Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Cum vor stabili polițiștii amenda pentru cei care nu poartă mască

Ziarul de Vrancea
17 mai 2020 906 vizualizări

Comportamentul oamenilor față de polițiști va stabili cuantumul amenzii, susține un reprezentant al angajaților de la Interne n vremea caldă pare să afecteze răspândirea coronavirusului, arată Rafila

Începând de ieri, amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție este cuprinsă între 500 lei și 2.500 lei. Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă, a explicat cum vor decide agenții limita amenzii. Polițistul apreciază dacă aplică minimul sau maximul sancțiunii în funcție de comportamentul cetățenilor. „Dacă omul vine și spune: «Am greșit, nu mai fac, e pentru prima oară», înseamnă circumstanțe atenunate”, spune Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor. Diferența între minim și maxim este mare, însă agenții vor aprecia sancțiunea în funcție de comportamentul nostru. „El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaște fapta. Când discut cu el aceste lucruri și analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă. Dacă facem scandal, nu recunoaștem că am greșit, nu ne legitimăm - înseamnă circumstanțe agravante și putem fi amendați cu 2.500 lei, adică maximul prevăzut de lege.

Trebuie menționat că în 15 zile de la comunicarea procesului verbal corespunzător se poate plăti jumătate din amendă.

Rafila: Începe deja să se vadă cum va evolua virusul vara

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pe care o are graficul infectărilor cu coronavirus la nivel mondial. El a explicat că evoluția arată că odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul infectărilor acolo, o creștere alarmantă fiind remarcată în emisfera sudică. “În Africa de Sud este o creștere marcantă. Sezonalitatea pe care o atribuiam și acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze. Să sperăm că în emisfera nordică vom avea mult mai puține cazuri în această vară, ca să ne putem pregăti pentru sfârșitul anului. Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic și comportamental, ăsta e lucrul essential. Și atunci, vom putea sa gestionăm mult mai bine și fără impact social și economic așa ridicat în aceste două luni”, a explicat Alexandru Rafila, citat de Digi24.

Sondaj: 80% dintre români ar renunța la drepturi și libertăți pentru a rămâne în siguranță

Opt din zece intervievați în cadrul unui studiu IRES spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2, potrivit unui comunicat al institutului sociologic.

Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui “pașaport de imunitate”, mai arată sondajul. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos. De asemenea, jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.

Aproape 10.000 de persoane vindecate

Un număr de 165 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 17.036 de îmbolnăviri, a anunțat ieri la prânz Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.930 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 193 de pacienți. Până aseară, 1.107 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Câte cadre medicale vor primi stimulentul de coronavirus

Un număr de 44.074 persoane din sistemul sanitar primesc stimulentul de risc aferent lunii aprilie, a anunțat ieri Ministerul Sănătății. “Ministerul Sănătății a primit ultimele liste finale cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent inclusiv vineri, în 15 mai. Ne-am confruntat cu multe reveniri sau, în unele cazuri, într-o primă fază, chiar cu reticența managementului unităților de asumare a acestor liste. Eu sper ca acum lucrurile să fie clare și fondurile pentru luna mai să poată ajunge mai repede la oamenii care au muncit din greu perioada aceasta și care merită din plin această recunoaștere a efortului depus în beneficiul pacienților. Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății afirmă că a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Astfel, susține MS, pentru luna aprilie 2020, un număr de 14.355 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut. Sumele, în valoare de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unitățile să poată efectua cât mai rapid plățile și vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

De asemenea, precizează MS, în cadrul sistemului sanitar, alte 29.719 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste 74.000.000 lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

Mandat de cinci ani pentru primar?

n proiectul a trecut de Cameră și a primit raport favorabil la Senat, fiind susținut de PSD, UDMR și ALDE n liberalii s-au abținut

Comisia pentru administrație publică a Senatului a adoptat ieri un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de UDMR care vizează prelungirea duratei mandatelor tuturor aleșilor locali de la patru la cinci ani. Inițiativa a fost adoptată tacit de Camera Deputaților luna trecută și urmează să fie trimisă plenului Senatului pentru dezbatere și vot final. Raportul de admitere a legii a fost adoptat cu voturile PSD, UDMR și ALDE. Senatorii PNL s-au abținut, iar USR a votat împotrivă. Practic, după ce va fi adoptată și va intra în vigoare, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va fi imposibil de realizat. Inițiatorii propunerii legislative dau ca exemple alte țări din Uniunea Europeană unde mandatele aleșilor locali sunt de cinci, șapte sau chiar opt ani, precum Austria (5 ani), Belgia (6 ani), Franța (6 ani), Germania (durată variabilă între 5 și 10 ani în funcție de legislația proprie fiecărui land). “Un mandat mai mare al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel central. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administrațiile locale în situații dificile de suspendare a activității și a investițiilor inițiate”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei.

Senatoarea USR Florina Presadă, care a votat împotriva raportului de admitere a propunerii legislative acuză o cârdășie PSD – UDMR cu scopul de a-și asigura un număr cât mai mare de aleși locali pe o perioadă mai lungă. “Nimic nu e întâmplător. În sertarele Comisiei de Administrație Publică se află o altă propunere legislativă, de data asta a PSD, cu același obiect: mandatele aleșilor locali să aibă 5 ani, nu 4 ani. Depusă anul trecut, ea modifica un articol din Legea administrației publice locale dar care a fost abrogat prin Codul Administrativ. Nu a mai ajuns niciodată la plen, deși aceasta are raport de respingere. Vedeți cum își pasează mingea PSD și UDMR? Aceste partide țin cu dinții de actualele mandate și de cele viitoare, că nu au niciun interes să meargă în alegeri: s-ar alege cu mai puține mandate de aleși locali, căci românii s-au trezit!”, a scris Presadă pe Facebook.

Majoritatea creată în jurul PSD în Parlament a mai introdus o modificare majoră în ceea ce privește alegerile locale: săptămâna trecută a modificat ordonanța de urgență prin care a fost amânat scrutinul pentru alegerea primarilor și consilierilor locali și județeni, introducând prevederea că data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament prin lege organică, și nu de guvern, așa cum a fost până acum.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic va fi oscilant în următoarele două săptămâni, cu zile răcoroase și intervale cu instabilitate atmosferică și precipitații prognozate după 23 mai, arată estimările de specialitate, valabile pentru perioada 18 - 31 mai, publicate ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în primele două zile ale intervalului, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv maxime la nivelul regiunii în jur de 24 de grade și minime de 10 - 12 grade. La mijlocul primei săptămâni de prognoză, vremea va deveni răcoroasă, chiar rece în timpul dimineților, cu medii ale valorilor maxime de 17 - 19 grade și minime ce vor scădea spre 6 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, astfel încât, până la finalul celor două săptămâni, se va atinge o medie a valorilor maxime de 26 de grade și de 11 - 13 grade pentru minime. Averse locale sunt anunțate în zilele de 19 și 20 mai, dar cu o probabilitate mai mare și în intervalul 24 - 28 mai.

Patru din cinci români nu găsesc în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru bolile cronice

Patru din cinci români nu reușesc să găsească în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare, cancer, afecțiuni autoimune sau alte boli cronice, arată un sondaj online realizat de Pacientul 2.0, o platformă creată cu scopul de a oferi informații despre sănătate, verificate medical și pe limba pacienților. Potrivit datelor oficiale, bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze ale mortalității în România. Criza provocată de dispariția Euthyrox a adus în atenția întregii țării o problemă cu care pacienții români se confruntă de ani de zile: medicamentele care dispar din farmaciile din România. Fără nici un avertisment, fără ca medici și pacienți să știe de ce și ce alte soluții au la îndemână, pentru boala lor. Dispariția medicamentelor din farmaciile din România este o problemă veche, semnalată public de organizațiile de pacienți, provocând crize în mod repetat. Ultima criza majoră a fost în octombrie 2019, când de pe piață din România au dispărut peste 70 de medicamente, unele fără alternativă terapeutică. În ciuda acestor semnale publice criza a continuat și în 2020, atingând un nivel de avarie pentru medicamente precum Euthyrox și Metformin.

Două persoane, mamă și fiu, găsite decedate într-o locuință

Două persoane, mamă și fiu, au fost găsite decedate într-o locuință din Huedin, iar polițiștii anchetează condițiile în care au murit cei doi.

“La data de 18 mai, în jurul orei 11.40, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin au fost sesizați de către un lucrător al Poliției Locale Huedin cu privire la faptul că într-un imobil din localitatea Huedin au fost găsite două persoane decedate. Polițiștii s-au deplasat la imobilul respectiv, găsind două persoane decedate, o femeie în vârstă de 87 de ani și fiul său, de 63 de ani, ambii din localitatea Huedin”, a transmis IPJ Cluj. Sursa citată a precizat că decesul celor doi a fost constatat de către un echipaj al ambulanței, iar în urma examinării sumare a cadavrelor, nu au fost observate urme de violență. “Trupurile urmează a fi transportate la I.M.L Cluj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei exacte în care au survenit decesele celor doi. În cauză se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpa, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal”, a mai transmis IPJ Cluj.

Opt șoferi, depistați cu peste 200 de kilometri, în weekend

Opt șoferi care au circulat în weekend pe autostrăzi cu peste 200 de kilometri la oră au fost depistați de polițiști. Ei au fost amendați și li s-au reținut permisele pentru 90 de zile. “În perioada 16 – 17 mai 2020, polițiștii Brigăzii Autostrăzi din Poliția Română au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație și au depistat 8 șoferi care au pus în pericol traficul rutier pe A1, A2, A3 și pe A10. Au fost înregistrați de aparatele radar, în timp ce rulau pe autostradă cu viteze de peste 200 km/h”, a transmis, luni, Poliția Română.

Cele 8 persoane au fost sancționațe contravențional cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei fiecare, iar, ca măsură complementară, polițiștii le-au reținut permisele de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.