Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De o criză am scăpat

Ziarul de Vrancea
24 nov 2021 876 vizualizări

După aproape trei luni de tensiuni politice care au anesteziat puterea executivă, România are începând de ieri un nou guvern, cu o largă majoritate n „Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat”, a avertizat președintele Iohannis n liderul PSD i-a criticat pe liberali, noii parteneri, de la tribuna Parlamentului n

Membrii Guvernului PNL-PSD-UDMR au depus ieri jurământul de învestitură la Cotroceni, după ce Executivul condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă a trecut lejer de Parlament, cu 318 voturi, cu peste 80 mai multe decît minimul necesar de 234 de voturi. Președintele Klaus Iohannis, care în ianuarie 2017 își punea geaca roșie și mergea în Piața Universității alături de mii de români ieșiți în stradă după adoptarea OUG 13 de către Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu, a susținut că pentru a rezolva crizele este nevoie de un guvern solid, care acum există. În acest executiv, Grindeanu este vicepremier. “Cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii pentru a găsi punctele comune”, a spus Iohannis. “Criza politică s-a terminat, dar celalte crize nu și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat. Bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat”, a adăugat șeful statului.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, s-a adresat Parlamentului după anunțarea rezultatului, muțumind atât celor care au votat Executivul și celor care au votat împotrivă. Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut un discurs dur la adresa guvernării PNL, afirmând între altele că el nu va minți niciodată că a învins pandemia. El a mai declarat că social-democrații au fost nevoiți să ia o decizie clară de a intra la guvernare, “după doi ani pierduți”. “România se află într-un punct critic”, a spus Ciolacu, precizând că PSD nu fuge de responsabilitate și vrea să repare ceea ce au făcut guvernările anterioare.

“Ați reușit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a reușit”

Florin Cîțu nu a venit la ședința de învestire a Guvernului condus de Nicolae Ciucă doart ca să voteze. Șeful PNL nu a asistat la prezentarea programului, nici la dezbaterile în care Marcel Ciolacu a prezentat PSD ca pe salvatorul României, promițând aplicarea măsurilor pesediste „din prima zi”. Atacați din toate părțile, liberalii au încercat să justifice, de la tribuna Parlamentului, coaliția cu PSD. Nu au convins USR și nici pe foștii colegi care au plecat odată cu fostul președinte PNL, Ludovic Orban. AUR a votat împotrivă cerând alegeri anticipate în primăvară.

“Ați reușit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a reușit, ați scos PNL din istorie și l-ați pus la buzunarul de la piept al PSD”, a afirmat vicepreședintele USR Dan Barna, criticând faptul că s-a înființat un minister special pentru Gabriela Firea. “De ce nu l-ați chemat pe Liviu Dragnea să-i dați Ministerul Justiției?”, a întrebat el.

Cioloș: Actuala coaliție nu prinde Crăciunul în 2022

Dacian Cioloș a declarat că estimează că actuala coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și minorități nu va rezista până la Crăciunul din 2022.

„Inclusiv domnul Ciolacu a spus: «Hai să ajungem în primăvară și vedem de acolo încolo ce vom face și ce nu vom face». Uitați-vă la angajamentele pe care și le-au luat. Noi când am intrat la guvernare am avut un program, am spus ce vom face în primele șase luni, în primul an. A, că nu s-au făcut pentru că a avut PNL Congres, asta e o altă discuție... Dar am avut un calendar. Acum vedem că toate deciziile importante pentru cetățeni sunt împinse undeva în 2023. Eu nu cred că vor prinde Crăciunul anului 2022, în această formulă. Ați văzut că încep să se atace încă de astăzi”, a afirmat Dacian Cioloș. El a adăugat că rămâne de văzut ce mai rămâne din actualul PNL, întrebat dacă USR ar fi fispus să negocieze cu liberalii dacă se va rupe actuala coaliției de guvernare.

Experți: Elevii care aveau nota 6 înainte de online sunt acum de nota 4

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, invocă evaluări făcute de experți internaționali care arată faptul că elevii care erau de nota 6 înainte de pandemie au ajuns la nivelul notei 4, în timpul învățării online. De aceea, ministrul susține derularea orelor cu prezență fizică. “Am văzut foarte bine opiniile unor experți internaționali în evaluare care ne-au arătat că elevii care aveau nota șase înainte de online sunt acum de nota patru, or asta este îngrijorător. Asta conduce la abandon școlar, conduce la creșterea ratei de analfabetism funcțional. Până când vom avea școlile din România pregătite, din cele cinci perspective – conectivitate generalizată, disponibilitate generală echipamente IT, conținut digital pentru toate disciplinele, formarea profesorilor pentru pedagogie digitală și evaluare relevantă în sistem online – până atunci voi pleda pentru prezență fizică. Este un element absolut esențial”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul explică, de asemenea, cum se vor lua deciziile de redeschidere a școlilor în localitățile în care rata de infectare scade sub 3 cazuri la 1000 de locuitori.  “Școala va putea să înceapă cu prezență fizică a doua zi după coborârea ratei de infectare în localitate sub pragul de 3 la mie. Pentru localitățile în care pragul de infectare este mai mare de 3 la mie, rămâne în vigoare criteriul ratei de vaccinare cu ziua de referință vineri a fiecărei săptămâni”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Conform ministrului, cifrele centralizate la nivel național în cursul zilei de miercuri arată că sunt 730 de localități în care rata de infectare este de peste 3 la 1000 de locuitori, el subliniind că pe site-ul Ministerului Educației va fi publicată în fiecare zi rata de infectare, pentru ca deciziile privind funcționarea școlilor să poată fi luate în funcție de datele care vor fi publicate în jurul orelor prânzului.

EMA aprobă vaccinarea copiilor

n doza de vaccin Pfizer ar urma să fie mai mică

Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 a fost aprobat în vederea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani, de către Agenția Europeană a Medicamentului, a anunțat ieri EMA, care deschide astfel calea vaccinării acestei grupe de vârstă în Uniunea Europeană (UE).

“În urma finalizării evaluării datelor științifice, a fost emisă recomandarea potrivit căreia raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Pfizer împotriva COVID-19. La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg)”, a mai trasmis CNCAV.

Vaccinul pentru copii ar putea fi disponibil după data de 20 decembrie.

Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Vaccinarea cu acest vaccin cu ARN mesager este autorizată deja în cazul copiilor în vârstă de peste 12 ani în statele membrele UE.

În afara Europei, vaccinarea cu vaccinul Pfizer a copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani a fost aprobată într-un număr mici de țări, între care Statele Unite, Israel și Canada.

UE va cere vaccinarea cu doza „booster” pentru a putea călători în 2022

Rezidenții Uniunii Europene vor fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză „booster” a unui vaccin anti-COVID pentru a putea călători într-o altă țară din blocul comunitar fără teste pentru coronavirus sau obligativitatea de a intra în carantină, potrivit unei propuneri făcute joi de Comisia Europeană.

Executivul UE propune de asemenea acceptarea în scopuri de călătorie a tuturor vaccinurilor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, lucru care ar permite și alte deplasări decât cele esențiale pentru cetățeni din afara blocului comunitar care s-au inoculat anti-COVID cu vaccinuri dezvoltate de China sau India.

Comisia vrea să armonizeze regulile adoptate de cele 27 de state membre pentru a permite libertatea de mișcare, unul dintre pilonii de bază ai Uniunii Europene, însă se confruntă cu noi restricții în condițiile în care numărul de noi infecții cu coronavirusul continuă să crească în numeroase țări.

În prezent majoritatea țărilor UE nu recunosc vaccinurile care nu au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Guvernele statelor membre ale Uniunii vor trebui să aprobe recomandarea Comisiei, demarând deja dezbaterile asupra acestui subiect marți.

Grecia a propus miercuri ca pe viitor persoanele să poată călători liber dacă au fost vaccinate cu o doză a unui vaccin anti-COVID în ultimele 6 luni.

Date fiind ultimele date care arată că protecția oferită de vaccinurile anti-COVID scade în timp, Comisia propune ca persoanele să fie considerate „acoperite” vaccinal dacă doza finală a inoculării primare (schema cu două doze în cazul vaccinurilor ARNm) a fost administrată în ultimele 9 luni și ca această regulă să intre în vigoare de la 10 ianuarie 2022.

Ținând cont că majoritatea rezidenților UE au fost vaccinați cu dozele finale în trimestrele doi și trei ale acestui an, acoperirea lor va expira în mare parte până la jumătatea anului viitor, de unde și nevoia dozei „booster”.

Proiect USR: Locuințe de necesitate pentru victimele violenței domestice

De Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, deputatele USR Oana Cambera și Oana Țoiu au depus o propunere legislativă care vizează includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor de locuințe sociale și posibilitatea de acordare a locuințelor de necesitate.  „La momentul la care a fost instituită starea de urgență, în martie 2020, victimele violenței domestice au fost închise în casă alături de abuzatori, fără a li se oferi nicio soluție. Nu trebuie să uităm că pentru acestea nu există noțiunea de acasă, ci doar cea de pericol, de frică”, declară deputata USR Oana Cambera, potrivit comunicatului de presă al USR

Proiectul USR modifică și completează Legea locuinței nr. 114/1996 în sensul introducerii victimelor violenței domestice în categoria persoanelor care au dreptul să beneficieze de locuință de necesitate, respectiv locuințe sociale. Posibilitatea de a utiliza locuințe de necesitate pe perioada ordinului de protecție va oferi victimelor violenței domestice un sprijin pentru a face demersurile necesare ieșirii din situația de abuz.

Unul dintre motivele pentru care persoanele vulnerabile aflate în situații de violență domestică ezită să raporteze abuzurile este și faptul că nu au o altă locuință unde se pot muta pentru a-și reface viața. Astfel găsirea unor soluții de lungă durată este imperativă pentru punerea la dispoziție a unui spațiu în care victimele să poată să-și continue viața și să își re(dobândească) independența prin integrare/reintegrare socio-profesională.

Dorneanu a încasat sporuri de 250.000 lei în timpul pandemiei

Pandemia de coronavirus nu a micșorat cu niciun leu valoarea sporurilor arbitrar acordate, lunar, președintelui CCR, Valer Dorneanu.

În prima parte a pandemiei sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă sau au fost trimiși în șomaj tehnic, primind un procent mai mic din salariu. Plata unor rate la bănci a fost înghețată, mulți români intrând în incapacitate de plată. În acest efort național de a învinge pandemia nu toată lumea a fost solidară. Un exemplu este președintele CCR. Iată sporurile încasate lunar de Valer Dorneanu: spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică - 5.884 lei pe lună, spor pentru păstrarea confidențialității - 1.176 lei pe lună (5% din salariu), spor pentru condiții de muncă vătămătoare – 4.449 lei pe lună (15% din salariu), indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor – 950 de lei pe lună.

În total, sporuri de 12.459 de lei / lună. Salariu lunar al lui Dorneanu este de 29.663 lei. Aceste sporuri au fost încasate de Dorneanu întreg anul 2021.

La începutul pandemiei de coronavirus, CCR a publicat (31 martie 2020) sporurile și salariul lunar încasat de Valer Dorneanu. Cifrele sunt identice cu cele raportate în octombrie 2021.

Suceava: După urși, au început atacuri tot mai sângeroase ale lupilor

Efectivele de urși din județ au crescut foarte mult, ajungând în prezent la trei sute, ceea ce afectează efectuarea de lucrări silvice și sunt puse în pericol gospodării ale populației, se arată într-un raport al Direcției Silvice (DS) Suceava prezentat, joi. Silvicultorii suceveni au prezentat în situația privind atacurile urșilor în județ și care sunt măsurile pe care le-au luat, avertizând totodată că, pe lângă atacurile urșilor, au devenit foarte grave și atacurile lupilor. “Înmulțirea exagerată a numărului de urși a creat mari probleme și la executarea lucrărilor silvice, echipele de muncitori fiind nevoite să abandoneze lucrările din cauză că urșii s-au apropiat prea mult de locurile în care își desfășurau activitatea”, se arată în raportul DS Suceava.

Silvicultorii atenționează că deosebit de periculos este faptul că aceste exemplare au fost observate în afara fondului forestier, la zeci de kilometri distanță de pădure, cum ar fi cazul urșilor observați la Dolhasca, Horodniceni, Bălăceana, Boroaia, precizând că efectivul optim de urși din județ este de 103, dar în prezent a ajuns la 300. Totodată, silvicultorii atenționează că se confruntă cu “atacuri de lupi din ce în ce mai sângeroase”.

Potrivit DS Suceava, pe 10 septembrie, la o stâna amplasată pe fondul cinegetic nr. 16 Valea Cârlibabei, o haită de 12 exemplare de lupi a omorât 63 de oi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.