Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Director de spital: Cred că 20.000 de români se infectează zilnic

Ziarul de Vrancea
10 apr 2021 929 vizualizări

Simptomele bolii COVID-19 s-au schimbat în ultimele luni, iar acum medicii se confruntă cu cazuri mult mai dificile, cu o evoluție severă, susține Beatrice Mahler n peste 25.000 de români au murit din cauza virusului, potrivit ultimului bilanț

Managerul Institutului „Marius Nasta” Beatrice Mahler a declarat că, în opinia sa, sunt de patru ori mai multe cazuri de COVID-19 decât cele raportate, estimând numărul acestora la 20.000 zilnic. Întrebată câte cazuri noi crede că există în realitate, în condițiile în care anul trecut, aveam în noiembrie 10.000 de cazuri pe zi și 1.000 de oameni în terapie intensivă, dar mai puține decese, iar acum avem în jur de 5.000 de cazuri pe zi, peste 1.500 de oameni în terapie intensivă și decese multe, aproape 200 în zilele cu cifre tragice, Beatrice Mahler a răspuns: „Eu cred că sunt de patru ori mai multe decât cele raportate. Părerea mea e că da, sunt 20.000 de cazuri pe zi”. De asemenea, întrebată ce concluzii a tras din discuțiile cu colegi din alte țări, managerul spune că în alte țări s-a testat mai mult, iar testarea a permis ca acel procent de cazuri critice sau cazuri care au necesitat spitalizare să fie mai mic. Datele care sunt publicate în acest moment indică, practic, că procentul de persoane cu forme moderate sau severe a rămas cam la fel în alte țări. „Dacă facem la noi procentul de persoane care sunt internate raportat la cazurile care sunt diagnosticate, lucrurile nu stau deloc bine, adică la noi procentul este mai mare”, a explicat Beatrice Mahler. „Dacă ne uităm puțin la tipurile de tulpini care circulă în România, și aici există o diversitate, pentru că într-adevăr avem tulpina britanică, dar avem mutații care sunt ale tulpinii britanice, plus că avem în circulație și alte tulpini care ridică suspiciunea eficienței vaccinului. Eu cred că este o combinație de tulpini care circulă, tulpini care creează o paletă diferită de simptome și pe care nu avem cum să o evidențiem fără secvențiere genică la un nivel mult mai crescut sau măcar pentru cazurile acestea”, a explicat medicul.

„Moartea este iminentă”            

Beatrice Mahler mai susține că simptomele bolii COVID-19 s-au schimbat, iar acum medicii se confruntă cu cazuri mult mai dificile. „S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluție severă – pentru că și aici avem o parte din pacienții care sunt infectați care au această evoluție – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”, a declarat medicul. Ea a explicat diferența dintre actualele forme grave și cele întâlnite la debutul pandemiei. „Sunt foarte puțini pacienți care au acest tip de evoluție în momentul în care simptomatologia apare. Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluție către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital și care au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație. Și sunt mulți, avem între 8 și 10 pacienți pe care îi îngrijim pe secție împreună cu medicul de terapie intensivă, situație pe care nu am avut-o anul trecut”, a relatat Beatrice Mahler. Ea a adăugat că pacienții fac și complicații diferite față de cele întâlnite anul trecut. „Sunt extrem de importante complicațiile trombotice și multiple. Anul trecut aveam insuficiențe renale, aveam insuficiența respiratorie, dar complicațiile trombotice nu erau atât de multe în secție. Acum avem pacienți care aparent au evoluție bună, transmiți familiei că merge bine, că în câteva zile s-ar putea să meargă acasă și la un moment familia primește un telefon că a decedat și nu înțelege ce se întâmplă. Așa se întâmplă când pacientul face brusc un tromboembolism pumonar. Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă”, a precizat medicul.

Peste 1.500 de pacienți internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 3.302 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 129 de pacienți au decedat, numărul total fiind de 25.135. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.500. Dintre acestea, 1.531 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.978.229 de teste RT-PCR și 709.625 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 14.964 de teste RT-PCR și 5.743 de teste rapide antigenice.

Cluburile de pe litoral, închise în minivacanța de 1 Mai

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat ieri că nu vor fi deschise cluburile de pe litoral în minivacanța de 1 Mai, dar a precizat că, în funcție de evoluția epidemiei, Guvernul ar putea ridica gradual unele restricții, iar într-un viitor apropiat aceste petreceri ar putea fi permise. “În ceea ce privește petrecerile din cluburi, sigur că în această perioadă această activitate este restricționată și avem, în funcție de indicele la mia de locuitori, știm până la ce oră avem permisă deplasarea în noaptea de Înviere, aceste unități economice nu sunt deschise. Ele nu pot funcționa. Ne dorim ca pas cu pas, în funcție de evoluția acestei epidemii, în funcție de modul în care Guvernul va ridica gradual restricțiile impuse, tot gradual ne putem gândi ca într-un viitor apropiat aceste petreceri să fie permise, tot cu respectarea anumitor reguli. În acest moment nu avem o reglementare care să permită acest lucru”, a declarat Lucian Bode, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV. El a precizat că turiștii pot veni pe litoral în minivacanța de 1 Mai, dar că unitățile de cazare trebuie să fie ocupate până la maximum 70% din capacitatea lor. “Este permisă cazarea în cele 17 stațiuni de pe litoral, sunt evidențiate în hotărârea CNSU, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară și, foarte important, cu respectarea acelei reglementări - maxim 70% din capacitatea de cazare să fie ocupată”, a explicat ministrul de Interne.

Purtătorul de cuvânt al BOR, infectat înainte de rapel

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunțat că s-a infectat cu SARS-CoV-2 de la un coleg. El contractat boala cu o zi înainte de vaccinarea cu a doua doză și a făcut o formă foarte ușoară a bolii. “Cu ajutorul lui Dumnezeu sunt foarte bine. Din fericire apucasem să fac prima doza de vaccin, dar m-am contaminat miercurea trecută de la un coleg chiar cu o zi înainte de rapel. M-am pozitivat ulterior, dar în acest context am făcut o formă foarte ușoară. La gradul meu de oboseală și stres ar fi putut fi altfel dacă nu aș fi fost vaccinat”, a transmis Vasile Bănescu. “Vă asigur că pot spune cu deplină convingere că sunt foarte bine cu ajutorul lui Dumnezeu și datorită vaccinului făcut la timp”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Nanau: Cu două nominalizări la Oscar, cinematografia românească nu mai are nimic de dovedit

Consacrată prin două nominalizări istorice la premiile Oscar, după un Urs de Aur la Berlin, dinamica cinematografie românească “nu mai are nimic de dovedit”, apreciază regizorul Alexander Nanau, autorul unui documentar aclamat de critică, într-un interviu realizat prin Zoom și difuzat duminică de AFP.

Agenția France Presse amintește că documentarul “colectiv” este nominalizat la categoriile de cel mai bun lungmetraj internațional și cel mai bun lungmetraj documentar, fapt rarism. Cineastul în vârstă de 41 de ani a recunoscut că a simțit o “mare bucurie” atunci când a aflat la jumătatea lunii martie că lungmetrajul său a fost selecționat la premiile Oscar, o premieră pentru România. Nanau se va duce la 25 aprilie la ceremonia de la Hollywood și, “dacă câștig, întreaga industrie românească de film va avea de câștigat”.

De mai bine de 10 ani, România strălucește la festivalurile internaționale, grație unui “nou val” de cineaști, cu opere ancorate în realitățile postcomuniste, notează AFP. Alexander Nanau spune că le este dator 100% predecesorilor săi, precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Cristian Mungiu. “Este evident că există multe talente în România și că, în ciuda obstacolelor, o mână de cineaști lucrează din greu pentru a atinge un înalt nivel profesional”, subliniază regizorul de etnie germană, născut la București.

Thriller care ține spectatorii cu sufletul la gură timp de aproape două ore, “colectiv” urmărește trei jurnaliști care se încăpățânează să facă lumină asupra lacunelor sistemului de sănătate românesc, produse adesea de corupție, după incendiul care a cuprins discoteca Colectiv din București, în octombrie 2015, scrie AFP. Dacă acest omagiu adus deopotrivă victimelor și lansatorilor de alertă a sedus publicul din întreaga lume este pentru că abordează “o istorie universală”, explică Nanau. Este vorba despre “presă ca stâlp al societății și despre căutarea adevărului, mai ales în această perioadă în care suntem asaltați de “fake news”, în timp ce guverne corupte calcă în picioare viețile oamenilor”, spune el.

Spectatorii se identifică cu personajele și “devin solidari” ai cauzei apărate, înțelegând că o dramă asemănătoare li se poate întâmpla și lor.

Galați: Pastor, amendat pentru organizarea unui botez pe malul Dunării

Un pastor a fost sancționat de jandarmi pentru organizarea unui botez, cu încălcarea prevederilor legale. Procesiunea era organizată în apele Dunării iar la ea participau circa 50 de persoane. Conform Jandarmeriei Galați, în urma unei sesizări, sâmbătă, 10 aprilie, în jurul orei 12:30, un echipaj de jandarmerie a fost direcționat de către Dispeceratul Secției 3 poliție Galați în zona Plaja Dunărea, unde era reclamat că mai multe persoane s-au adunat pe malul Dunării.

La fața locului, jandarmii au identificat un grup de aproximativ 50 de persoane care participau la o procesiune religioasă de botez, în apa Dunării. Activitatea a fost întreruptă, iar organizatorul a fost sancționat de jandarmi cu amendă în cuantum de 3.000 lei.

Protest motorizat pentru autostrăzi în Moldova

Câteva sute de mașini din județele Moldovei, inclusiv TIR-uri, au participat sâmbătă la marșul motorizat inițiat de două asociații civice ieșene, principala revendicare fiind urgentarea construirii de autostrăzi în Moldova. Marșul motorizat este organizat de asociațiile „Împreună pentru A8” și „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, la acțiune fiind prezenți și oameni de afaceri, transportatori, agricultori și motocicliști.

Participanții au pornit din mai multe orașe, între care Iași, Suceava, Piatra Neamț, Botoșani, Bacău, Vaslui. Cei prezenți la protest solicită finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamț – Moțca (A8), Târgu Frumos – Lețcani – Centura de Nord a Iașului (A8); Focșani – Bacău (A7) și Bacău – Pașcani (A7).

Totodată protestatarii au cerut guvernului asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 până în anul 2030. „De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedreptat ca o sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluție pentru un trai mai bun este imigrarea. Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României. De aproape 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei. Vrem din partea acestui Executiv o garanție că A8/Autostrada Unirii și A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030”, susțin reprezentanții asociațiilor civice “Împreună pentru A8” și “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

Omul de afaceri ieșean Marian Berdan a afirmat că fără infrastructură Moldova nu se poatre dezvolta și că investițiile vor ocoli această regiune dacă nu sunt construite autostrăzi. „Așteptam de multă vreme să ieșim la un marș puternic care să impresioneze Guvernul. Vrem să îi determinăm să finanțeze autostrada Iași – Târgu Mureș. Este o mare problemă lipsa autostrăzii pentru Moldova. Sper ca măcar acest tronson Târgu Neamț – Iași să fie finanțat prin PNRR și să nu ne amâne până după 2030. Dacă acum se finanțează prin PNRR, e posibil ca acest ciot de autostradă să fie gata în 2026. Suntem optimiști”, a precizat Marian Berdan, unul dintre oamenii de afaceri participanți la protest.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.