Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Crimele din Caracal și crimele din România Curtea păzită de lupi

Ziarul de Vrancea
28 iul 2019 1148 vizualizări

Alexandra Măceșanu a găsit un telefon mobil și a sunat la 112  după ce agresorul ar fi plecat pentru scurt timp la farmacie n ea le-a spus polițiștilor că nu poate să fugă, fiind legată și păzită de mai mulți câini lupi, dezlegați în curte n crimele din Caracal provoacă primele efecte: după șapte amânări consecutive, Curtea Constituțională a invalidat o serie de legi făcute în favoarea infractorilor n noi detalii despre crime au fost făcute publice

Alexandru Bogdan, avocatul din oficiu al bărbatului acuzat de uciderea celor două fete din Olt, a declarat, ieri, pentru HotNews.ro, că la audierile de la DIICOT Dincă a descris în amănunt comiterea celor două fapte. Avocatul mai afirmă că familia lui Gheorghe Dincă - soția și cei 4 copii - s-a declarat șocată de ceea ce s-a întâmplat, susținând că acesta nu i-a agresat niciodată și că nu a fost violent cu ei și, chiar dacă nu locuiau împreună, țineau legătura zilnic. Reamintim că duminică Gheorge Dincă a recunoscut că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul. Referitor la cealaltă fată ucisă, Luiza, în vârstă de 18 ani, procurorul a spus că sunt indicii că Dincă a procedat în același mod.

Cartea de vizită a unui inginer de cadastru

Alexandra Măceșanu a reușit să găsească un telefon mobil în locul în care a fost sechestrată după ce agresorul său a plecat la farmacie să cumpere o cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini, se arată în raportul MAI, obținut de Mediafax. Fata a relatat că este legată și că a fost violată. „La ora 11.23, Măceșanu Alexandra a revenit cu un nou apel la 112, de pe același număr de telefon, sesizând aceleași aspecte, motiv pentru care dispecerul IPJ Olt a redirecționat apelul către dispeceratul Poliției Municipiului Caracal, solicitând măsuri urgente. După primirea apelului de la ora 11.12. dispecerul Poliției Municipiului Caracal a transmis sesizarea către patrula de ordine publică pedestră, care acționa în zona 7 Caracal, adresă pe care aceasta a furnizat-o de o carte de vizită găsită la locul unde se afla”, se arată în raportul MAI. Cartea de vizită îi aparținea unui inginer de cadastru. De asemenea, fata a dat mai multe detalii legate de curtea imobilului în care se afla și a precizat că nu poate părăsi locul întrucât acolo se află un câine lup de care îi este teamă. Întrucât a existat o neconcordanță între adresa indicată de Alexandra și cea unde se afla, agenții de poliție au revenit la Poliția Municipiului Caracal și au raportat evenimentul șefului Biroului Investigații Criminale. Ulterior, fata a fost sunată, iar polițistul a încercat să o calmeze pe fată și i-a cerut să spună dacă știe unde se află și ce vede în jurul ei. „Aceasta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla lângă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că, în acea curte, se afla un brad, un nuc, o mașină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri, și mai mulți câini lupi dezlegați, în continuare, polițistul a întrebat-o dacă are rețea internet pe telefonul de pe care vorbește și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, șeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului și dacă poate să iasă din casă și din curte. Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roșie și nu poate ieși din încăpere deoarece este legată și afară sunt câini lupi”, se arată în raportul MAI.

În același document se mai arată că discuția este încheiată atunci când pe fundal se auzea lătrat de câin și fata spune că nu mai poate vorbi, deoarece bărbatul s-a întors.

Luiza Melencu, ucisă în aceeași zi

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Mediafax, că agresorul Gheorghe Dincă a găsit-o pe Alexandra, joi 25 iulie, vorbind la telefon în garajul în care era ținută captivă. De altfel, șeful Poliției Române a confirmat că ultimele cuvinte la 112 ale Alexandrei au fost “Vine, vine!”, apoi apelul s-a întrerupt. Potrivit unor surse judiciare, agresorul a lovit-o cu putere pe fată, aceasta a căzut și a rămas inconștientă. Gheorghe Dincă a părăsit locuința și timp de două ore s-a plimbat prin oraș, fiind surprins de camere inclusiv când aruncă o parte din bijuterii în curtea unui hotel din Caracal. Potrivit acelorași surse, agresorul a stat între orele 12.00 și 14.00 în oraș, apoi a revenit și a găsit-o pe fata decedată, după care i-a ars cadavrul. Surse judiciare mai spun că Luiza Melencu, fata răpită în luna aprilie, a fost omorâtă la scurt timp după ce a fost sechestrată, adică în aceeași zi. Detaliile sunt importante în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Luiza ar fi fost ținută captivă timp de trei luni și omorâtă în iulie.

Internat la Psihiatrie?

Criminalul din Caracal a fost internat, în trecut, în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina pentru depresie și sindrom anxios, au declarat ieri surse medicale pentru HotNews.ro. Gheorghe Dincă a fost internat de două ori, în 2009 și 2010. Nu se știe în acest moment dacă în cei 9 ani scurși de la ultima internare el a mai fost urmărit de vreun medic și dacă a mai urmat vreun tratament. Potrivit surselor citate, la momentul celor două internări, Gheorghe Dincă avea și probleme cu alcoolul.

Mama Luizei: Am făcut petiții și la Carmen Dan și la Iohannis, nimeni nu ne-a luat în seamă

Mama Luizei a mers din nou ieri în fața locuinței lui Dincă, unde a avut loc reconstituirea crimelor.  Ea a declarat că nimeni nu i-a luat în serios plângerile, în cele patru luni scurse de la dispariția fetei. “Am făcut petiții și la doamna Carmen Dan și la președintele Klaus Iohannis. Nu am primit niciun răspuns”, a afirmat femeia. Femeia a mai spus că până acum ieri nimeni nu a anunțat-o oficial că suspectul a recunoscut că i-a ucis fiica. Ea a precizat că luni dimineață a sunat la Parchet, de unde i s-a transmis din nou că nu pot fi furnizate date din anchetă. La rândul său, sora Luizei a spus că în ziua dispariției, când a mers la Caracal pentru a scoate bani trimiși de mama ei din Anglia, Luiza a mers pentru prima dată cu mașina la ocazie.

Șeful STS a demisionat “pentru a nu afecta prestigiul instituției”

Opt polițiști - cinci ofițeri și trei agenți - sunt cercetați pentru modul de intervenție în perioada de la dispariția fetei de 15 ani din județul Olt, până la prima percheziție la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. “Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine”, scrie într-un comunicat al MAI. Ca urmare, ministrul Nicolae Moga a dispus încetarea împuternicirii inspectorului șef al IPJ Olt, precum și a celor doi adjuncți ai acestuia, și schimbarea din funcție a șefului Poliției municipiului Caracal, precum și a adjunctului acestuia. De asemenea, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Sorinele Vasilca, a demisionat din funcție, ieri, spunând că a făcut acest lucru “pentru a nu afecta prestigiul instituției”. El precizează că “demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție”.

Contraofensiva politică

Florin Roman (PNL) a cerut ieri PSD să susțină proiectul de lege prin care cere exceptarea de la liberare condiționată pentru “criminali, violatori, pedofili, tâlhari și corupți”.  “Solicit președintelui PSD, premierul Viorica Dancilă, să ceară colegilor săi parlamentari să voteze în regim de urgență proiectul PNL, astfel încât odiosul criminal de la Caracal să putrezească în pușcărie și nu să fie liberat condiționat după 6-7 ani!”, spune Roman. De asemenea, președintele USR, Dan Barna, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a fi luate măsuri pentru ca evenimentul de la Caracal să nu se mai repete.  “Ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu este situație excepțională, nu este întâmplare nefericită, sunt pline inspectoratele de poliție de șef interimar, numiți politici, mulți dintre ei fără studii. În momentul de față absolvenții Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza nu pot să își primească posturi pentru că nu sunt locuri sau nu este buget pentru că aceste posturi sunt ocupate de oameni numiți politic”, a spus Dan Barna.  El crede că trebuie depolitizate instituțiile publice.  “Am crezut, de fapt, cu toții că după Colectiv ne-am trezit și societatea începe să funcționeze și instituțiile statului încep să funcționeze. Crima de la Caracal arată că aproape nimic nu s-a schimbat și arată cât de important este să depolitizăm instituțiile publice. Cât timp vom numi cumetrii din curtea partidului în instituții publice, o tragedie ca cea de la Caracal se poate repeta și se va repeta foarte probabil”, a mai afirmat Dan Barna.

Șapte amânări

Controversatele modificări aduse de coaliția PSD-ALDE codurilor penale sunt neconstituționale, a decis ieri Curtea Constituțională. Decizia a fost luată după șapte amânări. Judecătorii CCR au admis astfel sesizările de neconstituționalitate depuse de președintele Klaus Iohannis și de către partidele de opoziție asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Potrivit unor surse citate de Mediafax, motivul invocat de judecătorii constituționali pentru decizia luată este că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a face toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile anterioare ale Curții. Decizia este luată pe fondul cazului uciderii celor două fete din Caracal, care a scos la iveală ineficiența autorităților. Reprezentanții Asociației “Inițiativa pentru Justiție”, asociație a procurorilor condusă de către procurorul militar Bogdan Pârlog, avertiza asupra consecințelor acestor modificări nocive și prezenta efectele pe care acestea le-ar avea în procesul penal al suspectului din Caracal.

Cele mai controversate modificări aduse Codurilor penale

Comisari europeni: România ar viza portofoliul Energiei

Cinci state, printre care și România, ar fi interesate de portofoliul Energiei în cadrul Comisiei Europene, potrivit unui document care prezintă posibilii comisari europeni, consultat de HotNews.ro. Luminița Odobescu, actual ambasador al României la UE, ar putea fi propunerea Bucureștiului pentru acest portofoliu. Celelalte state interesate de Energie sunt Estonia, Letonia, Polonia și Slovenia. Potrivit surselor HotNews.ro, avantajul pe care l-ar prezenta România cu propunerea sa, dacă va fi menținută, este că persoana desemnată este femeie. Aceasta în condițiile în care oficialii europeni încearcă să găsească un echilibru în ceea ce privește ponderea femeilor și bărbaților în Comisia Europeană. Premierul Viorica Dăncilă ar fi transmis liderilor de la Bruxelles că Bucureștiul ar fi interesat și de Transporturi sau Mediu.Luminița Odobescu, în calitate de ambasador al României la UE, a reprezentat Bucureștiul în COREPER (Consiliul pentru JAI, justiție și afaceri interne) care a dat un prim vot asupra candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. La acea dată, au existat informații potrivit cărora Luminița Odobescu a votat împotriva lui Kovesi, la indicațiile guvernului condus de Viorica Dăncilă. Luminița Odobescu a fost numită de președintele Klaus Iohannis în funcția de ambasador al României la UE chiar la începutul mandatului său, în 2015, odată cu numirea lui George Maior ambasador în SUA și a lui Emil Hurezeanu în Germania.

Bărbat, ucis de patru persoane după ce le-a cerut să reducă viteza căruței

Un bărbat de 33 de ani, din Belin, a fost omorât de patru persoane din localitate, după ce le-a cerut să reducă viteza de deplasare a căruței în care se aflau, pentru a nu lovi copiii aflați pe stradă. “În urma cercetărilor s-a stabilit că în timp ce se întorceau cu căruța de la muncă din pădure, patru bărbați, cunoscuți ca fiind localnici ai comunei, au fost atenționați verbal de către victimă să reducă viteza de deplasare întrucât riscă să-i lovească pe copiii care se jucau în stradă. Între victimă și cei patru bărbați s-a produs un conflict spontan în cadrul căruia ocupanții căruței l-au agresat pe bărbatul care i-a atenționat, acesta decedând în urma loviturilor primite. Totodată, în urma investigațiilor, s-a mai stabilit că în timpul producerii agresiunii, tatăl victimei a încercat să intervină în apărarea fiului său, dar, la rândul său, a fost lovit în același mod. În urma cercetării locului faptei și pe baza datelor obținute de la martorii oculari, au fost identificați ca suspecți patru tineri cu vârste între 18 și 32 de ani, toți locuitori ai comunei”, au precizat reprezentanții IJP Covasna. Cei patru au fost arestați preventiv.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.