Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Din arest, Udrea îi atrage atenția lui Predoiu că ea „l-a făcut om”

Corneliu Condurache
24 mai 2022 1313 vizualizări

Fostul ministru susține că a pus „cărămizi importante” la cariera titularului de la Justiție

​Elena Udrea i-a scris ieri pe Facebook ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, reclamând că este victima unui abuz al justiției din România și susținând că l-a ajutat în carieră. „Dar despre abuzul care mi se intamplă mie ce părere aveti domnule ministru? Cum vi se pare faptul că stau arestată de 50 de zile într-o țară europeană pentru că am fost condamnată ilegal, întâi de un complet de 3 judecători care nu era specializat și din care făcea parte Florentina Dragomir, care exercita fără drept funcția pentru că nu îndeplinea jurământul de credință, apoi de un complet de 5 judecători constituit cu încalcarea gravă a legii, iar contestația în anulare în care am cerut rejudecarea dosarului tocmai ca urmare a acestei compuneri a completului, mi-a fost respinsă doar mie dintre toate cazurile similare?”, a scris într-o postare pe Facebook al fostului ministru.

Ea s-a plâns că fetița ei de trei ani nu a mai văzut-o de aproape două luni și l-a întrebat pe Predoiu dacă a discutat toate aspectele pe care i le-a semnalat în CSM. Elena Udrea susține că va veni singură în țară dacă i se garantează că i se aplică și ei „aceeași lege care s-a aplicat tuturor celor în situația sa”. „Domnule Predoiu, înca mai aveți șansa să vă ridicați și ca ministru la nivelul profesionistului în drept care sunteți! Nu o ratați! Ca cineva care a pus câteva căramizi importante la temelia carierei dumneavostră, îmi permit această sugestie”, a încheiat Elena Udrea.

În 18 mai, Elena Udrea a fost dusă pentru a treia oară în fața Curții de Apel de la Sofia, care trebuie să decidă dacă aceasta va fi adusă în țară pentru a executa pedeapsa definitivă de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, dispusă de instanța supremă în 7 aprilie. Instanța bulgărească a dispus însă o nouă amânare.

Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”

 cu puțin noroc, românii vor putea vedea pe cer fragmente desprinse dintr-o cometă încă din 1892

Pământul se va intersecta, în dimineața zilei de 31 mai, la ora 8,00 (ora României), cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann-Wachmann. Deși în România va fi ziuă atunci, se așteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat, a anunțat Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 vom mai putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4:30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5:30). Meteorii vor fi lenți în comparație cu meteorii „obișnuiți”, intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă).

Întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897, dar și fragmente mai mari rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995. Ce va fi? „Rămâne de văzut: totul sau nimic”, spun reprezentanții Observatorului Astronomic.

“Condiții pentru observarea fenomenului: predicția să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a orașelor și să privim cerul relaxați dintr-un șezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească.

Nu uitați, adaptarea ochiului la întuneric durează cel puțin o jumătate de oră, așadar evitați sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete și telescoape)”, mai spun reprezentanții Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Cîmpeanu: Profesorii debutanți să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune ca profesorii debutanți să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie, pentru ca nivelul de pornire în carieră să fie motivant. “Deși am susținut și susțin în continuare punctual obligația de plată a diferențelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. Susțin ca salarizarea profesorilor debutanți să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcție de avansul în cariera didactică și de calitățile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant”, a afirmat, miercuri, Cîmpeanu.

El a atras atenția că, în lipsa unor profesori pregătiți, cadrul legal, curriculumul, evaluările standardizate și infrastructura sunt în zadar.

“Profesori pregătiți vom putea avea doar în momentul în care vom reuși să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuși să le redăm statutul social corelat cu importanța despre care spunem cu toții întotdeauna că o acordăm educației la nivel declarativ”, a susținut Cîmpeanu.

Ministrul a mai menționat că planurile-cadru vor fi schimbate radical din septembrie 2023. “Această schimbare va fi făcută de experți în științele educației și de experți pe fiecare dintre aceste discipline. Nu voi dori să mă pronunț, să intru în interiorul vreunei discipline pentru care ministrul nu are competențe”, a subliniat el.

USR: Coaliția PSD-PNL-UDMR votează pentru legalizarea braconajului păsărilor migratoare

USR a acuzat că parlamentarii coaliției PSD-PNL-UDMR, alături de minorități, au votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, pentru legalizarea braconajului, adoptând o serie de modificări la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic prin care se dă liber la vânătoarea fără limite a păsărilor migratoare.USR nu poate un susține un asemenea proiect care va distruge ecosisteme întregi ale țării prin mărirea cotelor de vânătoare de până la 22 de ori față de cele actuale, arată comunicatul de presă al partidului.

„Această lege este o lege dată de vânători pentru vânători, este o lege care va distruge ecosisteme în România. Au fost invocate legi din alte țări. Ei bine, dragi colegi parlamentari, trebuie să știți că țările care au adoptat astfel de legi, anul acesta, și în anii anteriori s-au reîntors asupra acestor decizii tocmai pentru că au văzut ce consecințe devastatoare au avut deciziile lor. Noi suntem țara care astăzi decide că facem aceleași greșeli pe care alte țări astăzi le îndreaptă. Am ascultat dezbaterile din comisii, am văzut experți, am văzut societate civilă care a venit și a dat simulări, au arătat date concrete, au arătat cifre concrete, toate au fost date la o parte de niște vânători care au venit și au spus «este sigur, este foarte bine să vânăm fără niciun fel de limită». Legea aceasta nu va putea să fie votată de USR”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu.

La rândul său, deputatul USR Adrian Giurgiu a subliniat faptul că proiectul de lege, deși a fost retrimis în Parlament, a trecut prin circuitul legislativ fără niciun fel de modificare.

„Se pare că în Parlament am rezolvat toate problemele României, s-a rezolvat problema prețurilor la gaze, la energie și acum ce ne deranjează pe noi sunt turturelele și nu știm cum sa rezolvăm această problemă decât cu pușca. Este o lege retrimisă de președinte și a trecut și prin comisii fără niciun amendament, fără nicio modificare. În acest fel, PNL se pare că a luat calea PSD și merge pe mâna vânătorilor, o să avem cote de 22 de ori mai mari decât cele actuale și o să omorâm o grămadă de păsări fără să avem studii, fără să știm să le numărăm și cu zâmbet pe buze, așa cum fac vânătorii zilele acestea”, a subliniat deputatul USR Adrian Giurgiu, conform sursei citate.

USR: Bunurile după care râvneau baronii pot fi luate

USR a transmis, ieri, că în Senat a trecut, fără dezbatere, un proiect de lege, prin care PSD, PNL și UDMR au votat ca regiile și societățile comerciale la care statul este acționar să fie obligate să transmită imobilele și terenurile către autoritățile locale, astfel că bunurile după care râvneau baronii de zeci de ani pot fi luate și folosite așa cum vor ei. “Lege votată la Senat, în 30 secunde. Fără dezbateri. Ignorând toate criticile și avizele negative. PSD, PNL și UDMR au votat: Regiile și societățile comerciale la care statul este acționar sunt obligate să transmită imobilele și terenurile către autorițățile locale”, a scris USR pe Facebook.

Potrivit USR, proiectul mai prevede că, în situatia refuzului analizării cererii de transfer autoritatea poate solicita obligarea regiei/societății la transmiterea drepturilor solicitate prin acțiune în justiție.

Traian Băsescu nu s-a mutat din vila de protocol

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, ieri, la ieșirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziționat. El a mai spus că a primit marți notificarea de la RAAPPS, în care se spune că trebuie să evacueze imobilul și că un executor judecătoresc se va ocupa de procedură, dar că nu i s-a dat un termen. “Eu sper să fie o plecare civilizată, chiar dacă oamenii politici din România s-au arătat atât de lași, au ținut să facă legi pentru mine, după ce nu am mai avut putere politică”, a mai afirmat Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că se va muta când va fi locuibil apartamentul pe care l-a cumpărat. “În primul rând nu am terminat de semnat contractele pentru energie electrică, apă, gaze. În al doilea rând, am comandat o mobilă, o bibliotecă, trebuie să pun și cărțile undeva”, a afirmat Băsescu.

CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileț din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii l-a exclus, miercuri, din nou din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț, pe motiv că a făcut politică prin participarea la activitatea unor ONG-uri din care făcea parte, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse judiciare. Au făcut opinie separată 4 judecători din 9, câti numără secția disciplinară pentru judecători din CSM.

Reamintim că pe 13 decembrie 2021, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe rețele de socializare.

Danileț susține că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmulețe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu justiția și profesia de magistrat, ci se referă la viața privată.

Buzău: Un parașutist militar a murit în timpul unui exercițiu

Un parașutist militar de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii și-a pierdut viața, miercuri, în urma unui accident în timpul unui exercițiu care a avut loc pe aerodromul Boboc, din județul Buzău. El avea 38 de ani, era căsătorit și avea un copil.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, accidentul a survenit în jurul orei 14.00, pe timpul executării manevrelor de aterizare. Ofițerului i-a fost acordat primul ajutor la fața locului, dar cu toate eforturile medicilor, a fost constatat decesul militarului.

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, în vârstă de 38 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naționale din anul 2007, avea la activ 67 de salturi, fiind atestat pe tipul de parașută BG-7M.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.