Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce poți face COVID-19 chiar dacă ești vaccinat? Explicațiile experților

Ziarul de Vrancea
17 mai 2021 897 vizualizări

De ce unii oameni se infectează cu coronavirus, deși s-au vaccinat recent? Acest subiect provoacă îngrijorare, scrie Bloomberg, punând și o întrebare folosită de persoane care ezită să vină să primească serul: “Dacă vaccinurile nu anulează total șansele de a face COVID-19, de ce să te mai vaccinezi?”

Aceasta nu este, însă, abordarea corectă, din cauza unui fapt simplu: Niciun vaccin sau medicament nu funcționează în 100% dintre cazuri. Vestea bună este că cele mai eficiente vaccinuri contra COVID-19 se apropie destul de mult de această valoare maximă. Studii în lumea reală arată că serurile Pfizer și Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome, 86% împotriva cazurilor asimptomatice și 94% contra spitalizării.

Tom Clark, șeful unei unități de evaluare a vaccinurilor contra COVID de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA spune că acestea sunt “genul de procentaje pe care ți le dorești dacă vrei să pui capăt unei pandemii”. Statistic vorbind, totuși, asta înseamnă că unele persoane vaccinate complet tot se vor îmbolnăvi și ar putea chiar să fie spitalizate sau să moară.

În România, 4.363 persoane s-au infectat cu coronavirus după imunizarea cu două doze de vaccin, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze, din 27 decembrie până pe 9 mai. În această perioadă 74 persoane care au avut un test pozitiv după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au murit.

Poți face și alte boli, chiar dacă ești vaccinat contra lor

Aceste infectări cu Sars-Cov-2, în ciuda vaccinării sunt foarte rare. Totuși, acest lucru era de așteptat, ținând cont că este un fenomen care se întâmplă de decenii cu alte boli, de la gripă la oreion. Unul dintre factorii implicați ține de faptul că răspunsul fiecărei persoane la un vaccin este diferit, așa cum și răspunsul fiecărei persoane la COVID-19 va fi diferit, explică Paul Offit, director al Centrului pentru Educația Vaccinării la spitalul de copii din Phialdelphia. Alt factor important este perioada de incubație, perioada dintre momentul infectării și cel al apariției simptomelor. Aceasta variază mult, de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru COVID-19 până la doar 2 zile sau mai puțin pentru gripă, spune Offit.

Cu cât este mai mică perioada de incubație, cu atât va fi mai capabil virusul să se răspândească prin organism până reușește sistemul imunitar să se pornească. Oamenii de știință cred că cei care au fost vaccinați, chiar dacă se infectează, vor avea o formă mai ușoară a bolii decât dacă nu s-ar fi vaccinat, dar această idee încă este studiată. O altă problemă ce este cercetată este ce rol joacă diferitele tulpini în apariția “breșelor” din apărarea oferită de vaccinuri. “La acest moment, nu pare că variantele de coronavirus sunt cele care generează îmbolnăvirile de COVID-19 la cei vaccinați, dar cercetările sunt la început”, a mai spus expertul CDC, Tom Clark.

Daune de 17.000 de euro după ce o fetiță a fost mușcată de un câine fără stăpân

Tribunalul Sibiu a decis că municipiul Mediaș trebuie să plătească daune morale în valoare totală de 12.000 de euro unei fetițe de 10 ani care în urmă cu aproape doi ani a fost mușcată de un câine comunitar, în timp ce se întorcea de la școală și 5000 de euro rudelor acesteia. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Anunțul privind finalizarea pe fond a procesului a fost făcut luni, print-un comunicat de presă, de către Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC), cea care a susținut familiei fetiței în procesul demarat în instanța de judecată. „17.000 de euro daune obținute pentru copilul si familia ei care au trecut prin momente teribile: copilul a fost mușcat, iar mama a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din cauza șocului suferit. Primăria Mediaș nu și-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe părinți pentru incident”, a transmis IREC.

Incidentul a avut loc în iunie 2019, când fetița, care se întorcea de la școală, a fost mușcată de câine în apropierea blocului în care locuiește familia sa.. Conform soluției publicate pe portalul instanțelor de judecată, completul de la Tribunalul Sibiu a decis să primarul municipiului Mediaș, care a fost reclamat alături de unitatea administrativ teritorială, este „persoană fără calitate procesuală pasivă” și în concluzie, soluția a fost pronunțată doar raportat la unitatea administrativ teritorială municipiul Mediaș. IREC anunță că „va face toate eforturile ca la apel să tragă la răspundere directă și personală primarul municipiului Mediaș“, pe baza unui precedent stabilit tot de Asociație în anul 2020.

„Orice cetățean al țării ar trebui să știe că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare și instituția Primarului, acesta având o răspundere directă și personală privind funcționarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, intre care se afla si ecarisajul”, transmit oficialii Asociației. Fetița și familia sa au fost reprezentate în instanță de către o avocată al cărei copil an fost, la rândul său, atacat de un câine comunitar. „Din perspectiva cuantificării daunelor, deși mari față de media obișnuită, raportat la suferința generata de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă”, a spus avocata Carmen Bordei.

Un nou conflict în Coaliție: liderii USR-PLUS sunt nemulțumiți de miniștrii PNL

Noi nemulțumiri în interiorul Coaliției. Liderii USR-PLUS au discutat ieri, în ședința Biroului Național despre relația cu PNL în interiorul Guvernului. Surse participante la ședință au declarat pentru site-ul HotNews.ro că mai mulți lideri ai partidului s-au plâns de miniștrii Lucian Bode și Adrian Oros.

Astfel, mai mulți lideri USR-PLUS s-au plâns de faptul că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, i-a tăiat atribuțiile secretarului de stat George Cățeanu. În spatele ușilor închise, useriștii i-au cerut lui Dan Barna să clarifice situația în ședința Coaliției. “Oros l-a mazilit pe secretarul de stat de la Agricultura, mai exact i-a tăiat toate atribuțiile pe care le avea în calitatea de secretar de stat. Cățeanu a ramas doar cu atribuții în relația cu Parlamentul. Nu așa se face într-un parteneriat. Dacă sunt probleme trebuie discutate și tranșate la nivelul Coaliției”, au declarat sursele citate. O altă nemulțumire pe care liderii USR-PLUS o au la adresa liberalilor și care a fost discutată la BP îl vizează pe ministrul de Interne, Lucian Bode. Aceștia sunt deranjați de faptul că ministrul de Interne “taie panglici la autostrăzi” alături de premierul Florin Cîțu și liderul PNL Ludovic Orban.

“Bode este în campanie de imagine și promovează proiectele aflate la Transporturi, taie panglici la autostrăzi alături de premier și președintele PNL. Poate ne explică și nouă domnul Ludovic Orban ce se întâmplă cu cei doi miniștri și de ce activitatea lor o îngreunează pe cea a miniștrilor USR-PLUS”, au mai spus sursele.

Pescador, dispărut în Marea Neagră. Trei dintre membrii echipajului, găsiți decedați pe țărm

Un pescador cu cinci oameni la bord a fost dat dispărut în Marea Neagră, iar în zonă s-au deplasat mai multe ambarcațiuni, două elicoptere și un avion pentru căutarea acestuia. Potrivit autorităților, pescadorul a fost dat dispărut în zona Tulcea, ieri dimineață. În zonă s-au deplasat o ambarcațiune a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), un elicopter de la Inspectoratul General al Aviației care a plecat cu un scafanndru de la ISU Constanța, un avion venit din orașul bulgăresc Burgas la solicitarea Gărzii de Coastă, iar de la Centrul Național Miliar de Comandă a fost trimis un elicopter. Autoritățile au transmis că luni, în jurul orei 10.56 a fost găsită pe mal în zona Gura Portiției, o persoană decedată, fiind confirmată că făcea parte din echipajul pescadorului. De asemenea, în jurul orei 12.25 au mai fost găsite alte două persoane decedate la mal, care făceau parte din echipaj, una tot în zona Gura Portiției, iar cealaltă în zona Vadu.

Sub 400 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 392 de noi cazuri de coronavirus și decesul a 48 de persoane în ultimele 24 de ore. În total, 29.571 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.972. Dintre acestea, 753 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.651.027 de teste RT-PCR și 1.038.561 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.916 teste RT-PCR (3.212 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.704 la cerere) și 5.040 de teste rapide antigenice.

Dubla crimă din Argeș: Femeia a sesizat anterior Parchetul, afirmând că este amenințată

Un bărbat din județul Argeș, care duminică după-amiază i-a omorât pe fosta sa concubină și pe fiul acesteia, fusese reclamat la autoritățile judiciare în luna februarie a acestui an. Femeia depusese o plângere în care susținea că bărbatul o amenință.

Femeia in vârstă de 38 de ani și fiul acesteia, de 15 ani, au fost găsiți morți duminică în apropierea unei biserici din localitatea Mihăești, principalul suspect încercând să se omoare după dubla crimă. Presupusul autor al dublei crime, un bărbat de 44 de ani, fusese reclamat pentru amenințare.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, procurorul Cătălin Arsene, a declarat luni pentru News.ro că o sesizare din partea victimei fusese depusă în luna februarie a acestui an la Parchetul de pe lângă judecătoria Câmpulung, în sesizare femeia reclamând că este amenințată. Conform oficialului Parchetului Tribunalului Argeș, suspectul nu are antecedente penale. El a încercat să se sinucidă imediat după uciderea celor doi, înjunghiindu-se în gât. Bărbatul a fost dus la spital, supus unei intervenții chirurgicale și, din cauza stării de sănătate, nu a putut fi audiat, deocamdată. Principalele ipoteze privind mobilul crimelor sunt legate de gelozie sau de răzbunare, în contextul în care femeia se despărțise de fostul concubin in urmă cu trei luni.

Orban: PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul USR PLUS care prevede oferirea unei zile libere pentru vaccinare

Ludovic Orban a declarat că PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul de lege al USR PLUS care prevede ca persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 să beneficieze, la cerere, de o zi liberă. Președintele Camerei Deputaților a adăugat că partenerii de coaliție nu au discutat cu PNL în acest sens și nici la nivelul Guvernului. Din punctul său de vedere, inițiativa legislativă excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental, a mai precizat liderul liberalilor.

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, același drept fiind acordat și părintelui care își vaccinează copilul.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său. Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaților.

Legea privind monitorizarea cu brățări electronice, promulgată

Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis, a informat, ieri, Administrația Prezidențială. Deputații au adoptat proiectul pe 21 aprilie, cu unanimitate de voturi. Acesta are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum și stabilirea responsabilităților autorităților implicate în proces.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepție, acest dispozitiv se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi oscilantă în decursul următoarelor două săptămâni (17 - 30 mai), interval în care fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii extinse și local cu preponderență în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș și la munte, arată prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, în prima săptămână, zilele caracterizate de o vreme normală termic și local chiar mai caldă decât în mod obișnuit (cu maxime de 20 - 25 de grade) vor alterna cu zile mai răcoroase când, mediat regional, la amiază vor fi temperaturi de 18 - 21 de grade; minimele termice vor fi în general de 8 - 12 grade, cu valori mai mici în unele nopți în nordul regiunii. Pentru cea de-a doua săptămână estimările indică un regim termic în general peste cel caracteristic perioadei, cu valori diurne de 22 - 26 de grade și nocturne de 10 - 14 grade. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 17 - 19 mai, iar în restul intervalului de referință, pe arii restrânse, mai ales în nordul regiunii și în zona subcarpatică, se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică.

AUR se consolidează în Republica Moldova, unde a atras deja trei partide locale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), lansată de doar o lună în Republica Moldova, anunță că a atras deja trei partide locale cu care va avea liste comune la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. După Uniunea Salvați Basarabia, care aderase la AUR cu o săptămână în urmă, luni a venit rândul Partidului Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL), potrivit unui comunicat de presă al AUR. „Am decis ca noi, cei din Partidul Liberal, să facem front comun cu Alianța pentru Unirea Românilor, care a obținut un rezultat excepțional în cadrul alegerilor parlamentare din România. Necesitatea opțiunii unioniste în buletinul de vot este absolut necesară”, a declarat președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă la Chișinău, unde a fost invitat și co-președintele AUR România, Claudiu Târziu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.