Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Crește numărul elevilor confirmați pozitiv cu coronavirus

Ziarul de Vrancea
11 feb 2021 967 vizualizări

Infectarea nu are legătură cu școala, ci cu vacanța, spune un medic

Crește numărul elevilor care au fost confirmați ca având coronavirus. Este vorba despre copii de la școli din București, Gorj și Constanța. Medicii spun că, având în vedere perioada de incubație a bolii, infectarea s-a produs în vacanță, nu în cele trei zile de școală. În București sunt infectați șase elevi și un cadru didactic de la școli din sectoarele 2, 4 și 6. Se înmulțesc infectările și în școlile din țară. Sunt 58 de cazuri în teritoriu: 19 elevi și 39 de angajați sunt confirmați cu noul coronavirus.

Medicul Valeria Herdea a explicat la Digi24 că această situație nu are legătură cu deschiderea școlilor, ci cu perioada de vacanță și că este esențial să se vadă cu cine au intrat în contact elevii respectivi. „Formele de boală nu sunt severe, dar trebuie respectate regulile – distanțarea, masca, igiena. De asemenea, părinții să urmărească dacă copiii au temperatură, cum respiră, care este starea generala, dacă tușesc sau dacă îi dor mușchii”, a spus medicul. Potrivit Valeriei Herdea, în astfel de situații, părinții trebuie să țină copiii la domiciliu, să nu îi ducă la școală sau la grădiniță, să contacteze medicul și să nu le dea celor mici antibiotice în lipsa unui consult. Medicul va stabili dacă este o infecție e tip COVID, gripă, viroză sau alte infecții. “Nu sunt motive de panică, dar trebuie să fim onești dacă avem astfel de probleme. Copiii s-au îmbolnăvit în vacanță. E discutabil să facem testarea aleatorie, de aceea e necesară onestitatea dacă un copil are semne de boală. Totodată, administrația locală trebuie să aibă grijă de școli - curățenie, igienă, măști”, a spus Valeria Herdea.

Cursuri suspendate timp de 14 zile

Noul ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, cursurile se suspendă pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea trebuie să anunțe conducerea școlii, care va informa DSP/DSPMB și care în urma anchetei epidemiologice va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.

Peste 950 de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.644 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost înregistrate 65 de decese, numărul total fiind de 19.200. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.089. Dintre acestea, 958 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.661.319 teste RT-PCR și 186.660 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.745 de teste RT-PCR (15.184 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.561 la cerere) și 6.900 de teste rapide antigenice.

DNA: Om de afaceri, reținut pentru fraudă cu fonduri europene de aproximativ un milion de euro

Un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia au fost reținuți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care sunt acuzați de grup infracțional organizat și fraudă cu fonduri europene în valoare de aproximativ un milion de euro.

Procurorii anticorupție notează că omul de afaceri, sprijinit de cele două angajate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 - 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campaniile din anii 2017 și 2018. “Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor”, se precizează în comunicat.

În realitate, spun anchetatorii, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și APIA, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor, menționează DNA.

Salariile uriașe de la metrou, plătite de toți contribuabilii români

Directorii mari din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu în mână din companie este de aproape 15.000 de lei, potrivit unui document cu toate cele aproape 6.000 de salarii din Metrorex obținut de site-ul HotNews.ro. Cele mai mici salarii în mână din Metrorex sunt în jur de 3-4.000 de lei. Ministrul Transporturilor anunța recent că sindicaliștii și-au negociat creșteri salariale în 2020, în condițiile în care compania nu-și acoperă bugetul decât 30% din venituri proprii.

Din 5.678 de persoane salariate de la Metrou, 4.533 (80%) au salariu net, în mână, de peste 5.000 de lei, iar aproape 1.478 (26%) de persoane iau în mână peste 7.260 de lei (circa 1.500 de euro), potrivit documentului.

Directorii mari și mai mulți șefi de serviciu au salarii nete de peste 10-11.000 de lei, cel mai mare salariu fiind de 14.641 de lei pentru un post de șef serviciu. Directorii au un salariu în mână de 12.945 de lei. Toți primesc un „spor de tunel” de circa 20% agreat prin contractul colectiv de muncă.

Alte posturi de șef de serviciu au salarii nete de circa 10.000 de lei, iar mulți șefi de birou primesc în mână peste 8.500 de lei. Salariile sunt plătite din taxele și impozitele tuturor românilor, metroul din Capitală fiind finanțat din bugetul central.

Asistentă medicală moartă după rapel

medicii nu au putut stabili până acum cauza decesului

O asistentă în vârstă de 55 de ani și-a pierdut viața la o săptămână după rapelul vaccinului împotriva COVID-19. Aceasta a primit a doua doză de vaccin pe data de 21 ianuarie, iar pe data de 28 ianuarie a fost găsită decedată în propria locuință. Luminița avea 55 de ani și era asistentă medicală la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, potrivit antena3.ro. Pe 28 ianuarie a fost găsit fără suflare în casă. O colegă de serviciu s-a alertat pentru că Luminița nu îi mai răspunea la telefon. A sunat-o la 112, iar pompierii au găsit-o fără viață în bucătărie. Decedase cu multe ore înainte. “Nu știu de ce a murit. Decât că povesteau colegele ei de la Marius Nasta că a făcut vaccinul, rapelul. Și când a venit acasă a vrut să își facă o cafea și a leșinat”, povestește un vecin. Acesta spune că a văzut-o cu 3-4 zile înainte.

Pe 5 februarie, după apariția informației în spațiul public, Ministerul Sănătății a confirmat, printr-un comunicat, moartea cadrului medical. “Cu privire la cazul asistentei medicale decedate, facem următoarele prezizări: Asistenta medicală, în vârstă de 55 de ani, a fost vaccinată la data de 21 ianuarie cu doza de rapel și a decedat la 28 ianuarie. Menționăm că nu au existat reacții adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel. Cauzele decesului vor fi stabilite de către Institutul de Medicină Legală. Pentru corecta informare a opiniei publice vom reveni cu precizări în momentul în care vom avea rezultatele preliminare ale autopsiei”, se arată în comunicat.

Familia și apropiații familiei își pun acum întrebări despre cauza reală a morții femeii. Vecinul Luminiței, care susține că a văzut certificatul de deces al femeii, spune că pe acesta este precizat: moarte neconcludentă.

La autopsie, medicii legiști nu au reușit să afle cauza morții, așa că așteaptă analizele de laborator.

Maia Sandu: M-am bucurat să aflu că România va trimite un nou ajutor umanitar pentru Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit ieri autorităților României după ce guvernul de la București a decis să ofere Republicii Moldova un nou lot de ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, transmit Radio Chișinău și Deschide.md.

“M-am bucurat să aflu că România va trimite, atât de repede, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova. Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu Președintele României Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul României Florin Cîțu și cu înalți oficiali din UE, a fost posibilă reactivarea, cu titlu de excepție pentru țara noastră, a Mecanismului european de protecție civilă, prin care țările UE ne pot ajuta cu donații”, a scris Maia Sandu pe Facebook. Astfel, Republica Moldova va primi în următoarele zile din partea României un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro, ce constă din 100.000 de combinezoane, 100.000 de măști FFP-3, 5 milioane de măști chirurgicale și 100.000 de mănuși, scriu sursele citate.

“Îi mulțumim Guvernului României pentru sprijin, România fiind prima țară din UE care a reacționat imediat la solicitarea noastră de ajutor în lupta cu pandemia”, a transmis Maia Sandu. Deschide.md scrie că delegația României care va participa la misiunea de oferire a donației va fi formată din opt reprezentanți ai Inspectoratului de Urgență, iar transportul donației va fi făcut în perioada 11-13 februarie 2021.

Moldova: Parlamentul a respins învestirea unui guvern condus de Gavriliță

Instituirea unui nou Guvern condus de Natalia Gavriliță nu a fost susținută în Parlamentul Republicii Moldova, informează ziarele de la Chișinău. După patru ore de dezbateri, niciun deputat nu a votat în favoarea candidatei desemnate de președinta Maia Sandu. Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat joi disponibilitatea formării și asumării unui guvern minoritar anti-criză până la alegerile parlamentare anticipate, în frunte cu liderul formațiunii, Andrei Năstase. Andrei Năstase a declarat într-un briefing la Parlament că scopul acestei inițiative este de a împiedica votarea unui guvern de stânga printr-o înțelegere obscură dintre PSRM și Platforma Pentru Moldova.

Tot joi, PSRM a anunțat formalizarea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidatului propus de socialiști la funcția de premier.

Anunțul a venit după ce, în timpul ședinței de plen, când deputații adresau întrebări candidatei la funcția de premier Natalia Gavrilița, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că socialiștii propun propriul candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.

Barna: Elevii vor beneficia în continuare de gratuitate pentru transportul feroviar

Vicepremierul Dan Barna i-a asigurat pe reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, cu care a discutat ieri, că vor beneficia în continuare de transport feroviar gratuit. “I-am invitat la o discuție pe o parte dintre membrii Consiliului Național al Elevilor care participau la o manifestație în fața Guvernului. Am discutat despre ce urmează să se întâmple cu transportul feroviar pentru elevi. I-am asigurat că vor beneficia în continuare de gratuitate și că Guvernul ține cont în noul buget de nevoia celor peste 400.000 de elevi navetiști de a ajunge la școală și de dificultatea cu care mulți elevi se confruntă când vine vorba de a călători din localitatea de domiciliu spre localitatea unde învață. Am mai discutat despre criteriile programului Euro 200 de achiziție de calculatoare de către elevi și despre sistemul de burse școlare și cum poate acesta să fie îmbunătățit din perspectiva elevilor și i-am asigurat că le rămân un partener deschis de dialog”, a scris viceprim-ministrul, pe Facebook. Consiliul Național al Elevilor a participat joi la un protest în fața Guvernului, alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, “pentru a aduce în atenția publică problematica subfinanțării educației, care va avea repercusiuni precum înlăturarea gratuității transportului pentru studenți și elevi”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.