Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Die Zeit: PSD, o problemă complicată pentru social-democrații europeni

Ziarul de Vrancea
19 apr 2019 606 vizualizări

Prestigioasa publicație germană relatează despre atacul la adresa justiției declanșat de colegii români ai lui Timmermans

Șeful social-democraților români este un infractor cu antecedente penale. Guvernul lui amenință statul de drept. Penibil pentru social-democrații europeni, scrie prestigiosul săptămânal german „Die Zeit”, într-un articol intitulat „Corupție. De ce este România o problemă pentru social-democrații germani”.

Președintele unuia dintre cele mai de succes partide social-democrate din Europa este condamnat penal. Liviu Dragnea, în vârstă de 56 de ani, este în fruntea Partidului Social Democrat din România (PSD) din octombrie 2015. În aprilie 2016, Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat pentru tentativa de fraudă electorală la doi ani de închisoare cu suspendare. Alte două procese penale sunt în curs. Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu, falsificarea documentelor, formarea unei organizații criminale, spălarea banilor și fraudă. Cu toate acestea, Dragnea și PSD au fost multă vreme bine-veniți în cercul Partidului Social Democrat din Europa (PSE), din care face parte SPD, partidul social-democrat german. De-abia săptămâna trecută PSE a anunțat că are relații „înghețate” cu prietenii români de partid. Motivele deciziei nu au fost greșelile personale ale lui Dragnea, ci încercările repetate ale guvernului român sub conducerea PSD de a îngreuna combaterea corupției și a urmăririi penale.

Kovesi, sabotată de la București

Social-democrații români au câștigat, în ciuda condamnării liderului lor, ultimele alegeri parlamentare din 2016 cu peste 45% din voturi. Dragnea nu are voie să devină prim-ministru din cauza cazierului său, dar este considerat omul puternic de la București. Partidul său numește primul ministru. După alegerile din 2016, guvernul român a emis numeroase legi și ordonanțe de urgență care pun sub semnul întrebării independența sistemului judiciar. În vara anului 2018, guvernul a demis-o pe șefa DNA, Laura Kövesi. Aceasta a inițiat anchetarea a numeroși politicieni, inclusiv a lui Dragnea. Parlamentul European a nominalizat-o recent pe Kövesi pentru postul nou creat de procuror-șef european; până acum candidatura ei e blocată doar de guvernul țării sale de origine. Atât Comisia Europeană, cât și Consiliul Europei au criticat sever România. Cu doar două săptămâni în urmă, douăsprezece țări, inclusiv Germania și SUA, au publicat o notă de protest neobișnuită. „Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc”, se spune în acea notă. Guvernul de la București este avertizat în mod explicit să nu slăbească mai departe statul de drept. Motivul tensionării diplomatice este planificarea unei ordonanțe de urgență, care ar duce la o amnistiere amplă a infracțiunilor de corupție. De aceasta ar profita și liderul PSD Dragnea.

Conflictul pe care social-democrații europeni îl poartă acum amintește de conflictul Partidului Popular European (PPE) cu partidul de guvernământ maghiar Fidesz. Și apartenența Fidesz la PPE a fost suspendată. Situația este complicată mai ales pentru capul de listă al PES la alegerile europene, Frans Timmermans. Pentru că Timmermans, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Europene, este în prezent responsabil al Comisiei pentru problemele legate de statul de drept. Deși a criticat în mod repetat și public guvernul român, el nu a inițiat până în prezent nicio procedură pentru încălcarea normelor statului de drept, ca în cazul Poloniei.

Iar în toamnă Timmermans vrea să devină președinte al Comisiei Europene, pentru asta având nevoie de fiecare vot în noul Parlament European. În prezent, PSD este reprezentat de zece deputați în Grupul Socialiștilor Europeni. Spre deosebire de cazul Ungariei în PPE, PSE nu a tolerat ani de zile ceea ce se întâmplă în România, argumentează Timmermans într-un dialog cu Die Zeit. El nu va face campanie electorală cu PSD.

Tudose: Începem discuțiile în Opoziție pentru un guvern de uniune națională

Pro România va începe, în această săptămână, discuțiile cu partidele de Opoziție pentru inițierea, după alegerile europarlamentare, a unei moțiunii de cenzură pentru a schimba Executivul și pentru a forma un guvern de uniune națională, a anunțat, ieri, vicepreședintele Pro România, Mihai Tudose. “Un grup de lucru al partidului, format din foști miniștri, a lucrat la o schiță de program de guvernare, pentru că imediat după alegerile europarlamentare, dat fiind o nouă configurație politică, să începem demersurile pentru a schimba acest Guvern, care duce România efectiv în gard. Este incredibil ce se întâmplă, cu promisiuni pentru oameni dezamăgiți, se dădeau credite de 200 de mii de euro, dar în prima fază se dădeau la zece mii de oameni, sumele sunt absolut astronomice”, a afirmat fostul prim-ministru Mihai Tudose într-o conferință de presă. El a apreciat că PSD și ALDE nu mai au legitimitate să fie la guvernare. “De săptămâna viitoare vom începem discuțiile cu restul Opoziției, ca, după alegerile europarlamentare, când este clar că nu mai există legitimitate pentru actuala Putere. Este clar că PSD plus ALDE o să aibă un scor în jur de 20, de 30 la sută. Cu acest scor este clar că nu vor avea legitimitatea să conducă țara, deci după 27 mai facem toate demersurile să inițiem o moțiune de cenzură să-i dăm jos și Pro România - să vedem, într-o formulă de guvern de uniune națională - să intre la guvernare”, a mai spus Tudose. Întrebat dacă în acest guvern ar putea intra și UDMR, Tudose a precizat că în toate luările de poziție UDMR a arătat că nu este interesată să intre la guvernare.

Senator PNL: Începe marea epurare a bugetarilor

Senatorul PNL Florin Cîțu a acuzat sâmbătă PSD că pregătește o “epurare” a bugetarilor, care ar urma să înceapă în două săptămâni, iar că “Liviu Dragnea a hotărât să păstreze în afară de amante, rude și șoferii, numai pe cei care sunt loiali lui și PSD-ului”. Potrivit acestuia, această restructurare ar urma să se facă “fără plăți compensatorii”.

„Dacă ești bugetar, află câți mai rămâneți la locul de muncă! Liviu Dragnea își pregătește armata de funcționari PSD-iști. Când îi plătești, îi controlezi. Urmează două rânduri de alegeri în 2019. În ministere se pregătesc epurările anunțate de Teodorovici încă din noiembrie 2018. Liviu Dragnea și omul Kremlinului ne spun că nu pot implementa programul de guvernare pentru că funcționarii , care nu fac politică (!!!), din ministere și agenții se opun”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook, alăturând și un tabel “cu numarul maxim de angajati din ministerele care astfel devin 100% PSD-iste”. El a mai spus că este “exact ca pe vremea lui Ceaușescu”. “Să înțelegeți mai bine, exact ca pe vremea lui Ceaușescu, în toate instituțiile deja există câte un șef politic din PSD. Astăzi vă prezint în premieră tabelul cu numărul maxim de angajați din ministerele care astfel devin 100% PSD-iste. Acesta este numărul maxim de posturi suportate integral de la bugetul de stat, așa cum au fost trimise de ordonatorii principali către Ministerul Finanțelor Publice”, a mai scris liberalul. Senatorul PNL menționează că a înțeles că din declarațiile recente ale lui Teodorovici că „este nevoie de recomandarea unei organizații PSD pentru a rămâne în funcție”. „Marea epurare începe în două săptămâni, când se vor finaliza listele urmând ca în treizeci de zile să fie disponibilizați toți cei care «se opun» implementării programului de guvernare. Atenție: această restructurare se face fără plăți compensatorii! Tăriceanu iar o să iasă și o să spună că el nu a fost consultat. Să vedem cine îl mai crede!”, a încheiat Florin Cîțu.

Cum va fi vremea de 1 mai

Vremea rea nu va mai dura mult, anunță meteorologii care au emis prognoza meteo pentru perioada 22 aprilie - 20 mai. Potrivit ANM, luna mai vine cu temperaturi care vor depăși limitele normale.

În ultima săptămână din luna aprilie, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice acestui interval în regiunile sud-estice, dar și ușor ridicate în vestul și nord-vestul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cât despre precipitații, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile montane.

În săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2019, ANM anunță că temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână. Excepție vor face regiunile din sud-estul țării, unde valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui deficit local în regiunile sudice și sud-estice.

Pentru perioada 6 – 13 mai 2019, meteorologii spun că temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local în jumătatea nordică a teritoriului.

În ultima săptămână a intervalului, 13 – 20 mai 2019, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestui interval în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile extracarpatice, dar mai ales zona Carpaților de Curbură, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil deficitare în nord-vestul extrem al țării.

Băsescu: Vă rog să mă ajutați să nu o pierd pe ultima bătălie politică

Fostul președinte Traian Băsescu, care candidează din partea PMP la alegerile europarlamentare, le-a spus, sâmbătă, celor care au participat la lansarea candidaturilor: “N-am pierdut nicio bătălie politică, vă rog să mă ajutați să nu o pierd pe ultima!”. Partidul Mișcarea Populară și-a lansat, sâmbătă, candidații pentru alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European. “N-am pierdut nicio bătălie politică, vă rog să mă ajutați să nu o pierd pe ultima”, a spus Traian Băsescu. Acesta a spus că oamenii care fac parte din PMP “sunt inteligenți, oameni care vor să știe și care nu vor să se lase păcăliți de politicieni”. “Acum v-am transferat ceva din ceea eu știu și populația în general nu urmărește lucrurile astea, dar aș vrea ca membrii PMP să fie adevărații europeni, cum ați demonstrat că sunteți, rezistând aproape o oră unui asemenea discurs, oameni care înțeleg ce e cu Europa si că viitorul lor e legat de Europa”, a mai spus Traian Băsescu. Fostul șef al statului Traian Băsescu deschide lista candidaților PMP la alegerile pentru Parlamentul European.

Avertismentul lui Toader: Nu voi rămâne pasiv la dezinformări

Ministrul demisionar al Justiției Tudorel Toader a acuzat “multele dezinformări” și a precizat că nu a blocat și nu a întârziat adoptarea unor acte normative. El a susținut că nu va rămâne pasiv față de dezinformări și va publica luni situația statistică. “MJ nu a blocat și nici nu a întârziat procedura de avizare și de adoptare a actelor normative. Mulțumiri tuturor colegilor din MJ care au făcut posibil că durata medie a avizării unui proiect normativ, calculată de la înregistrarea și până la ieșirea din minister, să nu dureze mai mult de 2, 5, maxim 3 zile. Felicit pe toți colegii din minister care, în procesul de avizare a proiectelor de acte normative, au făcut dovadă unei depline responsabilitati și a unui înalt profesionalism. În acest sens, luni voi publică și situația statistică ! PS: nu voi mai rămâne în stare de pasivitate față de multele dezinformări !”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook. Precizarea lui Toader vine după ce, sâmbătă, Liviu Dragnea a acuzat Ministerul Justiției că ar fi blocat ordonanța de urgență pentru simplificarea procedurilor la achizițiile publice.

Cioloș îl ironizează pe Dragnea:” Orice om îi este teamă că-i fură PLUS aragazele. Frigiderele le ia USR

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, l-a ironizat pe Liviu Dragnea după ce acesta a susținut, într-unul din discursurile sale de campanie, că Alianța 2020 vrea să-i lase pe oameni fără case, terenuri, mașini frigidere și aragaze, odată ce va câștiga alegerile. “Orice om îi este teamă că-i fură PLUS aragazele. Frigiderele le ia USR, ca să nu mai rămână #Nimic”, a fost replica lui Cioloș, pe Facebook.

Într-un discurs susținut la Botoșani, aflat în campanie electorală, liderul PSD a spus: “Vor să desființeze dreptul la proprietate. Oamenii pot vota cu ei, e o țară liberă. Așa pare. (…) Dacă nu mai vreți case, terenuri, mașini, frigidere, aragaze, e în regulă. Dar trebuie să votați în cunoștință de cauză. Ce au mai zis? Că vor să adopte OUG să aresteze toți pesediștii. Dom’le, este și asta o opțiune. Se pare că fasciștii de dinainte încep să fie invidioși, nici ăia nu au făcut-o așa, pe față. Au mai zis, de asemenea, că nu sunt de acord cu programul de dezvoltare locală și trebuie desființat, au și cerut public și oficial în Parlament să se desființeze acest program”.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.