MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Crin Antonescu: Eu nu mă retrag niciodată dintr-o bătălie
Ilie Bolojan a fost destul de clar, ar trebui să iasă fix precum cucu, în fiecare zi la ora 6, la Cotroceni şi să spună ”nu candidez, nu candidez, nu candidez”, mai spune liberalul
Candidatul coaliţiei de guvernare la funcţia de preşedinte al României, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că nu se va retrage din cursa electorală şi că niciodată nu a abandonat o bătălie.
”Aş vrea să le intre foarte bine în… frumoasele capete tuturor că eu nu mă retrag, nu mă retrag niciodată de undeva, dintr-o bătălie. Eu m-am retras retras o singură dată din viaţa politică, în 2014, după ce îmi terminasem toate bătăliile, pierdute sau câştigate. Eu nu m-am retras niciodată în cursul unei bătălii, plec ultimul! Am mai spus, deci să înceteze cu aceste lucruri dacă vor. Dacă nu, nu. Pe mine v-am spus c-au ajuns să mă distreze. Nu se pune această problemă”, a declarat Crin Antonescu, la B1TV, marţi seară.
Acesta a adăugat că Ilie Bolojan, despre a cărui potenţială candidatură se vorbeşte în ultimele zile, a fost destul de clar când a afirmat că nu îţi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale. ”Ilie Bolojan a fost destul de clar, dar se pare că nu suficient. Ar trebui să iasă fix precum cucu, în fiecare zi la ora 6, la Cotroceni şi să spună: «nu candidez, nu candidez, nu candidez». Probabil că atunci alte frisoare i-ar cuprinde pe unii domni şi unele doamne şi ar începe… nu ştiu. Ce să facă săracul Bolojan decât să iasă în fiecare zi să spună «nu candidez»? E un om serios, ocupat”, a adăugat Antonescu.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, Crin Antonescu a afirmat: ”Este exclus să mă retrag sau să fiu schimbat din postura de candidat. Ilie Bolojan a spus-o răspicat, în repetate rânduri, că nu va candida; dar există o trupă de sufleuri care încearcă să îl împingă să facă un lucru pe care domnia sa nu şi-l doreşte. De câte ori trebuie să repete Ilie Bolojan că nu candidează ca să se calmeze vocile neliniştite? Greu îşi vor găsi pacea pentru că agitatorii ştiu şi ei adevărul: sunt pe locul 2 în sondaje, sunt susţinut de o coaliţie puternică iar în turul 2, nici Elena Lasconi şi nici Nicuşor Dan nu au nicio şansă în faţa lui Călin Georgescu. Doar eu îl pot învinge”.
Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat marţi că şi-ar dori ca Ilie Bolojan să intre în cursa prezidenţială şi că a avut o discuţie cu el, şi că acesta a spus că nu doreşte, dar probabil că vrea să fie împins în faţă şi o face ea.
Lasconi a mai arătat că sondajul USR care va fi gata în 10 martie îl măsoară şi pe Ilie Bolojan, dar sunt şi variante cu şi fără Călin Georgescu sau cu soţia sa.
„Cine mai are curajul, azi, să spună că ceva este imposibil sau că ceva este sigur?!”
Crin Antonescu a mai declarat că îl sperie lungimea celor 60 de zile până la scrutinul electoral din 4 mai. Întrebat dacă alegerile pot fi anulate, din motive interne sau externe, Antonescu a afirmat că nimeni nu mai are curajul să spună cu certitudine că ”ceva este imposibil sau că ceva este sigur”. ”Cine mai are curajul, azi, să spună că ceva este imposibil sau că ceva este sigur? Nu mi se pare probabil. În acelaşi timp mă sperie şi pe mine lungimea celor 60 de zile,cred că de azi în 2 luni avem alegerile, primul tur şi aceste 2 luni, am mai spus-o, îmi par lungi”, a declarat Crin Antonescu.
Antonescu a mai spus că ţări ca Franţa, Marea Britanie sau Germania şi-au asumat rolul de lideri ai comunităţii europene. ”Eu cred că ţări ca Marea Britanie, Franţa, Germania, iată, au luat foarte în serios ceea ce se întâmplă, şi-au asumat rolul de lideri ai comunităţii europene. Nu mi se pare deloc nesemnificativ, deşi e surprinzător la prima vedere, că Marea Britanie (...) iată, vine astăzi alături de Europa. Este, astăzi, atât de aproape de Europa, ca şi cum ar fi membră, este un anti-Brexit, dacă vreţi, în mod simbolic, pe chestiunile de securitate, pe toată această discuţie în jurul Ucrainei şi asta nu e întâmplător”, a mai declarat Antinescu.
Acesta a comentat declaraţia vicepreşedintelui american JD Vance despre ţări care n-ar putea oferi garanţii de pace sau n-ar putea păstra pacea pentru că sunt ţări care nu au mai luptat de 40 de ani sau de 60 de ani. ”Marea Britanie, Franţa sunt ţări care, totuşi, au luptat sub diferite forme. Cred că americanii uită că aceste ţări, ca şi România, de altfel, în formele ei, au fost camarazi de arme cu militarii americani în diferite misiuni de pace sau chiar în misiuni de război, în cazul britanicilor”, a mai declarat Crin Antonescu.
Medicul: Efectele obezităţii încep de la coloana vertebrală, bazin, şolduri, genunchi, glezne, toate sunt afectate de excesul de greutate
Medicul Alexandru Petrica, chirurg-ortoped revenit din Spania, a atras atenţia asupra obezităţii cu care se confruntă tot mai mulţi oameni şi a spus că odată cu această boală apar şi altele. El a subliniat importanţa mişcării şi sportului şi a spus că nu este de acord cu anumite suplimente. ”Efectele obezităţii încep de la coloana vertebrală, bazin, şolduri, genunchi, glezne, toate sunt afectate de excesul de greutate. Eu uneori le explic pacienţilor, obezitatea e ca şi când tu ai fi un excursionist cu o greutate normală, dar alegi să iei un rucsac, să mai pui vreo 20-30 de kg şi să mergi cu ele în spate. În permanenţă, tu nu dai niciodată jos acel rucsac. Efectele obezităţii sunt: tasări vertebrale, osteopenie, uzura accelerată articulaţiilor şoldului, mai ales şi a genunchiului, îndeosebi. Genul acesta de afecţiuni sunt extrem de greu de tratat pentru pacienţii cu un exces de greutate”, a declarat Alexandru Petrica, marţi seară, la Medika TV.
Medicul spune că, din cauza obezităţii, respiraţia devine dificilă, iar de aici apar alte probleme medicale. El recomandă mişcarea, în aceste cazuri.
”În fiecare zi dacă facem paşi mici, te uiţi cât ai făcut ieri, vezi cât ai făcut azi şi zici - «da, e mai bine». Într-o lună, două, trei, vei vedea într-adevăr diferenţele. Nu e o cursă de viteză, lupta cu obezitatea nu e o cursă de viteză, e un maraton pe care îl câştigi cu răbdare şi punând acolo în fiecare zi câte un pic, câte un pic”, a mai declarat medicul.
Potrivit acestuia, orice persoană, dacă se ţine la sănătatea articulaţiilor sale, va încerca să controleze două lucruri. ”În primul rând, greutatea şi, în al doilea rând, activitatea fizică pe care o face. Dacă eşti o persoană mai sedentară, încearcă să faci 10-15 minute de măcar încălzire, măcar activitate, un antrenament pe zi, un sport care să nu implice neapărat impact, să nu implice şocuri, să nu implice sărituri, să nu implice contact, dacă nu-ţi place”, a mai spus Alexandru Petrica.
Medicul s-a referit şi la anumite suplimente alimentare pe care unii pacienţi le preferă ca să scape de durerile articulare, apărute deodată cu obezitatea.
”10 minute de activitate plus o dietă sau un regim alimentar care să-ţi ţină greutatea sub control sunt suficiente pentru a evita, a preveni şi uneori chiar şi a trata şi a ameliora patologia articulară în multe dintre afecţiunile degenerative, mai ales pacienţi cu artroze, pacienţi cu diverse alte probleme care mereu îmi spun că iau suplimentul ăsta şi mai iau şi colagen, şi iau şi cartilaj de rechin. Uneori mi se par amuzante, mai ales de cartilajul de rechin. Aveţi senzaţia că înnotaţi mai bine dacă luaţi cartilajul de la rechin? Pentru că nu sunt substanţe care să schimbe cu ceva cursul bolii”, a mai spus Alexandru Petrica.
Daniel David: Performanţa la nivel de liceu nu arată bine
la liceu intră tineri cu inteligenţă şi creativitate similare celor pe care le vedem şi în alte ţări vestice, dar nu ies oameni la fel de performanţi, spune ministrul Educației
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat, marţi, că performanţa la nivel de liceu este slabă. El a explicat că acest lucru se întâmplă deoarece modelele pe care le avem în învăţământul liceal nu mai sunt adecvate şi trebuie schimbate, iar de aici a apărut ideea propunerilor pentru noile planuri cadru de la liceu.
”Noua lege regândeşte bacalaureatul, trebuie să regândim disciplinele şi legătura cu bacalaureatul. Este o presiune curriculară. Ar trebuit să facem acest lucru din 2021, ca generaţia de la gimnaziu, care a intrat pe noile planuri-cadru în 2017, să intre într-o logică similară, oarecum şi la nivel de liceu. Este o presiune legată de încărcarea pe care o punem pe umerii copiilor noştri. Şi este o presiune care vine din performanţa sistemului, vrând nevrând la orice dată ne uităm, PISA sau alte rezultate internaţionale, performanţa la nivel de liceu nu arată bine. Intră tineri inteligenţi creativi, cu inteligenţă şi creativitate similare celor pe care le vedem şi în alte ţări vestice, nu ies oameni la fel de performanţi. Asta mie îmi spune că modelele pe care le avem în zona învăţământului liceal în acest moment nu mai sunt adecvate. Trebuie să le schimbăm”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Daniel David a explicat că primele zile după ce a pus în dezbatere publică proiectele de planuri-cadru a primit ori critici foarte dure, ori aplauze.
”În primele zile nu am primit decât atitudini de-astea aşa bipolare. Ori critici foarte dure, ori aplauze. Sigur venite din zone diferite. N-are sens acum să mai insist ca să nu antagonizez zonele respective. După primele zile, oamenii au înţeles că totuşi noi suntem serioşi, că avem o perioadă de dezbatere, de consultare, că nu sunt impresionat de critici, nici de laude, că nu mă ajută nici laudele. Suntem deschişi spre analize serioase, astfel încât am început să trecem dincolo de formula nu se poate şi că nu trebuie schimbat sau discutăm pe număr de ore, am ajuns la formula în care regândim modelele în care diverse discipline doresc să se proiecteze în secolul XXI la nivelul învăţământului liceal”, a explicat Daniel David.
El a precizat că după intrarea în vigoare a planurilor cadru ministrul Educaţiei nu mai stabileşte numărul de ore şi obligativitatea acestora în toată ţara. ”Un element cheie, fundamental, este legat de descentralizare astfel încât nu mai este ministrul cel care stabileşte din cabinet, prin ordinul de ministru numărul de ore şi obligativitatea orelor din Bucureşti până în vârful Munţilor Apuseni. Un număr zic eu, destul de important de ore, 15% în medie a fost descentralizat spre decizia elevilor. Şcoala oferă, elevii vor alege, şi există iarăşi un procent destul de important din curriculum de specialitate care este flexibil şi unde decizia va veni la nivelul şcolii”, a mai afirmat Daniel David.
El a pus întrebarea dacă nu este prea multă descentralizare pentru nivelul la care ne aflăm în acest moment. ”Acum întrebarea este asta. Este această descentralizare prea tare pentru nivelul la care noi suntem în acest moment? Este prea multă descentralizare? Vor putea alege elevii împreună cu părinţii? Vor alege calea uşoară? Recentralizăm unele lucruri? Cât le recentralizăm astfel încât totuşi să mergem pe un sistem modern în care ţintim în final educaţie personalizată astfel încât şcoli cu acelaşi profil să poată să îşi personalizeze totuşi profilul. Acelaşi profil de matematică-informatică poate accentua componenta de matematică, alt profil de matematică-informatică să-şi accentueze componenta de informatică. Astea sunt discuţiile pe care trebuie să le avem şi să ne amintim totdeauna ce vrem, care este scopul”, a mai transmis ministrul Educaţiei.
El a menţionat că doreşte ca tinerii să iasă din liceu buni specialişti, cu nivelul de calificare trei-patru, buni cetăţeni, mulţumiţi de propria viaţă, adică echilibraţi psihologic. Daniel David consideră că pentru realizarea acestui lucru este nevoie de un echilibru între patru componente.
”Civilizaţia noastră s-a fondat pe cei doi piloni: ştiinţă şi religie, şi ambii piloni sunt acolo. După aceea ai componenta de cultură naţională. Şi aţi văzut dezbaterele publice pe care le-am avut, inclusiv cu preşedintele Academiei când i-am spus foarte clar, sunt ore şi putem da ore pentru elemente de cultură naţională, în condiţiile în care văd cultură naţională. Noi nu avem geografia României, nu avem istoria României de 20 de ani. Haideţi să regândim istoria, să regândim geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română. Şi atunci da, dăm ore pentru elemente de cultură naţională, dar să regândim modelul, nu pe modelul vechi. Şi a patra componentă acele discipline care ne pregătesc pentru viaţă. Şi aţi văzut acolo consiliere şi orientare, toţi ne plângem de consumul de droguri, ne plângem de comportament alimentar nesănătos, sex neprotejat, agresivitate. Am venit cu propuneri noi legate de stil de viaţă sănătos”, a mai declarat Daniel David.
Tânăr urmărit internaţional pentru că a furat biciclete de 60.000 de euro din Germania, prins de poliţişti
Un tânăr în vârstă de 20 de ani, care era urmărit internaţional pentru că a furat biciclete din Germania, în valoare de 60.000 de euro, a fost prins de poliţiştii din Dolj. Pe numele său fusese emis un mandat european de arestare.
”În urma exploatării cu celeritate a unor date şi informaţii, poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi Postului de Poliţie Sadova au depistat, în comuna Sadova, un tânăr, de 20 de ani, din localitate, urmărit la nivel internaţional”, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. Pe numele tânărului, autorităţile judiciare din Germania au emis mandat european de arestare în vederea extrădării. El este acuzat că a furat biciclete în valoare de aproximativ 60.000 de euro.
Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova care a emis ordonanţă de reţinere, pentru 24 de ore, fiind dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.
Tentativă de înşelăciune în numele prefectului de Neamț
Persoane neidentificate încă cer bani de la mai multe primării şi instituţii publice, în numele prefectului şi al Instituţiei Prefectului Judeţul Neamţ, atrag atenţia reprezentanţii instituţiei care spun că nici Prefectura, nici prefectul nu sunt implicaţi în astfel de demersuri.
”Instituţia Prefectului - Judeţul Neamţ atrage atenţia asupra unor tentative de înşelăciune comise de persoane neidentificate, care încearcă să obţină bani de la diverse primării şi instituţii publice. Aceste persoane contactează telefonic reprezentanţi ai autorităţilor locale, pretinzând că sună din partea Cabinetului Prefectului sau că vorbesc în numele Prefectului. Se solicită sume importante de bani pentru presupuse cazuri umanitare, folosind diverse pretexte pentru a crea impresia unei situaţii urgente”, a transmis, marţi seară, Prefectura Neamţ, într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii instituţiei precizează că orice solicitare de acest fel este o tentativă de fraudă.
Potrivit sursei citate, s-a sunat la o primărie şi la un agent comercial şi s-a invocat faptul că suma de bani este necesară pentru un caz umanitar, mai precis pentru o operaţie pe creier a unui copil din Iaşi. În "expunerea de motive" s-a arătat că Instituţia Prefectului ar fi contribuit cu suma de 30.000 de lei, dar că ar mai fi necesară suma de 20.000 de lei pentru operaţie.
Parchetul European anchetează finanţarea unui proiect din Vaslui, executat de firma afaceristului care l-a mituit pe Buzatu
Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi anchetează finanţarea modernizării unui drum din judeţul Vaslui, lucrările fiind executate firma afaceristului Emil Savin care a dat geanta cu 1,25 milioane de lei lui Dumitru Buzatu. Pe vremea când acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui a semnat contractul care avea cheltuieli neprevăzute în valoare de 3.9 milioane de lei, însă ulterior ar fi cerut consilierilor majorarea acestei sume, ajungându-se la peste 65 de milioane de lei. Dosarul, aflat deocamdată in rem, vizează fraudă cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit HotNews, ancheta Parchetului European în cazul finanţării lucrărilor efectuate la drumul strategic care străbate vestul judeţului Vaslui pe o distanţă de aproape 90 de kilometri ar fi fost declanşată în urma denunţului pe care Dumitru Buzatu l-a făcut la DNA în timp ce era arestat preventiv.
Denunțul a fost făcut în aprilie 2024, iar avocatul său, Kristian Winzer, a precizat că viza o fraudă cu fonduri europene.
Parchetul European a început urmărirea penală, în acest caz, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false sau inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, au confirmat pentru HotNews.ro, oficialii Parchetului European.
Publicaţia relatează că, pe 19 februarie, Parchetul European a cerut Consiliului Judeţean Vaslui să transmită cu celeritate toate documentele din cadrul proiectului POR 2014-2020 ”Regiunea Nord-Est, Axa Rutieră Strategică 4 Vaslui- Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad – Laza- Codăeşti”.
Oficialii Consiliului Judeţean Vaslui au fost informaţi că Parchetul European a început urmărirea penală în acest caz, iar documentele solicitate ”pot constitui mijloace de probă”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan, a declarat, pentru HotNews, că a transmis documentele încă de la data solicitării. În legătură cu situaţia în care se află cele două loturi de drum, executate de societatea Soragmin, Trifan a menţionat că acestea nu au fost recepţionate, constructorul efectuând, în prezent, lucrările de remediere dispuse. Termenul maxim de finalizare a proiectului, care include în total trei loturi de drum, este decembrie 2026. Dacă nu va fi respectat, judeţul va trebui să restituie fondurile europene integral.
Contactat de HotNews, Emil Savin a precizat că ştie despre ancheta Parchetului European şi că, de fapt, aceasta vizează asigurarea din cadrul proiectului.
Precizările omului de afaceri, cum că a fost deja la un prim termen al procesului, nu coincid cu cele ale Parchetului European care au transmis HotNews.ro că cercetările în cauză se desfăşoară in rem (vizează fapta). De-a lungul anilor, societăţile lui Savin au derulat zeci de contracte cu fonduri publice. Cea mai veche dintre societăţile sale, Transmir SRL, a fost acuzată în trecut de DNA că a fraudat fondurile europene alocate pentru reabilitarea şi modernizarea unui alt drum din judeţ. Procurorii DNA au stabilit prejudiciu la peste 1.000.000 de lei. Savin nu a fost pus sub acuzare, ci doar unul dintre directorii săi.
Semnal de alarmă: În România, aproape 40% dintre adulţi sunt obezi
Jumătate din populaţia adultă a globului va fi supraponderală, iar obezitatea va afecta 22% dintre femei şi 17% dintre bărbaţi, până în 2030, dacă actualele tendinţe se menţin, potrivit World Obesity Atlas 2025. Mai mult, estimările indică faptul că, până în 2035, una din patru persoane va suferi de obezitate, ceea ce echivalează cu 1,9 miliarde de oameni. Un aspect deosebit de alarmant este creşterea accelerată a obezităţii infantile, care ar putea să se dubleze între 2020 şi 2035. În România, fenomenul obezităţii este în continuă expansiune, afectând un segment semnificativ al populaţiei: 39% dintre adulţi sunt obezi, iar aproximativ 70% dintre români sunt supraponderali.
„Obezitatea reprezintă o adevărată provocare a zilelor noastre. Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi alţi factori de risc au contribuit la creşterea alarmantă a prevalenţei acestei afecţiuni. Obezitatea este, în primul rând, o boală şi trebuie tratată ca atare. Pe lângă diabet, obezitatea este asociată cu multiple alte complicaţii metabolice şi cardiovasculare, afectând calitatea vieţii şi reducând speranţa de viaţă. Prin urmare, prevenţia şi gestionarea acestei afecţiuni trebuie să fie un obiectiv esenţial atât la nivel individual, cât şi în cadrul sistemelor de sănătate. Promovarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe alimentaţie echilibrată şi activitate fizică, alături de accesul la tratamente eficiente, reprezintă paşi esenţiali pentru a reduce povara acestei epidemii globale”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Italia: Un român şi-a înjunghiat soţia şi fiul, după o ceartă violentă în familie
Un român de 45 de ani şi-a înjunghiat soţia şi fiul, după o ceartă violentă în familie. Incidentul grav a avut loc în urmă cu trei zile, într-un apartament din Tortona, provincia Alessandria, din nord-vestul Italiei. Atât femeia, în vârstă de 51 de ani, care a fost rănită mai grav, cât şi fiul de 23 de ani au fost transportaţi la spital. La incident a asistat şi fiica celor doi soţi, care nu a fost rănită, dar a avut nevoie de îngrijiri medicale fiindcă a fost afectată emoţional. Vecinii au fost cei care au sunat la Poliţie, după ce au auzit urlete din locuinţa familiei. Bărbatul a fost plasat în arest, fiind acuzat de tentativă de omor şi audiat de către anchetatori.
Potrivit giornalelavoce.it, duminică seară, vecinii unei familii de români din Tortona au alertat carabinierii că din apartamentul acestora, situat în într-un condominiu din via Aldo Moro, cartierul Paghisano, se aud strigăte puternice.
Ajunşi la faţa locului, carabinierii au găsit două victime înjunghiate, o femeie de 51 de ani, şi fiul său în vârstă de 23 de ani. Cadrele medicale sosite la locul incidentului le-au acordat acestora primul ajutor şi le-au transportat la spital, soţia presupusului atacator fiind rănită mai grav. Medicii afirmă că rănile pe care le au cei doi nu le pun, la acest moment, vieţile în pericol.
La începutul acestui an, o româncă de 30 de ani a fost împuşcată mortal de către soţul său italian, agent de pază, care apoi s-a sinucis. Cei doi erau căsătoriţi de opt luni, iar din octombrie 2024, după ce şi-au petrecut luna de miere în Egipt, s-au stabilit în Gaifana, o localitate din provincia italiană Perugia. Potrivit primelor date ale carabinierilor, Eliza Ştefania Feru a fost ucisă de către soţul său, agentul de pază Daniele Bordicchia (39 de ani), cu un pistol Glock 17 calibrul 9, posibil în timpul unor certuri.