Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: DNA anchetează vizita lui Dragnea la ceremonia lui Trump

Ziarul de Vrancea
9 sep 2019 1436 vizualizări

Ambasadorul României la Washigton a fost audiat în acest caz n autoritățile americane îl investighează pe unul dintre organizatorii ceremoniei de învestire a lui Trump că ar fi încheiat afaceri cu lideri politici străini invitați la eveniment

Fostul șef al SRI, George Maior, a fost audiat ieri la DNA în calitate de martor în dosarul Broidy – vizita lui Dragnea, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse judiciare. Același site a dezvăluit pe data de 6 iunie că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani. La vremea respectivă, fostul șef SRI, George Maior, era deja ambasador al României în Statele Unite. Nu e clar însă dacă acesta avut sau nu vreo implicare în organizarea vizitei. Potrivit surselor G4Media.ro, în primăvara lui 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

Procurorii caută date despre 20 de persoane și companii

Un mare juriu federal din New York îl investighează pe Elliott Broidy, cel mai mare fundraiser republican, examinând dacă și-a folosit poziția de vicepreședinte al comisiei de învestire a președintelui Donald Trump pentru a încheia afaceri cu lideri străini, potrivit documentelor obținute de The Associated Press. Dintr-o citație vizând mai multe persoane transmisă recent comitetului de investire a președintelui Trump rezultă că procurorii caută date despre 20 de persoane și companii. Toți au legături cu Broidy, cu firmele, cu afacerile și contractele sale în domeniul apărării și cu oficiali străini cu care a urmărit să facă afaceri, printre care actualul președinte din Angola și doi politicieni din România, scrie Huffington Post. Potrivit sursei citate, procurorii par să investigheze dacă Broidy s-a folosit de accesul la Trump pentru câștig personal și a încălcat Legea privind practicile străine corupte, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini „ceva de valoare” pentru a obține un avantaj comercial. Lucrurile valoroase în acest caz ar fi putut fi o invitație la ceremonia de investire din ianuarie 2017 sau accesul la Trump.Avocații lui Broidy au declarat pentru AP că Broidy sau compania sa globală de securitate Circinus nu au avut niciun contract sau schimb de bani cu „orice agenție, intermediar sau agent guvernamental din România”. Aceșia au mai declarat că Circinus a încheiat un acord cu Angola în 2016, dar că nu a existat nicio legătură cu ceremonia de învestire sau cu rolul lui Broidy în comitetul de învestire.

Părinții tânărului ucis de Iorgulescu se tem de mușamalizarea cazului

n “Un accident așa de mare și nu a fost nimeni acolo, o televiziune”, s-a plâns mama băiatului

Părinții tânărului mort în accidentul provocat de Mario Iorgulescu acuză autoritățile că vor mușamalizarea cazului, pentru că nimeni nu le-a spus nimic despre ce s-a întâmplat în noaptea accidentului. Mama lui Dani, băiatul mort în accidentul produs la ieșirea din București, a spus, ieri, la Antena3, că fiul ei venea de la o înmormântare când mașina a fost lovită frontal de bolidul lui Mario Iorgulescu. „Veneau de la o înmormântare. Băiatul meu a plecat primul. După el veneau și prietenii, cu două mașini. La semafor, la Chitila, băiatul ăsta, Mario, a venit cu viteză și a intrat direct în el. Ne-au sunat niște vecini de-ai noștri, niște băieți care au recunoscut mașina. Au sunat-o pe sora mea, nu pe mine, pentru că le-a fost teamă. Eu cred că da (se vrea mușamalizarea – n.r.). Nimeni nu ne-a spus nimic. Un accident așa de mare și nu a fost nimeni acolo, o televiziune. Primul el a fost luat (Mario Iorgulescu – n.r.). Poliția toată a încercuit mașina lui. Eu nu am fost să văd, dar după cum a văzut lumea, așa se spune, că cel puțin băut era”, a spus mama tânărului mort în accidentul de duminică dimineața. Tatăl băiatului a afirmat că familia Iorgulescu sau anchetatorii nu au luat încă legătura cu familia. „Nu a luat niciun fel de legătură. Ne-am luat copilul acasă și atât”, a spus bărbatul. Dani, bărbatul care conducea mașina lovită frontal de bolidul de lux al fiului șefului Ligii Profesioniste de Fotbal avea 24 de ani și era tatăl unei fetițe de 7 ani și a unui băiețel de 4 luni.

 Familia Iorgulescu promite ajutor rudelor tânărului mort

Gabriela și Gino Iorgulescu, părinții lui Mario, au transmis, ieri, un comunicat de presă, în care arată că au luat legătura cu familia tânărului care a murit în accident și au promis ajutor. „Le-am făgăduit rudelor celui care a murit că vom face tot posibilul ca să ajutăm din toate punctele de vedere familia greu încercată, am promis în fața lui Dumnezeu că vom avea grijă de copiii rămași fără tată. Știm că părintele este de neînlocuit, dar vom face tot ce e omenește posibil pentru creșterea și educația lor, pentru ca drumul copiilor în viață să fie cât mai bun”, au transmis șeful Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, și soția sa, Gabriela.

Starea lui Mario Iorgulescu s-a agravat

Starea lui Mario Iorgulescu s-a agravat în ultimele ore, a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiță. Mario Iorgulescu a fost dus duminică la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Elias, unde medicii au stabilit necesitatea unei intervenții chirurgicale imediate. “Întregul complex lezionar continuă să prezinte un potențial evolutiv foarte grav, inclusiv cu risc vital”, mai spun medicii.

Dosarul Blaga: Un om de afaceri își recunoaște vinovăția

Omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, implicat în dosarul lui Vasile Blaga, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, acceptând să primească în instanță o condamnare de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și să achite un prejudiciu de peste 18 milioane lei. Potrivit DNA, într-o cauză disjunsă din dosarul în care Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Procurorii susțin că, în perioada 2011 - 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operațiuni comerciale fictive.În realitate, plățile făcute de acesta către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan și fostul vicepreședinte al PDL Vasile Blaga pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante. Prin această modalitate, societatea administrată de Berdilă s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei și TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei. În noiembrie 2016, Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, el fiind achitat în primă instanță, în octombrie 2017, la Tribunalul București. Blaga este acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială, reprezentată de Berdilă, în schimbul exercitării influenței sale, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

Barna a strâns semnăturile necesare pentru candidatura la Președinție

Candidatul USR PLUS la Președinție, Dan Barna, a anunțat, ieri, că a strâns cele 200.000 de semnături necesare pentru candidatura la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie. Barna a făcut anunțul într-un mesaj video transmis pe Facebook din județul Vâlcea. Liderul USR a spus că tocmai a fost atins pragul de 200.000 de semnături necesare pentru candidatura sa, dar a precizat că strângerea semnăturilor continuă. Dan Barna le mulțumește tuturor celor care au semnat pentru candidatura sa. „Mergem mai departe cu strângerea de semnături, pentru că vreau să ajungem la 300.000, pentru a nu fi niciun dubiu și a nu exista riscul ca autoritățile să invalideze din diverse motive unele dintre semnături”, precizează candidatul Alianței USR PLUS. Termenul pentru depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Central expiră în 22 septembrie.

În iulie s-au născut cu 4.017 copii mai mulți decât în luna iunie

În luna iulie a acestui an s-a înregistrat nașterea a 18.523 de copii, cu 4.017 mai mulți copii decât în luna iunie, iar numărul deceselor au crescut în luna iulie față de luna iunie, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul deceselor înregistrate în luna iulie 2019 a fost de 20.765, cu 894 decese mai multe decât în luna iunie 2019. Sporul natural a fost negativ în luna iulie, decedații având un excedent față de născuții vii de 2.242 de persoane, potrivit INS. Sporul natural reprezintă diferența dintre numărul născuților vii și numărul persoanelor decedate, în perioada de referință.În iulie, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 16.392 căsătorii, cu 2.054 mai multe decât în luna iunie 2019. Numărul divorțurilor a fost de 2.284, cu 147 mai puține decât în luna iunie.Numărul născuților-vii a fost mai mare cu 341 în luna iulie față de aceeași lună din 2018, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 519 mai mare față de luna iulie 2018. Sporul natural a fost negativ atât în luna iulie 2019 (-2.242 persoane), cât și în luna iulie 2018 (-2.064 persoane).

Ministerul Educației a anunțat că bursele elevilor rămân la nivelul de anul trecut

Ministerul Educației a anunțat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevi este cel stabilit de autoritățile locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019. Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN) în ședința de luni, Executivul a decis ca, în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevi să fie cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019. “Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019”, explică MEN. De asemenea, MEN precizează că autoritățile locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare existente la nivel local. Premierul Viorica Dăncilă anunța, înaintea ședinței de Guvern de luni, că Executivul va stabili în acea ședință pragul valoric sub care bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social ale elevilor să nu poată scădea și va adopta actele necesare pentru decontarea navetei elevilor și pentru anii școlari următori.

Tăriceanu: Nu se pune problema alegerilor anticipate

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri că atât timp cât există un guvern în funcție, nu se poate pune problema organizării de alegeri anticipate, proces care presupune o serie de “pași constituționali” care trebuie parcurși. “Pentru alegerile anticipate este nevoie să se realizeze un mecanism care este prevăzut în Constituție. Chiar dacă se face o înțelegere politică asupra necesității alegerilor anticipate, trebuie făcuți niște pași constituționali, altfel nu se poate. Probabil cei care fac aceste propuneri ar trebui să pună mâna întâi să citească Constituția cu atenție, și după aia să înțeleagă care este soluția politică pe care o poți aplica, având în vedere prevederile constituționale. Constituția este gândită astfel încât ar trebui să se evite crizele politice. Altfel, politic vorbind da, putem să discutăm de alegeri anticipate, numai după ce soluțiile politice care sunt la îndemână au fost epuizate. Noi suntem încă cu un guvern în funcție, deci suntem într-o fază mult prea incipentă ca să putem discuta despre alegeri anticipate”, a afirmat Tăriceanu la Parlament.Referindu-se la faptul că Guvernul va veni în Parlament pentru un vot de încredere, liderul ALDE a arătat că încă nu se știe dacă este vorba despre remaniere sau restructurare, reafirmând că remanierile nu se votează în Parlament. “Restructurarea intră sub incidența articolului 85 din Constituție, care spune foarte clar că președintele numește pe baza votului de încredere dat în prealabil de Parlament. Deci vot de încredere în Parlament înseamnă 233 de voturi pe care doamna Dăncilă trebuie să le ia sau nu le ia și atunci își ia bagajele, gentuța și pleacă. Remanierea nu se face în Parlament. Remanierea este o decizie a primului ministru”, a adăugat el.

USR cere înființarea a 1.000 de secții de votare în întreaga lume

USR cere înființarea a 1.000 de secții de votare în întreaga lume, dintre care 800 în Europa, considerând că doar astfel românii din străinătate își vor putea exercita dreptul la vot. USR amintește, într-un comunicat, că dacă Executivul PSD nu intervine, azi, 11 septembrie, la miezul nopții, expiră termenul până la care românii din Diaspora se pot înregistra fie pentru vot în secție, fie pentru vot prin corespondență pe https://www.votstrainatate.ro/. Până în acest moment, s-au înregistrat circa 27.500 de români pentru vot în secție și aproape 29.000 de români pentru vot prin corespondență, dar nu este suficient. „De aceea, USR cere înființarea a 1.000 de secții de votare în întreaga lume, dintre care 800 de secții să fie în Europa. Doar în acest fel, românii care se află în număr mare în Italia, Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Republica Moldova, Olanda, Austria, Elveția, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia și Suedia își vor putea exercita un drept fundamental: dreptul la vot”, se arată în comunicat. În cadrul Campaniei „STOP Cozi la Vot!”, USR Diaspora anunță că sprijină autoritățile române și în găsirea unor locații pentru viitoarele secții de votare, pentru a putea vota milioane de români aflați în străinătate, nu doar sute de mii.

Cazul “Sorina”:Tribunalul Olt respinge definitiv apelul procurorului general

Tribunalul Olt a respins ieri, printr-o soluție definitivă, apelul făcut de procurorul general în cauza privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, fetița din județul Mehedinți adoptată de soții Săcărin. Instanța a hotărât ca apelantul să achite soților Săcărin suma de 2.500 lei, reprezentând onorariul avocațial. La câteva zile după soluția data pe fond în acest dosar, de Judecătoria Slatina, Sorina, împreună cu părinții adoptivi, a plecat din România.

Victorie pentru PSD: Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului

Candiatul propus de PSD, Teodor Meleșcanu, a fost ales președinte al Senatului cu 73 de voturi. Candidatul propus de PSD, Teodor Meleșcanu, a fost ales, marți, în funcția de președinte al Senatului, fiind votat de 73 dintre senatorii prezenți la ședința de plen. Contracandidatul său, Alina Gorghiu, propusă de către PNL, a obținut 59 de voturi. Din totalul de 136 de senatori au fost prezenți 134. La cel de-al doilea tur de scrutin s-au înregistrat două voturi nule. După primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte al Senatului, candidatul PSD, Teodor Meleșcanu, a obținut 67 de voturi, candidatul PNL, Alina Gorghiu, a obținut 47 de voturi, iar candidatul ALDE, Ioan Popa, a obținut 13 voturi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.