Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: CUMPLIT - O tragedie ce se poate întâmpla oricărei mame

Ziarul de Vrancea
15 feb 2020 990 vizualizări

Caz zguduitor: un bebeluș a fost sufocat accidental în camera de hotel, de soția unui deputat, mama copilului n cazul dramatic s-a petrecut în cursul nopții în una din camerele de lux de la Hotel Internațional n cei care au sunat îngroziți în toiul nopții la 112 au fost chiar părinții victimei n tatăl copilului este un influent și bogat deputat basarabean, Angel Agache, un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc n micuța lor dormise cu părinții în pat n medicii spun că astfel de accidente pot avea ușor loc, când copilul doarme alături de mamă, nefiind prima dată când se întâmplă, incidentele fiind cunoscute în cazuistica medicală n cum se poate sufoca bebelușul lângă mamă, în ce condiții? n la ce este bine să fim mereu atenți, dacă dormim lângă un sugar? n cum se petrec, efectiv, astfel de tragedii? n

Angel și Elena Agache, primul fiind un influent om de afaceri și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, au venit la Iași la finele săptămânii trecute. Cei doi s-au cazat, sâmbătă seară, la Hotel Internațional, din centrul orașului, alături de fetița lor de doar 6 luni. Potrivit unor surse judiciare, copilul ar fi dormit în același pat cu părinții săi. Spre dimineață, înainte de ora 5, tatăl a sunat îngrozit la 112 și a anunțat că fetița lor nu mai respiră. Un echipaj al Serviciului de Ambulață Județean Iași, urmați de polițiști de la Inspectoratului de Poliție Județean Iași, au ajuns în camera de hotel în care se aflau cei doi. Medicul de pe ambulanță l-a găsit pe copil învinețit și fără suflare, fiind nevoit să constate decesul.

Dosar penal: procedură standard


“În jurul orei 5.00, am fost sesizați cu privire la faptul că un copil, de 6 luni, a fost găsit decedat în camera unui imobil, din municipiul Iași. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă, întrucât echipajul medical de intervenție a declarat decesul. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, și s-a dispus efectuarea unei necropsii medico-legale, pentru stabilirea circumstanțelor decesului. Cercetările continuă sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași”, au transmis reprezentanții Poliției din Iași.

Surse judiciare ne-au precizat că bebelușul s-ar fi sufocat după ce mama, într-o formă sau alta, ar fi adormit pe el. Însă, până ce rezultatele necropsiei nu vor veni de la Institutul de Medicină Legală, aceasta este doar o ipoteză. Dacă anchetatorii o vor găsi vinovată pe mamă, sau pe ambii părinți, de ucidere din culpă, aceștia riscă, într-o ipoteză maximală pur teoretică, până la cinci ani de închisoare.

O familie bogată

Angel Agachi este originar din Telenești. A absolvit Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova și este licențiat în economie. A urmat studii postuniversitare în România și la Strasbourg. Este unul dintre cei mai tineri deputați din Moldova, el devenind deputat la vârsta de 33 de ani. În 2014 a candidat pe lista Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, un partid pro-european, acum fiind însă în Partidul democrat al controversatului oligarh Vlad Plahotbiuc. La sfârșitul anului 2011, Angel Agache s-a căsătorit cu fiica lui Constantin Becciev, Elena, pe atunci directorul întreprinderii municipale SA „Apă Canal”. Tinerii însurăței au fost cununați de un milionar în euro. Este vorba despre moldoveanul Vasile Drăgan, care controlează circa 20 la suta din piața vinurilor spumante din Rusia. După căsătorie, Angel Agache a început să indice în declarațiile de avere și interese compania „Tehnodava” SRL, fondată de soția sa, Aceasta, la rându-i, este unul din fondatorii companiilor „Coloana Mecanizată de Construcții”, „NJT-M” SRL și SRL „Energoconfort” care au aceeași adresă juridică. Printre numeroasele imobile, conform Ziarului de Gardă Angel Agache deținea la un moment dat și un Jeep Grand Cherokee, un Mercedes-Benz, un BMW X5 și o Dacia Logan. Soții Agache mai au un băiețel. (Ionuț BENEA)

O uniune a judecătorilor, atac la Guvernul Orban

Uniunea Națională a Judecătorilor: Contrar referendumului din 2019, Guvernul Orban a modificat prin OUG aspecte ce țin de legile justiției. Vom solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) acuză Guvernul Orban că a modificat prin OUG referitorare la achizițiile publice aspecte ce țin de legile justiției, ceea ce contravine referendumului din 2019, și anunță că va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională. „Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanță de urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voința a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul justiției. Astfel, prin OUG 23/2020 (n.r - pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice)una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are că efect atât o ingerință directă și fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât și încălcarea dreptului la un proces echitabil al partilor”, consideră UNJR. 

În opinia UNJR, prin OUG 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, Guvernul a decis că toate apelurile și recursurile în materia achizițiilor publice trebuie soluționate într-un anumit termen, iar “nerespectarea termenelor prevăzute de prezența lege ori a dispozițiilor cuprinse în prezența lege privind soluțiile ori măsurile ce pot fi dispuse de instanță constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii” (art. 68^1). 

„Este stupefiant că, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, referendum susținut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o șovăiala în a adopta exact prin ordonanța de urgență norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor și independența acestora. Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția, interesul față de această fiind, în realitate, unul pur electoral și populist”, acuză membrii UNJR, apreciind că modificările aduse sunt deosebit de grave și pe fondul reglementării. Ei reclamă că dispoziția nou adoptată este pur și simplu stupefiantă prin modul brutal în care încalcă independența judecătorului de caz, care va trebui să soluționeze cauza nu în funcție modul în care apreciază cu privire, spre exemplu, la necesitatea și utilitatea unui probatoriu, ci în funcție de termenul maxim stabilit de Guvern, sub amenințarea sancționării sale. UNJR condamnă modificarea abuzivă a statutului judecătorilor de către Guvernul Orban prin ordonanța de urgență, motiv pentru care va solicită Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020”, conchid judecătorii.

Se reface stânga? Ponta, Firea și Ciolacu au bătut palma în public

La Convenția Pro România de ieri, Ponta a adus liderii PSD pe scenă, la Pro România n Firea: A fost cel mai performant premier. Îmi doresc o alianță n Ciolacu: Știu că unii nu vor alianță, dar nu vreți să-i întrebăm pe români? n

Social-democrata Gabriela Firea a fost apariția surpriză la convenția Pro România care s-a desfășurat ieri la Palatul Parlamentului. Invitată pe scenă de Victor Ponta, primarul Capitalei l-a lăudat pe acesta, susținând că a fost „cel mai performant premier al României”. Cei doi au făcut aluzie la o eventuală alianță, la niveul Capitalei, în perspectiva alegerilor. Între timp, la reuniune a sosit și președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, care a reluat scenariul alianței între PSD și Pro România. „Știu că sunt mulți colegi care nu vor o alianță cu Pro România, știu că și dintre dvs sunt unii care nu vor alianță cu PSD, (...) dar nu ați vrea să îi întrebăm și pe români ce vor?”, a spus Ciolacu. Acesta a luat și el cuvântul la convenția Pro România, vorbind despre o alianță. „Știu că sunt mulți colegi care nu vor o alianță cu Pro România, știu că și dintre dvs sunt unii care nu vor alianță cu PSD. Vă respect opinia și nu o pun înaintea unor ambiții ale mele și ale lui Ponta, dar nu ați vrea să îi întrebăm și pe români ce vor?” , a declarat Ciolacu. El a spus și el că Ponta „a fost un premier bun”. „Mă uit în sală și văd în primele rânduri foști colegi. Îmi vin în minte cuvintele mamei mele, când mai întârziam pe afară, ne spunea «Hai, treceți acasă!». Acum ceva vreme nici nu aveam voie să vorbim. Se pare că am depășit aceste probleme”, a mai spus Ciolacu.

Victor Ponta a invitat-o pe Firea să ia cuvântul la reuniunea Pro România, reproșându-i însă modul în care gestionează Bucureștiul: „Vreau să-i spun, ca bucureștean, că nu sunt mulțumit și mă aștept la mult mai mult „. El i-a mulțumit însă pentru că a venit la eveniment. Ponta a făcut aluzie la o alianță în perspectiva alegerilor locale. „Vreau să găsim soluția ca Bucureștiul să se schimbe așa cum nu a reușit din cauza unor orgolii”, a spus fostul lider al PSD. Firea a spus și ea că își dorește o alianță cu Pro România, și dacă nu se poate la nivel național, atunci la București. Ea a mai precizat că va discuta eventuale detalii tehnice. Cei doi au făcut glume legate de o eventuală sancționare a prezenței lui Firea la convenția Pro România. „I-am spus lui Victor că sper să nu fiu dată afară din partid acum că am venit la această reuniune”, a spus Firea, urcând pe scenă. „Ai vrea tu să fii dată afară din partid. Ar fi bine, ai mai câștiga niște voturi”, a venit replica ironică a lui Ponta. „Sper că au trecut acele vremuri când erai chemat la ședința de partid, după un scenariu și roluri bine stabilite. Știți (despre ce vorbesc). Vă salut și vă îmbrățișez. Am acceptat din prima secundă invitația dl Ponta pentru că a fost premierul cel mai performant pe care l-a avut România, în ultimii ani, și nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem. Să vedem unde am greșit”, a declarat Firea, după ce a urcat pe scena.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a ajuns la Convenția Pro România deși surse din partid au susținut că Mihai Tudose și Claudiu Manda s-au opus participării liderului PSD la evenimentul lui Victor Ponta. La Convenția Pro România a participat și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Absurdistan cu coronavirus la Satu Mare

scăpat de suspiciunea de coronavirus, însă nu a mai fost primit acasă: localnicii au protestat

Un pacient român suspectat de infectare cu coronavirus a scăpat de emoții, însă s-a trezit în mijlocul unui scandal. Deși medicii de la Satu Mare, acolo unde a fost internat omul, au descoperit că nu a fost contaminat și l-au trimis acasă, acesta nu a fost primit acasă, relatează PresaSM. Localnicii au protestat, astfel încât omul a fost luat cu ambulanța și dus înapoi la spital. Bărbatul de 40 de ani, din Satu Mare, a fost internat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență cu diagnostic de viroză respiratorie, după ce s-a întors din Italia, unde a lucrat la un restaurant cu patroni chinezi. Pacientul manifesta o patologie gripală, cu febră de 37,4 grade. Imediat s-a activat procedura de urgență, pacientul fiind izolat, fiindu-i prelevate probe biologice. După efectuarea testelor de laborator, medicii specialiști NU au găsit nicio tulpină de virus gripal, fiind vorba – potrivit primelor informații – despre o posibilă viroză. În aceste condiții, au decis externarea bărbatului. Acesta a fost dus cu o ambulanță în localitatea Petin, din județul Satu Mare, unde bărbatul locuia la o cunoștință, în comunitatea de rromi. Localnicii au precizat pentru PresaSM că în momentul în care gazda, care mai are o soție și patru copii, a aflat despre ce este vorba, a avut rețineri să îl mai primească în casă. De asemenea, și unii localnici au protestat față de decizia autorităților de a-l externa. Pentru că risca să rămână sub cerul liber, în frig, s-a sunat la 112, iar bărbatul a fost preluat din nou de un echipaj medical al Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare, care l-au dus înapoi la Spitalul de Boli Contagioase.

Orban a participat, alături de președintele Comisiei Europene, la „European Dinner”

Premierul Ludovic Orban a participat, alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la „European Dinner”, eveniment organizat de Conferința pentru Europa, în marja Conferinței de Securitate de la München”, anunță Guvernul. Prim-ministrul a participat, în perioada 13-16 februarie 2020, la Conferința internațională de Securitate de la München, ajunsă anul acesta la cea de-a 56-a ediție (Munich Security Conference/MSC 2020). Evenimentul reunește lideri și factori de decizie importanți în materie de securitate și apărare – șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai conducerilor organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv ai Uniunii Europene și NATO.

În acest context, premierul Ludovic Orban aavut programate întrevederi cu omologi din mai multe state, precum și cu reprezentanți de vârf ai comunității de afaceri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.