Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Congresul PNL, în atmosferă de stadion, pe președintele Iohannis la tribuna oficială Cîțu, huiduit dar reales. Cine formează noua conducere și ce se va întâmpla cu Orban?

Ziarul de Vrancea
25 sep 2021 661 vizualizări

După un război politic care a blocat activitatea Parlamentului și a generat o criză politică în guvern, liberalii și-au ales sâmbătă președintele care îi va conduce pentru următorii patru ani - Florin Cîțu, care a avut aproape 1.000 de voturi în plus față de Ludovic Orban.

Lupta fără scrupule, cu trădări și atacuri dure, a fost la un pas de bătaie la nivelul filialelor. Cam asta a fost atmosfera și la Congresul PNL de la Romexpo, sâmbătă, unde premierul Florin Cîțu și-a susținut discursul cu vocea gâtuită, în timp ce a fost huiduit în permanență de către susținătorii contracandidatului său Ludovic Orban. Atmosfera a fost una de stadion pe toată durata discursurilor, iar actualul lider al PNL a intervenit de două ori pentru a-și calma echipa. Tensiunile nu s-au oprit nici la momentul votului. La eveniment a fost și președintele Klaus Iohannis, care a intrat în sală flancat de Ludovic Orban și Florin Cîțu. De la tribuna Congresului PNL, Iohannis a susținut că nu există niciun motiv ca premierul Florin Cîțu să-și dea demisia. Discursul președintelui a fost întrerupt în repetate rânduri de susținătorii lui Ludovic Orban, care i-au scandat numele favoritului lor. A doua zi, ieri, s-au ales prim-vicepreședinții și vicepreședinții. Oamenii lui Florin Cîțu au câștigat pe linie.

Ludovic Orban a decis, după alegeri, că își lasă funcția de președinte al Camerei Deputaților la mâna lui Cîțu. Fostul lider liberal a declarat că luni dimineață (astăzi, n.r.) la ora 9.00 îi va înainta lui Florin Cîțu demisia sa din funcția de președinte al Camerei Deputaților, el explicând că nu își depune demisia la secretariatul Camerei pentru că, dacă ar face asta, ar fi organizate imediat alegeri pentru acest post și ar exista riscul ca PNL să piardă această funcție și să fie ales cineva de la PSD. “Eu sunt un om de onoare, nu mai există cale de întoarcere. Mâine dimineață, la ora 9.00, îi voi înainta președintelui partidului, Florin Cîțu, demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru a decide el ce va face, când o va depune”, a declarat ieri Orban. El a spus că vrea să rămână în funcție până când se va forma o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea la șefia Camerei Deputaților a unui pesedist: “Dacă ar fi alegeri mâine-poimâine, s-ar alege PSD la Camera Deputaților. Acum există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei. Funcția trebuie să rămână unui deputat PNL. Nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu(...) Nu rămân la mâna lui Florin Cîțu. Este un gest firesc să las la latitudinea președintelui partidului să depună demisia când consideră că are majoritate parlamentară(...) Eu nu fac cadouri PSD, din cauza asta demisia este la dispoziția domnului Cîțu pentru a o opera în momentul în care avem majoritatea și garanția că PNL va avea funcția”.

Întrebat dacă va demisiona în cazul care Florin Cîțu îi va cere să facă acest lucru în condițiile politice actuale, în care nu există o majoritate stabilă, Orban a răspuns: “Cu siguranță!”.

Întrebat de jurnaliști ce va face cu demisia lui Orban, Florin Cîțu nu a dat un răspuns concret: “Mă întrebați mâine după ce primesc demisia. Vor fi respectate procedurile legale. Să o luăm frumos, pe pași”. Chestionat dacă PNL riscă să piardă postul de președinte al Camerei Deputaților, Cîțu a negat. “Majoritățile în Parlamentul României se negociază. Haideți să ajungem în Parlamentul României”, a adăugat Cîțu. Ludovic Orban a mai anunțat, sâmbătă seară, după ce a pierdut alegerile din PNL, că din acest moment între el și președintele Iohannis nu mai există niciun parteneriat.

Covid: situația, tot mai dramatică la nivel național

La nivel național erau ieri libere doar 10 paturi ATI Covid, niciunul în București, Iași sau Timișoara n peste 6.000 de cazuri noi , 111 persoane au decedat, peste 1.200 de pacienți la ATI în total n

Un număr de 10 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19 sunt libere la nivel național, iar în București nu sunt paturi libere, conform datelor anunțate duminică de autorități. “La nivel național există 1.273 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1.220 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În București sunt avizate de DSP 266 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național sunt libere 10 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu sunt paturi libere la acest moment.”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. “Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, precizează autoritățile.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 6.333 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 111 persoane au decedat. La ATI sunt internați 1.220 pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. 267 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 21 dintre ei fiind la ATI. “Până astăzi, 26 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.194.106 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 821 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.098.154 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.333 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 164 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, anunță autoritățile. În București sunt 653 de cazuri noi de COVID-19, în Timiș - 453, Iași 399, Dolj - 331, Constanța - 293, Ilfov - 291, Cluj - 261, Galați - 254, celelalte județe având sub 200 de cazuri.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este 3,05 la nivel național. Bucureștiul are rata infectărilor 4,35. În Ilfov, acest indicator trecut de 5. În intervalul 25.09.2021 (10:00) – 26.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 111 decese (58 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Dintre cele 111 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 10 la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 la categoria de vârstă 60-69 ani, 32 la categoria de vârstă 70-79 ani și 38 la categoria de vârstă peste 80 ani. 107 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

De ce sunt importante alegerile din Germania pentru România

Rezultatul alegerilor de ieri va juca un rol semnificativ pentru păstrarea continuității atât pe axa București-Berlin, cât și pe verticala România-UE, scrie într-un comentariu site-ul german Deutsche Welle n rezultatele nu erau cunoscute aseară la închiderea ediției n

România și Germania au devenit și mai apropiate după ce românii și-au ales în 2014 un președinte care are ca limbă maternă germana. În afară de Germania, România este, probabil, singura țară din lume cu un șef de stat de naționalitate germană. O situație care a părut pe cât de plăcută, pe-atât de incomodă. Echilibrul dintre București și Berlin a fost bine păstrat și România nu a fost prea favorizată în drumul ei împleticit spre atingerea statului de drept, spre Schengen și Zona Euro. De fapt, din 2014, de când a câștigat Klaus Iohannis funcția de președinte, e pentru prima data când partidul care l-a propulsat are posibilitatea să rămână 4 ani în fruntea guvernului și să-și pună în aplicare planul de reforme. Cu un scurt intermezzo de un an (noiembrie 2015 - ianuarie 2017) în care s-a aflat la putere guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în restul timpului, PSD a administrat țara, în stilul tradițional, apăsând mai mult pe frână decât pe accelerație.

Președintele Klaus Iohannis și liderii liberali și-ar dori ca alegerile generale din Germania să-l propulseze în fruntea guvernului pe Armin Laschet, candidatul creștin-democrat la funcția de cancelar. Nu numai că liderul creștin-democrat vine din aceeași familie politică, Partidul Popular European, dar recent Laschet și-a prezentat o strategia de securitate prin care ar vrea să recupereze Estul Europei. „A sosit momentul îmbunătățirii relațiilor dintre Est și Vest”, a spus președintele creștin-democraților germani, vorbind despre pericolul care vine din Est, despre apărarea comună europeană și despre nevoia unei „Europe puternice”. România, la fel ca Polonia și statele baltice, mizează deocamdată mai mult pe relațiile lor speciale cu SUA, dar poate că o schimbare de paradigmă în UE ar putea schimba, cel puțin parțial, strategiile militare ale acestora. Oricum, pentru România e un semnal important. Deci, pentru România ar fi preferabilă o coaliție de tip „Jamaica” (după culorile steagului insulei, în care negru e pentru creștin-democrați, galben pentru liberali și verde pentru ecologiști). Ar fi o șansă nouă pentru Klaus Iohannis, care nu a ratat nicio întâlnire importantă a liderilor Partidului Popular European (PPE) și pentru PNL de a dezvolta relațiile interguvernamentale și parteneriatele pentru investițiile uriașe care urmează să fie făcute din cei aproape 100 de miliarde de euro pe care îi va primi România de la Uniunea Europeană.

Relațiile pe linie de partid între București și Berlin au funcționat mereu în timpul marilor crize: atunci când Traian Băsescu a fost suspendat, în 2007 și în 2012, Angela Merkel l-a susținut în mod direct. Acum când premierul Florin Cîțu are nevoie de legitimare, președinta Comisiei Europene, creștin-democrata Ursula von der Leyen, și-a anunțat venirea la București imediat după Congresul PNL, cu sublinierea clară că va încheia evaluarea celebrului Plan Național de Redresare și Reziliență.

Eventuala coaliție „semafor” (în care social-democrații sunt reprezentați de culoarea roșie și ar face o combinație cu liberalii și cu ecologiștii) poate fi, de asemenea favorabilă României. În fond, ambele coaliții ar fi pro-europene, mai ales că verzii și liberalii (FDP) au idei pro-integrare bine conturate. În plus, social-democratul Olaf Scholz, care și-a consolidat poziția după ultima mare dezbatere televizată, este un atlantist convins. Este surprinzător, pe de altă parte, că la aceste dezbateri principalii candidați pentru fotoliul de cancelar nu au vorbit nici despre Europa, nici despre politica externă a țării.

Jocurile nu sunt făcute și miza alegerilor germane e enormă pentru direcția pe care o va lua Uniunea Europeană, pentru depășirea complexelor naționale și a tendințelor iliberale, care vin din tot mai multe direcții. Va putea Germania să schimbe cursul acestor tendințe? Va paria pe mai multă integrare sau va strânge cercurile concentrice în jurul Vechii Europe, lăsând Estul să se scufunde odată cu harnicii ei suveraniști?

Indiferent de rezultatul scrutinului, România așteaptă ajutor pentru accesul în Schengen și Zona Euro, fiindcă Germania a fost implicată în marile decizii care au adus România în NATO și în UE, obligând-o să se transforme și să meargă înainte, adesea împotriva decidenților locali, cantonați într-o mentalitate tribală de periferie nedezvoltată.

Un bărbat rănit s-a rătăcit cu câinele în pădure

Jandarmii montani din Buzău au reușit să salveze sâmbătă noapte un bărbat care, împreună cu câinele său, s-a rătăcit pe munte, fiind rănit. Conform Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău, sâmbătă, în jurul orei 20.00, prin apel primit prin 112, dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Buzău a fost anunțat de un constănțean că, aflându-se la plimbare în zona împădurită de lângă localitatea Mlăjet împreună cu mai multe persoane, un bărbat de 57 de ani s-a distanțat de grup, plecând cu cățelul de companie la plimbare prin pădure. Observând că nu a revenit după o perioadă de timp, apelantul a precizat că a reușit să ia legătura telefonică cu bărbatul respectiv, care a comunicat că este rănit la un picior și că nu știe unde se află, imediat după aceasta convorbirea întrerupându-se, nemaiputând fi contactat ulterior. Imediat, în zonă au ost direcționate o patrulă din cadrul Postului Montan Nehoiu, cu echipament adecvat intervenției în astfel de situații, precum și efective din cadrul ISU și IPJ Buzău. După aproximativ 40 de minute de la primirea apelului, persoana a fost găsită de către jandarmii montani, care i-au acordat îngrijiri medicale la fața locului, fiindu-i pusă o atelă pentru a-i imobiliza piciorul, astfel încât să fie transportat în siguranță. Ulterior, persoana rănită a fost transportată de către jandarmii montani cu targa pe o distanță de aproximativ un Km, până în locul în care a putut ajunge autospeciala ISU SMURD, care a efectuat ulterior deplasarea la Spitalul Orașului Nehoiu pentru investigații și tratament de specialitate.

Un oraș reședință de județ se mărește prin referendum

Referendum pentru alipirea comunei Țintești la Buzău, ieri. Primarul Buzăului, Constantin Toma, a explicat duminică ce va face dacă nu va trece referendumul prin care încearcă alipirea comunei Țintești de orașul Buzău, dar și care va fi maniera de lucru dacă acțiunea pe care a inițiat-o va avea succes. “Am emoții, e normal să se întâmple așa, dar eu cred că buzoienii au înțeles că nu e un vot pentru un om sau pentru un partid, ci e un vot pentru viitorul lor. E un vot pentru Buzău, pentru orașul și pentru viitorul nostru, pentru copii și pentru următoarele generații. Dacă referendumul trece, vom munci și mai mult să obținem rezultate și mai bune, să atragem fonduri europene, avem o mulțime de proiecte care sunt si care vor veni, am demonstrat împreună că Buzăul e pe calea cea bună. Sper să ajungem un oraș de top. Dacă nu trece....vom ajunge un oraș de top, dar mai mic, ne vom dezvolta pe verticală, nu și pe orizontală”, a declarat edilul. Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin “DA” sau “NU” , decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate. Conform legii, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Bărbat atacat de urs în orașul Breaza: are răni în zona capului

Un bărbat a fost atacat de un urs, sâmbătă seară, în zona împădurită din orașul prahovean Breaza. El a suferit traumatisme multiple n zona capului și a feței, fiind preluat de o ambulanță și transportat la spital. Tot sâmbătă seară, autoritățile au anunțat că emit mesaj Ro Alert privind prezența unui urs în orașul Comarnic. Incidentul a avut loc în jurul orei 18, în zona împădurită de la marginea orașului Breaza, anunță Jandarmeria Prahova. Un echipaj de jandarmi a intervenit și a asigurat zona până când bărbatul a fost preluat de o ambulanță. Conform oficialilor Serviciului de Ambulanță județean Prahova, victima are 58 de ani și în urma atacului a suferit un traumatism cranio facial cu plagă occipitală, precum și multiple plăgi faciale. El era conștient, iar după ce a fost stabilizat a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Tot sâmbătă seară autoritățile din județul Prahova au fost anunțate de prezența unui urs în orașul Comarnic, în zona Podul Lung, Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunțând emiterea unui mesaj de avertizare a populației cu privire la prezența animalului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.