Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Comisia Europeană cere o femeie din România

Ziarul de Vrancea
13 oct 2019 1385 vizualizări

Cel mai vehiculat nume pentru un post în executivul european este acum cel al Adinei Vălean

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să ceară României nominalizarea unui candidat – femeie pentru postul de comisar, pentru a păstra echilibrul de gen în viitorul executiv comunitar, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse de la Bruxelles. Potrivit presei maghiare (Nepszava), Ursula von der Leyen așteaptă și din partea Ungariei încă o propunere, deci un al doilea nume, după ce Budapesta a anunțat că-l susține pe ambasadorul său la Uniunea Europeană, Oliver Varhelyi, în urma respingerii primului candidat, Laszlo Trocsanyi. Guvernul Dăncilă a trimis în cele din urmă la Bruxelles o singură propunere, europarlamentarul PSD, Dan Nica, deși partidul votase și o variantă de rezervă, în persoana Gabrielei Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe. Propunerea n-a mai fost însă trimisă. S-a discutat inclusiv despre un posibil schimb între portofolii între România și Ungaria, însă, potrivit surselor G4Media.ro, Ursula von der Leyen dorește să lase cele două țări să decidă. Ungaria nu ar fi însă deloc interesată să cedeze portofoliul extinderii și să ia transporturile. Este foarte puțin probabil în acest moment că noua Comisie mai poate fi votată pe 23 octombrie, cum s-a stabilit ințial, pentru a intra în funcție la 1 noiembrie. Cel mai probabil votul în Parlamentul European va fi amânat la sfârșitul lunii noiembrie.

Altfel spus, există încă timp pentru ca președintele Klaus Iohannis și liberalii, în caz că vor reuși să instaleze în zilele următoare un nou guvern, să retraga candidatura lui Dan Nica și să propună un nume nou.

Cele mai vehiculate variante sunt Adina Vălean și Siegfried Mureșan, însă unele surse au invocat și numele lui Emil Hurezeanu și Ludovic Orban. Potrivit surselor G4Media, viitoarea nominalizare făcută de România va fi un candidat femeie. Dacă Viorica Dăncilă rămâne totuși premier interimar, Klaus Iohannis va trebui să negocieze o soluție acceptabilă și pentru PSD.

Miza desemnării unui nou candidat nu este importantă doar pentru România, ci și pentru grupurile politice din viitoarea Comisiei. Grupul socialiștilor este preocupat de faptul că, dacă vor pierde comisarul propus de PSD, riscă să piardă și majoritatea pe care în prezent o deține în Colegiul Comisarilor. În prezent, socialiștii numără un comisar în plus față de PPE (popularii europeni). Prin urmare, este de așteptat ca Ursula von der Leyen să fie presată să accepte doar un candidat negociat în prealabil și cu socialiștii.

Noile reguli din trafic. Sute de șoferi amendați în primele două zile

În doar două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil și a oricărui dispozitiv mobil în timpul condusului, polițiștii au aplicat peste 320 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea noilor reglementări, informează Poliția Română. În zilele de 12 și 13 octombrie 2019, la nivel național, au fost aplicate 310 sancțiuni, în valoare de 207.668 de lei, conducătorilor de vehicule care, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, nu au respectat interdicția de a ține în mână sau folosi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau a orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video. În aceeași perioadă, polițiștii au aplicat 17 sancțiuni, în valoare de 9.570 de lei, celor care au încălcat această interdicție concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.

Polițiștii reamintesc că, spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Orban anunță un guvern “subțire”

 Ana Birchall nu își va păstra portofoliul de la Justiție

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că un guvern cu 15 maximum 16 ministere înseamnă și o restrângere a numărului de agenții, autorități și secretari de stat. “Ne dorim un guvern european, un guvern normal, în care să nu înființezi ministere pentru că ai de promovat niște politruci de la partid. Ministerele trebuie să asigure o coordonare a politicilor publice din domenii foarte clare, unitare, coerente și din acest motiv este normal că îți trebuie 15 maximum 16 ministere, asta înseamnă și o restrângere a numărului de agenții, autorități care există și o restrângere automată a numărului de secretari de stat”, a afirmat Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL.

El a spus că ar trebui să existe mult mai puțini secretari de stat față de cei din prezent. Întrebat dacă în guvern se vor regăsi și miniștri tehnocrați, Orban a răspuns: “Eu cred că PNL are cei mai buni tehnocrați”. Liderul liberalilor a negat că ar fi avut discuții cu Ana Birchall pentru postul de ministru într-un viitor Guvern PNL. “Nu. Nu am avut nicio discuție cu doamna Birchall, nu știu de unde a fost lansat acest zvon. Eu știu că doamna Birchall este membru PSD. Nu am avut nicio discuție și nu o iau în calcul”, a precizat Ludovic Orban.

Ciolacu: PSD nu va vota noul guvern

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, că PSD a decis să nu voteze noul guvern, considerând că este normal ca cei care dețin majoritatea care a dus la trecerea moțiunii de cenzură să asigure cvorumul pentru validarea Executivului. Întrebat ce părere are despre alegerile anticipate, Ciolacu a afirmat că nu le consideră oportune. “Întotdeauna sunt posibile alegeri anticipate, suntem cam ultima țară din fostul regim comunist care nu am avut. Nu cred că sunt oportune în acest moment”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a reiterat ideea că PSD va fi de acum înainte în Opoziție

Un nou pas pentru Kovesi spre șefia Parchetului European

Consiliul Uniunii Europene a formalizat ieri numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European (EPPO). Numirea mai trebuie confirmată de Parlamentul European. “Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operațional până în noiembrie 2020. În această privință, devenea urgentă numirea procurorului șef european. Dna Kövesi, primul titular al acestui post, va avea ca sarcină construirea EPPO de la zero. Treaba sa în cursul celor 7 ani de mandat va fi în special construirea structurii administrative și operaționale și stabilirea bunelor relații de colaborare cu autoritățile judiciare naționale. Consiliul va continua să monitorizeze evoluția pentru a se asigura că vom avea un Parchet eficient care va deveni piatra unghiulară în lupta noastră împotriva fraudei și corupției cu fondurile europene”, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al Justiției. Finlanda deține în prezent președinția rotativă a UE. Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele săptămâni

Temperaturile se mențin mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, până în 21 octombrie. Potrivit estimărilor publicate luni de Administrația Națională de Meteorologie, valabile pentru intervalul 14 - 27 octombrie, urmează alte câteva zile de căldură, apoi vin ploile și frigul, transmite Mediafax. În Moldova, la începutul intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei, apoi acestea vor scădea treptat, situându-se în general în jurul mediilor multianuale. Astfel, în intervalul 14 – 21 octombrie se vor înregistra maxime cuprinse între 20 și 24 de grade, în medie, cu cele mai ridicate valori în prima zi. Apoi, temperaturile vor continua să scadă ușor spre medii în jurul a 14 grade, până la sfârșitul intervalului. Până în data de 21 octombrie variațiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, acestea urmând a se situa în jurul a 9 grade, apoi vor scădea treptat spre o medie de 6 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va crește începând cu data de 22 octombrie.

Spitalul Regional Craiova va costa 2,85 miliarde de lei

Ministerul Sănătății a anunțat, ieri, că au fost avizați, de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes National, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Spitalul Regional de Urgență Craiova”. Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea o suprafață desfășurată de 165.256 mp și un număr total de 807 de paturi. Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație.

Spitalul va dispune și de un Centru de Tratament pentru Cancer pentru Regiunea SV. Valoarea investiției este de 2.850.507.547,41 lei. “La fel ca la Cluj și Iași, Spitalul Regional de Urgență Craiova va furniza servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației din regiune. Va fi dotat cu echipamente și aparatura de cea mai înaltă performanță pentru servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice. În 18 octombrie se va emite acordul de mediu pentru această unitate. De asemenea, de mâine începem încărcarea datelor pentru trimiterea cererii de finanțare a Regionalului din Iași la Bruxelles. Mai mult, tot pentru spitalul din Iași, în data de 7 octombrie am lansat în SICAP cu control ex-ante procedura de achiziție publică pentru Servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic. Pregătim la fel și pentru Cluj”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Brașov: Agent de poliție prins în flagrant când lua mită

Un agent de la Poliția Rutieră Brașov a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant când lua mită de la un șofer pentru a nu-și exercita atribuțiile de serviciu. Astfel, un bărbat a apelat linia call center anticorupție 0800.806.806 a Direcției Generale Anticorupție, sesizând faptul că un agent de poliție i-a solicitat o suma de bani pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu. “Ca urmare a denunțului, în noaptea de 13/14 octombrie a.c., ofițerii Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Brasov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, l-au prins în flagrant pe agentul de poliție, după ce a primit de la un denunțător suma de 1.000 de lei pentru a-l sprijini în scopul exercitării în continuare a dreptului de a conduce și pentru a interveni pe lângă lucratori din cadrul Serviciului Județean Medicină Legală Brașov în sensul neîntocmirii buletinului de analiză toxicologică cu rezultat 0% g/l alcool în sânge, în condițiile în care, anterior, denunțătorul fusese implicat într-un accident rutier soldat cu victime”, a mai transmis DGA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.