Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dosarul “Portocală”: Acuzații grave ale judecătorilor la adresa Adinei Florea

Ziarul de Vrancea
31 oct 2022 613 vizualizări

Fosta șefă a Secției Speciale a folosit declarații mincinoase, scoase din context , iar dosarul ei a influențat decizia de achitare în procesul lui Vlad Cosma, arată magistrații

Judecătoarele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lucia Rog, Lavinia Lefterache și Ioana Alina Ilie formulează acuzații extrem de grave la adresa fostului procuror al Secției Speciale, Adina Florea, în motivarea deciziei de achitare a fostului procuror Mircea Negulescu zis “Portocală”, potrivit motivării consultate de site-ul G4media.ro. Sentința de achitare nu este definitivă.

Astfel, instanța o acuză pe procuroarea Adina Florea că a folosit declarații mincinoase ale omului de afaceri Răzvan Alexe potrivit cărora ar fi fost constrâns de fostul procuror al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Mircea Negulescu, să îl denunțe pe fostul deputat PSD Vlad Cosma într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale a PSD Prahova din 2012 cu fonduri obținute prin evaziune fiscală. Mai mult, acuză judecătoarele, dosarul instrumentat de Adina Florea împotriva fostului procuror Mircea Negulescu a condus la sentința de achitare a lui Vlad Cosma în dosarul de evaziune fiscală. “Deși înregistrarea dovedea extrem de clar faptul că declarațiile martorului Alexe Răzvan nu corespund realității, procurorul a prezentat în rechizitoriu doar anumite fragmente, scoase din context, pe care le-a folosit în susținerea acuzației”, arată instanța.

Judecătoarele ÎCCJ formulează acuzații extrem de grave și la adresa părții civile din dosarul instrumentat de Adina Florea, fostul deputat PSD Vlad Cosma, și a unor martori precum omul de afaceri Răzvan Alexe.

“Contradicțiile între declarațiile lui Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru sunt atât de vădite încât nici nu mai este necesară evidențierea lor, iar acestea nu pot conduce decât la o singură concluzie, aceea că niciunul dintre ei nu spune adevărul”, a arătat instanța.

Reamintim că pe 31 octombrie 2022, completul de 3 judecători al ÎCCJ a dispus achitarea fostului procuror Mircea Negulescu. Acesta fusese acuzat de fosta procuroare a Secției Speciale, Adina Florea, de presupuse abuzuri împotriva fostului deputat PSD Vlad Cosma.

Adina Florea susținea că Negulescu ar fi constrâns martorii, printre care Răzvan Alexe, “cu pistolul și cătușele pe masă” să îl denunțe pe fostul deputat.

Teza de doctorat a ministrului Bode include “fragmente plagiate”

Comisia de etică a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are “abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare și unele fragmente plagiate. “Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare. Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, se arată în concluziile Comisiei. Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză. “În cazul de față, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice”, au transmis reprezentanții UBB.

Hotărârea Comisiei de etică a UBB Cluj-Napoca a fost adoptată în urma unei sesizări privind abaterile de la etică în teza de doctorat a lui Lucian-Nicolae Bode, intitulată “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” și susținută în anul 2018, la UBB.

Totodată, în document se arată că, deși au fost constatate “abateri de la etica cercetării”, iar Comisia ar fi propus sancțiunea “avertisment scris” și cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, s-a stabilit că Lucian Bode nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva cărora se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare.

Odată cu publicarea concluziilor Comisiei, UBB Cluj-Napoca a făcut câteva precizări legate de acest subiect. “Considerăm că interesul și discuțiile publice asupra oricăror teme relevante pentru mediul academic sunt un bun câștigat al democrației și nu trebuie blamate sau descurajate. UBB este atentă la astfel de discuții, dar în final consideră că deciziile cu privire la respectarea normelor de etică academică se iau în instituții specializate, prin transparență și cu celeritate”, arată reprezentanții universității.

Val de pensionări în rândul judecătorilor

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în ședința din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători. Potrivit ordinii de zi a ședinței, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanța supremă. Tot în ședința din 3 noiembrie vor fi discutate și “măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situației resurselor umane la nivelul instanțelor judecătorești și a limitării grave a independenței judecătorului și a dreptului de acces la justiție, determinate de promovarea în spațiul public a unor demersuri care afectează, în substanță, statutul judecătorului”, potrivit Agerpres. Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spațiul public au fost relansate dezbaterile privind desființarea pensiilor speciale de care beneficiază și magistrații. Pe 28 octombrie, Secția pentru judecători a CSM își exprima “consternarea” față de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraților.

Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că “există o încurcătură” în privința pensiilor numite pensii speciale. “Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primești la 65 de ani. E iarăși un principiu: nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, și aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.

Mica vară din noiembrie

În ultima zi de octombrie au fost aproape 29 de grade în România, iar vremea continuă să fie neobișnuit de caldă, maximele urmând să fie de 26 de grade marți și de 27 de grade în ziua de 3 noiembrie. Joi se va mai răcori. În dimineața de 1 noiembrie au fost și locuri cu temperaturi de peste 10 grade, inclusiv la munte. Minimele au fost extrem de ridicate în dimineața de 1 noiembrie, cel mai cald fiind la stațiile montane Semenic, Cuntu și Roșia Montană (12 grade). La Cluj și Drobeta Turnu Severin minima a fost de 10 grade, iar cel mai rece a fost la Vaslui și Obârșia Lotrului (un grad).

Firea: Tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a afirmat marți că Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri a fost publicat în Monitorul Oficial vinerea trecută și este deja în vigoare, astfel că tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani. Persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte, iar tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani.

Un vagon de păcură a luat foc la Galați

Un vagon cu păcură a fost cuprins de flăcări în zona Port Bazinul Nou, în județul Galați, pentru stingerea focului intervenind mai multe autospeciale de pompieri. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, fără a se extinde la vagoanele cisternă sau la stația de producere abur. Nu a fost necesară evacuarea persoanelor din zonă și nici folosirea sistemului RO-Alert pentru degajările de fum.

Conform pompierilor, cauza probabilă a incendiului a fost o scânteie, care a aprins acumularea de gaze din rezervorul de plastic.

Ministerul Educației descurajează trecerea școlilor la “orarul de iarnă”

Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare să susțină școlile să păstreze orarul normal și să descurajeze trecere la “orarul de iarnă”, după ce unele unități de învățământ au redus durata orelor de curs și a pauzelor. Reprezentanții ministerului au arătat că situația meteorologică actuală nu justifică astfel de decizii de reducere a programului. “Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată. Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice minut de școală contează. De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la «programul de iarnă». Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.

Adresa a fost trimisă în contexul unei petiții inițiate de părinți și al semnălării a două situații în care școlile au redus durata programului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.