Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Covid-19: România, printre țările care stârnesc “mare îngrijorare” în UE

Ziarul de Vrancea
24 sep 2020 1052 vizualizări

Avertismentul vizează șapte state care afișează o proporție mai ridicată de cazuri grave și cu o creștere a mortalității

Șapte țări din Uniunea Europeană - Spania, România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Cehia și Malta - se confruntă cu o evoluție a epidemiei de Covid-19 care stârnește o “mare îngrijorare” și cu riscuri crescute de mortalitate, a afirmat ieri Centrul European de prevenție și control al bolilor (ECDC). Potrivit unui nou raport de evaluare a riscurilor al agenției europene însărcinate cu supravegherea epidemiilor, aceste țări afișează “o proporție mai ridicată de cazuri grave sau de internări” și cu o creștere a mortalității “deja observată” sau care “ar putea în curând să fie”. Îngrijorarea față de aceste șapte țări provine în special din faptul că avansul epidemiei vizează persoanele în vârstă, în condițiile în care alte țări europene se confruntă în special cu creșterea cazurilor de Covid-19 la adulții mai tineri, deci cu risc mai scăzut. Această situație privește Marea Britanie și 12 țări din UE (Franța, Austria, Danemarca, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Potugalia, Slovacia, Slovenia, Belgia și Suedia), potrivit agenției europene, care are sediul în Stockholm. Dar, în ultimele zile, majoritatea țărilor din această categorie “par se se apropie de criterii de clasificare ca mare îngrijorare”, în special din cauza noilor cazuri la persoane în vârstă, subliniază ECDC. În fine, sunt considerate într-o situație stabilă restul țărilor europene, unde riscul este “slab” pentru populația generală și “moderat” pentru persoanele în grupe de risc: Germania, Italia, Polonia, Finlanda, Cipru, Grecia, Lituania și Norvegia.

Majoritatea contaminărilor, din cauza reuniunilor private

ECDC subliniază că în UE “vulnerabilitatea populației rămâne ridicată” iar datele disponibile sugerează că nivelul de imunitate al populației este sub 15% în majoritatea regiunilor UE și în Regatul Unite. “Ce observăm în majoritatea țărilor, nu doar în Spania, este că o mare majoritate a contaminărilor actuale sunt datorate reuniunilor private, cum ar fi mesele de familie sau tot felul de reuniuni cu prietenii sau rudele”, a subliniat într-o conferință de presă directoarea ECDC, Andrea Ammon. Șefa ECDC a refuzat în schimb să ceară închiderea generală a magazinelor, restaurantelor sau barurilor. “Acest lucru depinde de modul în care este posibil să se asigure măsurile de bază” de distanțare socială în aceste spații, a afirmat ea.

Numărul pacienților la ATI a trecut din nou de 500

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri  la 118.054, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 1.639 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 41 de decese, bilanțul fiind 4.591. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.136. Dintre acestea, 506 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.302.828 de teste. Dintre acestea 24.278 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.314 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.964 la cerere.

Rafila: Reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere de circa 20% a cazurilor

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, ieri, într-o intervenție telefonică la Digi24, că reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere de circa 20% a cazurilor de COVID-19 și a precizat că așteaptă cu îngrijorare datele de peste o săptămână, care vor arăta impactul deschiderii școlilor și dacă situația este sub control. „Este clar că impactul reluării activităților de la 1 septembrie a existat. A fost o creștere de circa 20% raportat la perioada anterioară. Acum trebuie să vedem ce se va întâmpla cu impactul deschiderii școlilor. Aștept și cu interes profesional, și cu îngrijorare rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor are un impact asupra transmiterii”, a spus Alexandru Rafila. El a precizat că important este să fie „o creștere rezonabilă, de 10-20%, care să nu pună în pericol sistemul medical”. În legătură cu faptul că, pe de o parte, autoritățile spun că „situația este sub control”, iar pe de altă parte numărul de cazuri zilnice crește, Alexandru Rafila a declarat: „Ne-am obișnuit cu această boală. Pentru foarte multă lume au intrat în reflex măsurile de protecție și atunci ar trebui să fie mai ușor de gestionat. Din punct de vedere epidemiologic, lucrurile acum sunt mai serioase, pentru că la început nu aveam transmitere comunitară, erau persoane venite din alte țări și trasabilitatea cazurilor era mult mai ușor de realizat atunci decât acum. În privința faptului că situația e sub control, e și asta o chestiune de percepție. Cât timp nu avem o suprasolicitare în spitale, sigur, ea este sub control. Nu știu cât din punct de vedere epidemiologic e sub control. Lucrul ăsta îl vom vedea peste o săptămână, când vom vedea impactul deschiderii școlilor și vom vedea dacă am fost pregătiți pentru acest pas și dacă autoritățile gestionează situația”. Rafila a mai spus că țările din vest sunt cu siguranță în valul doi epidemic, după o perioadă de acalmie destul de lungă în timpul verii. „Diferența e că la noi am avut destul de multe cazuri și vara. La noi, începând de la 1 iunie, a fost o evoluție constant crescătoare care nu s-a oprit, iar acum am ajuns la o medie zilnică de 1400-1500 de cazuri”, a adăugat el.

Un român din trei și-ar vota șeful dacă ar candida pentru funcția de primar

Un român din trei și-ar vota șeful dacă ar candida pentru funcția de primar, arată un sondaj publicat joi de platforma de recrutare BestJobs, potrivit căruia intervievații spun că nu se simt constrânși în niciun fel de șefi sau de colegi să voteze cu un anumit candidat sau partid. “Peste 34% dintre angajații români care au răspuns unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, în contextul alegerilor locale care bat la ușă, spun că și-ar vota șeful, dacă acesta ar candida pentru funcția de primar. Principalele argumente ar fi, din punctul lor de vedere, că este un bun profesionist (23,2%) și că este o opțiune mai bună decât orice candidat politic actual (9,6%). În cazul unui astfel de scenariu, cei mai mulți respondenți (59,3%) afirmă, însă, că nu și-ar vota șeful într-o funcție publică sau l-ar vota doar ca să contribuie la plecarea lui din companie (6,2%)”, arată sondajul. Totodată, 3% cred că dacă șeful lor ar fi primar ar avea șanse să fie angajați la primărie, iar 4,4% consideră inclusiv că firma pentru care lucrează ar avea șanse să câștige contracte publice. Indiferent de impactul în comunitate, 39% dintre angajații români nu cred că, odată ajuns primar, șeful lor ar fi lăsat să facă o treabă serioasă. În viața profesională, majoritatea angajaților care au participat la sondajul BestJobs spun că înclinațiile lor politice nu influențează în niciun fel activitatea de zi cu zi și relațiile cu superiorii sau colegii de serviciu. Peste 90% dintre intervievați susțin că nu se simt constrânși în niciun fel de șefi sau de colegi să voteze cu un anumit candidat sau partid. În schimb, 30,6% dintre respondenți susțin că au colegi sau șefi care au fost avantajați la locul de muncă datorită preferințelor sau conexiunilor politice. Sondajul a fost efectuat în perioada 10-20 septembrie 2020, pe un eșantion de 1.405 utilizatori de internet din România.

CCR a dat undă verde pentru dublarea alocațiilor pentru copii

Curtea Constituțională a României a respins, ieri, ca neîntemeiată, sesizarea Guvernului referitoare la legea privind alocația de stat pentru copii. Este vorba despre legea prin care alocațiile copiilor sunt dublate.

Premierul Ludovic Orban a precizat ieri că PNL va dubla alocațiile pentru copii, însă etapizat, așa cum a decis Guvernul, în cinci trepte, iar ultima creștere va fi până la 1 iulie 2022.  Șeful Executivului a adăugat că mai există o cale de atac, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea, însă așteaptă să vadă motivarea CCR pe această decizie. Orban a adăugat că impactul dublării alocațiilor este de 7 miliarde pe an, ceea ce ar crește deficitul cu 0,6%. „Dublarea alocațiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde lei pe an, ceea ce înseamnă o creștere seminificativă a deficitului cu 0,6%”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută joi la Focșani. Întrebat dacă mai există altă cale de atac după decizia CCR, premierul a răspuns: „Cu siguranță. Am mai trăit acest episod”. „PNL va dubla alocațiile, dar va dubla alocațiile așa cum am hotărât, în cinci trepte, până la ultima creștere a alocațiilor care va fi la 1 iulie 2022. Deocamdată e numai un anunț al Curții Constituționale, așteptăm motivarea. În funcție de motivare vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creșterea alocațiilor este o prioritate pentru PNL, dar această creștere a alocațiilor trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziția bugetului, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior și să nu genereze consecințe economice defavorabile”, a conchis Orban.

Soțul șefei DIICOT, condamnat la 3 ani de închisoare

Fostul polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat ieri la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București. El poate face apel. Soțul șefei DIICOT a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare, relatează G4media. Conform sentinței Tribunalului Bucurețti, Dan Hosu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și la 1 an și șase luni de detenție pentru instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani sau alte foloase necuvenite. Cele douuă pedepse au fost contopite rezultând astfel trei ani de închisoare. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că o eventuală condamnare a soțului șefei DIICOT, Dan Hosu, în Dosarul Carpatica nu va rămâne fără urmări și nu va aștepta ca alții “să miște rotițele”. Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017.  Soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Opt candidați la alegerile locale au fost colaboratori ai securității

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității transmite, într-un comunicat de presă, că opt dintre candidații la alegerile locale au decizii în instanță de colaboratori ai securității. Dintre aceștia, cinci au decizii definitve ale instanțelor.  Lista dată publicității de CNSAS cu cei care au verdict de colaborator al Securității este deschisă de fostul președinte Traian Băsescu, cel care candidează din partea PMP la Primăria Capitalei. Verdictul CNSAS a fost confirmat pe fond de Curtea de Apel București, în prezent fiind în curs de soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce pedeapsă a primit o româncă pentru că i-a turnat șefei sale detergent în cafea

O româncă din Marea Britanie a fost condamnată la închisoare pentru că a pus detergent în cafeaua șefei sale, din „răzbunare”. Aurora Iacomi, 32 de ani, a susținut în timpul procesului că a turnat lichidul în cafeaua Angelinei Raychinova pentru a-i face o „farsă”, însă anchetatorii din Londra au stabilit că românca a decis să se răzbune după ce șefa ei a criticat-o în fața colegilor. Românca, stabilită în Redbridge de câțiva ani, a fost condamnată la 10 luni de închisoare, pentru acuzația de administrare a unei substanțe nocive, relatează BBC. Cele două femei implicate în această poveste, angajate la o firmă de curățenie, au fost audiate în instanță, ocazie cu care s-a stabilit că aveau un „istoric lung de tensiuni legate de relațiile de muncă”.

Pe data de 22 aprilie, Angelina Raychinova a criticat-o dur pe Aurora Iacomi în fața colegilor, iar românca s-a simțit umilită. Angelina își lăsase termosul cu cafea în camera destinată personalului. „Când s-a întors, a luat o gură de cafea din termos și a simțit imediat o senzație de arsură pe buze și a scuipat conținutul”, a declarat procurorul Philip Allman. Angelina Raychinova a sesizat apoi că lichidul din termos mirosea a „Graffi Green”, un detergent foarte puternic folosit pentru îndepărtarea graffiti-ului. Pe camerele de supraveghere a fost surprins momentul în care Aurora a turnat lichidul nociv în cafea.

CCR: Legea care scoate educația sexuală din școli este constituțională

Legea prin care “educația sexuală” în școli este înlocuită cu “educație sanitară” este constituțională, a decis ieri Curtea Constituțională, care a respins astfel sesizarea lui Klaus Iohannis. Actul normativ prevede că în școli se vor derula, doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. “A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și a constatat că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, este decizia CCR. În 3 iunie, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția. Iohannis invocă, printre altele, că legea nu definește noțiunea de “educație sanitară”, nerezultând ce reprezintă aceasta. El mai spune că prin eliminarea sintagmei “cel puțin o dată pe semestru” nu reiese clar dacă programa școlară este modificată în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție instituită inițial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educație pentru viață să fie efectiv puse în practică cel puțin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor. În sesizarea către CCR, Iohannis mai arată că este neclar și momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.