanță de Curtea de Justiție a UE (CJUE), se arată în regulamentul EPPO.

Cazul Kovesi, similar cu alegerea lui Tusk la șefia Consiliului European

Reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, la selectarea Laurei Kovesi pe primul loc pe lista scurtă pentru funcția de procuror european, lasă să se întrevadă posibila poziție a coaliției PSD-ALDE față de acest subiect: o manifestare fățișă a opoziției față de numirea fostei șefe DNA la conducerea Parchetului comunitar. Cazul nu ar fi singular la nivelul Uniunii Europene, cel mai recent exemplu în acest sens fiind realegerea, în primăvara lui 2017, a polonezului Donald Tusk la șefia Consiliului European: Guvernul eurosceptic de la Varșovia, aflat în conflict cu Bruxelles-ul din cauza tentativelor de subordonare a Justiției, l-a acuzat pe Tusk de faptul că nu este patriot, că a comis abuzuri și a anunțat că nu îl susține pentru reînnoirea mandatului.

În ciuda opoziției exprimate însă de Polonia, Tusk a fost reales în funcție, pe 9 mai 2017, pentru un nou mandat de doi ani și jumătate, aproape în unanimitate: 27 de voturi “pentru” și un vot “împotrivă” (Polonia). În replică, Guvernul de la Varșovia a avertizat că va începe să obstrucționeze acțiunile Uniunii Europene și să joace un rol dur în raport cu Bruxelles-ul.

Prezent pe 10 ianuarie la București, cu ocazia ceremoniei oficiale de preluare de către România a președinției Uniunii, Donald Tusk a avut un discurs entuziasmant în limba română la Ateneu. El a făcut apel la români să apere libertatea, integritatea și statul de drept “cum a apărat Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986”.

Magistrat, despre Toader: Incalificabil, jignitor, defăimător

Judecătorul Cristi Danileț susține, după ce Tudorel Toader a anuntat ca se va opune numirii Laurei Kovesi în funcția de șef al Parchetului European, că aceasta atitudine este incalificabilă și defăimătoare pentru România. “Ceea ce spune și face ministrul justiției la adresa unui magistrat român este incalificabil. Este jignitor pentru procurorul Codruța Kovesi și defăimător nu doar pentru justiția română, ci pentru însăși țara noastră, România, a cărei imagine în afară a fost grav șubrezită de acțiuni politice inacceptabile vizând justiția. Urez mult succes doamnei procuror Codruța Kovesi pentru a fi numită la șefia Parchetului European! Sunt mândru să îi fiu coleg!”, a scris magistratul pe Facebook.

Un fals medic italian, cu 8 clase, a operat la clinici private din România

n autoritățile din țară caută acum vinovații

Un fals medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deși conform CV-ului absolvise universități prestigioase, scrie Libertatea. Ziarul precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi și fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. Ministrul Sănătății Sorina Pindea a declarat ieri că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic și că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze. “Eu am aflat azi dimineață din presă, Ministerul Sănătății nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul nu a dat acea echivalare a acelor diplome. Fără acea echivalare nu putea să obțină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. DSP a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat, pentru că, repet, eu am aflat azi dimineață din presă, nici măcar nu am fost întrebați oficial despre acest aspect”, a spus Pintea. Aceasta a adăugat că medicii sunt angajați în spitale pe baza unor documente printre care certificatul de liberă practică, diploma echivalată.  „Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poți opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătății, Centrul de resurse umane trimite la universitățile pe care medicul spune că le-a absolvit documente. Cu această echivalare, cu codul de parafă, Colegiul Medicilor să avizul. Deci cei care-au angajat, l-au angajat ilegal, dar și aici va trebui să vedem”, a precizat Pintea.

Condamnat în Italia

Libertatea a relatat ieri că, de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din București și operează zeci de oameni. Conform publicației, sub un nume fals, Matteo Politi a ajuns să opereze de zeci de ori în România. Sub numele de Matthew Mode și cu un CV din care rezulta că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, acesta a lucrat la clinicile Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza. Acesta a surprins asistentele medicale pentru că nu cunoștea protocoalele conform cărora, înainte de intrarea în blocul operator, după igienizarea mâinilor, chirurgul trebuie să-și țină brațele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru minimizarea riscului de infecție, el intrând cu mâinile în jos. De asemenea, medicul anestezist care a lucrat cu falsul medic spune cum o operație de înlocuire a implanturilor mamare a durat patru ore, față de o oră cât durează în mod obișnuit. Matthew Mode se numește, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneția, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie documentată este aceea de valet de parcare. În 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi.

El a operat în România în baza unui aviz de la Direcția de Sănătate Publică, în condițiile în care orice medic străin care practică în România e obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) și Ministerul Sănătății. Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile.

Grupul Monza: Matteo Politi a făcut o singură intervenție chirurgicală

Grupul Monza precizează că falsul medic Matteo Politi a făcut o singură intervenție chirurgicală la Clinica Monza - una dintre cele patru clinici private cu care a colaborat - în cazul unei paciente pe care o consultase într-o altă instituție medicală privată și că niciun alt pacient nu a fost consultat sau operat de el. De asemenea, Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcția de Sănătate Publică. “Grupul Monza România anunță că există toată deschiderea din partea instituției, în legătură cu investigația care îl privește pe Matteo Politi. Grupul Monza se declară parte lezată în acest context și a inițiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi”, precizează clinica Monza

Ministrul Educației propune modelul japonez:

Profesorii buni, mutați la școlile cu probleme?

n Andronescu promite tablete pentru toți elevii începând cu anul școlar viitor

Profesorii din România ar putea fi evaluați din 10 în 10 ani, după model japonez. Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că a studiat mai multe modele de lege din lume și în privința evalurării profesorilor i-a atras atenția legea din Japonia. “În legea japoneză două lucruri mi s-au părut importante. Și anume, din trei în trei ani profesorii sunt mutați între școli de către autoritățile locale. Profesorii cei mai buni sunt trimiși în școlile unde copiii au nevoie. Dar n-avem cum să aplicăm acest lucru la mentalitatea noastră, la modul în care ne raportăm și la profesori, și la autorități”, a spus Ecaterina Andronescu. “A doua chestiune care mi s-a părut interesantă a fost evaluarea profesorilor din 10 în 10 ani, atunci când toți profesorii susțin un program de formare cu două examene, unul din disciplina pe care fiecare profesor o predă, și celălalt din metodele noi de pedagogie. Poate ne gândim că o asemenea abordare ar trebui să avem și noi. Nu inseamnă că de mâine, nu înseamnă că profesorii trebuie să se teamă de chestiunea asta. E o idee. Până când ajunge să fie în lege calea e foarte lungă. Ea poate fi în dezbatere publică, și lăudată, și criticată”, a mai spus ministrul Educației.

Toate școlile gimnaziale și liceele din România ar putea fi dotate cu table inteligente și cu tablete pentru toți elevii, a mai spus ieri Andronescu. Ministrul Educației a declarat că a cerut 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a pune în practică acest lucru. “Am scris fișele pentru proiecte, unul sau două, să vedem cum o să accepte. E un proiect pe valoare foarte mare, trebuie să mergem la Comisia Europeană să ne aprobe. Probabil că va dura până când demarăm proiectul. Din informațiile pe care eu le am este vorba de cel puțin 2-3 luni. Este vorba de 400 de milioane de euro”, a declarat Ecaterina Andronescu. Dotarea unităților de învățămînt ar putea avea loc începând din anul școlar următor, adică 2019-2020. “Am putea să avem de anul școlar următor. Noi avem prevăzute pentru toate școlile gimnaziale și din liceu. Dar trebuie să avem răbdare nu se pot dota toate deodată, pentru că nici nu cred că există un producător care să producă 90.000 de table inteligente câte avem noi”, a spus ministrul.

Premii Lumière 2019: Un film produs de Cristian Mungiu, marele câștigător

Filmul “The Sisters Brothers/ Frères Sisters”, regizat de Jacques Audiard și produs de Cristian Mungiu, a fost marele câștigător al premiilor Lumière 2019, trofee decernate, luni, de corespondenții presei străine din Franța. Lungmetrajul cu Joaquin Phoenix și John C. Reilly, filmat parțial în România, a fost câștigător la categoriile “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor” și “cea mai bună imagine” pentru Benoit Débie.

Din distribuția filmului fac parte actorii Joaquin Phoenix, John C. Reilly și Jake Gyllenhaal. Filmul a fost adaptat după cartea cu același nume scrisă de Patrick de Witt, în care înfățișează aventurile a doi ucigași trimiși să-l asasineze pe un cercetător care a descoperit o tehnică prin care aurul să poată fi găsit mai ușor.

Potrivit site-ului academiedeslumieres.com, Alex Lutz a fost recompensat drept “cel mai bun actor” în “Guy”, film premiat de asemenea pentru muzica semnată de Vincent Blanchard și Romain Greffe.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.