Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: COVID, sezonul 5: Zeci de restricții, un milion de bolnavi

Ziarul de Vrancea
5 ian 2022 770 vizualizări

Estimarea numărului de infectări în valul 5 îi aparține ministrului Sănătății n măștile rămân obligatorii în spațiile închise și deschide n ce riscă cei care poartă măști textile

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de miercuri hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Conform acesteia, “se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că autoritățile “nu impun utilizarea unor măști scumpe”, ci recomandă folosirea măștilor medicale, care nu sunt scumpe și care reprezintă “o barieră eficientă în calea transmiterii” coronavirusului. “Sigur că cine dorește poate să utilizeze și alte tipuri de măști, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare”, arată el. “Doar este vorba de trecerea de la măștile textile care, mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării”, a declarat Rafila, după ședința de Guvern. Întrebat ce consecințe ar suporta cei care vor purta în continuare măști textile sau de plastic, Rafila a răspuns: “Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care... e același lucru ca și când nu porți mască, până la urmă... O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măști”.

Pe de altă parte, Rafila a declarat că autoritățile se așteaptă ca valul 5 al pandemiei să vină cu aproximativ un milion de cazuri de infectare.

“Numărul de cazuri, în momentul de față, noi îl estimăm undeva între 800.000 și 1 milion de cazuri pentru acest nou val. Avem exemplul altor țări, la care acoperirea vaccinală era mult mai mare decât este în România și am văzut sute de mii de cazuri pe zi”, a declarat ministrul Sănătății.

Alte măsuri

De asemenea, Comitetul a propus ieri ca autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice să ia măsuri pentru testarea săptămânală a tuturor angajaților. Totodată, CNSU propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să se desfășoare decalat cu începere de la orele 07.30, respectiv 10.00 sau în schimburi.

Măsurile propuse în hotărârea CNSU produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului.

De asemenea, Comitetul propune ca o serie de activități, precum competițiile sportive sau cele culturale, să fie permise la o capacitate de 50%, în cazul în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Dacă această rată va crește, participarea va fi permisă doar până la 30% din capacitatea maximă a spațiilor. Se propune în continuare că participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore) sau pentru persoanele trecute prin boală. Dacă rata de incidență va fi mai mare de 3/1.000 de locuitori, activitatea restaurantelor și teraselor va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă.

Medic, despre Omicron: E ca o rino-faringită clasică la cei vaccinați

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, a explicat într-un interviu pentru News.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron. Despre simptomele celor diagnosticați cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinați boala se manifestă ca o rino-faringită clasică și că, cel puțin deocamdată, nu se știe încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinați. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de Omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticați cu această variantă a virusului și care erau vulnerabili erau internați în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheați atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complicații din cauza bolii în cazul lor. Medicul afirmă că cei diagnosticați cu această variantă pot avea transpirații abundente, ca diferență față de varianta delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele ușoare de omicron, pot apărea febra, durerile de cap și de gât, iar în cele grave pot apărea complicațiile respiratorii.

Rata de vaccinare din populația adultă a ajuns la 49,4%

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că rata de vaccinare în populația adultă cu cel puțin o doză de ser este de aproape 50%. Capacitatea de vaccinare în centrele fixe este de 100.000 de persoane pe zi, iar aceasta poate fi crescută, a mai spus medicul. “Rata de vaccinare din populația adultă cu cel puțin o doză este de 49,4%, practic ne apropiem de jumătate din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză. Din populația eligibilă de peste 12 ani - și ne referim la populația rezidentă - rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populația totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Național de Statistică, este de 41,3% rata de vaccinare cu cel puțin o doză”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

 Cea mai mare rată de vaccinare - peste 52% - se regăsește în rândul persoanelor cu vârste între 40 și 70 de ani. În ceea ce privește rata de imunizare a persoanelor de peste 80 de ani, aceasta este estimată la 26%, fiind catalogată drept “insuficientă”. Gheorghiță a menționat că analiza deceselor arată că peste 85% dintre decedați aveau peste 60 de ani, iar vârsta medie a celor decedați în urma infecției cu SARS-CoV-2 este de 71 de ani.

Până în 4 ianuarie au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster, însemnând 45% dintre persoanele care au mai mult de 6 luni de la schema inițială de vaccinare.

În București, 66,5% dintre persoanele de peste 12 ani sunt vaccinate cu cel puțin o doză, Capitala fiind urmată de cinci județe care au o rată de vaccinare între 50 și 60%.  “Majoritatea județelor au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 și 50%. Un singur județ rămâne cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30%, județul Suceava”, a afirmat Gheorghiță.

Aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 30 de decese, 6 fiind anterioare. La Terapie Intensivă sunt internați 409 pacienți, cu 19 mai mulți față de ziua anterioară. De asemenea, a crescut numărul copiilor internați în spitale. Un număr de 32 de județe și Capitala au înregistat o creștere a numărului de infectări.

Până miercuri, 58.896 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Nelu Iordache și o fostă șefă de la Protecția Mediului, trimiși în judecată

Omul de afaceri Nelu Iordache și fosta directoare executivă împuternicită a Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov Genica Bădănoiu au fost trimiși în judecată de DNA. În acest dosar, Iordache este acuzat că i-a cerut directoarei să elibereze o autorizație de mediu pentru stația de transfer deșeuri de la Tunari, în schimb promițându-i că va interveni pentru a fi menținută în funcție. “În calitate de acționar în fapt al unei societăți comerciale cu activitate de gestionare a deșeurilor menajere, la data de 19 decembrie 2019, inculpatul om de afaceri i-a pretins, în mod direct, directoarei executive a APM Ilfov, inculpata Bădănoiu Genica, să elibereze o autorizație de mediu pentru societatea sa, aferentă stației de transfer gunoaie de la Tunari (județul Ilfov), lăsând-o să creadă că are influență asupra funcționarilor cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Mediului și promițându-i acesteia că, în schimbul emiterii autorizației, va interveni astfel încât să fie menținută în funcția de director executiv al APM Ilfov”, arată DNA. În 24 decembrie 2019, autorizația respectivă a fost emisă.

Conform DNA, în 9 iulie 2020, același om de afaceri ar fi promis, prin intermediar, directoarei APM Ilfov, suma de 30.000 lei, din care ar fi oferit 15.000 lei, pentru emiterea unei autorizații de mediu pentru societatea sa.

În luna septembrie, Nelu Iordache a fost condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad. Ca urmare, Nelu Iordache a fost încarcerat. În noiembrie, Nelu Iordache a fost condamnat  definitivla șase ani de închisoare cu executare în dosarul Transalpina.

Șeful Universității Titu Maiorescu, judecat pentru șantaj

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Iosif Urs, președintele Universității Titu Maiorescu din București pentru un presupus șantaj la adresa unui profesor al universității, potrivit unui comunicat DNA. Potrivit Tribunalului București, persoana șantajată este Gabriel Ispas.

Procurorii susțin că în 10 martie și 18 mai 2021, Iosif Urs l-ar fi amenințat pe profesor că va face publice fapte compromițătoare și că va determina declanșarea unor anchete disciplinare de către comisia de etică din universitatea amintită, atât împotriva respectivei persoane, cât și împotriva unei rude a acesteia.

Prin acesta acțiuni, șeful universității ar fi vrut să-l forțeze pe profesor să recunoască faptul că a știut, în iunie 2019, că Iosif Urs urma să fie anchetat, că a avut o legătură cu sesizarea organelor judiciare privind fraudarea examenului de licență organizat în iunie 2019 de Facultatea de Drept a Univ. Titu Maiorescu și să îi spună cine a dat ordin procurorului să-l ancheteze. De asemenea, el ar fi cerut profesorului respectiv să îl sprijine să ajungă la cei despre care crede că pot influența soarta dosarului său, să-l „închidă” (fie ei, procurorul sau judecătorul de caz), iar în caz contrar să părăsească universitatea prin încetarea contractului individual de muncă.

Reamintim că în dosarul privind presupusa fraudă a examenului de licență, din sesiunea iunie – iulie 2019, organizat la nivelul Facultății de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, Urs Iosif a fost trimis în judecată în decembrie 2020, iar o altă persoană a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Elevii acuză “masacrul burselor școlare”

Elevii critică modificarea pragului mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, și vorbesc despre “masacrul burselor școlare”, acuzând Ministerul Educației că face economie pe spatele a milioane de elevi și amenință cu proteste la nivel național, dacă instituția nu revine asupra deciziei. “Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, transmite Consiliul Național al Elevilor.

Israelul înregistrează un nou record de contaminări cu COVID-19

Israelul a anunțat ieri că a înregistrat aproape 12.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de contaminări de la începutul pandemiei. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, au fost identificate 11.978 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, depășind ultima cifră record de 11.344 de infectări, înregistrată pe 2 septembrie 2021. În total, aproximativ 60.000 de persoane au fost testate pozitiv la coronavirus în Israel, însă doar 125 sunt în stare gravă, a precizat ministerul.

În țara cu 9,4 milioane de locuitori, aproape 4,3 milioane de persoane au primit o doză rapel, iar autoritățile sanitare au început să administreze o a patra doză de vaccin pentru persoanele imunodeprimate. Premierul Naftali Bennett a declarat marți că numărul cazurilor de contaminare este în creștere, estimând că țara sa va înregistra “zeci de mii de cazuri noi în zilele următoare”. “Vestea bună este că vaccinurile funcționează”, a declarat el, în timpul unei vizite la un spital din centrul Israelului. “Orice persoană vaccinată care poartă mască este puțin probabil să fie grav bolnavă”, a mai spus el.

Pedepse penale mai dure împotriva celor care atacă pădurari

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, actul normativ prin care atacurile asupra pădurarilor sunt asimilate ultrajului.

Ministrului Mediului oferea, pe 8 decembrie 2021, la o zi după ce Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege, explicații despre propunerea sa legislativă.  “Parlamentul a aprobat un proiect de lege inițiat de mine la solicitarea Federației Silva de a crește pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari, care comit acte de agresiune împotriva pădurarilor. În momentul în c are se va publica în Monitorul Oficial, infracțiunile împotriva pădurarilor vor fi egale în fața legii cu ultrajul, agresiunea împotriva polițistului sau jandarmului”, a afirmat Tanczos Barna.În acest context, ministrului Mediului a arătat atunci că, în urma adoptării acestei legi, „poate se gândesc de două ori” cei care agresează pădurarii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.