Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Două probleme uitate de stat: vaccinarea antigripală a adulților sănătoși și a bolnavilor cronici

Ziarul de Vrancea
6 nov 2021 691 vizualizări

Campania de vaccinare antigripală a început anul acesta mai lent decât ar fi fost normal, dar specialiștii au două motive suplimentare de îngrijorare. Pe de o parte dezinformarea și mitologia care înconjoară vaccinarea anti COVID-19 s-a răspândit și asupra vaccinării antigripale.

În același timp, adulții sănătoși nici nu iau în considerare să se imunizeze împotriva gripei: în primul rând fiindcă nu există o campanie susținută care să îi îndemne pe aceștia să se vaccineze, iar în al doilea rând ei trebuie să își achiziționeze singuri serul, care costă între 48 și 62 de lei, în funcție de farmacie. Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, atrage atenția asupra faptului că vaccinarea adulților sănătoși este extrem de importantă, în special a celor care sunt foarte activi, circulă mult și, în special, intră în contact cu persoane care suferă de diferite comorbidități.

„Anul acesta va trebui să ne așteptăm la mai multe cazuri de gripă”

„Vaccinarea adultului sănătos este o măsură prin care se realizează, indirect, și protecția celor care au comorbidități și care poate au o contraindicație absolută la vaccinarea antigripală. Odată ce într-o populație există o proporție mare de indivizi se atinge, așa cum se știe, imunitatea colectivă, iar riscul de circulație intensă a virusului gripal va fi mai scăzut. Este recomandată în special pentru adulții care sunt apropiați de persoane care au potențialul de a fi într-o categorie de risc, celor cu o activitate profesională intensă, care se deplasează între diverse localități sau diverse țări”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi. Aceasta a punctat faptul că anul acesta ar trebui să ne așteptăm la mai multe cazuri de gripă, în contextul în care, în emisfera sudică s-au înregistrat deja cazuri în plus față de anul precedent, iar sezonul epidemic de gripă de abia începe la noi. „Din păcate la noi nu există practica din alte țări, care spune că atunci când o persoană se prezintă cu simptome la testarea pentru SARS-CoV-2, se face și evaluarea pentru eventuala infecție cu virusul gripal, astfel încât este posibil să se excludă infecția cu COVID-19, dar să se confirme virusul gripal”, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Bolnavii cronici se vaccinează mai puțin față de 2020

Însă dacă adulții sănătoși nu sunt îndemnați în mod concret și concertat să se imunizeze antigripal, anul acesta se remarcă probleme și la categoriile aflate în zona de risc, pentru care vaccinarea antigripală poate fi o chestiune de viață sau de moarte. Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a explicat pentru „Ziarul de Iași” că anul acesta a primit semnale de la toate organizațiile din cadrul COPAC că vaccinarea merge mai greu ca anul trecut. El spune că una dintre cele mai mari probleme este faptul că oamenii au început să încurce vaccinurile între ele, antigripalul cu anti-COVID-19, încât și persoane care s-au vaccinat an de an cu serul antigripal nu mai iau aceeași decizie acum. „Anul acesta a fost o tulburare, o confuzie. Până acum erau categorii de pacienți care mergeau cu regularitate la vaccinare, nu o făceau toți, dar era un grup important. Acum, toate informațiile în plus - dar mai ales în minus - pandemia, i-au dus pe toți într-o stare de confuzie în care au spus că vaccinurile sunt o nenorocire și le-au luat la grămadă. Au fost bulversați cumva de informațiile de peste tot și au început să se întrebe dacă sunt bune sau nu vaccinurile, iar asta a dus la o scădere a ratei de vaccinare din păcate”, a declarat Radu Gănescu.

Pe lângă toate problemele, stocurile de vaccin sunt mereu insuficiente la începutul campaniei de vaccinare

El spune că beneficiile sunt evidente și nici nu are rost să fie puse în balanță cu nimic altceva. Persoanele care au boli cronice sau boli rare sunt categorii de pacienți ce au deja o problemă majoră de sănătate. Orice altă complicație la patologia pe care o au le poate chiar avansa boala pe care au deja, mai ales în cazul celor care sunt ținuți sub control de medicație. Riscul de a ajunge la spital sau de a muri este mult mai mare decât pentru persoanele sănătoase. „Dacă un diabetic ia virusul gripal, orice efect al acestui virus îi afectează și patologia în sine. La fel și pacientul oncologic, cel cu Parkinson, boli autoimune sau multe altele. Infectarea duce la complicații sau chiar schimbare de tratament. De aceea este făcută împărțirea pe categorii care au prioritate la vaccinare și aici sunt cei cu boli cronice și rare: ca în caz de infectare efectele bolii în sine să fie minuscule și să nu ducă la afectarea generală sau la complicații”, a precizat Radu Gănescu. Peste toate aceste probleme se așază și cea a achizițiilor de vaccin antigripal făcută de statul român. Președintele COPAC spune că el are o afecțiune medicală care îl încadrează în lista celor care ar trebui să se vaccineze gratuit, la medicul de familie, dar în fiecare an caută și găsește, cu greu, vaccinul în farmacii, pentru că stocurile medicului de familie sunt foarte mici. Din cauza problemelor de aprovizionare și a unui lanț imperfect de transmitere către medicii care au solicitat, anul trecut au rămas sute de mii de doze neutilizate, achiziționate la nivel național, care trebuie distruse.

Zi decisivă în PNL, azi. Va ajunge Cîțu la șefia Senatului?

PSD sau USR? n discuții tensionate în interiorul PNL înainte de ședința decisivă de luni n Cîțu ar putea ajunge președintele Senatului n

O serie de discuții tensionate au avut loc în PNL în ultimele zile în contextul luării deciziei cu privire la partenerul de guvernare: PSD sau USR, au declarat surse din cadrul partidului pentru News.ro. Potrivit acestora, președintele Iohannis continuă să preseze pentru o alianță cu PSD, mai mulți lideri liberali spunând în partid că au fost sunați de șeful statului în acest sens. Alți lideri PNL spun însă că nu au existat telefoane din partea președintelui Iohannis, iar pe cei care susțin că au fost sunați de șeful statului îi acuză că “vor să pară mai importanți decât sunt”. “Niște închipuiți”, a declarat unul dintre liberali.

Curent de opinie pentru guvernare împreună cu PSD

Surse din cadrul PNL au precizat însă că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîțu președintele Senatului. Sursele citate au explicat pentru News.ro că mai mulți lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formațiunii dacă Florin Cîțu ar rămâne fără nicio funcție publică, ci doar cu cea de șef al partidului. “Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă președintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune “nu” unei alianțe cu PSD, mai bine mergem în opoziție”, a precizat pentru News.ro unul din liderii partidului. Potrivit acestuia, nici Florin Cîțu, nici Klaus Iohannis nu pot împinge PNL spre o alianță cu PSD, acest lucru putându-se întâmpla doar la presiunea primarilor, a președinților de CJ și a liderilor de organizații județene “de a nu scoate partidul de la guvernare”. “Aritmetica bate influența”, a precizat unul dintre liderii PNL pentru News.ro.O decizie privind direcția în care va merge PNL, spre o guvernare cu PSD sau cu USR, ar trebui să fie luată luni, în ședința Biroului Politic Național (BPN). Ședința BPN a fost programată pentru ora 19.

Două școli din trei se deschid azi

Cîmpeanu: 67,79% din numărul total al unităților de învățământ de stat și privat încep școala cu prezență fizică, de luni

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că, începând de astăzi, un procent de 67,79% din numărul total al unităților de învățământ, de stat și privat, au decizie de desfășurare a cursurilor cu prezență fizică. Astfel, se află în această situație un număr de 4.847 de unități de învățământ, cu un număr total de peste două milioane de elevi și preșcolari. Ministrul interimar al Educației a mai spus că pe site-ul fiecărui inspectorat școlar sunt disponibile informațiile exacte privind modul în care vor reîncepe cursurile. Cîmpeanu a mai spus că în Capitală sunt, de exemplu, și 27 de unități de învățământ care au cerut intrarea în regim on-line, cu toate că aveau peste 60% rată de vaccinare a personalului. În plus, potrivit informațiilor colectate la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, rata de vaccinare a personalului este de 71%, raportat la totalul celor 95 de angajați.

Sorin Cîmpeanu a explicat, într-o conferință de presă susținută vineri, că pe 8 noiembrie va începe școala pentru toți elevii și preșcolarii din învământul de stat și privat, iar cursurile vor fi cu prezență fizică acolo unde rata de vaccinare împotriva COVID-19 a personalului didactic este peste 60%. De asemenea, dacă vor exista probleme cu privire la infrastructură sau resursa umană, va fi oferită în continuare posibilitate ca școlile respecte să ceară desfășurarea cursurilor on-line, indifernet de rata de vaccinare de peste 60% a cadrelor didactice.

Coronavirus în România: 5.300 de cazuri noi

Nu mai puțin de 5.293 cazuri noi de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore, dar și pe fondul unui număr foarte mic de teste realizate. În ultima zi au fost raportate 30.452 de teste efectuate în ultima zi - 13.072 teste RT-PCR și 17.380 teste rapide antigen - ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 17,38%, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. În urmă cu o zi au fost raportate peste 55.000 de teste - în condițiile în care media zilnică a săptămânilor anterioară depășea 70.000 de teste. Aproape 1.900 de oameni sunt în stare gravă la terapie intensivă.

Zece cetățeni străini din Tunisia și Afganistan depistați la frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac I și Nădlac II au depistat zece cetățeni din Tunisia și Afganistan, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pe jos sau ascunși în automarfar, arată un comunicat de presă al Poliției de Frontieră Române. „În acest sfârșit de săptămână, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean român, aflat la volanul unui automarfar. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, profile de aluminiu pentru o societate comercială din Marea Britanie. În urma efectuării controlului amănunțit al mijlocului de transport, au fost descoperiți, ascunși în compartimentul pentru marfă, trei cetățeni străini. Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, iar în urma verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Afganistan, cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani, solicitanți de azil în țară noastră”, potrivit sursei citate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.