Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce situația pandemică din România este mai gravă decât în primăvară

Ziarul de Vrancea
18 iul 2020 676 vizualizări

Spre deosebire de începutul epidemiei, în prezent sunt testate aleatoriu mai multe persoane, deci circulația virusului pare mai intensă, susține un expert în politici de sănătate publică n numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă se apropie de 300

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 681 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, bilanțul fiind de 38.139. De asemenea, 12 persoane au decedat, numărul total ajungând la 2.026. Numărul pacienților cu test pozitiv externați la cerere a ajuns la 972.  La ATI, erau internați 293 de pacienți. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 967.192 de teste. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.215   cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19, iar de la începutul epidemiei și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat.

“Aceasta nu este întreaga poveste”

Situația din România este mai gravă decât în primăvară, în primele luni ale epidemiei, iar “5% pozitivi astăzi e un semn mai îngrijorător decât 5% pozitivi în aprilie”, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate atrage atenția că “fără contextul complet, multe statistici sunt înșelătoare. Unii ignoră acest context fără reavoință, dar alții o fac intenționat pentru a manipula în propriul interes. Iar în România, în această perioadă, acest interes este cu precădere unul politic. Deja (prea) multe statistici despre coronavirus au început să fie manipulate în ultimul timp în interes politic.” Vlad Mixich propune “să luăm de exemplu numărul de cazuri noi de coronavirus anunțate zilnic. Anunțat așa brut, fără niciun fel de context, acest număr este înșelător. Cu cât numărul de teste crește, evident că numărul de cazuri nou confirmate crește cât timp epidemia nu e în faza ei de stingere. Și deocamdată nu este. În încercarea de a controla această iluzie statistică, apare tot mai des raportarea cifrelor ca % de cazuri nou confirmate din numărul total zilnic de teste efectuate. Și acest procent este în creștere constantă de peste o săptămână, dar unii spun că acest procent este încă sub cel din luna aprilie... deci de ce ne îngrijorăm atât de mult? Pentru că aceasta nu este întreaga poveste.” “Modalitatea de a testa pentru coronavirus în iulie este diferită de cea din martie-aprilie. Testările de azi se apropie mai mult de o tipologie de screening, față de cele din primăvară când testările erau mult mai țintite. Exemplu ușor de înțeles este că, astăzi, dacă mergi la spital pentru o naștere de exemplu, este obligatorie testarea. Dacă vrei să pleci în Grecia în vacanță, este obligatorie testarea. Și așa mai departe. Cu alte cuvinte: ajungi mai ușor la un 5% pozitivi din numărul celor testați atunci când îi testezi pe cei care strănută sau au febră, și ajungi mult mai greu la un 5% pozitivi atunci când testezi și febrilii/strănucioșii dar și călătorii sănătoși sau alte persoane fără niciun simptom”, subliniază Vlad Mixich. El atrage atenția că “atunci când punem statistica în context, 5% pozitivi astăzi e un semn mai îngrijorător decât 5% pozitivi în aprilie.”

Indicatorul important: Numărul de pacienți la ATI

O altă statistică scoasă din context, potrivit lui Vlad Mixich, este gradul de ocupare a paturilor de ATI de către bolnavii COVID-19. “Într-adevăr, locurile de ATI în spitalele desemnate COVID în București s-au ocupat. Desigur că există mai multe locuri la ATI în spitalele bucureștene în general, dar măsura de a menține unele spitale doar pentru pacienți COVID este, în continuare, una bună în condițiile românești. De ce? Pentru că nu sunt multe spitalele publice românești care au posibilitatea să-și organizeze circuite pentru suspecții/confirmații COVID complet separate de cei negativi. Așa că, deși s-ar putea mai bine, în condițiile date asta e...” Există însă “un indicator care, urmărit constant, poate da o măsură fidelă a gradului de îngrijorare: numărul de pacienți COVID internați la ATI. Aici este punctul nevralgic și asta trebuie cu orice preț să evităm: momentul în care echipele medicale vor trebui să aleagă între pacienții COVID care primesc și cei care nu primesc asistență ATI. Acesta este numărul care nu poate fi coafat sau manipulat politic și el este în creștere continuă de la începutul lunii iulie. Într-o singură zi de la începutul pandemiei am avut mai mulți pacienți COVID în stare gravă internați la ATI decât avem astăzi. Acea zi era 22 aprilie, în vârful stării de urgență”, subliniază Vlad Mixich.

Producători români de medicamente:

Niciun vaccin sau tratament pentru Covid-19 în 2020

n un vaccin ar urma să fie disponibil la începutul anului viitor, estimează Organizația Mondială a Sănătății

În 2020 nu vor exista tratamente și vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului, dar poate fi evitată “o catastrofă sanitară și economică”, în următoarele luni și mai ales în sezonul rece, prin purtarea măștii, distanțare și menținerea igienei mâinilor, afirmă reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri, deși sunt finalizate o serie de studii clinice care demonstrează eficiența unor vaccinuri, rezultatele nu oferă deocamdată date concludente cu privire la durata și intensitatea efectului imunologic. “Se lucrează la foc continuu la peste 100 de soluții de tratament sau vaccinare împotriva coronavirusului, însă cercetătorii au nevoie de mai mult timp pentru a finaliza studiile clinice și a trage o concluzie cu privire la eficiența pe termen lung a acestor soluții”, a precizat dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER. Reprezentanții organizației susțin că găsirea unui tratament medicamentos, în special pentru formele ușoare ale bolii, a devenit dificilă pentru că a scăzut numărul pacienților înrolați în studii clinice. “Virusul SARS-CoV-2 a intrat în comunitate și se răspândește cu repeziciune, în primul rând deoarece nu sunt respectate recomandările autorităților și specialiștilor”, a completat Damian. El este, însă, optimist în ceea ce privește găsirea unor modalități de a lupta cu virusul în anii care urmează. “Nu există nicio îndoială că în 2021 și 2022 vom avea pe piață foarte multe soluții pentru a lupta împotriva COVID-19, care vor ajuta ca viața noastră să intre în normalitate. Până atunci însă, trebuie să privim cu maximă seriozitate contribuția și responsabilitatea fiecăruia dintre noi la limitarea răspândirii bolii. Pentru 2020, masca, distanțarea, spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt singurele măsuri capabile să evite o catastrofă sanitară și economică în România. Haideți să le practicăm”, a transmis Dragoș Damian. Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară.

OMS: Un vaccin pentru ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021

Cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în șapte luni s-au făcut mari progrese, însă mai este de lucru până la obținerea unui vaccin, arată coordonatoarea științifică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan. Ea a precizat ieri că în prezent OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice și că riscul este mic să eșueze chiar toate. Așadar, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producția pe scară largă, deci există speranța că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021. Presupunând că fiecare din cele 20 de vaccinuri candidate are șanse de 10% să fie corespunzător, ar însemna că am putea avea unul sau două vaccinuri, poate chiar mai multe. Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, față de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenței ARN-ului virusului și până la prima testare a unui vaccin, în martie au trecut doar trei luni - un succes fără precedent, susține Swaminathan. Este posibil ca testele pe scară largă privind eficiența - așa-numita fază a treia - să se încheie în mai puțin de un an de la începutul cercetărilor pentru obținerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur și gata de utilizare. Din cauză că nu se poate prevedea care linie de cercetare va avea succes, abordarea OMS este efectuarea de teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri. Nivelurile de interes și de investiții sunt ridicate, dar există anumite criterii. Nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienți, deoarece asta nu va asigura încheierea pandemiei; este nevoie de o protecție de 70%, în condiții de siguranță. Referitor la studiile care arată scăderea rapidă a nivelului anticorpilor după infectare, Swaminathan spune că nu sunt îngrijorătoare, dar sunt urmărite cu atenție. Încă se mai descoperă noutăți despre tipurile de imunitate la virus. Există și cercetări care sugerează că reacția imunitară mediată de celule poate fi semnificativă. Se dezvoltă și unele celule de memorie, care se pot reactiva la o nouă expunere a organismului la virus și pot declanșa o nouă reacție imunitară. Din experiență se știe că majoritatea oamenilor dezvoltă imunitate la infecțiile naturale, adică produc anticorpi. De aceea, se speră că un vaccin ar putea da același rezultat.

Vreme călduroasă în următoarele două săptămâni

Vremea prognozată în următoarele două săptămâni va fi în general călduroasă, cu maxime termice de 30 de grade Celsius și peste în anumite regiuni, arată estimările Administrației Naționale de Meterorologie (ANM), valabile pentru intervalul 20 iulie - 2 august, publicate ieri. În Moldova, până în data de 24 iulie, media temperaturilor maxime va oscila în jurul a 28 de grade, iar în următoarele două zile va crește la 30 de grade. În cea de-a doua săptămână, maximele termice se vor situa, în medie, între 29 și 31 de grade. Media temperaturilor minime va fi în jurul a 16 grade în primele trei nopți, scăzând ușor spre 14 grade pe 24 iulie, urmând ca, până pe 2 august, să se mențină în apropierea valorii de 16 grade. Probabilitatea mai mare pentru averse va fi în intervalele 20 - 21 iulie și în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

PSD: Iohannis și Orban nu mai vor alegeri

Social-democrații au transmis ieri că premierul Ludovic Orban fuge de alegerile locale, deoarece atât el, cât și președintele Klaus Iohannis, știu că, după vot, nu au cum să rămână la putere. „Alegerea lui Orban este să fugă de alegeri. După o asemenea guvernare dezastruoasă, au și de ce! Iohannis și Orban nu mai vor alegeri și folosesc pandemia pentru a fugi de votul românilor”, arată o postare de luni pe pagina de Facebook a PSD. Sursa citată a adăugat că șeful Executivului și PNL nu ar mai trebui să folosească pandemia pentru a-și permanentiza hoția. „Ei știu deja că, după vot, nu au cum să rămână la putere. Liberalii au furat pe rupte banii publici în loc să-i folosească pentru a scoate țara din criză. Și fac orice pentru a se ascunde de români și pentru a putea fura în continuare. Nu mai folosiți pandemia ca să vă permanentizați hoția”, conchide sursa menționată. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie. Premierul Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, că o decizie privind organizarea sau amânarea alegerilor locale nu ține exclusiv de Executiv sau de PNL, însă susține că Guvernul este pregătit „de orice măsură” pentru a apăra sănătatea publică. „Aici e vorba și de legitimitate și de democrație. Sigur că nu ne dorim să ajungem în situația în care să discutăm de amânarea alegerilor. Dar, dacă va fi necesar, suntem pregătiți pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populației”, spune prim-ministrul. În context, senatorul PSD Lucian Romașcanu a afirmat duminică, într-o conferință de presă, că partidul susține organizarea alegerilor în 27 septembrie întrucât „administrația locală are nevoie de aceste alegeri cât de curând”.

Șofer decedat pe DN 1, după o coliziune cu un microbuz de călători

Un bărbat a murit, ieri, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un microbuz de transport călători, evenimentul având loc pe DN 1, între localitățile Vlădeni și Perșani. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, șoferul autoturismului era încarcerat la sosirea la fața locului a celor două echipaje SMURD și a autospecialei de descarcerare, el fiind în stop cardio-respirator. Victima a fost supusă manevrelor de resuscitare, însă fără succes, medicii declarând decesul acesteia. Conform Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov, la momentul producerii accidentului în microbuz erau șapte călători, dintre care patru au primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând internarea în spital. Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.