Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Din 26 ianuarie începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani

Ziarul de Vrancea
13 ian 2022 789 vizualizări

Platforma permite deja programarea la vaccinare, dar prezentarea la centru se poate face și fără programare

Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat,ieri, că, din 26 ianuarie, începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Imunizarea se va face

cu serul Comirnaty-Pfizer/ BioNTech. Sursa citată a precizat că, de joi, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare. Autoritățile precizează că sunt importante acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor. Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile.

Termenul pentru booster, redus de la 6 la 4 luni în România

​​Termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi devansat de la 6 la 4 luni în România, a anunțat ieri medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Decizia a fost luată deoarece datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare, a spus medicul militar. Modificarea intră în vigoare de luni, 17 ianuarie.

Recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin.

Conform ultimelor date furnizate de CNCV, până miercuri în România făcuseră doza a treia de vaccin 2.179.080 de persoane.

Tensiuni majore între PNL și PSD

liberalii îi arată cu degetul pe social-democrați pentru facturile uriașe la energie și numărul mare de infectări COVID n PSD reacționează ironic

Gestionarea pandemiei și criza facturilor la energie au provocat primele tensiuni majore între PNL și PSD. Pentru prima oară de la instalarea guvernului Ciucă, liderii celor două partide au început să se atace public și să ceară anchete și demisii.

Primele atacuri au început miercuri, pe fondul apariției a sute de cazuri cu facturi uriașe la energie electrică și gaze naturale. Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, le-a cerut clienților nemulțumiți de facturi să meargă la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie), o instituție controlată de PSD. La puțin timp, Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, a cerut demisia ministrului Energiei. “Din păcate, cam atâta poate. Și, cu declarațiile de azi, cred că e suficient. Cred că ar fi cazul să încercăm și cu altcineva”, a spus Tudose la Antena 3.

Ieri, liberalii au ripostat. Deputatul Gheorghe Pecingină, un apropiat al președintelui Florin Cîțu, a cerut o comisie parlamentară de anchetă pentru ANRE. Agenția este condusă de președintele Dumitru Chiriță (ex-deputat PSD), iar din conducere mai face parte Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu.

Tot ieri, PNL a deschis un nou front: gestionarea pandemiei. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a criticat dur Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), în fața valului 5 al pandemiei. “În puțin peste două săptămâni avem o creștere uriașă, care pune la îndoială pregătirea făcută de Ministerul Sănătății în fața valului 5, unul care aduce sute de mii de cazuri în alte țări din Europa. Cât de real mai este interesul Ministerului Sănătății pentru pandemie câtă vreme, înainte de sărbători, opțiunea din partea ministrului a fost să venim cu alte relaxări, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, iar acum doar tace și doar face unele informări”, a spus Stroe.

PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt Radu Ștefan Oprea, i-a răspuns ironic liberalului. „Dacă domnul Ionuț Stroe nu cunoaște măsurile luate până acum de ministrul Sănătății pentru prevenirea spitalizărilor și deceselor COVID asta înseamnă că ori este preocupat mai mult de noile tendințe în materie de vestimentație sportivă, fie pur și simplu nu înțelege nimic din ceea ce se întâmplă”, a transmis social-democratul pe Facebook, precizând că acesta „vorbește de funie în casa spânzuratului, ținând cont de modul în care PNL a gestionat valul 4 al pandemiei”.

O alpinistă experimentată a murit în Bucegi, chiar de ziua eiâ

ea a plecat singură pe munte, pe traseul Albișoara Gemenelor, pentru a-i aduce un omagiu surorii sale gemene

O alpinistă experimentată și-a pierdut viața, chiar de ziua ei, în timpul unei ascensiuni în Masivul Bucegi în care a plecat singură. Familia femeii a apelat la autorități miercuri seară, când a constatat că nu o poate contacta. Trupul a fost descoperit ieri dimineață și, deși s-a încercat extragerea cadavrului cu ajutorul unui elicopter, acesta nu a putut fi recuperat din cauza rafalelor de vânt și a faptului că elicele aeronavei pot duce la declanșarea unor avalanșe. Femeia, care era din Brașov și era o alpinistă cu experiență, a plecat pe munte miercuri, pe traseul Albișoara Gemenelor, pentru a aduce un omagiu surorii sale gemene. “Din păcate, nu și-a găsit niciun partener de drum și a plecat singură în traseu. Pe la amiază, aceasta nu a mai răspuns la telefon, iar familia a început să se îngrijoreze. Salvamontiștii din Bușteni și Prahova au primit apelul de urgență în jurul orei 18.00. O echipă aflată pe platou a încercat imediat să plece spre Vârful Caraiman, dar viscolul puternic cu transport de zăpadă a făcut imposibilă deplasarea. O altă echipă a plecat din Bușteni pe urmele fetei, dar când au ajuns în zona de creastă, vântul puternic a șters urmele celei dispărute și aceasta nu a putut fi găsită”, scriu salvamontiștii din Bușteni, care au intervenit pentru căutarea acesteia.

Joi dimineață, după ce s-a luminat, o altă echipă a reușit să localizeze victima. Aceasta era căzută pe un versant în zona de sud-est a muntelui și nu prezenta semne vitale. “Pentru că terenul este foarte accidentat și accesul este dificil, s-a solicitat ajutorul unui elicopter. După mai multe încercări de extragere prin troliere, misiunea a fost anulată din cauza rafalelor puternice și a riscului de avalanșă generat de aeronavă”, mai informează salvatorii. Acțiunea de recuperare a trupului femeii urma să fie reluată în momentul în care condițiile meteo vor permite acest lucru.

Miza unei fuziuni PNL-PMP-ALDE: peste 3.000 de aleși locali

PNL negociază intens o fuziune atât cu ALDE, cât și cu PMP, cu scopul de a construi un pol al dreptei în perspectiva alegerilor parlamentare din 2024, care să asigure partidului un scor de cel puțin 20%. Liberalii se grăbesc constrânși de liderul PSD Marcel Ciolacu, care încearcă să atragă ALDE și PMP de partea sa, susțin surse politice pentru News.ro. În cifre, fuziunea cu PMP și ALDE le-ar aduce liberalilor 65 de primari și peste 3.000 de consilieri locali și județeni. Plus 73.000 de euro lunar, subvenția pe care o primește PMP de la stat. ALDE nu încasează niciun ban.

Sondajele comandate de PNL situează PMP la 4% și ALDE la 2%, în timp ce liberalii oscilează între 17% și 20%. “O fuziune cu PMP și ALDE ne-ar consolida poziția la 20%. Cu o guvernare bună, putem spera la mai mult, dar acest prag e psihologic pentru partid în perspectiva anului 2024. PMP încă are structuri foarte bune în teritoriu, plus 50 de primari, însă negocierile merg foarte greu, pentru că sunt mai multe tabere în partid”, susține unul dintre negociatorii PNL.

Grupul controlat de președintele Cristian Diaconescu ar vrea ca PMP să rămână pe picioarele sale cel puțin până în 2023, când ar putea negocia mai convenabil o fuziune cu PNL. O altă tabără ar vrea ca partidul să fuzioneze cât mai repede cu liberalii, sperând să obțină funcții în teritoriu. De asemenea, sunt și voci în PMP care vor o apropiere față de PSD, calculând, strategic, că social-democrații au cele mai mari șanse să guverneze și din 2024 încolo. De altfel, președintele PSD Marcel Ciolacu a discutat în mai multe rânduri cu liderul PMP Cristian Diaconescu despre o colaborare între cele două partide. Cristian Diaconescu și-a început cariera politică în PSD, din postura de ministru al Justiției în Guvernul Năstase fiind unul dintre politicienii care au contribuit direct la aderarea României la UE.

PMP numără 50 de primari (mai mulți decât USR), plus 2.204 consilieri locali și județeni în toată țara, având organizații puternice în București, Maramureș, Prahova sau Suceava. În cazul unei fuziuni, PNL ar ajunge la 1.282 de primari, cu doar 80 de edili în spatele PSD.

De partea cealaltă, ALDE numără doar 15 primari și 876 de consilieri locali și județeni, partidul fiind într-un stadiu avansat de descompunere, mai ales că nu încasează niciun ban de la bugetul de stat. Totuși, negocierile cu PNL merg greu, fiind sabotate tot de Marcel Ciolacu. “Liderul PSD încearcă să tragă ALDE și ProRomânia de partea sa. Nu întâmplător a avut discuții săptămâna trecută cu Ponta și Tăriceanu. În cazul ALDE, chiar dacă Tăriceanu nu mai e președinte, el încă influențează deciziile partidului. Deci ne batem de la distanță cu PSD”, susțin surse liberale.

 

Ruptură totală în PMP

Partidul Mișcarea Populară trece printr-o scindare, după ce o parte a conducerii partidului a convocat, miercuri, un Colegiu Național în care a stabilit un Congres pentru alegerea unei noi conduceri, în luna februarie. După ce președintele formațiunii, Cristian Diaconescu, a anunțat că nu recunoaște decizia luată miercuri, afirmând că este ilegală, un nou grup de whattsapp s-a format, cu reprezentanții presei, în care a fost postat un comunicat cu antetul PMP. Noul grup de presă a fost denumit PMP Presă Oficial, pe el postându-se ultimul comunicat al formațiunii, în care transmitea că “regretă declarațiile domnului președinte Cristian Diaconescu cu privire la întrunirea statutară a Colegiului Național PMP prin care sugerează că toți liderii PMP care s-au întrunit au o altă agendă”.

Pe grupul vechi de presă s-a transmis că mesajele sunt transmise din partea președintelui partidului, Cristian Diaconescu.

Aproape 10.000 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până joi, la ora 10:00, s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 36 de decese, în ultimele 24 de ore. Dintre cei 441 pacienți internați la ATI, 49 au certificat care atestă vaccinarea. 34 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități până în prezent. Din totalul de 36 de pacienți decedați, 34 au fost nevaccinați și 2 vaccinați. Cei 2 pacienți vaccinați aveau vârste peste 80 ani. Pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Până ieri, 59.150 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Surse: Boloș la Digitalizare, susținut de aripa ardeleană din PNL

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș ar urma să fie propus ca ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, au declarat surse liberale pentru News.ro. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru gestionarea fondurilor europene, Boloș a mai fost vehiculat ca posibil ministru al Fondurilor Europene, la formarea guvernului Ciucă, însă atunci postul a fost câștigat de secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, un apropiat al președintelui Florin Cîțu. Boloș este susținut de organizațiile din Ardeal ale PNL.

În partid sunt încă discuții privind această nominalizare, iar liderul PNL Florin Cîțu nu se grăbește să anunțe o decizie. “Mi-ar fi plăcut să fie o femeie totuși la Ministerul Digitalizării, mi-ar fi plăcut să fie o femeie care să conducă acest minister. Ne uităm la variante”, a declarat Florin Cîțu, marți seară, la TVR.

Tânăr, reținut după ce a ucis un câine pe care l-a târât doi kilometri legat de căruță

Un tânăr de 21 de ani din județul Bihor, bănuit că ar fi ucis un câine pe care l-a târât doi kilometri după o căruță, a fost reținut de polițiști. El este acuzat de uciderea animalului cu intenție. Polițiștii susțin că, în 8 ianuarie, în jurul orei 17.00, tânărul ar fi primit de la o cunoștință un câine de talie mare, metis, pe care l-ar fi legat cu o sfoară de o căruță și l-ar fi târât pe o distanță de aproximativ 2 kilometri, între localitățile bihorene Botean și Ineu, cauzându-i în acest fel leziuni care i-au provocat decesul. “Miercuri, 12 ianuarie, în urma cercetărilor efectuate și administrării probatoriului, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, a tânărului de 21 de ani”, a mai transmis sursa citată.

Un general, fost director în STS, reținut de DNA pentru trafic de influență

Un bărbat a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție după ce ar fi cerut de la administratorul unei firme 75.000 de euro pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care administratorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora, a informat, ieri, DNA. Potrivit unor surse judiciare, bărbatul reținut de procurori este generalul în rezervă Florin Mihalache, fost adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale în perioada 2001-2005. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor.

Procurorii notează că, în perioada august 2021 - ianuarie 2021, bărbatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) inițial un autoturism de lux, ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora. Concret, arată anchetatorii, “intervenția” acestuia trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile controlate de omul de afaceri către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro. “Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru «serviciile» sale, la data de 6 ianuarie, inculpatul ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut. În contextual menționat, miercuri, inculpatul ar fi primit cei 75.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată DNA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.