MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce a respins Biroul Electoral Central candidatura lui Călin Georgescu
Printre altele, candidatul suveranist „a încălcat însăşi obligaţia de a apăra democraţia”
Biroul Electoral Central a publicat, duminică seară, decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai. BEC arată că persoanele care candidează la Preşedinţia României trebuie să îndeplinească condiţiile ce rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia respectivă, şi anume să respecte Constituţia şi să apere democraţia, condiţii pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale. În decizia BEC se face referire la „o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept”. Potrivit BEC, candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, „a încălcat însăşi obligaţia de a apăra democraţia”. BEC invocă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale din 2024, precum şi decizia de anulare a scrutinului.
„Analizând jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României în materia contenciosului electoral prezidenţial, (a se vedea hotărârea 2 din 5 octombrie a CCR. Biroul Electoral Central ia act de faptul că, în exercitarea de către curte a atribuţiilor exclusive de a „veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României” (art. 146 lit. f) din Constituţia României), respectiv de a-şi stabili competenţa (art. 3 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale), instanţa de contencios constituţional a statuat în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru Preşedintele României trebuie să îndeplinească condiţiile „care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României”, şi anume să respecte Constituţia şi să apere democraţia, condiţii pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale, aceasta în contextul în care „propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor” ”, se arată în decizia BEC.
Contestație la CCR
Potrivit comunicatului de presă al BEC, Biroul Electoral Central constată că deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt „general obligatorii” şi au putere numai pentru viitor.
„De altfel, chiar Curtea Constituţională, în Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, statuează în sensul că efectele actului jurisdicţional al Curţii Constituţionale se subsumează prevederilor art. 147 alin (1) şi (4) din Legea fundamentală (a se vedea în acest sens considerentul 53 al hotărârii). Subsecvent reţinerii acestor premise esenţiale, Biroul Electoral Central este în măsură să sublinieze împrejurarea că deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale fac parte din ordinea constituţională şi sunt general obligatorii, impunându-se erga omnes, aşadar şi autorităţilor publice chemate să organizeze şi să urmărească buna desfăşurare a procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României, inclusiv Biroului Electoral Central”, se arată în comunicatul citat.
Astfel, în luarea deciziilor privind înregistrarea candidaturilor pentru alegerea Preşedintelui României, Biroul Electoral Central este obligat, potrivit Constituţiei, „să respecte şi să valorifice, să dea eficienţă statuărilor cu forţă juridică constituţională ale instanţei de contencios constituţional, aşadar inclusiv celor pronunţate în exercitarea de către aceasta a atribuţiilor circumscrise obligaţiei sale de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui României”.
„Prin urmare, atât Legea fundamentală, cât şi Curtea Constituţională — prin jurisprudenţa sa obligatorie şi pentru Biroul Electoral Central -, au configurat cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României. Astfel, condiţiile de formă ale candidaturii, precum şi cele speciale de fond, inclusiv declaraţia candidatului în sensul că îndeplineşte condiţiile legale pentru a candida, trebuie analizate, pe de o parte, în cheia conformităţii lor cu cadrul constitutional general, iar, pe de alta, în cheia subsidiarităţii lor în raport cu poziţionarea candidatului, în sensul manifestării de către acesta a unei atitudini de natură a aduce sau nu atingere cadrului constituţional”, menţionează BEC.
Potrivit comunicatului citat, între aceste repere prestabilite, confirmate în jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale, Biroul Electoral Central „nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale, tranşate deja de Curte”.
„De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curţii Constituţionale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carenţe să fie înregistrată şi să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia”, motivează BEC.
Potrivit BEC, decizia BEC are drept de contestaţie la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore.
Fanii lui Georgescu au strigat „Hoții!” și apoi s-au pus pe distrus mobilierul stradal
Poliţia Capitalei a întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală pentru distrugere, în cazul violenţelor înregistrate, duminică noapte, în faţa sediului Biroului Electoral Central, după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai.
„Având în vedere situaţia înregistrată în Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, respectiv faptul că anumiţi protestatari au avariat o maşină a unui trust TV (Digi 24 - n.r.) , poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. În ceea ce priveşte această infracţiune, conform cadrului legal, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate, aşa încât reprezentanţii Poliţiei Capitalei au luat legătura cu jurnaliştii trustului TV, pe care i-au îndrumat către sediul Poliţiei, pentru îndeplinirea acestui act procedural”, informează Poliţia Capitalei. Sursa citată menţionează că poliţiştii vor analiza imaginile existente, urmând să dispună „măsurile legale care se impun, în funcţie de fiecare situaţie în parte”. Duminică seară, după ce au strigat „Hoții”, mai mulți simpatizanți ai candidatului pro-rus au distrus mobilier stradal din centrul Capitalei și s-au îmbrâncit cu jandarmii.
Potra: „Ieşiţi cu armele şi arestaţi-i pe toţi”
Horaţiu Potra, dat în urmărire pentru tentativă la comiterea unor actiuni impotriva ordinii constitutionale, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si nerespectarea regimului materiilor explozive, un apropiat al lui Călin Georgescu, a transmis, după decizia Biruoului Electoral Central de respingere a candidaturii lui Georgescu la prezidenţiale, două mesaje prin care instiga la violenţe, cel mai recent, un mesaj vocal, fiind adresat militarilor români, cărora le cere să iasă cu armele şi să-i aresteze ”pe toţi cei care au dat lovitura de stat”.
Duminică seară, când în faţa sediului BEC aveau loc violenţe, jandarmii fiind atacaţi cu pietre şi fiind incendiat mobilier stradal, Potra a lansat un mesaj pe un grup de WhatsApp spunând că ”lovitura de stat din partea globalistiilor continua!” şi că ”acum trebuie ca toata România sa fiarbă” şi cerându-le celor care au luptat în Congo să apere democraţia „prin orice mijloc”. ”Sunati-va colegii, prietenii si la lupta baieti !!! Aici luptam pentru tara noastra, nu pentru alta tara!!! Voi veti fi viitorul corp democratic al armatei Romane! Daca noi nu suntem capabili sa facem ceva, cine va face? Ieşiţi fiecare in orasele voastre, mergeti la Bucuresti, cu parul, furca, coasa si toporul”, era mesajul lui Horaţiu Potra.
Antena 3 a făcut public luni un mesaj vocal al lui Potra, adresat militarilor români ”care au jurat să-şi apere patria şi neamul”. ”Ieşiţi acum, ieşiţi cu armele şi arestaţi-i pe toţi cei care au dat lovitura de stat, absolut pe toţi. Arestaţi-i pe toţi şi dacă generalii voştri încearcă să vă oprească, arestaţi-i şi pe ei. Ruşine acelor generali care până în acest moment nu au făcut nimic şi au acceptat lovitura de stat. Ieşiţi, militari români, respectaţi-vă jurământul. Nu sunteţi singuri, poporul e cu voi”, este mesajul transmis de Potra, conform Antena3.ro.
Incendiile de vegetaţie au mistuit peste 8.000 de hectare, în doar patru zile. Două persoane au murit
Pompierii anunţă că, în ultimele patru zile, incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel naţional, iar două persoane şi-au pierdut viaţa. Cele mai afectate zone sunt în 15 judeţe, în cinci judeţe fiind încă incendii active, relatează news.ro.
”În ultimele patru zile, incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel naţional. Cele mai afectate zone sunt în 15 judeţe (AB, BC, BH, BN, BV, BZ, CS, GJ, HD, HR, MM, MH, SB, TM şi VL), unde focul s-a extins rapid, distrugând suprafeţe semnificative de teren. Numărul intervenţiilor a fost unul foarte ridicat, pompierii fiind solicitaţi să intervină în aproape 1.400 de situaţii pentru a limita extinderea flăcărilor. Doar în ultimele 24 de ore, suprafaţa afectată a fost de aproximativ 4.200 de hectare, în timp ce incendiile au continuat să se propage rapid în mai multe judeţe”, a transmis, ,luni, IGSU, într-un comunicat de presă.
Potrivit suntsei citate, pentru stingerea incendiilor, au fost mobilizaţi peste 1.300 de pompieri militari, lucrători de la ocoalele silvice, echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, personal din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie şi al Ministerului Apărării Naţionale, poliţişti, jandarmi, dar şi cetăţeni care s-au alăturat eforturilor de stingere. ”Din păcate, incendiile au avut consecinţe tragice. În ultimele zile, două persoane şi-au pierdut viaţa în judeţele Vâlcea şi Maramureş, iar alte două au fost rănite şi transportate la spital pentru îngrijiri medicale, printre acestea numărându-se şi un pompier din Caraş-Severin. Pentru a sprijini operaţiunile de stingere, o aeronavă Spartan a efectuat mai multe aruncări de apă în judeţul Caraş-Severin, în timp ce două elicoptere Black Hawk au acţionat în Hunedoara şi Vâlcea. Echipajele aeriene vor continua misiunile şi în cursul zilei de astăzi, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren”, a mai transmis IGSU.
Potrivit IGSU, cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetaţie uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenţionată a miriştilor şi a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijenţă, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de ţigări aprinse. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Poate că România nu merită trenuri moderne - Garnitura nouă Alstom, atacată cu pietre la Chitila
Un tren care circula pe ruta Braşov - Bucureşti Nord a fost atacat cu pietre duminică, în zona Chitila, geamul lateral al unui vagon fiind spart. Ca urmare a incidentului, începând de luni, patru trenuri vor fi anulate. „În data de 09.03.2025 la trenul IR 16008 cu circulaţie în relaţia Braşov-Bucureşti Nord, tren compus din rama Alstom Coradia, în zona Chitila, ca urmare a acţiunii unor răufăcători care au aruncat cu pietre la trecerea trenului s-a produs spargerea unui geam lateral de la unul dintre vagoanele ramei”, anunţă CF Călători.
Alstom a comunicat că va reţine de la circulaţie rama afectată, până la remediere şi că, începând cu data de 10.03.2025 trenurile IR 16001 şi 16003 în relaţia Bucureşti Nord -Braşov şi respectiv IR 16002 şi IR 16008 în relaţia Braşov-Bucureşti Nord vor fi anulate, circulaţia acestora urmând a fi reluată imediat ce Alstom va permite repunerea în circulaţia a ramei afectate.
Călătorii vor fi preluaţi de cealalalte trenuri operate de CFR Călători aflate în programul zilnic de circulaţie, trenuri care circulă la intervale orare apropiate de cele ale trenurilor Alstom Coradia temporar anulate.
Praf saharian deasupra României până miercuri seara
O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge deasupra României începând de marți dimineață, 11 martie, a anunțat duminică Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Circulația sud-vestică a aerului va favoriza avansul acestei mase de aer dinspre nordul Africii către sud-estul Europei, afectând și țara noastră în perioada 9-13 martie, conform ANM. Depunerile de praf vor putea fi observate inițial în vestul și centrul țării, ulterior extinzându-se către sud și sud-est, în special în timpul ploilor. ANM precizează că masa de aer încărcată cu praf saharian se va îndepărta de România în noaptea de miercuri spre joi (12 spre 13 martie).
Galaţi: Un bărbat de 88 de ani a fost găsit mort într-o locuinţă cuprinsă de flăcări
Un bărbat de 88 de ani a fost găsit mort, luni dimineaţă într-o locuinţă care a fost cuprinsă de flăcări în satul Ungureni, comuna Munteni, din judeţul Galaţi. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, luni dimineaţă pompierii au fost sesizaţi prin Dispeceratul Integrat 112 despre un incendiu la o gospodărie, posibil cu persoana surprinsa in locuinţă, în comuna Munteni, sat Ungureni. La faţa locului s-au deplasat doua autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD de la Detaşamentul de Pompieri Tecuci. La sosirea echipajelor operative, locuinţa ardea generalizat, fiind descoperită la interior o victima, un barbat de 88 ani, inconştient, fără semne vitale.
Cauza probabilă a incendiului care a dus la distrugerea celor 150mp de acoperiş si a încăperilor gospodăriei, este un cos de fum neprotejat faţă de materialele combustibile.
Restaurante celebre din București, închise de ANPC
Patru restaurante din Centrul Vechi al Capitalei - Hanul lui Manuc, Carul cu Bere, Curtea Berarilor şi Arcade Cafe – au fost închise temporar de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru mai multe deficienţe, printre care depozitarea necoresponzătoare a produselor, ustensile de bucătărie neigienizate, produse alimentare congelate cu depuneri de gheaţă. În urma controalelor au fost date amenzi de 74.000 de lei. Controalele ANPC au fost oprite din cauza protestelor care au avut loc, duminică seara, în Centrul Vechi.
Reprezentanţii ANPC au anunţat că, duminică, după ora 18.30, a început un control în Centrul Vechi al Capitalei, fiind verificaţi patru operatori economici care deţineau unităţi de alimentaţie publică. Au fost date şapte amenzi în valoare de 74.000 de lei, au fost oprite definitv de la comercializare 136 de kilograme. Cele patru restaurante verificate - Hanul lui Manuc, Carul cu bere, Curtea Berarilor şi Arcade Cafe – au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor. Astfel, la Hanul lui Manuc echipele de control au descoperit în blocul alimentar preparate culinare finite şi semipreparate depozitate în agregate frigorifice de refrigerare fără ca acestea să conţină pe eticheta de produs aplicată de către operatorul economic data limita de consum De asemenea, au mai fost găsite produse de cofetărie depozitate în vitrine frigorifice destinate răcirii băuturilor şi erau folosite vitrine frigorifice destinate răcirii băuturilor, unde se depozitau produse alimentare neambalate, aceste agregate frigorifice nefiind recomandate în alimentaţia publică. Comisarii ANPC au cântărit porţiile de mâncare servite clienţilor şi au fost găsite diferenţe de gramaj cuprinse între 70 şi 200 de grame.
Moldovenii lui Umbrărescu i-au învins pe turci și vor construi cel mai lung lot din Autostrada Uniri (A8)
Constructorul român Dorinel Umbrărescu în asociere cu o companie bosniacă a câștigat construcția unui lot nou pe Autostrada Unirii (A8), respectiv cel mai lung lot Ditrău – Grințieș, cu o valoare de 6,14 miliarde lei. „CNIR a atribuit încă un contract pentru construcția unui lot al A8 (finanțare asigurată prin Programul Transport 2021-2027)! Lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, a fost atribuit unei Asocieri de constructori din România și Bosnia, pentru suma de 6,14 miliarde lei (fără TVA). Pentru proiectarea și execuția lotului cu o lungime de 37,9 kilometri, sunt alocate 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni durata de execuție). Pe traseu vor fi construite inclusiv 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte. Lungimea totală a tunelurilor și a viaductelor (21 km) reprezintă 57 % din lungimea întregului lot”, a transmis azi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Pentru proiectarea și construirea tronsonului s-au întrecut două asocieri de firme: SA&PE Construct SRL (lider) – Euro Asfalt D.O.O Sarajevo – Tehnostrade SRL – Spedition UMB (România-Bosnia și Herțegovina), respectiv Mapa Inșaat VE Ticaret (lider) – Gunal Inșaat Ticaret VE Sanay AS (Turcia).