Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Copil de doi ani și 5 luni, ucis în bătaie de propria mamă

Ziarul de Vrancea
10 mai 2021 828 vizualizări

Crima a avut loc în februarie, dar anchetatorii abia recent au început să o suspecteze pe femeia de 26 de ani n ea și-ar fi izbit copilul cu capul de pereți, iar corpul micuțului prezintă mușcături n dat în plasament, baiețelul a fost reintegrat în familia naturală de instanță

Un copil de 2 ani și 5 luni din orașul Pogoanele, județul Buzău, a fost ucis în bătaie de propria mamă, care inițial a declarat că acesta ar fi căzut din pat, iar apoi că unul dintre frații mai mari l-ar fi bătut.

Potrivit procurorilor, copilul ar fi fost ucis în luna februarie, dar acum încep să se contureze evenimentele, în urma efectuării necropsiei, dar și a expertizei psihiatrice la care a fost supusă mama copilului, o femeie de 26.

Astfel, în luna februarie, copilul de 2 ani și 5 luni a murit, echipajul de pe Ambulanța solicitată la domiciliul familiei găsindu-l pe micuț în stop cardio-respirator, cu vânătăi și mușcături pe corp.

În urma probelor deținute, dar și a mărturiei unuia dintre copiii femeii, o fată de 11 ani, buzoianca a fost internată în vederea unei expertize neuropsihiatrice la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca. Aici a fost supusă unei expertize, iar procurorii așteaptă raportul medicilor în funcție de care vor continua ancheta. De altfel, surse din rândul anchetatorilor susțin că, în timpul expertizei, femeia ar fi dat unele date despre cele întâmplate cu copilul ei, pe care l-ar fi bătut și l-ar fi dat cu capul de pereți, până l-a ucis.

În afara copilului ucis, femeia mai are doi copii, de 3 și 11 ani, și locuia cu concubinul ei, care nu este tatăl micuțului. De altfel, surse din rândul anchetatorilor susțin că acesta ar fi fost motivul unor certuri repetate în familie și de aceea femeia își vărsa de multe ori nervii pe copil.

„Nu a reieșit că ar fi probleme”

Copilul ucis fusese dat în plasament la un asistent profesionist la scurt timp după naștere, dar în septembrie 2020 a fost reintegrat în familia biologică, la cererea mamei, în urma deciziei unei instanțe judecătorești.

“De la acea perioadă, familia a fost monitorizată, ajutată, îndrumată, a primit ajutoare sociale, a fost sprijinită, până s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Copilul a fost reintegrat în baza unei sentințe judecătorești, au fost făcute rapoarte, evaluări, a fost dorința lor de a-și lua copilul acasă. Nu a reieșit că ar fi probleme. Familia mai are doi copii, o fată de 11 ani și un băiat de 4 ani, fata se află în urma celor întâmplate într-un centru de primire în regim de urgență minori, iar băiatul se află la bunica paternă. A trebui să securizăm copiii după nenorocirea care s-a întâmplat”, a declarat un reprezentant al Asistenței Sociale de la Primăria Pogoanele.

De asemenea, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău susțin că, în urma evaluărilor care au fost făcute după reintegrarea copilului în familie, nu a reieșit că micuțul ar fi în pericol.

România, pe locul șase la nivel european la vaccinarea cu doză completă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat ieri că România se află pe locul șase la nivel european la vaccinarea cu doză completă și pe locul 18 la nivel global. Potrivit acestuia, în luna mai România recepționează 5.557.460 doze de vaccin.

El a spus că România a recepționat până la data de 11 mai 9.679.740 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus și au fost administrate 6.095.252 de doze, ceea ce reprezintă 63%. Secretarul de stat a afirmat că până la 9 mai inclusiv 11.545 de doze de vaccin s-au pierdut “din motive neimputabile”, ceea ce reprezintă 0,19% din totalul dozelor utilizate.

Cele mai vaccinate județe

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că județele cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală sunt București, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, iar la polul opus, cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală sunt județele Neamț, Bacău, Giurgiu, Botoșani și Suceava. El a precizat că rata de acoperire vaccinală în București este de aproape 34 la sută din populația rezidentă și de 40 la sută la populația peste 16 ani.

Gheorghiță a prezentat și situația ultimelor județe în privința ratei de acoperire vaccinală. “Suceava - rata de acoperire vaccinală este de circa 10,47 la sută, iar din populația eligibilă circa 13 la sută. Botoșani - 11 la sută, populație eligibilă 13,4 la sută, Giurgiu 11, 38 la sută, populație eligibilă 13,51 la sută, Bacău - 11,48 la sută, populație eligibilă 14,11 la sută și Neamț – 11,9 la sută, iar procentul din populația eligibilă 14,45 la sută”, a transmis coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Barna: Dacă voi fi urmărit penal, mă retrag

Dan Barna a declarat că în cazul în care va porni urmărirea penală împotriva sa se va retrage. Vicepremierul a fost reclamat de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) la DNA pentru posibila săvărșire a unor fapte penale. “Dacă se va porni urmărirea penală împotriva mea, evident mă voi retrage. Principiile pe care le susțin, fără penali în funcții publice, voi continua să le susțin și reprezintă o valoare și un crez cu care am venit în politică și cu care voi continua să fac politică în România. Am solicitat notă de constatare de la DLAF”, a declarat Barna, într-o prima reacție publică după ce a fost reclamat la DNA. E vorba despre cazul mai vechi privind modul în care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni. Potrivit Newsweek, DLAF a finalizat cercetarea pe care a făcut-o asupra proiectelor și a întocmit documente pentru sesizarea procurorilor anticorupție.

Toate județele din România, în scenariul verde

Grupul de Comunicare Strategică anunță ieri că s-au confirmat 1.156 noi cazuri de coronavirus și 101 persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total fiind de 29.135. Nici Bucureștiul, nici celelalte județele nu mai au rata îmbolnăvirilor de COVID peste 1,5. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.181. Dintre acestea, 919 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.541.145 de teste RT-PCR și 983.239 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.023 de teste RT-PCR și 13.172 de teste rapide antigenice.

Cîțu: De la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii

Premierul Florin Cîțu a declarat că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care vor fi ele, însă de la 1 iunie nu va fi o relaxare totală. „În acest moment discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înțeles pentru toți românii, că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona unde sunt”, a afirmat Florin Cîțu.

Chestionat despre posibile facilități pentru persoanele care se vaccinează, prim-ministru a răspuns: „Eu am spus că, opinia mea personală, e că persoanele care s-au vaccinat ar trebui să aibă beneficii. Vom vedea cum vor arăta acest măsuri”. „Este clar că de la 1 iunie vor exista măsuri care vor da înapoi anumite restricții de anul trecut. Deja unele dintre măsuri le-am anunțat. Bineînțeles că știu problema cu evenimentele private și anul acesta cu siguranță vom găsi o soluție să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluții. Acesta e roul Comitetului interministerial. Vin cu propuneri ele sunt îmbunătățite. Să ținem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toți miniștri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare și vor susține această campanie”, a adăugat Cîțu.

Rusia expulzează un diplomat român

Un angajat al ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata în replică la expulzarea unui diplomat rus de la București, a anunțat ieri Ministerul rus de Externe. „În 11 mai, ambasadorul României Cristian Istrate a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă a ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, adjunct al atașatului militar al Ambasadei României, este declarat persona non grata”, se arată în declarația Ministerului de Externe de la Moscova citată de TASS. Angajatul ambasadei române are termen 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Federației Ruse. “Această măsură a fost luată de partea rusă ca răspuns la declararea persona non grata a unui adjunct al atașatului militar al Albasadei Rusiei la București, în mod nejustificat, în 26 aprilie”, precizează MAE rus. Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata. La acel moment, prin ambasadorul rus în România Valery Kuzmin, Moscova a calificat decizia Bucureștiului de a expulza un diplomat rus drept “neprietenoasă” și anunța că își rezervă dreptul de a “lua măsuri relevante ca răspuns”. Ministerul român al Afacerilor Externe a informat atunci că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României lui Alexey Grishaev, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

A murit sau n-a murit ursul Arthur?

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat ieri că au fost recoltate probe ADN de la ursul ucis la Ojdula, însă ministerul și instituțiile subordonate nu au avut informații legate de ursul Arthur. Pentru ca probele ADN să poată fi comparate cu ceva, Ministerul Mediului va solicita informații de la acele organizații care au făcut monitorizare. “Am putea elimina orice dubiu privind existența ursului Arthur. Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeași perioadă”, a explicat el.

El a arătat că ursul a fost recoltat în 13 martie, de un cetățean austriac, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, iar din verificări s-a stabilit că acesta a avut autorizație de vânătoare, permis de port armă, iar legea a fost respectată.

Ministrul a precizat că trofeul e la asociația de vânătoare, adăugând că își dorește ca acesta să ajungă la muzeul din Posada. “Că este cel mai mare urs, sunt 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620. În România există multe exemplare frumoase, avem o populație superbă de urși și am văzut multe poze cu exemplare, unii chiar au pus poze cu Arthur 1, 2, 3. Sunt convins să există urși mai mari decât de 593 de puncte”, a arătat Tanczos Barna. El a adăugat că va fi achiziționată o aplicație în care oricine poate încărca poze, documente, orice evenimente legate de specia urs. “Astfel, atât turiștii, cât și fermierii, instituții publice vor putea interoga o bază de date naționale și vor putea stabili dacă anumite zone sunt frecventate sau nu de urși”, a explicat el.

Ministrul Justiției: Eliminarea pensiilor de serviciu nu e posibilă

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat, ieri, că nu este posibil ca pensiile de servicu să fie eliminate, dar se dorește să se ajungă la un nivel “echilibrat, cât mai aproape de salariu. “Sunt discuții care se derulează. Vor fi prezenți la aceste discuții de astăzi și reprezentanții sistemului judiciar, președintele CSM, doamna președintă a Înaltei Curți și doamna procuror general și vom discuta și astăzi, poate și în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. Știm foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spațiul public și să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituție și de deciziile Curții Constituționale”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Muncii. El a adăugat că este important să se ajungă “la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, așa cum spun și normele europene și cum sugerează și criteriile internaționale”.

CNCD despre afirmațiile IPS Teodosie: Nu vom sancționa interpretări ale unei credințe

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a primit mai multe sesizări legate de declarațiile IPS Teodosie potrivit căruia nu este discriminare că femeia nu are roluri importante în Biserică, așa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiția ei. Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a afirmat marți, la Digi FM, că îl va chema pe Arhiepiscopul Tomisului să dea explicații, dar că instituția nu va sancționa “ceva ce ar putea fi interpretările unei credințe religioase”. “Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul - dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane - și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate. Nu punem în discuție în niciun caz interpretări ale Vechiului Testament, Noului Testament sau canoanelor”, a declarat șeful CNCD. El a spus că instituția va solicita un punct de vedere inclusiv Bisericii Ortodoxe, nu doar IPS Teodosie.

Asociația VeDem Just a anunțat, sâmbătă, că a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării, în urma declarațiilor făcute de IPS Teodosie cu privire la femei.

Reamintim că arhiepiscopul Tomisului a declarat că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiția slăbiciunilor sale”. “Ea a început păcatul și iată, se află cu această neputință”, a mai susținut Arhiepiscopul Tomisului.

Conducerea televiziunii publice a fost demisă

Camera Deputaților și Senatul au votat ieri, în ședință de plen reunit, respingerea rapoartelor de activitate ale Societății Române de Televiziune (SRTv) pe anii 2017, 2018 și 2019. Această acțiune atrage demiterea consiliului de administrație al SRTv, iar Legislativul urmează să numească un președintele interimar pentru o perioadă de șase luni. Biroul executiv al PNL a decis, luni, ca Ramona Săseanu să preia interimar, timp de șase luni, șefia TVR, au declarat surse liberale, pentru News.ro. Birourile Naționale ale USR și PLUS au decis, în urmă cu câteva săptămâni, să sprijine candidatura lui Liviu Popescu pentru postul de director interimar al Societății Române de Radiodifuziune (SRR).

Pentru funcția de membru al CNA au fost audiați următorii: Mircea Toma - membru titular, din partea Guvernului, supleant fiind Dan Radu; Valentin Jucan - membru titular, din partea Guvernului, supleant Rareș Niculescu; Dorina Rusu - membru titular și susținută, pentru un nou mandat, de președintele Klaus Iohannis, supleant fiin Oana Mihalache; Ionel Palăr - membru titular, susținut de PNL, supleant fiind Valentina Postelnicu; Radu Herjeu - membru titular, susținut de PSD, neavând supleant. Toți au primit avize favorabile, cu o majoritate de voturi, excepție fiind Radu Herjeu, unde a existat un singur vot „pentru”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.