MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Crin Antonescu: Georgescu a practicat un mesianism destul de ieftin
El a adăugat că Georgescu a fost şi este un candidat pro-rus
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, consideră că fostul candidat independent pentru Preşedinţia României, care şi-a depus din nou candidatura, Călin Georgescu, practică un ”mesianism destul de ieftin, destul de modest, destul de precar” şi a adăugat că atunci când vorbim de 35-40% în sondaje sau ne uităm la mare parte din manifestaţiile de stradă atunci nu mai avem de-a face cu efectul mesianic al discursului lui Călin Georgescu, ci o nemulţumire a unor oameni care nu mai cred că autorităţile se comportă corect.
Crin Antonescu a fost întrebat, marţi, la RFI România, cât crede că a contat profilul mesianic a lui Călin Georgescu în succesul lui la public.
„Mi-e greu să spun. Eu frecventând cumva ca istoric anumite epoci cunosc câte ceva despre formele de mesianism politic, despre actori carismatici-mesianici, după părerea mea, domnul Georgescu a practicat un mesianism destul de ieftin, destul de modest, destul de precar. De ce a avut această seducţie, cum anume? Eu disting aici între două chestiuni. Fantoma digitală Georgescu, adică voturile, câte au fost, cele două milioane, unde e clar că avem de-a face cu o masivă operaţiune digitală online, în sensul că nu îmi poate explica nimeni cum este posibil ca un om să aibă atâtea voturi fără ca cineva în spaţiul public să vorbească despre el măcar înainte de alegeri. Să spună Georgescu e bun, Georgescu nu e bun, despre toţi candidaţii, chiar şi despre cei cu scoruri mai mici, despre Ana Birchall, să zicem sau despre domnul Terheş s-a vorbit, s-a pomenit. I-au fost evaluate şansele, le-au fost apreciate programele, ideile”, a declarat Crin Antonescu.
El a precizat că scorurile ridicate în sondaje de opinie pentru Călin Georgescu reprezintă, de fapt, nemulţumirea oamenilor faţă de autorităţi.
”Domnul Georgescu a fost aproape inexistent şi este greu de explicat altfel decât prin masive şi spectaculoase operaţiuni acest lucru. După, avem un «georgism» mult mai important, o manifestare în stradă, manifestaţii semnificative, nu uriaşe, cum au fost anunţate, avem nişte sondaje, avem o invazie online, o armată, o revărsare teribilă care de data asta nu mai ţine de un personaj şi ţine de frustrări acumulate, concentrate şi de nemulţumirea pentru faptul că o decizie atât de importantă ca anularea alegerilor nu a fost suficient explicată, suficient argumentată de către autorităţi. Când vorbim de un 35%, 40% chiar în unele sondaje, când ne uităm la mare parte din manifestaţiile de protest, nu cred că mai avem de-a face cu efectul mesianic al discursului domnului Georgescu, ci cu o nemulţumire, neîncredere, chiar o frustrare cu tente violente a unor oameni care nu mai cred că autorităţile se comportă corect, că îi reprezintă”, a mai declarat Crin Antonescu.
El a adăugat că Georgescu a fost şi este un candidat pro-rus
”Rămân la convingerea că domnul Georgescu a fost şi este, şi nu numai domnia sa, vom vedea şi succesorii, candidaţi pro-ruşi. Nu l-am acuzat niciodată că este înţeles în mod concret cu cineva din Rusia, dar am spus-o mereu că tot ceea ce spune, tot ceea ce vrea să facă, foloseşte Rusiei”, a mai afrmat candidatul coaliţiei de guvernare.
Medic: Sunt feriţi de alergii copiii care cresc în colbul drumului, unde se joacă şi se iau de gât cu animalele
Irina Strâmbu, conferenţiar doctor şi medic primar pneumolog, afirmă că toleranţa la alergeni creşte în cazul copiilor care ”cresc în colbul drumului unde se joacă şi se iau de gât cu căţeii şi pisicile”, în timp ce mamele care exagerează cu curăţenia şi dezinfectează foarte des riscă să aibă copii mai dispuşi către alergii şi către diverse forme de astm.
„Astmul este o boală foarte frecventă în toată lumea şi frecvenţa creşte, prevalenţa ei creşte pentru că este o boală a lumii civilizate. Fiind în mare măsură o boală alergică, poţi să spui că sunt feriţi de alergii copiii care cresc în colbul drumului, unde alergă şi se joacă şi se iau de gât cu căţeii şi cu pisicile. Deci expunerea la astfel de alergeni la o vârstă fragedă creează o toleranţă imună, astfel încât copiii crescuţi, să zicem, în medii mai puţin curate fac mai puţin alergii. În timp ce exagerarea mămicilor de a face curăţenie, a dezinfecta, a steriliza, a izola totul favorizează alergiile. Deci copiii sunt mult mai frecvent alergici şi astmul la copii a crescut din această cauză în epoca modernă în ţările civilizate”, a afirmat Irina Strâmbu, luni seară, la Medika Tv.
Medicul a explicat că, în general, pacienţii astmatici reacţionează la substanţa la care sunt alergici cel mai mult, la un anume polen.
Irina Strâmbu constată că, în ultimii 10-15 ani, s-a dezvoltat alergia la ambrozie, despre care în urmă cu două decenii nu se discuta. ”Astmaticii sunt foarte diverşi: pot să fie pacienţi cu astm intermitent, sezonier, care necesită tratament doar câteva luni din an şi în rest pot să stea chiar şi fără tratament, există pacienţi care au forme moderate, care necesită tratament în permanenţă, şi există şi pacienţi care au forme severe de astm. Observaţia mea este că, de foarte multe ori, pacienţii o duc toată viaţa în felul în care au început. Deci dacă sunt de la început severi, vor rămâne severi, dacă sunt de la început cu boală uşoară, vor rămâne cu boală uşoară. Deci nu este o fatalitate că, dacă nu faci ceva anume, te vei agrava şi te vei transforma dintr-un astmatic uşor într-un astmatic sever. Deci există terapii pentru toate aceste niveluri şi avem - slavă Domnului! - inclusiv pentru astmul sever, în prezent există terapii biologice, care sunt nişte injecţii care se fac la două săptămâni sau lunar sau la două luni odată, sunt mai multe preparate pentru anumite fenotipuri de astm şi care funcţionează foarte bine”, a subliniat medicul Irina Strâmbu.
În timp ce plângea de dragul lui Georgescu, Elon Musk a pierdut 18 miliarde de dolari în câteva ore
La câteva ore după ce s-a plâns de interzicerea candidaturii pro-rusului Călin Georgescu în România, Elon Musk a suferit două lovituri financiare semnificative luni, cu acțiunile Tesla scăzând dramatic la un preț mai mic decât înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie și cu X confruntându-se cu o defecțiune majoră, relatează The Independent.
Acțiunile Tesla au scăzut cu mai mult de 14% până luni la prânz, după ce UBS a redus prognoza pentru livrările producătorului auto din primul trimestru, și cu 15,43% până la închiderea piețelor, ceea ce a făcut din aceasta cea mai proastă zi pentru Tesla din septembrie 2020.
Acțiunile individuale au scăzut cu mai mult de 40 de dolari, iar jurnalistul Yashar Ali a observat că pentru fiecare 10 dolari în scădere a acțiunii, averea netă a lui Musk a scăzut cu aproximativ 4,7 miliarde de dolari – ajungând la un total de 18,8 miliarde de dolari. În plus, luni, X a fost afectat de întreruperi severe, cu zeci de mii de utilizatori raportând că serverele lor nu funcționează, conform site-ului de urmărire Downdetector.com.
Scăderea acțiunilor Tesla face parte dintr-o tendință generală de pierderi legate de îngrijorările privind politicile economice ale lui Trump, iar indicele tehnologic Nasdaq Composite a scăzut cu mai mult de 3%.
Acțiunile Tesla au scăzut în fiecare săptămână de când Musk a mers la Washington pentru a prelua rolul autoproclamat de „Primul Prieten” al lui Donald Trump. Potrivit Forbes, averea netă a lui Musk a scăzut cu o sumă uriașă de 139,4 miliarde de dolari față de recordul său de 464 miliarde de dolari stabilit în decembrie – ajungând acum la doar 324,6 miliarde de dolari.
Reuters: Ungaria se uită la România pentru a-şi diversifica sursele de energie
Ungaria doreşte să îşi extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor pentru a-şi diversifica sursele de energie, iar companiile lor în domeniu negociază deja un acord, a anunţat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. El a spus că Ungaria doreşte să coopereze cu România în domeniul energetic, în condiţiile în care România ar urma să devină un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, producţia la un nou zăcământ de gaze offshore urmând să înceapă în curând, scrie Reuters.
Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producţia României şi o va transforma potenţial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.
„Acest nou zăcământ de gaze va fi singura sursă nouă de gaze din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a declarat Szijjarto după ce a semnat un acord de solidaritate energetică cu Sebastian Ioan Burduja, ministrul energiei din România. „Companiile noastre sunt deja angajate în negocierile comerciale necesare şi sperăm că vor ajunge la un acord care să reprezinte un progres pentru ambele ţări”, a declarat ministrul ungar de externe.
Szijjarto a mai spus că, anul trecut, interconectorul de gaze dintre cele două ţări a fost utilizat pentru a comercializa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.
Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, însă de la invazia rusă în Ucraina, au crescut presiunile pentru ca Budapesta, împreună cu unii dintre vecinii săi, să-şi diversifice mai rapid sursele de aprovizionare. Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta Turkstream şi cantităţi suplimentare prin România, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în decembrie. De asemenea, Ungaria are o producţie internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaz.
Furtul tezaurului dacic: Femeia suspectată de jaf a fost eliberată
Femeia suspectată de furtul obiectelor de artă de la Muzeul Drents din Assen a fost eliberată din arest. Cu toate acestea, ea rămâne suspectă în ancheta privind dispariţia comorilor de aur din România.
Acest lucru a fost anunţat de Parchetul General (OM). Este vorba despre o femeie în vârstă de 40 de ani din Heerhugowaard, potrivit informaţiilor de pe site-ul RTV Drenthe, citate de News.ro.
Ea a fost arestată la câteva zile după jaf, împreună cu alţi doi bărbaţi din acea localitate. Ulterior, poliţia a arestat un al patrulea suspect. Faptul că femeii i se permite să aştepte ancheta în libertate poate indica faptul că implicarea sa în jaf este mai mică.
Parchetul nu face nicio declaraţie în acest sens. „Noi, ca Parchet, nu vedem motive suficiente pentru a o menţine în arest mai mult timp”, a declarat un purtător de cuvânt. În timp ce femeia poate aştepta ancheta în libertate, trei suspecţi sunt încă în arest. Aceştia au 26, 34 şi respectiv, 36 de ani şi sunt din Heerhugowaard. Ei trebuie să se prezinte la tribunal vineri, 9 mai, pentru o primă audiere publică. În timpul acestei audieri se va afla dacă cei trei bărbaţi suspecţi vor rămâne în arest pentru mai mult timp.
„Cu excepţia cazului în care vom constata mai devreme că unul dintre cei trei ar trebui eliberat”, potrivit Ministerului Public. Cei trei se află în arest restricţionat, ceea ce înseamnă că nu au voie să aibă niciun contact cu lumea exterioară. Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur Cei patru din Heerhugowaard sunt suspectaţi de implicare în jaful de la muzeu.
Piesele au făcut parte din expoziţia „Dacia - Imperiul aurului şi argintului”. Este vorba despre Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur. Comorile de artă sunt încă dispărute. În cadrul anchetei, poliţia a distribuit numele şi fotografiile a doi bărbaţi suspecţi: Bernhard Z. şi Douglas W. Prin divulgarea identităţii acestora, poliţia speră să afle cât mai curând posibil unde a dispărut aurul. De asemenea, poliţia caută un suspect, ale cărui fotografii au fost difuzate atunci când acesta se afla la Praxis din Assen, cu o zi şi jumătate înainte de furtul de artă. Dacă Coiful şi brăţările de aur nu sunt găsite, guvernul olandez se poate aştepta la o cerere de despăgubire. Suma este de 5,8 milioane de euro.
Fenomen astronomic spectaculos - „Luna Sângerie” va lumina cerul nopții joi spre vineri
Un fenomen astronomic inedit va avea loc în această săptămână: „Luna Sângerie”, adică o eclipsă lunară totală, care se produce atunci când Pământul trece între Lună și Soare, potrivit Sky News, preluat de antena3.ro.
Luna va deveni roșie pe cerul nopții în curând, într-un eveniment cunoscut sub numele de „Lună Sângerie”. Ea fi vizibilă între 13 și 14 martie și va traversa Europa de Vest, America de Nord și Sud, zone din Asia, Australia, Africa de Vest, dar și Antarctica.
O „lună sângerie” este o eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Pământul trece între Lună și Soare. În timpul acestui fenomen, Luna capătă o nuanță roșiatică impresionantă, un efect cauzat de reflexia luminii solare prin atmosfera terestră.
În România, observarea eclipsei va fi limitată. Eclipsa va începe în jurul orei 6 dimineața, însă Luna va apune la ora 6:27, înainte de a atinge faza totală, menționează antena3.ro.
Accident grav la Mamaia - O mașină s-a rupt în două, cel puțin o persoană a murit
Un grav accident rutier a avut loc noaptea trecută la intrare în stațiunea Mamaia, zona Hotelului Malibu, scrie ziuaconstanta.ro.
Potrivit ISU Dobrogea cinci persoane au fost rănite, patru dintre acestea fiind în stare gravă. Ulterior, una din victimele transportate în comă la spital a decedat. Accidentul s-a produs după ce un șofer a pierdut controlul volanului și a intrat intr-un indicator rutier. Mașina s-a rupt în două. Conform unor surse, șoferul de 21 de ani ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.