Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Doi bărbați, arestați în Italia, după ce au sechestrat două tinere, obligându-le să se prostitueze

Ziarul de Vrancea
6 mar 2023 390 vizualizări

Cei doi primeau, personal sau prin transfer bancar, contravaloarea serviciilor sexuale, care ajungea și la 1.000 euro pe zi

Doi bărbați din Târgoviște au fost arestați preventiv în Italia, după ce ar fi sechestrat două tinere, obligându-le să se prostitueze. Cazul a fost descoperit după ce una dintre fete l-a sesizat, prin intermediul unei rețele de socializare, pe șeful postului de poliție dintr-o comună din Dâmbovița în legătură cu faptul că a fost sechestrată și forțată să se prostitueze în Italia, conform IGPR. “La data de 26 februarie a.c., prin intermediul unei rețele de socializare, șeful Postului de Poliție Hulubești din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a fost sesizat de către o tânără, de 20 de ani, din localitate, cu privire la faptul că se află pe teritoriul Italiei, fiind sechestrată și obligată să se prostitueze. Ulterior, a fost informată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Dâmbovița, care, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, a semnalat Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - I.G.P.R. Astfel, în urma demersurilor întreprinse, la data de 28 februarie a.c., organele judiciare din Italia s-au deplasat în localitatea Termoli, unde au identificat victimele, respectiv două femei, de 20 și 22 de ani”, anunță marți IGPR.

Cele două femei ar fi fost obligate să se prostitueze de către doi bărbați, în vârstă de 37 și 35 de ani, ambii din municipiul Târgoviște. Totodată, ele ar fi fost agresate fizic și amenințate. Din cercetările ulterioare și cu ajutorul bunurilor descoperite, printre care bani și telefoane mobile, anchetatorii au stabilit că activitatea infracțională a celor doi se desfășura la un nivel avansat. Prin intermediul site-urilor online, cei doi ar fi făcut publicitate activității de prostituție din apartamentul din Termoli și ar fi primit, personal sau prin transfer bancar, contravaloarea serviciilor sexuale, care ajungea inclusiv la 1.000 euro pe zi.

Victimele s-ar fi deplasat pe teritoriul Italiei, pentru a găsi un loc de muncă. Cei doi bărbați au fost arestați preventiv, pe teritoriul Italiei.

Un român și iubita sa au furat 45 de sticle cu vin valorând 1,6 milioane de euro

Un român care are și cetățenie olandeză, Constantin Dumitru, în vârstă de 49 de ani, și partenera sa, Priscila Guevara, în vârstă de 28 de ani, fostă participantă la Miss Mexic, au fost condamnați de un tribunal spaniol la patru ani de închisoare și plata unor despăgubiri de peste 750.000 de euro pentru că au pus la cale furtul a 45 de sticle de vin nobil dintr-un hotel din Caceres, considerate adevărate „bijuterii”. Prada valora 1,6 milioane de euro, relatează „El Pais”.

Jaful a avut loc în primele ore ale zilei de 27 octombrie 2021, dar cei doi au pus la cale operațiunea cu meticulozitate, după ce în prealabil au studiat bine terenul și au făcut cel puțin trei vizite anterioare la hotelul Atrio din Caceres. În timp ce tânăra i-a distras atenția angajatului de la recepție cu cereri insistente pentru room service, complicele ei a furat cheia care deschidea crama de la restaurantul hotelului și de acolo a furat 45 de sticle cu vin, pe care le-a băgat într-un rucsac și în două genți mari.

Judecătorii au considerat că cei doi se fac vinovați de furt calificat „de o gravitate deosebită”, infracțiune pentru care au fost condamnați la închisoare și la plata unei despăgubiri comune de 753.454 de euro pe care trebuie să o plătească restaurantului.

Vinurile aveau o valoare de 1,6 milioane de euro. Cel mai scump, un Chateau d'Yquem din 1806, avea un preț a la carte de 350.000 de euro, fiind un exemplar unic în lume. Românul, care are „un lung cazier judiciar”, potrivit El Pais, a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, în timp ce complicea sa a primit o pedeapsă de patru ani. Condamnații pot ataca decizia în apel.

Potrivit faptelor din dosar, cei doi au filat restaurantul în timpul verii pentru a plănui jaful. După ce au studiat terenul, au decis ca femeia să se cazeze la hotelul Atrio din Cáceres pe 26 octombrie 2021. S-a cazat cu un pașaport elvețian fals și având un rucsac gol. În aceeași seară, Constantin Dumitru a sosit la cină și a rămas la ea, fără să se înregistreze. După o cină copioasă, au urcat în cameră și acolo a început teatrul. Priscila Guevara a început să sune insistent la recepție în toiul nopții, începând cu ora locală 2:10, cerând o salată și întrebând în repetate rânduri cât timp va dura până va fi servită.

Angajatul de serviciu de la recepție a refuzat inițial să se ocupe de comandă, pentru că era singur, nu putea să plece de la post și, în plus, a fost surprins de cerere, întrucât clienta luase cina având un meniu de degustare cu 14 feluri de mâncare. În cele din urmă, angajatul a cedat și a pregătit salata, lăsând recepția liberă timp de 20 de minute. A fost suficient pentru ca Dumitru să fure dintr-o cutie ceea ce el credea că este cartela electronică pentru deschiderea cramei. A făcut o greșeală și nu a reușit să deschidă ușa, așa că și-a pus partenera să-i distragă din nou atenția angajatului de la Atrio. Priscila Guevara a început să ceară desert. A fost atât de insistentă, încât angajatul a fost de acord să-i aducă fructe.

Dumitru s-a întors la recepție și a luat dintr-o cutie cheia numărul 27, cu care a deschis pivnița și a ajuns în sala de degustare de unde a luat 45 de sticle cu vin pe care le-a băgat într-un rucsac și două genți mari. A lucrat cu rapiditate, reușind să urce în cameră înainte de întoarcerea angajatului la recepție.

În jurul orei 5:00 dimineața, cei doi au părăsit în grabă hotelul, bărbatul având rucsacul în spate și cele două genți cu sticlele, între care pusese patru prosoape din baia camerei de hotel pentru a nu se ciocni între ele. Înregistrările camerelor de supraveghere i-au surprins pe Constantin Dumitru și pe femeie în ziua jafului și apoi într-un Mercedes roșu.

La nouă luni după jaf, Dumitru și Guevara au fost arestați în momentul în care au trecut cu mașina lor frontiera albanezo-croată.

Cât despre vin, nici urmă, nu se știe ce s-a întâmplat cu el, scrie El Pais. Colecția de vinuri de la Atrio din Cáceres, în vestul Spaniei, este considerată una dintre cele mai bune din țară, cu aproape 40.000 de sticle depozitate în pivnița restaurantului cotat cu două stele Michelin.

Oprea, achitat în primă instanță în dosarul privind decesul polițistului Gigină

Tribunalul București a dispus, luni, achitarea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în legătură cu accidentul rutier din anul 2015 care a dus la decesul polițistului Bogdan Gigină. Potrivit deciziei instanței, Gabriel Oprea a fost achitat în baza art.16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, respectiv “fapta nu există'.

Pe de altă parte, Petre Mazilu, administratorul firmei General MPM Impex SRL, responsabil cu execuția unei lucrări la instalația subterană de gaze, care nu era semnalizată corespunzător la nivelul străzii, a fost condamnat la doi ani și opt luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

De asemenea, firma General MPM Impex SRL a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 330.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA, în mai 2018, la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanțe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 și apoi Tribunalul București.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu și General MPM Impex SRL a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități - activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei și administratorului acesteia. “Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al Afacerilor Interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către Poliția Rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de Poliție Rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist. În acest mod, ministrul de Interne de la acea dată, Oprea Gabriel, și-a conferit, în mod discreționar, 'drepturi' neprevăzute de cadrul legal, 'drepturi' a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de Poliție Rutieră să se facă în regim de viteză sporită”, spuneau procurorii.

În opinia procurorilor, Gabriel Oprea i-a pus pe polițiștii rutieri care au executat această acțiune de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potențial ridicat de producere a unor evenimente rutiere.

Potrivit procurorilor, Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcției sale și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei.

Ciolacu: Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că nu va accepta ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale, astfel că la nivelul coaliției de guvernare s-a constituit un grup de lucru care va analiza legea pensiilor și va veni cu amendamente. Ciolacu a arătat că legea nouă a pensiilor nu va fi retroactivă și că nu este normal ca o persoană care a lucrat 1 zi ca magistrat să beneficieze de legea specială. Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, la România TV, că prioritatea sa și a colegilor săi este legea pensiilor speciale.

“Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale. Vă promit, prioritatea numărul unu a mea și a colegilor mei e să venim cu legea care să fie sustenebilă, acceptată de către Comisie pentru a îndeplini jalonul din PNRR cu pensiile speciale, pentru a nu pierde bani europeni pe acest jalon. Știți că nu pierdem toate sumele, ci o parte din sumă, aferentă pensiilor speciale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că un grup de lucru organizat la nivelul coaliției de guvernare lucrează pe noua lege a pensiilor speciale. “Dar trebuie să înțelegem bine, această lege nu este retrocativă. Nu există legi retroactive. Un drept câștigat nu poți să îl iei. Dar cu adevărat după partea de contribuție poți să vii cu impozitare progresivă, în funcție de venituri. Este o abordare corectă, constituțională venită și explicată cu pragurile respective. Se aplică la toată lumea care are componentă specială. Pentru viitor s-a stabilit foarte clar, nu poți să ai mai mult la pensie decât în activitate. Vom veni cu aceste lămuriri. Nu poți să lucrezi 1 zi magistrat și să beneficiezi de lege specială la pensie”, a subliniat Ciolacu.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi considerabil în perioada următoare, la nivelul întregii țări, iar valorile termice maxime ajung până la 18 grade Celsius, în timp ce crește probabilitatea de apariție a ploilor, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 6 - 19 martie și publicată luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, temperatura aerului va avea variații pe tot parcursul intervalului, dar mediile, în special ale valorilor diurne, se vor menține peste cele normale pentru această perioadă. În prima săptămână, vremea se va încălzi semnificativ și va deveni deosebit de caldă, iar media regională a temperaturilor maxime va fi în creștere de la 8 la 15 grade, iar a celor minime de la -2 la 4 grade. Până la finalul intervalului, temperatura aerului va oscila mai ales la valorile diurne. În medie, maximele vor varia între 9 și 14 grade, iar minimele între 0 și 3 grade, cu cele mai ridicate valori spre mijlocul celei de-a doua săptămâni. Vor fi perioade cu precipitații slabe pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales între 10 și 14 martie și după data de 17 martie.

Bilet scris în limba germană al unui deținut politic din Sibiu, găsit în zidurile Cazinoului din Constanța

Un bilet scris în limba germană al unui fost deținut politic din Sibiu a fost găsit în zidurile Cazinoului din Constanța, aflat în renovare. Acest monument a fost renovat în anii ’50 cu ajutorul deținuților politic.

Anunțul a fost făcut de primarul Constanței, Vergil Chițac, marți, pe pagina sa de Facebook. “Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu. Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a afirmat primarul Constanței.

El a prezentat și traducerea biletului găsit în zidurile Cazinoului: “Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”.

Un alt mesaj al unor deținuți politic care au lucrat în anii '50 la repararea Cazinoului din Constanța a fost găsit, în urmă cu trei ani, în timpul lucrărilor de reabilitare a monumentului. Scrisoarea deținuților era zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.

Cazinoul din Constanța se află în plin proces de renovare și modernizare.

Un consilier PNL, nervos pe Clotilde Armand că l-a chemat la muncă de 1 Martie

Consilierul PNL Adrian Oianu de la Primăria Sectorului 1 a fost revoltat la ședința de consiliu local de miercuri, 1 martie, pe motiv că primărul USR Clotilde Armand i-a stricat confortul celebrării în familie a zilei care marchează venirea primăverii.

“România păstrează această tradiție de 1 martie și ne aduce atâta bucurie tuturor. Subliniez partea negativă a acestei zile în care doamna primar ne-a pus o ședință de consiliu pe 1 martie. Vreau să accentuez lipsa preocupării pentru valorile românești a acestui primar. Înțelegem că nu îi pasă de valorile românești. În orice zi putea să pună ședința, și ieri și mâine, a pus-o expres azi. Ca să ne strice nouă bucuria bucuria sărbătorii de 1 martie în familie. Și asta arată lipsa de respect, abuzul cu care ne tratează și felul dictatorial în care conduce primăria”, a declarat Oianu în debutul ședinței consiliului local. Adrian Oianu este designer de modă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.