Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Dacă erau secrete, SRI sau STS le-ar fi secretizat înainte”

Ziarul de Vrancea
9 mar 2021 857 vizualizări

„Alții s-au plâns premierului”, spune consilierul de la Ministerul Sănătății referitor la scandalul privind publicarea datelor despre testarea pe județe și centrele de vaccinare n el susține că de două zile ministerul nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile pandemie

Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu și omul care s-a ocupat de transparentizarea datelor despre testele COVID și despre vaccinare, susține că „nimeni de la SRI, STS sau alte servicii secrete nu s-a declarat lezat, aceste instituții nu au avut nicio problemă, dar alții s-au plâns premierului”. „Sunt date publice. Dacă erau secrete, SRI sau STS le-ar fi secretizat înainte. Nici după publicare, ei nu au reclamat nimic!”, a spus Voinea într-un interviu pentru libertatea.ro.

Consilierul ministrului a precizat că a avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate, pentru a transparentiza datele legate de pandemie. Voinea explică că a exportat datele în platforma data.gov.ro, fără a exista informații cu caracter personal, secret sau confidențial.  Acesta a precizat că, de două zile, Ministerul Sănătății nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.

Ministerul Sănătății a publicat, joia trecută, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe județe. Luni, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătății a respectat legislația atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că nu este normal ca Ministerul Sănătății să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din structurile de securitate.

Cîțu: Acuzațiile grave din spațiu public trebuie susținute

Premierul Florin Cîțu a declarat ieri că nu există un conflict între el și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, menționând că a fost sesizat în privința datelor publicate de Ministerul Sănătății, sesizare căreia trebuie să-i dea curs. “Nu există o diferență între mine și Vlad Voiculescu pe nicio temă. Publicarea bazei de date este un lucru pe care l-a făcut Ministerul Sănătății, ideea este că am fost sesizat și pentru orice sesizare, fie că vine de la cetățenii României sau de la cetățeni ai statului, trebuie să dau rezoluție, să vedem cum trebuie să fie rezolvată. Nu sunt specialist, vom vedea dacă există vreo problemă sau nu este nicio problemă. Din punctul meu de vedere, subiectul este încheiat. Transparentizarea este foarte importantă”, a declarat premierul, la Parlament, la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Premierul a anunțat că va prezenta în mod transparent toate concluziile, inclusiv rapoartele de control de la Balș și Piatra Neamț. Întrebat dacă susține, ca premier, ca acele date să fie prezentate de Ministerul Sănătății în forma actuală, Cîțu a răspuns: “Bineînțeles!”. “Am văzut niște concluzii în spațiul public, au fost niște acuzații grave, zic eu, care trebuie să le explice cei care au publicat datele. Înțeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat unii din personalul militar, persoane care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este un lucru foarte grav. Dacă există dovezi în acest sens, cei care au publicat datele trebuie să le susțină. (...) Aștept de la cei care au publicat datele să-mi explice dacă este adevărat așa ceva”, a spus Florin Cîțu.

Peste 7.000 de persoane vaccinate „peste rând”

În 20 ianuarie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care introducea noi categorii de persoane considerate „esențiale” pentru a fi vaccinate în etapa a doua, dar și un articol care a permis rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să fie vaccinate în centrele speciale organizate în aceste instituții. Hotărârea de Guvern este semnată de către premierul Florin Cîțu și contrasemnată de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Totuși, la o săptămână după adoptarea acestei hotărâri de Guvern, în 27 ianuarie, ministrul Vlad Voiculescu declara, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni, iar centrele cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise. „E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, spunea atunci Voiculescu.

Marți seară, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a recunoscut, într-o emisiune la TVR 1, că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă. „S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială”, a spus Bode.

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare. Printre acestea sunt rude ale cadrelor militare și sute de persoane din etapa a treia, adică din populația generală, a scris ieri Recorder, pe baza datelor primite de la Ministerul Sănătății referitoare la campania de vaccinare din 27 decembrie 2020, când a debutat și până în prezent.

Oficial: Se propune restricționarea circulației după ora 22.00

Care sunt celelalte noi măsuri avute în vedere de autorități

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, după ședința de ieri, restricționarea circulației între orele 22.00 și 05.00 și prelungirea stării de alertă. “Totodată, se propune limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora”, a mai transmis CNSU.

Sunt vizate de această măsură spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă: Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova; Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita; Borșa și Cavnic din județul Maramureș; Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov; Sovata din județul Mureș; Vatra Dornei din județul Suceava; Voineasa din județul Vâlcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul CarașSeverin; Arieșeni din județul Alba; Durău din județul Neamț; Novaci-Rânca din județul Gorj; Păltiniș din județul Sibiu; Stâna de Vale din județul Bihor; Straja din județul Hunedoara.

Studiu: Femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva COVID

Femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbații după vaccinare, mai ales cele care au trecut deja prin boală, relevă un studiu realizat recent de către Rețeaua de sănătate Regina Maria. Datele studiului mai relevă că prezența unor simptome locale sau sistemice post vaccinare nu influențează răspunsul imun postvaccinal. Persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală. “Eficacitatea sporită a vaccinării în cadrul populației cu vârsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV-2 reprezintă un argument important, care poate ajuta populația să ia mai ușor decizia de vaccinare și în același timp poate conduce la sporirea încrederii în beneficiile și siguranța vaccinurilor, mai ales în rândul celor sceptici”, au explicat realizatorii studiului. Studiul arată, de asemenea, că în cazul persoanelor care au trecut prin infecție titrul anticorpilor înregistrează valori mai ridicate odată cu creșterea intervalului dintre momentul vindecării și momentul vaccinării. Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal. Conform recomandărilor actuale ale CDC, persoanele care au trecut prin infecție pot amâna vaccinarea până la 90 de zile după vindecare, interval de timp în care se apreciază că riscul de reinfectare este mic.

Iași: O femeie infectată cu COVID-19 a născut patru bebeluși

O femeie infectată cu COVID-19 a născut patru copii la o maternitate din Iași, evoluția mamei și a celor patru bebeluși fiind favorabilă. Directorul Maternității “Elena Doamna” din Iași, Gabriel Martinescu, a declarat că echipa de medici din cadrul acestei unități a avut de rezolvat un caz complex, în premieră pentru România, cel al unei paciente de 37 de ani, care prezenta COVID-19, cu sarcină cvadruplă. Medicii au extras prin cezariană cei patru copii, toți fiind băieți, cu greutatea între 1.400 și 1.800 de grame. Pacienta se simte bine, starea ei fiind una stabilă. Evoluția celor patru bebeluși este de asemenea una favorabilă. “Cazul este unul de literatură de specialitate, sunt foarte puține cazuri de nașteri de cvadrupleți din mame cu SARS-CoV-2. În momentul de față mama se recuperează după un efort de durată, fiind vorba despre o intervenție care a durat mai multe ore. Sunt primii copii ai familiei, iar mama își pregătise inclusiv numele pentru fiecare. Este o mamă-eroină”, a declarat medicul Gabriel Martinescu, managerul maternității Elena Doamna din Iași.

Florin Cîțu, despre cumulul salariului cu pensia: Niciun domeniu cu excepții

Premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, că, până nu vede proiectul de lege referitor la interzicerea cumuluii salariului cu pensiei, nu vede nicio excepție care ar putea fi admisă. “Dacă permitem o excepție – vor apărea alte și alte excepții și tot acest demers va fi distrus”, susține premierul. “Este interesant cum, de fiecare dată când vrem să îmbunătățim lucrurile și vrem să le tranșăm să fie totul foarte clar – îmi aduc aminte și de sporuri - apar excepții”, a adăugat premierul. Acesta a explicat că Legea salarizării unitare a pornit de la un principiu, dar au apărut tot felul de excepții. “Excepțiile – dacă permitem o excepție – vor apărea alte și alte excepții și tot acest demers va fi distrus pentru că fiecare va avea o justificare (...) Nu cred că administrația publică nu poate să meargă mai departe sau că este nevoie de cumul salarii pensii ca să meargă mai departe, dar este punctul meu de vedere”, a mai afirmat premierul.

Plângere la DNA, după incendiul de la Institutul Matei Balș

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri, că a primit o Notă de informare după controlul de la Institutul Matei Balș, iar reprezentanții Corpului de control au reținut mai multe deficiențe. Pentru că unitatea a folosit serviciile unei firme de intervenții în situații de urgență care nu era autorizată de IGSU și nici nu avea capacitatea necesară, premierul anunță că se va face plângere la DNA. “Sunt mai multe lucuri pe care le știați, unul dintre ele că a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu, erau câteva neconformități - pereții căilor de evacuare nu erau rezistenți la foc, instalația de detectare nu era cu acoperire totală (...) Sunt mai multe lucruri pe care colegii meu le-au semnalizat. Da, o sesizare se face către Direcția Națională Anticorupție și este vorba despre «asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor pentru situații de urgență cu o firmă ce nu era avizată de IGSU și nu era organizată pentru a putea asigura erințele pentru o unitate cu 740 de paturi»“, a anunțat premierul.

Florin Cîțu a explicat că a așteptat ca Ministerul Sănătății să vină cu propriile rapoarte. “Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Știu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo și cum putem să corectăm și să prevenim, mai ales, situații pe viitor. Sper să învățăm din aceste greșeli și să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aștept, bineînțeles, și la măsuri. Eu știu de la fostul ministru al Sănătății că există un plan de măsuri, l-am primit. Așteptăm cu toții să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate”, a mai afirmat premierul.

Propunere de la Guvern: Transport public gratuit în fiecare vineri

Ministerul Mediului a lansat, ieri, inițiativa “Vinerea Verde” prin care invită cetățenii să renunțe la autoturism în ultima zi lucrătoare a săptămânii și să folosească mijloace de transport mai puțin poluante. De asemenea, Ministerul își propune ca în acest an unul din patru angajați din instituțiile publice să aleagă vinerea o altă modalitate de deplasare. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că peste 60% din poluarea aerului din marile orașe este cauzată de trafic. “Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri. Cred că am avea un impact absolut pozitiv și cu privire la celelalte zile ale săptămânii când va crește cu siguranță numărul persoanelor care vor alege mijloacele de transport în comun și așa zisele pierderi sau banii care nu se mai plătesc pe bilete în zilele de vineri cu siguranță va fi compensate în celelalte zile ale săptămânii din creșterea numărul persoanelor care vor alege soluții alternative de transport”, a precizat ministrul Mediului.

Botoșani: Un bărbat a fost reținut, după ce și-a ucis fratele geamăn cu mai multe lovituri de cuțit

Un bărbat în vârstă de 50 de ani din localitatea Unțeni din județul Botoșani a fost reținut de polițiști, după ce și-a ucis fratele geamăn cu mai multe lovituri de cuțit. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Delia Nenișcu, crima a avut loc pe fondul unei altercații între cei doi frați, iar unul dintre ei a luat un cuțit și l-a înjunghiat de mai multe ori în zona gâtului și a capului pe celălalt. “În timpul altercației, unul dintre bărbați a fost înjunghiat și ulterior a decedat. Autorul a fost depistat și se află în custodia Poliției”, a precizat Nenișcu. Fapta s-a petrecut în casa în care cei doi frați locuiau împreună cu mama lor, o bătrână de 80 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.