Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum va arăta guvernul PNL

Ziarul de Vrancea
11 oct 2019 1777 vizualizări

Mai multe ministere ar urma să fie comasate, iar unele, precum cel pentru Tineret și Sport, chiar desființate n PMP ar putea fi invitat la guvernare

​În așteptarea nominalizării oficiale a noului premier PNL, liberalii au făcut schița noului guvern care ar trebui să aibă maximum 15-16 ministere. Unele dintre cele actuale vor fi comasate, iar în cazul altora se ia în calcul chiar desființarea.

Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere. Discuțiile ar urma însă să aibă loc în perioada următoare. USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja că nu vor să intre la guvernare.

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Astfel, surse liberale au declarat pentru site-ul HotNews.ro că la Ministerul Afacerilor Externe ar urma să fie comasate Afacerile Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru acesta din urmă se discută chiar transformarea sa în departament în subordinea primului ministru sau trecerea la Secretariatul General al Guvernului. Cercetarea și Inovarea ar urma să treacă la Ministerul Educației, alături de Tineret și Sport. În cazul din urmă, se ia în calcul chiar desființarea ministerului.

De asemenea, Ministerul Economiei ar urma să se unească cu cele ale Economiei, Mediului de afaceri și Turismului. Pentru a evita infringementul prin încălcarea obligației de separare a activităților de producție și transport în sectorul energetic, liberalii iau în calcul trecerea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.

Premierul PNL, funcție pentru care este propus Ludovic Orban, ar urma să fie desemnat de președintele Klaus Iohannis, cel mai probabil, marți. Ludovic Orban a declarat sâmbătă seară că viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL și alte partide politice va avea ca prioritate “refacerea capacităților administrative necesare funcționării statului” și investițiile în domeniul public. El a afirmat că va fi un “guvern mult mai suplu”, cu 15, maximum 16 ministere, iar prima măsură va fi reducerea numărului de structuri birocratice - oficii, agenții, autorități.

Achiziția de vaccin antigripal: Plângere la DNA

Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză Ministerul Sănătății că a cheltuit 700.000 de euro pentru un vaccin antigripal care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani, fiind deja livrate 50.000 de doze din acest vaccin.

Deputatul anunță că va sesiza DNA în acest caz.

 “Cu subiect și predicat spun că eu nu mă tem. Nu am absolut nici cea mai mică problemă”, a ținut să precizeze ministrul. “700.000 de euro au fost aruncate pe fereastră până acum de către Ministerul Sănătății, condus încă de Sorina Pintea, pe o cantitate uriașă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitație organizată în luna martie a acestui an. Funcționari din Ministerul Sănătății au decis în mod ILEGAL achiziționarea a 1, 2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani! Până în luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menționată”, susține Ungureanu.

Pintea: “Comisia de evaluare a procedat oarecum corect”

Sorina Pintea răspuns ieri acuzațiilor deputatului USR. “Comisia de evaluare a procedat oarecum corect. (...) S-a făcut o economie de 22 milioane de lei, astfel încât nu s-au cumpărat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 de lei, s-au cumpărat 1.490.000 de vaccinuri cu 41 de lei și 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei, ca să fiu foarte clară”, a spus ministrul. Ea a explicat că încă de acum două săptămâni au apărut în spațiul public niște informații legate de faptul că vaccinul achiziționat anul acesta de Ministerul Sănătății nu acoperă toate grupele de vârstă cuprinse în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

 “Și pentru că ministrul Sănătății nu elaborează caiete de sarcini , iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu a fost implicată în nicio achiziție pe care ministerul a făcut-o, bineînțeles că am cerut și eu documente, ba mai mult decât atât, am semnat un Ordin pentru documentare, pentru șeful Corpului de Control, astfel încât să am și eu o imagine completă asupra a ceea ce s-a întâmplat vizavi de această licitație. Și am în acest moment o imagine completă, e adevărat, săptămâna trecută, la mine în birou au fost ambele comisii, Comisia de elaborare a caietului de sarcini și Comisia de evaluare a licitației. Am avut o discuție destul de dură pentru că la vremea respectivă nu aveam toate datele legate de această licitație. În acest moment am toate datele și pot să vă spun că Ministerul Sănătății sau, mă rog, Comisia de evaluare a procedat oarecum corect”, a explicat Pintea. Referitor la acuzațiile deputatului USR privind relația sa cu șefa Direcției Generale de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, Amalia Șeerban, Sorina Pintea a declarat: “Directorul de care spune domnul deputat Ungureanu este un angajat al Ministerului Sănătății de aproximativ 20 de ani , e adevărat, a fost destituit din funcția de director general al asistentei medicale de domnul ministrul Bodog, fiind director adjunct, apoi, la un concurs, și-a reluat activitatea pe postul de director general pentru că Sorina Pintea niciodată nu s-a implicat în niciun concurs din minister. Poate să confirme oricine din acel Minister al Sănătății”. Ea a admis că probabil că va urma un val de plângeri penale.

Un episcop reformat deplânge soarta maghiarilor din Rommânia

Episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal Béla Kató a afirmat într-un interviu acordat cotidianului transilvănean de limbă maghiară Krónika, că situația maghiarilor din Transilvania este similară celei a copiilor cu părinți divorțați, iar soarta copilului – care se află de o sută de ani în grija tatălui – a fost una vitregă, deoarece la fiecare rugăminte a primit răspunsul: “nu se poate, nu este voie”. “Astăzi suntem la faza la care mama noastră vrea să ne dea și mai mult. Cine este cel, care ar zice în această situația că nu îmi trebuie? Am accepta ajutor și de la tatăl nostru, dar de câte ori cerem școli, universități, instituții culturale, de treizeci de ani auzim doar că nu”, a explicat episcopul relația maghiarilor din Transilvania în raport cu Bucureștiul și Budapesta.

Béla Kató consideră că dacă Bisericile istorice maghiare nu s-ar preocupa de grădinițe, școli, mâine și-ar putea închide și lăcașele de cult. “Existența noastră depinde de acestea, nu există un domeniu de consolidare al identității maghiare, cu care noi să nu trebuiască să ne ocupăm. Chiar dacă nu putem recupera pierderea ultimilor o sută de ani, cu ajutorul sprijinului oferit de țara-mamă încercăm să salvăm ce se poate”, a formulat prelatul.

În legătură cu acțiunilepremieruluiungar Viltor Orban și cu modul în care sunt interpretate de clasa politică românească, episcopul afirmă, conform MTI: “De fapt nu vrea el nimic, deoarece dacă ar vrea, ne-ar duce de aici. Dar nu o face, ci ne întreabă de ce avem nevoie pentru a dăinui aici. Aceasta este singura cale corectă”.

Episcopul susține că cea mai mare provocare pentru maghiarii transilvăneni e dată de datele demografice proaste. “Pe noi ne fură lumea vestică, deoarece nu există sistemul de principii cu care poți convinge un om instruit să aleagă salariul de 500 de euro de acasă, în locul celui de 2000 de euro de afară. În cifre absolute, din 1990 am pierdut o treime din comunitatea noastră, chiar 50 la sută în cele mai multe localități din mediul rural. Aici am putea spune că populația română a avut un declin mai mare, dar pe mine acest fapt nu mă încălzește”, a afirmat episcopul.

Kató crede că situația maghiarilor din Târgu Mureș este în declin din cauză că evenimentele din martie 1990 (martie negru) “au rupt coloana vertebrală a maghiarilor din oraș“. În opinia sa, de la ciocnirile sângeroase româno-maghiare – pentru care au fost trași la răspundere exclusiv maghiari – maghiarii din Târgu Mureș nu și-au revenit și au făcut cea mai proastă alegere, “maghiarii s-au angajat în lupte de culise unii cu alții”, relatează MTI.

Pelerinajul de la Iași: Credincioșii au stat și 20 de ore la coadă

Aproximativ 70.000 de pelerini s-au închinat, până ieri la prânz, la sfintele moaște depuse în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, timpul de așteptare la rând ajungând și la 20 de ore. Afluxul de pelerini a crescut în ultimele ore, astfel că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, așteptau la rând peste 40.000 de oameni.

Organizatorii au decis lățirea rândului, astfel încât să încapă 10-12 persoane una lângă alta. Până duminică la ora 14.00 au trecut pe la racla cu sfintele moaște aproximativ 70.000 de credincioși, alte câteva zeci de mii așteptând la rând pe străzile din jurul catedralei. Astfel, cei care s-au așezat la rând sâmbătă după-amiază au trecut pe la raclă abia duminică la prânz.

În oraș au venit pelerini din toată țara, zeci de autocare și microbuze fiind parcate în permanență pe străzile din apropierea centrului orașului. Peste 300 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în primele trei zile ale pelerinajului, iar 32 dintre acestea au fost duse la spital cu diverse afecțiuni.

Sâmbătă seară, peste 25.000 de credincioși au participat la pelerinajul intitulat Calea Sfinților, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind purtată pe umeri de către preoți pe străzile din centrul Iașiului. Tot sâmbătă seară au ajuns la Iași moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.

Sfânta Liturghie este programată azi și se va desfășura pe o scenă amplasată în fața Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ștefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Marius Bota: PSD se îndreaptă spre un dezastru iminent

Deputatul Marius Bota, exclus din PSD după ce a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, a transmis, ieri, faptul că majoritatea era oricum pierdută, iar “PSD se îndreaptă în mod evident spre un dezastru iminent”. “Un sacrificiu mic, un pas important pentru România. Am fost numit trădător pentru că am avut curaj să mă manifest democratic și să nu fiu de acord cu ceea ce se întâmplă azi în PSD. La cum se desfășoară lucrurile în prezent, PSD se îndreaptă în mod evident spre un dezastru iminent”, a declarat ieri Marius Bota.

Acesta afirmă că majoritatea era oricum pierdută și nu votul său sau al celorlalți colegi social-democrați a dus la căderea Guvernului.

“Liderii CEX-ului mic și toxic nu au înțeles nimic, iar cei ai CEX-ului unanim sunt consecvenți, însă, din păcate, consecvența lor este cât se poate de nocivă. Nu votul meu, sau al exclușilor, a determinat căderea Guvernului. Majoritatea era oricum pierdută. M-am exprimat împotriva unei conduceri toxice pentru partid și țară și nu m-am lăsat «împăcat»“, a mai transmis Bota.

Tăriceanu atacă partidul lui Ponta

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a dat asigurări că ALDE nu va fi „înghițit” de Pro România, spunând că partidul pe care îl conduce a stat „în gât” și PSD-ului. Tăriceanu susține că are „impresia” că cei de la Pro România „nu prea înțeleg noțiunea de parteneriat”. “În ultima perioadă, în presă, s-a vorbit de asocierea noastră cu Pro România. Unii au început să vorbească pe la colțuri că ăștia de la Pro România o să vină și o să ne înghită așa, pe nemestecate, ca și când noi am sta pe post de victimă, la capătul unui tunel, unde intră un crocodil cu gura deschisă mare și care face hap și ne-a terminat. Așa au crezut și ăștia de la PSD și le-am stat în gât, după cum s-a văzut” a afirmat liderul ALDE în discursul ținut sâmbătă, la Sibiu la o reuniune a femeilor din ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a mărturisit că impresia sa este că cei de la Pro România „nu prea înțeleg noțiunea de parteneriat”. „Cu cei de la Pro România am avut o discuție de principiu și primul lucru pe care l-am hotărât a fost să susținem un candidat comun, pe Mircea Diaconu. Am impresia că ei nu prea înțeleg noțiunea de parteneriat. Dacă nu înțeleg noțiunea de parteneriat atuncea îmi pare rău, ne vedem de drum singuri, avem ce să facem” le-a spus Tăriceanu femeilor din ALDE.

Cazul Caracal: Noi fragmente osoase descoperite într-o pădure

Polițiștii criminaliști au ridicat sâmbătă mai multe fragmente mici, posibil osoase, dintr-o pădure din Caracal, unde în luna august au fost găsite oase umane și cenușă despre care Gheorghe Dincă a susținut că i-ar aparține Luizei Melencu. Probele ridicate sâmbătă au fost observate de către un bărbat, care a sunat la 112 și a anunțat poliția. Potrivit unor surse judiciare, bărbatul în cauză este reporter.

Pentru a se stabili dacă este vorba de fragmente osoase și dacă acestea sunt umane sau de animal, probele ridicate de la Caracal trebuie trimise la INML. Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, a ars corpurile victimelor iar rămășițele trupului Luizei Melencu le-ar fi aruncat la marginea unei păduri din Caracal. Pe 18 septembrie, DIICOT anunța că oasele descoperite în zona de lizieră de pe terenul Stațiunii de cercetare și dezvoltare agricolă Caracal provin de la scheletul unei persoane de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, alta decât Alexandra Măceșanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.