Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum să te aperi de câinii agresivi

Corneliu Condurache
29 ian 2023 1047 vizualizări

Cel mai important sfat dat de experții în comportament canin este să nu fugim

Felul în care reușești să îți păstrezi calmul și să știi ce nu trebuie să faci niciodată atunci când te atacă un câine îți poate salva viața, a declarat pentru Agerpres polițistul Gabriel Nicolae Ivanov, specializat de aproape 25 de ani în dresajul și comportamentul canin și coordonator al singurei echipe operative canine din Poliția Română.

Echipa operativă canină este la Sibiu, iar Gabriel Nicolae Ivanov este cel care în urmă cu doi ani, în februarie 2021, a salvat viața unui bărbat sfâșiat de o haită de câini, pe un câmp de lângă localitatea Poplaca.

Decesul femeii din București sfâșiată de câini a atras atenția din nou asupra faptului că este important să știm cum să ne comportăm cu câinii pe care nu îi cunoaștem.

În urmă cu doi ani, Ivanov a salvat viața unui bărbat, atacat de 12 câini pe un câmp din localitatea Poplaca, învecinată cu municipiul Sibiu. O vecină a filmat cu telefonul mobil intervenția polițistului și imaginile au devenit virale pe Internet. “Am avut o situație în urmă cu doi ani de zile, la solicitarea unui vecin de al meu, în zona localității Poplaca din (județul n.r.) Sibiu, unde o persoană a fost atacată de 10-12 câini ciobănești. Am intervenit în situația respectivă, am luat o bucată de obiect care m-a ajutat în situația dată, am atras câinii către mine în primul rând, dominând masculul alfa, am ajuns lângă persoana respectivă, am ridicat-o de jos pentru că era sfâșiată și chiar avea pantalonii rupți și era mușcat de picior, l-am protejat și l-am scos din zona de pază a câinilor, ducându-l într-o zonă de siguranță, de unde l-am salvat”, a relatat Gabriel Nicolae Ivanov.

Cei 22 de ani de experiență în domeniul comportamentului câinilor l-au ajutat pe polițist să reușească să iasă teafăr cu bărbatul rănit, pe umeri, din mijlocul haitei de 12 câini. Înarmat doar cu un băț de lemn, pe care nu l-a folosit pentru a lovi câinii, ci doar i-a amenințat cu el, Ivanov a înfruntat câinele care conducea haita, atât cu privirea, dar a și strigat la cei 12 câini, ceea ce ajută orice om într-o situație similară.

“În momentul respectiv am și zbierat la ei, pentru că a început acea tendință de a fi hăituit, dar nu am pierdut contactul vizual cu masculul alfa și bățul respectiv m-ar fi ajutat doar în situația în care ar fi dat să mă prindă de picior sau de o altă parte a corpului”, explică polițistul sibian.

Să agiți mâinile

Dacă un om este atacat de un câine, este important să se uite la acel animal în permanență - acesta este primul sfat pe care îl oferă coordonatorul echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. “În situația în care te atacă un câine, în primul rând nu trebuie să pierzi contactul vizual cu acesta”, spune Gabriel Nicolae Ivanov.

De asemenea, când ești atacat de un câine, contează să agiți mâinile, iar dacă ai un băț la îndemână, să îl folosești fără a lovi direct acel patruped, ci doar să îl ții la distanță cât de mult poți. “În situația în care în apropiere ai obiecte pe care le poți folosi, pentru a-l îndepărta, dar nu a-l lovi, poți lua acele obiecte, poți agita mâinile pentru a impune o stare de temere câinelui respectiv, ceea ce îl face să păstreze distanța față de tine”, este un alt sfat dat de polițistul Ivanov.

Dacă avem de-a face cu o haită de câini, atunci trebuie să fim atenți în special la primul câine care ne atacă, acela este “șeful” haitei, ceea ce specialiștii numesc “masculul alfa”. Se poate ca și o femelă să conducă o haită de câini și să fie cea mai agresivă, nu neapărat un mascul.

Coordonatorul echipei operative canine din IPJ Sibiu subliniază că este vital să nu fugim când ne atacă un câine sau o haită. Dacă o rupem la fugă când ne atacă un câine, atunci nu ne mai uităm în ochii lui și animalul ne va considera o pradă și își va activa instinctul de vânătoare.

“În situația în care avem un gard sau un panou, chiar și un copac în apropiere, indicația este să ne apropiem cu spatele de acesta și să nu pierdem contactul vizual cu masculul alfa sau cu câinele respectiv care ne-a atacat”, a subliniat Gabriel Nicolae Ivanov. Potrivit polițistului specializat în comportamentul canin, păstrarea calmului cât de mult posibil poate face diferența dintre viață și moarte pentru cineva care este atacat de câini.

“Sfatul meu, din experiența pe care am acumulat-o până acum, ar fi să încercăm să ne menținem calmul, pentru că una dintre sursele de agresivitate ale câinelui este ceea ce aude acesta de la persoane sau ceea ce simte. Este vorba despre acea emanare de adrenalină, este vorba de respirație și chiar în unele situații, câinele având un auz foarte bun, partea de bătăi ale inimii, care poate crea o stare de agresivitate mai mare câinilor”, a declarat Ivanov.

Totodată, când suntem atacați de câini este important să strigăm după ajutor. Strigătele noastre îi pot și descuraja pe câini, mai ales pe cei fără stăpân. Un alt sfat oferit de polițistul sibian este că sub nicio formă nu trebuie să ne punem jos, în fața câinilor care ne atacă.

El explică și că nu toți câinii sar direct pe victime, mulți dintre ei prima dată se învârt în jurul persoanei atacate, pentru a o hăitui, “pentru a putea găsi o poziție în care să poată ataca”.“De regulă, sar direct câinii care sunt specializați și pregătiți pentru așa ceva. Dar de regulă, câinii fără stăpân te hăituiesc până găsesc vulnerabilitatea, pierde contactul vizual cu tine și atunci te prinde de o zonă sensibilă să te trântească jos. Odată ce te-au pus jos, acolo apare marea problemă”, a precizat Gabriel Nicolae Ivanov.

Însă cel mai dificil este atunci când ești atacat de câinii de luptă, cei care sunt antrenați să fie agresivi.

“Câinii de luptă sunt o eroare a activităților cu câini, din punctul meu de vedere. Această categorie de câini nu ar trebui să existe, pentru că în primul rând vorbim de suflete care cer afecțiune, nu trebuie să fie agresive. Dar în situația respectivă, câinii de luptă sunt învățați să se lupte cu alți câini, s-ar putea să nu avem o situație agresivă la persoane, s-ar putea să mergem cu câinele nostru pe stradă și să ne trezim că nu atacă persoana, ci atacă câinele. Dacă e un câine foarte agresiv, un câine de luptă, atunci trebuie să intervii și mecanic: ori lovit câinele respectiv, ori încercând să îl prinzi de părțile moi, spre exemplu gâtul sau să îi atingi ochii, ca să lase priza pe care o face dacă te-a prins”, a explicat Gabriel Nicolae Ivanov.

Timișoara, Capitală Culturală: John Malkovich va juca o piesă de teatru

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a subliniat că titlul de Capitală Europeană a Culturii este, de fapt, o recunoaștere a potențialului unui oraș, iar faptul că Timișoara va purta această denumire în 2023 arată că orașul în care valorile europene sunt respectate, există diversitate și inovare. Fritz a precizat că vor fi evenimente mari, în acest an, la Timișoara, iar unul dintre ele este prezența actorului american John Malkovich care va juca într-o piesă de teatru, dar și expoziția Brâncuși care va începe în luna septembrie.

“O să fie cred că peste 1000 de evenimente în total, de la dans contemporan, la expoziții, la teatru, la concerte. O să fie câteva high light-uri, adică câteva vârfuri care o să atragă mulți oameni. Și speranța noastră este că o dată atrași de un vârf, se uită și la anumite proiecte și evenimente mai mici. Acum începem cu niște expoziții mari, Adina Pintilie, care a câștigat Ursul de Aur la Berlin, care a avut pavilionul României la Bienala din Veneția, care aduce expoziția ei în Timișoara și asta pentru câteva luni, sigur va atrage multă lume. În septembrie o să lansăm cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani, în România. Și cred că singura mare expoziție Brâncuși dincolo de... nu știu, Paris și Bruxelles și Londra. Sunt lucrări de la Pompidou (Paris), de la Londra, din România, acuma nu știu exact dacă și din New York, dar este o expoziție serioasă cu lucrări serioase, care cu siguranță va atrage oameni specific pentru asta. Asta avem pe partea de expoziții. Nu putem să expunem doar arta și cultura României, ci de aceea conceptul este să cuplăm de foarte multe ori un artist, un muzician, un actor, un regizor local sau din România cu un partener din Europa. Deci avem trupe de teatru din Europa care vin și pun pe scenă o piesă cu o trupă locală, la fel cu orchestre. Avem un eveniment mare tot în septembrie în care o să fie peste 400 de de muzicieni pe scenă într-una dintre cele mai mari opere de muzică, în care o să vină o orchestră din din Germania. O să vină Orchestre Național de France, unde e Cristi Măcelaru timișorean este dirijorul. Va veni John Malkovich să joace o piesă de teatru”, a dezvăluit primarul Timișoarei.

Doi inspectori de la Antifraudă Fiscală, arestați pentru corupție

n ei au cerut 10.000 de euro mită de la administratorul unei firme

Doi inspectori în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au fost plasați în arest la domiciliu pentru luare de mită, ei fiind suspectați de procurorii DNA că au pretins 10.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i da o sancțiune mai mică pentru unele nereguli. Unul dintre inspectori a fost prins în flagrant când primea a doua tranșă de bani.

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând din 27 ianuarie, a inculpaților Andrei Ioan Iliescu și Alin Ion Popescu, inspectori în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, pentru luare de mită. “La data de 26 septembrie 2022, inculpații Iliescu Andrei Ioan și Popescu Alin Ion, în calitatea menționată mai sus, în urma efectuării unui control la o societate comercială, ar fi pretins de la administratorul acesteia (martor în cauză) suma de 10.000 euro din care ar fi primit în aceeași zi o primă tranșă în valoare de 24.000 lei. Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de către cei doi inculpați pentru a nu-și exercita atribuțiile de serviciu cu ocazia activității menționate mai sus, respectiv pentru a aplica o sancțiune mai mică decât cea prevăzută de lege pentru neregulile constatate”, a anunțat, sâmbătă, DNA.

În același context, vineri, Alin Ion Popescu a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 26.000 de lei, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă inițial de cei doi inspectori.

Sâmbătă, judecătorii Tribunalului București au admis propunerea de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, a celor doi inculpați, formulată de procurorii anticorupție.

Un bărbat a fost lovit de tren după ce s-a certat cu fosta iubită

Un bărbat din județul Argeș a fost lovit de tren după ce s-a certat cu fosta iubită. El a plecat cu mașina femeii după conflict, autoturismul fiind găsit în apropiere, cu motorul pornit. Polițiștii au deschis o anchetă. “În noaptea de 27 spre 28 ianuarie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, cu privire la o stare conflictuală între un bărbat și o femeie, urmată de faptul că bărbatul ar fi plecat de la locul incidentului cu autoturismul femeii în cauză”, a transmis, sâmbătă, IPJ Argeș. Sursa citată a precizat că, urmare a sesizării, pe baza descrierii, autovehiculul a fost dat în atenția polițiștilor din structurile rutiere și de ordine publică aflați în teren. “Autoturismul a fost identificat la scurt timp, abandonat, cu motorul în funcțiune, pe DN 67B, în zona unui pod peste calea ferată. Cu ocazia verificărilor, bărbatul în cauză, de 29 de ani, din Rociu, a fost găsit decedat, pe calea ferată, acesta fiind lovit de tren”, a mai precizat sursa citată.Surse judiciare au precizat că femeia cu care s-a certat tânărul este fosta sa iubită.

Maramureș: Un ucrainean a fost răpit din greșeală

Un cetățean ucrainean a fost forțat să urce într-o mașină, la Sighetu Marmației, de către trei persoane, iar ancheta Poliției a stabilit că bărbatul fusese confundat. Alertați de prietenul ucraineanului, polițiștii l-au găsit în zona centrală a orașului și a afirmat că nu doreșrte să depună plângere.

“Ieri, 27 ianuarie, la ora 20:04, polițiștii din Sighetu Marmației, au fost sesizați prin S.N.U.A.U.112. cu privire la faptul că un bărbat de cetățenie ucraineană a fost băgat cu forța într-un autoturism în fața unui imobil de pe bulevardul Independenței din municipiu”, a transmis, sâmbătă, IPJ Maramureș. Sursa citată a precizat că, deplasați la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că, în timp ce doi bărbați de 38 respectiv 39 de ani din Ucraina, au ieșit din scara unui bloc, în fața lor a oprit un autoturism din care au ieșit trei persoane. “Acestea le-au cerut bărbaților sa urce în autoturism, însă una din ele a refuzat, iar cealaltă a fost agresată fizic după care a urcat în autoturism, moment în care au urcat și cele trei persoane și s-au îndreptat spre strada Eroilor. În urma verificărilor, polițiștii au identificat victima în zona unui restaurant din municipiu în compania a doi prieteni”, au mai precizat polițiștii. Bărbatul a relatat faptul că a fost confundat cu o altă persoană și că nu dorește sa depună plângere împotriva persoanelor din autoturism sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

“În cauză, polițiștii efectuează verificări pentru identificarea autoturismului precum și a ocupanților acestuia și pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a mai transmis Poliția.

Un bărbat salvat în urmă cu un an de salvamontiștii din Mureș le-a donat un snowmobil

Un bărbat care, în urmă cu un an de zile, a fost salvat de către salvamontiștii din Mureș le-a donat recent un snowmobil, pentru a-i ajuta să intervină și în sprijinul altor turiști. Salvamont Mureș a postat pe Facebook mai multe fotografii, explicând că unele au fost realizate în ianuarie 2022, iar altele în ianuarie 2023.

„În prima parte a pozelor vedeți finalul unei operațiuni de salvare, când echipa Salvamont Mureș a salvat un tânăr care a suferit o fractură de femur pe vârful Saca Mare din munții Gurghiu. În a doua parte a pozelor apar același tânăr și aceiași salvamontiṣti, care preiau un snowmobil pe care tânărul salvat l-a donat Serviciului Salvamont Județean Mureṣ”, au explicat salvamontiștii din Mureș. Aceștia s-au declarat emoționați de gestul tânărului. „În ciuda faptului că nu am salvat niciodată pe cineva pentru a primi un cadou de mulțumire, am fost foarte emoționați și recunoscători să primim această donație pe care sigur o vom folosi pentru salvarea altor persoane accidentate în viitor”, au mai transmis salvamontiștii.

Un bărbat, spulberat de un TIR pe A1. Șoferul și-a continuat drumul

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, care mergea pe jos pe autostrada A1 Deva-Nădlac, a fost lovit în plin de un TIR care apoi și-a continuat drumul. Un alt șofer care a trecut în aceeași zonă a sesizat poliția. A fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului.

“În cursul nopții trecute, 29.01.2023, în jurul orei 02:40, polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A1 Deva-Nădlac au fost solicitați să intervină la un accident rutier petrecut pe autostrada A1, sens de mers Timișoara-Lugoj, în dreptul localității Remetea Mare din județul Timiș, soldat cu decesul unei persoane. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, în vârstă de 38 de ani, în timp ce se deplasa pe autostrada A1, dinspre Timișoara înspre Lugoj, a fost surprins și accidentat de un autotren, care și-a continuat deplasarea după impact”, a transmis IPJ Timiș.

În urma accidentului, pietonul, în vârstă de 38 de ani, a decedat. Martorii spun că bucăți din trupul bărbatului au fost împrăștiate pe o distanță de aproximativ 100 de metri.

Ambulanță blocată în zăpadă, salvată de un grup de tineri aflați la o petrecere

O un echipaj medical de pe o autospecială a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, rămasă blocată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în localitatea Ghergheleu, comuna Codăești, a fost ajutat de un grup de tineri aflați la o petrecere în zonă. Salvarea, solicitată pentru a interveni în cazul unei femei de 37 de ani care se simțea rău, a rămas blocată la aproximativ un kilometru distanță de satul Ghergheleu, iar echipajul medical a anunțat pacienta că va întârzia, moment în care aceasta a apelat la ajutorul tinerilor, pe care i-a trimis după echipajul medical. Tinerii au părăsit petrecerea și au mers aproximativ doi kilometri prin viscol pentru a ajunge la autosanitara blocată.

“Viață de ambulanță... Dar când o mână de tineri de ispravă sar în ajutor și când vezi câtă dăruire și implicare, parcă iți vine sa zici 'Doamne, hai că nu suntem pierduți!'. Iată că și generația nouă poate, poate pentru ca a primit educație de la părinți. Am cunoscut o mână de tineri frumoși, de un bun-simț rar întâlnit, la Gherghelu, comuna Codăești. Bravo băieți! Vă mulțumim!”, a scris pe pagina sa de Facebook asistenta Roxana Radu. Reprezentanții SAJ Vaslui au transmis că pacienta suferise un atac de panică. Aceasta a fost evaluată și nu s-a impus transportul său la spital.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.