Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Directorul SIE, acuzat că a plagiat în doctoratul susţinut la Academia SRI

Ziarul de Vrancea
23 sep 2024 1127 vizualizări

 „Rea intenţie n-a fost. Vă spun sincer”, a reacționat șeful spionilor români

Doctoratul şefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puţin 66 de pagini de conţinut plagiat, în multiple secvenţe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde, relatează PressOne. 

”Peste 60 de pagini din teza de doctorat a lui Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), sunt plagiate cuvânt cu cuvânt după o altă teză de doctorat. Cea mai lungă secvenţă de conţinut plagiat numără 16 pagini consecutive. Lucrarea, care i-a adus titlul ştiinţific de doctor şefului spionilor din România, a fost susţinută în 2010 la Academia SRI, numele sub care este cunoscută Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informaţii (SRI)”, relatează PressOne.

Conţinutul plagiat identificat în lucrarea lui Vlase provine dintr-o singură sursă: o altă teză de doctorat, susţinută în 2004 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP), aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, cea a lui Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării în guvernele Mugur Isărescu (2000) şi Călin Popescu Tăriceanu (2006 – 2007), în prezent decedat.

Un raport de similitudine realizat de Academia SRI în 2018, în cadrul unui amplu proces de verificare a tezelor de doctorat, care a dus la identificarea a peste 50% din totalul tezelor susţinute în universitate ca fiind plagiate, a relevat un procent infim pentru teza lui Gabriel Vlase: 2,4%, pentru că softurile de identificare a similitudinilor sunt capabile să detecteze doar similitudinea cu conţinutul digitalizat, accesibil pe internet. Teza de doctorat a lui Sorin Frunzăverde, din care a plagiat directorul SIE, nu se regăseşte în spaţiul online, aceasta putând fi citită doar la bibliotecă, precizează  PressOne.

Gabriel Vlase s-a înscris la doctorat în 2007 la Academia SRI. La acel moment era deputat de Bacău din partea PSD, poziţie pe care o deţinea şi trei ani mai târziu, la momentul susţinerii publice a tezei.

Gabriel Vlase l-a avut coordonator pe Constantin Onişor, la acel moment decanul celei mai importante facultăţi din cadrul Academiei SRI, cea de Informaţii, iar lucrarea pentru care a obţinut titlul ştiinţific de doctor are titlul ”Studiu cu privire la o strategie de securitate modernă pentru Europa de Sud-Est”. Constantin Onişor a fost şi coordonatorul lucrării de doctorat a lui Sorin Frunzăverde.

Vlase şi-a publicat doctoratul în 2010, în acelaşi an în care a susţinut public lucrarea, la Editura RAO. Cartea, care a fost tipărită tot în toamna lui 2010, are un titlu diferit de cel al tezei: „Securitate în Europa de Sud-Est. Actualitate şi perspective strategice”, iar postfaţa cărţii este semnată de Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste. Pe ultima copertă a cărţii lui Vlase apare un text semnat de Mihai-Răzvan Ungureanu, fost director al SIE. ”Doctoratul publicat de Vlase la RAO numără 234 de pagini de conţinut. Din acest total, 66 de pagini sunt plagiate identic, la punct şi virgulă - în secvenţe de multiple pagini consecutive - din teza de doctorat a lui Frunzăverde”, indică PressOne.

Vlase a negat, în discuţia cu PressOne, vreo legătură cu Frunzăverde, însă nu a negat că a plagiat din cartea acestuia.

„Doar discuţia asta șdespre plagiateț nu e de azi, e de ani de zile. Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă aşa scrie la lege, aşa scrie. Dar, era mai bine dacă stăteam tractorist, aşa, prin Moldova? Sau că practic am mai citit vreo 100 de cărţi şi am mai pus ceva în cap?”, a afirmat Vlase în discuţia cu PressOne.  „Rău nu ne-au făcut studiile doctorale. Dar unde-i greşeală, să fie greşeală. Rea intenţie n-a fost. Vă spun sincer”, a adăugat el.

Lasconi propune desfiinţarea Consiliilor Judeţene şi a Inspectoratelor Şcolare

n de asemenea, șefa USR propune comasarea comunelor cu mai puţin de 2.000 de locuitori și susține că o parte din banii cotizaţi de fiecare asigurat la Sănătate să fie direcţionaţi către o asigurare privată

Preşedintele USR, Elena Lasconi, susţine desfiinţarea Consiliilor Judeţene, a administraţiilor locale din comunele cu mai puţin de 2.000 de locuitori, dar şi a Inspectoratelor Şcolare.  ”Reforma în administraţie sau desfiinţarea Consiliilor Judeţene – şi asta se va întâmpla, dacă eu voi ajunge preşedinte, asta se va întâmpla - oamenii care lucrează în Consiliile Judeţene nu vor rămâne pe drumuri, pentru că este mare nevoie de specialişti în foarte multe primării. Primăriile nu sunt supra-dimensionate, sunt supra-dimensionate cele de la centru, toate instituţiile de la centru, nu primăriile. Ele trebuie desfiinţate, Consiliile Judeţene, de asemenea, comasate comunele care au sub 2.000 de locuitori, reprezintă 27-28% din România”, a afirmat candidatul USR într-un interviu difuzat, luni seară, de Antena 3.

Elena Lasconi susţine alegerea primarilor în două tururi, majorarea duratei mandatului primarilor de la patru la cinci ani, cu argumentul că ”nu poţi să demonstrezi, în patru ani, având în vedere birocraţia din România, ce poţi să faci pentru comunitate, de asta există în străinătate şi mandate de şapte ani”.

 Elena Lasconi a adăugat că ar desfiinţa, de asemenea, Inspectoratele Şcolare, ”care sunt pur politizate şi care nu fac absolut nimic”, ea spunând că în centrul sistemului de educaţie trebuie pus ”copilul”.

De asemenea, candidatul USR pentru funcţia de preşedinte al României susţine că ar trebui ca o parte din banii cotizaţi de fiecare asigurat la fondul pentru sănătate să fie direcţionaţi către o asigurare privată. ”Mie mi se pare anormal ca tu să nu poţi să-ţi alegi locul în care să fii tratat”, argumentează Lasconi, criticând sistemul medical de stat. ”O altă chestiune care este foarte importantă şi la care ţin foarte mult: toată lumea plăteşte bani la Casa de Asigurări de Sănătate. Mie mi se pare anormal ca tu să nu poţi să-ţi alegi locul în care să fii tratat. Să nu mai ajungi în spitalele de stat în care să fi tratat cu dispreţ, lipsă de respect, neprofesionalism... măcar o sumă, 200 de lei din banii ăia pe care tu îi dai la Casa de Asigurări de Sănătate să îi ai la dispoziţie, nu să ţi-i dea ţie, în mână, ca tu să direcţionezi banii respectivi pentru o asigurare privată. Să te duci la orice clinică privată”, a afirmat Elena Lasconi. Ea a relatat propria experienţă, povestind cum, pe data de 3 a lunii, i s-a spus că ”nu mai sunt bani” pentru un RMN. ”Ce se întâmplă cu banii ăia de la Casa de Asigurări de Sănătate? Sunt nişte lucruri elementare. Politicienii ăştia parcă-i urăsc pe români!”, a adăugat Lasconi.

Avertisment: Continuă campania de apeluri „spoofed”

Directoratul Naţional de Securotate Cibernetică (DNSC) a avertizat, marţi, că este continuată campania de apeluri ”spoofed” în care atacatorii se prezintă la telefon drept angajaţi ai instituţiei.

Speciaşiltii DNSC explică cum funcţionează tentativa de fraudă:

Persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. ”În realitate, numărul afişat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului. Pentru a atrage potenţiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul foloseşte tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informaţiilor de contact făcându-se fără acordul instituţiei sau a persoanei fizice. Este nevoie doar de cunoaşterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de iniţiative la nivelul furnizorului de servicii telecom”, au transmis specialiştii. Există instrumente online care oferă astfel de servicii de tip spoofing, de cele mai multe ori în regim de plată pe minut de conversaţie. Specialiştii explică, însă, că atacatorii nu depind de aceste servicii şi îşi pot crea propriul instrument de acest fel cu resurse relativ limitate. ”Este necesară doar ascunderea numărului iniţial şi înlocuirea lui cu o imagine falsă. Atacatorii se folosesc de această imagine falsă pentru a câştiga încrederea victimei”, a mai transmis DNSC.

Atacul începe cu un apel de la o persoană care pretinde că este angajat al Directoratului, dar fără a se folosi vreun nume. Sunt folosite numerele de telefon ale Secretariatului, dar şi cel de la Resurse Umane. Apelantul afirmă că doreşte să ajute victimele să recupereze sumele pierdute. Solicită apoi următoarele date personale: nume complet, cod IBAN şi ultimele 6 cifre din CNP. În realitate, în spatele apelurilor se află atacatori care se dau drept angajaţi DNSC.

Specialiştii transmit şi recomandări:

DNSC nu va apela niciodată utilizatorii pentru a le promite oportunitatea de recuperare a sumelor pierdute.

DNSC nu va cere niciodată utilizatorilor să furnizeze telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri efectuate de instituţie.

Verificaţi întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituţie, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

Raportaţi astfel de apeluri către organizaţia impersonalizată pentru a atrage atenţia cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de iniţiative frauduloase.

În cazul în care aţi furnizat date de card, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC:  https://pnrisc.dnsc.ro/)

Nu în ultimul rând, contribuiţi la răspândirea acestor avertizări şi către alţi utilizatori, pentru a reduce şansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: Decizia ICCJ în cazul Iorgulescu poate afecta semnificativ siguranţa rutieră

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul Iorgulescu, de admitere a recursului în casaţie şi implicit de trimitere a cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu schimbarea încadrării juridice din omor în ucidere din culpă.

"În opinia noastră, această decizie, bazată exclusiv pe filosofia infracţiunii de omor prin ucidere cu intenţie directă, poate afecta semnificativ siguranţa rutieră şi implicit capacitatea statului de a asigura garanţia dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică pe şoselele din ţara noastră întrucât pentru mulţi şoferi potenţial agresivi care desconsideră regulile de circulaţie ar putea reprezenta o dovadă a faptului că legea este slabă şi orice tip de comportament în trafic nu poate conduce la aplicarea unor sancţiuni aspre", se arată într-un comunicat al asociaţiei, transmis marţi.

În comunicatul citat, asociaţia salută însă "opinia separată a celui de-al treilea judecător al ICCJ care, printr-o motivare clară, ce reprezintă o suprapunere a aspectelor doctrinare cu elementele de particularitate ale cauzei, a arătat că fapta inculpatului a fost corect apreciată de Curtea de Apel Bucureşti". "Arătăm că intenţia indirectă, ca formă de vinovăţie în cazul accidentelor de circulaţie, este prezentă atât în jurisprudenţa din ţara noastră, cât şi în cea din alte ţări din Europa, reprezentând un mijloc juridic de delimitare clară a cazurilor în care şoferul a încălcat reguli de circulaţie şi a generat un risc extrem, aproape imposibil de evitat, de producere a accidentului cu consecinţe grave, asumându-şi atât conduita ilegală, cât şi posibilele consecinţe, de acele situaţii în care şoferul încalcă anumite reguli de circulaţie fără a genera unui risc considerabil de producere a accidentului încât să putem vorbi de asumarea consecinţelor. În ţările civilizate, cu un sistem de drept solid, fapta de a conduce pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a drogurilor care a avut drept consecinţă uciderea unei persoane este sancţionată cu mult peste 10 ani de închisoare şi delimitată clar de infracţiunea de ucidere din culpă", precizează sursa citată.

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie arată că România este ţara din Uniunea Europeană "cu cele mai nesigure şosele şi cu cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere raportat la un milion de locuitori".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie (o cale extraordinară de atac) formulat de Mario Iorgulescu şi a anulat decizia Curţii de Apel Bucureşti din octombrie 2023 prin care acesta a fost condamnat la 13 ani şi 8 luni de închisoare, urmând ca procesul să se rejudece în faza de apel.

În consecinţă, Mario Iorgulescu (fiul lui Gino Iorgulescu - preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal) scapă de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.

Bătaia din spital: O persoană, reținută pentru tentativă de omor

Oficialii Poliţiei Române au anunţat, marţi, că toţi cei implicaţi în scandalul dintre două familii din Pantelimon au fost identificaţi, dar continuă indentifiarea martorilor. Una dintre persoanele implicate a fost reţinută pentru tentativă de omor şi a fost prezentată Tribunalului Ilfov cu propunere de arestare preventivă.

Oficialii Poliţiei Române au transmis că percheziţiile care vizează scandalul din Pantelimon sunt coordonate de şeful Poliţiei Capitalei, chestor principal de poliţie Bogdan Berechet. De asemenea, activităţile din Ilfov sunt coordonate de către inspectorul-şef al IPJ Ilfov, chestor de poliţie Mădălina Moşoiu.

Aceasta a transmis că, luni seară, a fost reţinută o altă persoană, cercetată pentru tentativă de omor şi conducere fără permis de conducere. ”Această persoană a participat la conflictul de de pe 21 septembrie în calitate de conducător auto, la volanul unui autoturism”, a transmis Mădălina Moşoiu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a transmis că toate persoanele implicate ăn conflict au fost identificate.  Acesta a precizat că autorităţile lucrează în continuare pentru identificarea altor personae, dar care au fost doar martori la incident. ”Mai sunt de identificat persoane care au participat, dacă îmi permiteţi să spun aşa, în calitate de martor al acestei audieri, este foarte important să fie aduse şi la evenimente. Este foarte important ca şi aceste persoane să fie conduse la audieri de către colegii noştri, tocmai pentru a contura întregul fie al evenimentelor”, a mai transmis Drăgan. 

Ce au mai „inventat” escrocii: Vouchere SGR, falsificate

Poliţiştii au făcut ieri cinci percheziţii la persoane care au falsificat vouchere utilizate din cadrul sistemului de garanţie–returnare pentru ambalaje, producând un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei unui lanţ de magazine de retail alimentar.

”Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie - septembrie 2024, ar fi decontat la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, informează IGPR.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, toţi comercianţii au obligaţia de a încasa de la clienţi garanţia aferentă produselor care utilizează ambalaje SGR, precum şi organizarea unor puncte de returnare a ambalajelor SGR şi restituirea valorii garanţiei ambalajelor returnate de către consumatori, indiferent de locul achiziţionării produselor în ambalaje SGR. Valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, fie prin voucher pe care aceştia, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza pentru cumpărături.

Prejudiciul reclamat de către agentul economic care a decontat voucherele falsificate este de aproximativ 300.000 de lei, urmând a fi stabilită participaţia fiecărei persoane cercetate la cauzarea acestuia şi răspunderea penală individuală.                   

Cum va fi vremea în luna octombrie

Temperaturile se vor situa peste cele obişnuite şi în luna octombrie, au anunţat marţi meteorologii, care au făcut publică prognoza pentru intervalul 23 septembrie - 21 octombrie.

În săptămâna 23.09.2024 – 30.09.2024, valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice şi centrale şi în general deficitar în restul teritoriului, cu precădere în sud-est.

În săptămâna 30.09.2024 – 07.10.2024 , temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână în regiunile vestice, în timp ce în restul teritoriului vor fi excedentare.

În săptămâna 07.10.2024 – 14.10.2024, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

În săptămâna 14.10.2024 – 21.10.2024, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, exceptând vestul şi nord-vestul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi uşor excedentar.

Percheziţii în Vâlcea, la persoane suspectate că au transmis pe internet toate programele de televiziune din România

Poliţiştii şi procurorii au efectuat, marţi, percheziţii în judeţul Vâlcea, la persoane suspectate că au transmis pe internet, fără drept, toate programele de televiziune din România încă din 2022. ”Percheziţiile vizează persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte reţele de calculatoare, fără drept, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi suigeneris ale fabricanţilor de baze de date sau a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual”, a transmis, marţi, Poliţia Română. Sursa citată a precizat că, prin intermediul unui site de internet, în perioada 22 noiembrie 2022 - prezent, persoanele în cauză ar fi pus la dispoziţia publicului toate programele de televiziune din România, pentru orice utilizator care poate avea acces la internet, în orice colţ al lumii, fără consimţământul titularilor acestor drepturi. ”Această conduită care ar fi condus la vătămarea intereselor legale ale titularilor licenţelor audiovizuale, ce nu şi-ar fi exprimat în niciun moment consimţământul/acordul în vederea difuzării, fiind totodată obţinute venituri însemnate din aceste activităţi”, a mai transmis sursa citată.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.