Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Conflictul dintre Birchall și Savonea ajunge la CCR

Ziarul de Vrancea
7 oct 2019 1498 vizualizări

Președintele CSM va sesiza CCR cu privire la acțiunile ministrului Justiției

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunțat, ieri, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict de natură constituțională în legătură cu acțiunile ministrului Justiției, Ana Birchall. De asemenea, Savonea a vorbit despre o “criză fără precedent în interiorul Consiliului”, generată de refuzul unor membri de a participa la ședințe. “Avem cinci ședințe amânate, pentru același motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfășurării ședințelor de plen. De fiecare dată, lipsește un număr de membri, așa încât cvorumul de 15 membri cât este legal să nu se poată întruni. Astăzi au lipsit trei procurori, fără nicio justificare. Așa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă ședință care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută, am verificat evidențele Consiliului și ceea ce se afirmă nu se regăsește în realitate, respectiv în evidențele noastre nu figurează înregistat în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General și nicio invitare. De altfel, în calitatea mea de președinte ar trebui să fiu încunoștințată, fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situație cu atât mai mult, cu cât ședința de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o ședință informală”, a spus, ieri, Lia Savonea. Potrivit acesteia, atitudinea celor care lipsesc nejustificat la ședințele de plen “a produs consecințe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instituții, a slăbit capacitatea instituțională a altora, a împiedicat derularea anumitor activități la timp, cum ar fi concursul de admitere în magistratură, astăzi avizarea unor proiecte vizând bugetul instanțelor, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii”.

“Ingerința gravă”

“Din luna iunie se evită validarea unor concursuri pentru secția de investigare, atât pentru funcții de conducere, cât și pentru funcții de execuție, în fapt este un veritabil boicot instituțional. Având în vedere această situație și pentru a asigura funcționalitatea instituțională a Consiliului Superior al Magistraturii, nouă membri ai acestuia au hotărât să inițieze niște propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm și să le formalizăm instituțional, așa încât să asigurăm desfășurarea ședințelor în mod legal în această instituție. Măsurile vizează, așa cum probabil ați auzit și în cadrul ședinței de plen de astăzi, reducerea cvorumului pentru situațiile în care anumiți membri refuză nejustificat să se prezinte la ședințele acestuia, respectiv ședințele să fie legal constituite cu două treimi dintre membrii Consiliului. Când spun că unii membri refuză să se prezinte, eu mă refer la membrii cu activitate permanentă și nu la membrii de drept, la președintele Înaltei Curți, procurorul general sau ministrul Justiției, care au și alte activități, mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă, care în mod legal și regulamentar trebuie să își desfășoară activitatea în cadrul Consiliului. Și pe lângă reducerea cvorumului, propunem și sancționarea acestui tip de comportament cu pierderea funcției în cadrul Consiliului”, a mai afirmat președintele CSM.  Lia Savonea a explicat și că va sesiza CCR în legătură cu activitatea ministrului Justiției.  “În calitate de președinte al CSM am decis să sesizez Curtea Costituțională față de acțiunile ministrului Justiției, Ana Birchall”, a anunțat, Lia Savonea. Aceasta a făcut referire la două motive, între care “ingerința gravă” a ministrului Justiției în activitartea de urmărire penală a procurorilor.

“În principal pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală și al doilea, acțiuni de subminare a autorității Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa constituțională de garant al independenței Justiției”, a declarat Lia Savonea.

Barna: Președintele trebuie să demareze procesul alegerilor anticipate

Liderul Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, consideră că, în cazul în care moțiunea de cenzură de joi va trece, președintele Klaus Iohannis trebuie să demareze procesul pentru organizarea alegerilor anticipate. Barna crede că orice altă variantă în afara alegerilor anticipate continuă criza guvernamentală. “Urmează etapa de consultări, noi vom merge la Cotroceni cu mesajul foarte clar să deschidem calea pentru alegeri anticipate. Președintele trebuie să demareze acest proces pentru anticipate, întoarcerea la popor este soluția corectă și soluția normală pentru ieșirea din această criză. Orice altă variantă este o variantă care, de fapt, continuă criza guvernamentală în orice altă secvență”, a explicat Barna.  El consideră că pentru organizarea de alegeri anticipate este nevoie ca să fie numiți doi premieri formali, care să fie respinși, iar astfel viitorul președinte al țării va dizolva Parlamentul.

 Dan Barna a declarat că, în cazul în care nu vor fi organizate alegeri anticipate, atunci parlamentarii USR vor susține orice formulă guvernamantală care să-și propună, printre altele, respectarea campaniei “Fără penali în funcții publice”, alegerea primarilor în două tururi de scrutin și repararea efectelor ordonanței 114.

Cum vede viitorul generația Z din mediul urban

Un sfert din generația Z are o perspectivă mai degrabă negativă asupra viitorului, relevă studiul KidsFutureMonitor, realizat de Unlock Market Research în rândul copiilor și tinerilor din marile orașe, considerați a fi cei mai expuși influenței media. Când se gândesc la viitor, copiii și tinerii chestionați consideră ca principalele motive de îngrijorare sunt: distrugerea naturii (24%), poluarea (21%), pierderea umanității prin supratehnologizare (16%), sărăcia (11%) și înrăirea oamenilor (10%).

Creșterea anxietății cu privire la viitor în rândul copiiilor face ca generația Z să fie mai puțin deschisă la explorare și la ieșirea din zona de confort. Specialiștii în studiul generației Z la nivel global vorbesc despre un nou trend, numit Staycation, care se descrie prin dorința tinerilor din ziua de azi de a petrece mai mult timp acasă, într-un mediu sigur, pe care îl pot controla virtual, mai degrabă decât să iasă în lume și să exploreze. Lumea exterioară este privită ca o necunoscută plină de pericole și atunci preferă să se izoleze într-o lume interioară suficient de bogată cât să nu îi plictisească.

În studiul realizat de Unlock, unii copii au spus, în timpul interviurilor individuale, că lumea virtuală e mai distractivă și mai sigură decât cea reală și că o preferă. Trei sferturi dintre copiii și tinerii intervievați au considerat însă că există perspective pozitive în viitor, precum dezvoltarea tehnologică (31%), automatizarea/ robotizarea (28%), oamenii vor fi mai buni (19%), mai puțin stres și muncă (19%), școli mai bune (12%). Perspectiva pozitivă asupra viitorului este mai degrabă un indicator al speranței de mai bine, având în vedere că în discuțiile individuale chiar și optimiștii au exprimat motive de îngrijorare în legătură cu viitorul lor și al omenirii în general.

Pentru acest studiu au fost efectuate 44 interviuri în profunzime cu perechi de prieteni și 100 interviuri online în patru mari orașe – București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, cu copii și tineri cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani.

PSD Olt: Baronul Stănescu, ales cu 153 de voturi din 152 de votanți

Filiala PSD Olt precizează că susține actuala formulă de guvernare și că parlamentarii PSD din județ nu vor vota moțiunea de cenzură.

Totodată, PSD Olt anunță că președintele filialei, Paul Stănescu, a primit “un vot masiv de încredere”: din 152 de persoane prezente, 153 au votat pentru Stănescu, astfel reieșind că numărul susținătorilor acestuia l-a depășit pe cel al participanților. Ulterior, PSD și-a corectat greșeala. PSD Olt arăta într-un comunicat de presă transmis marți, că a adoptat două hotărâri, “având în vedere propagarea în spațiul public a zvonului de înlăturare a Președintelui Organizației Județene, Paul Stănescu, și susținerea tacită de către acesta a moțiunii de cenzură”.

Astfel, Comitetul Executiv al Organizației Județene Olt a PSD a decis: “Organizația PSD Olt și parlamentarii noștri susțin actuala formulă de guvernare, pentru a duce la bun sfârșit proiectele asumate în fața electoratului, și NU votează moțiunea de cenzură”. “Cu o prezență de 152 de persoane, adică 90% din numărul total al membrilor CEx, Președintele Paul Stănescu a primit un vot masiv de încredere de la primari, viceprimari, parlamentari, consilieri județeni și locali și președinți de organizații, obținând 153 voturi PENTRU, 1 vot ÎMPOTRIVĂ și 0 ABȚINERI în vederea continuării mandatului de președinte al organizației noastre”, este a doua hotărâre.

13 companii din domeniul IT, trimise în judecată de DNA

Zece persoane și 13 firme din domeniul IT au fost trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală și complicitate la această infracțiune, după ce s-ar fi sustras de la plata unor obligații fiscale. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar cu peste 100 de milioane de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidențele contabile ale societății mai multe facturi de avans “conform contract”, în scopul deducerii TVA aferentă acestora și compensării TVA datorată din alte relații comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marți. Prin aceste demersuri, inculpații ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei. Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Fost deputat PNL, condamnat la 8 ani de închisoare

Fostul deputat PNL de Argeș Theodor Cătălin Nicolescu a fost condamnat iei la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, dosar în care Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a fost achitat, potrivit Mediafax. Decizia a fost luată de instanța supremă și este definitivă. În acest dosar, Nicolescu a fost achitat pentru abuz în serviciu, însă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită. În primă instanță, fostul deputat a fost condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a fost achitat definitiv de ICCJ. În primă instanță, Curtea de Apel București îl condamnase pe Horia Georgescu la 4 ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați. Anchetatorii susțin că, prin acțiunile sau inacțiunile lor intenționate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului de stat de aproape 90 de milioane de euro.

CFR Călători introduce două noi trenuri pe relația Iași cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva

CFR Călători introduce două noi trenuri pe relația Iași, în perioada 10 -17 octombrie 2019, pentru pasagerii care doresc să călătorească cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva. “Vor circula suplimentar următoarele trenuri: în perioada 11/12- 14/15 octombrie, va circula trenul IR 1653/ IR 1969 București Nord (plecare 21:35) -Pașcani - Vatra Dornei Băi (sosire 07:10), cu vagoane directe către Iași (sosire 04:52). În perioada 11/12- 14/15 octombrie, va circula trenul IR 1754/ IR 1969 Suceava Nord (plecare 12:40) - Pașcani - București Nord (sosire 19:35), cu vagoane directe de la Iași (plecare 12:16)”, precizează CFR Călători. De asemenea, se vor suplimenta cu vagoane în limita parcului de vagoane tehnic disponibil, trenurile care asigură legătura feroviară între principalele orașe ale țării și municipiul Iași.

Polițiștii au pierdut încă un proces cu trupa “Paraziții”

Tribunalul București a anulat cererea Sindicatului Național al Agenților de Poliție care solicita trupei Paraziții daune de 100.000 de euro, după ce trupa de hip-hop a scos o piesă denumită „Antimiliție” pe care polițiștii o consideră jignitoare Cererea SNAP a fost înregistrată pe 21 iunie și a fost anulată luni, potrivit portalului instanțelor. “O mizerie mai mare nu se poate. Și noi considerăm că este o bătaie de joc la adresa tuturor polițiștilor. E adevărat că avem și noi polițiștii noștri, cu ghilimelele de rigoare, noi am zis de atâtea ori că avem polițiști corupți, polițiști care nu știu să vorbească, să pună problema, dar asta nu înseamnă că îți poți permite să jignești 60.000 de oameni și familiile lor”, declara în iulie Iulian Surugiu, președintele SNAP.

Este al doilea proces pierdut de polițiști în fața membrilor trupei Paraziții, privind melodia “Antimilite”. Într-un alt caz, tribunalul a respins că inadmisibilă solicitarea SNAP de a șterge melodia “Antimiliție” de pe canalul YouTube și din spațiul online, iar membrii trupei să nu mai posteze în mediul online această piesă, fragmente din ea sau orice comentariu, referire, cu privire la versurile melodiei.

Botoșani: Un tânăr de 33 ani, găsit mort lângă spital

Polițiștii din Botoșani investighează moartea unui tânăr de 33 de ani, care a fost găsit, ieri dimineață, zăcând fără suflare lângă clădirea Spitalului Județean. Bărbatul face parte din rândul persoanelor fără adăpost, iar în urmă cu o săptămână a fost dus la spital din cauza unor afecțiuni cronice de care suferea și a fost internat.

Luni seară, însă, polițiștii au fost sesizați de către cadrele medicale despre fuga lui din salon. Dimineață, un angajat al spitalului l-a văzut pe bărbat zăcând lângă clădirea spălătoriei ce aparține de spital și a sunat imediat la 112. Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic, fiind nevoiți să constate doar decesul. Anchetatorii iau în calcul două ipoteze: ori bărbatul a murit de frig peste noapte, ori a căzut de pe acoperișul spălătoriei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.