Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Coaliția are probleme cu Sănătatea

Ziarul de Vrancea
11 apr 2021 617 vizualizări

Liderii PNL au continuat ieri să le reproșeze partenerilor din USR PLUS scandalurile de la ministerul Sănătății, portofoliu condus de Vlad Voiculescu n UDMR are o problemă cu ministrul Justiției

Aflați în plin război mediatic, liderii PNL și USR și-au reproșat reciproc, ieri, în spatele ușilor închise, modul în care au gestionat public scandalul privind evacuarea spitalului de le Foișor dar și conflictul Voiculescu -Cîțu. Surse politice au declarat pentru site-ul HotNews.ro că ședința Coaliției au fost una cu scântei iar liderii Coaliției și-au exprimat nemulțumirile generate de scandalul public.

La ședința Coaliției a participat și premierul Florin Cîțu care a evitat să iasă public și să facă declarații. În spatele ușilor închise, Cîțu le-ar fi spus colegilor din Coaliție că trebuia respectată procedura în ceea ce privește raportul corpului de control privind cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății și că nu poate opri o procedură de care se ocupă direct justiția, susțin sursele citate.

În replică, liderii USR-PLUS i-au reproșat premierului că situația trebuia discutată în interiorul Coaliției înainte de a face public anunțul. “La nivel mediatic a fost perceput ca un atac direct la adresa lui Vlad Vociulescu și a USR-PLUS iar asta ne-a forțat pe noi să anunțăm public susținerea pentru Vociulescu”, ar fi explicat liderii USR-PLUS în ședința Coaliției.

De partea cealaltă, liberalii s-au plâns de modul în care gestionează Vlad Voiculescu ministerul pe care îl conduce și că gafele pe care acesta le face afectează credibilitatea Guvernului. Orban le-ar fi spus useriștilor că răspunderea politică “exclusivă” pentru menținerea lui Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății le aparține.

De altfel, Ludovic Orban a declarat public, la finalul ședinței că răspunderea politică “exclusivă” pentru menținerea lui Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății aparține USR PLUS.

O altă nemulțumire discutată în ședința Coaliției a fost cea UDMR. Kelemen Hunor s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că Stelian Ion a spus public că amendamentul privind superimunitatea magistrațiilor a fost ideea UDMR și că aceștia au insistat să fie introdusă în proiectul de lege. Potrivit surselor citate, Barna le-ar fi promis lideriilor UDMR că va intermedia o discuție între Kelemen Hunor și Stelian Ion, la Guvern, pentru a rezolva disensiunile între cei doi.

Dan Barna: Vlad continuă la Ministerul Sănătății             

La ieșirea de la discuții, copreședintele USR Dan Barna a afirmat, ieri, că actuala coaliție merge mai departe, iar guvernarea continuă în această structură pentru a îndeplini programul asumat. “Există o susținere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta și în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătății, nu a fost niciun moment în discuție în coaliție ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă”, a declarat el. “Mesajul e unul foarte simplu: coaliția merge mai departe, coaliția e asumată pe reformele pe care le-am propus în programul de guvernare. Continuăm în această structură pentru că este foarte important ca acest guvern să își îndeplinească programul de guvernare”, a declarat Dan Barna, după ședința coaliției de guvernare.

Grecia deschide granițele pentru turiști din 16 aprilie

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Claudiu Năsui a explicat ieri restricțiile pentru turiștii români, la intrarea în Grecia, în contextul în care această țară deschide granițele pentru turiști din 16 aprilie. El a precizat că acestora le va fi cerut doar un document de călătorie, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare. Astfel, cei care vor să viziteze Grecia trebuie să facă dovada că s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2, că au anticorpi după ce au trecut deja prin boală sau să prezinte un test PCR negativ. „Pentru turiștii români, la intrarea în Grecia nu se va cere decât un document de călătorie care se poate face foarte ușor, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare. Practic, nu ar avea carantină în momentul în care se duc în Grecia. Am vorbit chiar astăzi cu ambasadoarea Greciei în România și mi-a comunicat lucrurile acestea De asemenea, un punct esențial era întoarcerea turiștilor. Aici sunt mai multe cazuri. Până acum, dacă țara nu era pe lista CNSU, se putea intra direct, dacă o țară - discutăm acum de Grecia - persoanele care se întorc în țară și sunt vaccinate (10 zile de la rapel - n.r.) nu intră în carantină, deci intră direct. Iarăși, dacă persoana a fost bolnavă de COVID în ultimele 90 de zile nu intră în carantină”, a afirmat Claudiu Năsui luni la Digi 24.

Întrebat cât de vechi pot fi testele PCR, ministrul Năsui a răspuns: „Aici avem deja documentele care se cunosc de către state. Aici așteptăm în continuare niște date suplimentare din partea autorităților elene să ne spună mai multe detalii și vom reveni și noi atunci când le avem (întrebat cât de vechi trebuie să fie testul PCR – n.r.). Deocamdată am înțeles principiul de la doamna ambasador și îl spunem și noi mai departe. Atenție mare, pentru întoarcerea în România acceptăm și testul de anticorpi care poate fi un test de anticorpi, fie un certificat medical care confirmă că persoana a fost bolnavă de COVID în ultimele 90 de zile”.

Mit distrus: Românii nu au făcut mai mulți copii în pandemie

n situația este similară și în restul țărilor europene

​Mitul potrivit căruia blocajele instituite pentru a ne proteja de extinderea pandemiei ar duce la o creștere a numărului de nașteri se spulberă de la o lună la alta și nu doar în România.

Prima țară care a raportat o scădere a natalității a fost Franța, unde nașterile au scăzut cu 13%. Situații similare s-au întâlnit în Spania, Italia, Regatul Unit dar și în SUA. În Europa, doar Germania și-a păstrat pe plus natalitatea, dar cu un foarte fragil avans (puțin peste 0%). Luni, Institutul Național de Statistică a publicat datele pe primele două luni din acest an. Nu numai că decesele sunt mai numeroase, dar și nașterile se împuținează. Scăderea numărului de nașteri este de circa 10%, în vreme ce decesele au urcat cu 15%.

După cauza principală de deces, la fel ca în luna ianuarie 2021, în luna februarie 2021 cele mai multe persoane au decedat din cauza bolilor aparatului circulator (13.000 persoane, reprezentând 54,8% din decesele înregistrate în februarie 2021), bolilor aparatului respirator (3.856 persoane, reprezentând 16,3%) și al tumorilor (3.392 persoane, reprezentând 14,3% din decesele înregistrate în februarie 2021).

Sporul natural s-a menținut negativ (-11.904) în luna februarie 2021, numărul persoanelor decedate fiind dublu decât cel al născuților-vii. Numărul căsătoriilor a fost, în luna februarie 2021, cu 1.005 mai mic decât cel înregistrat în aceeași lună din anul precedent.

Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în special în cazul deceselor, care din luna iunie 2020, au înregistrat un trend crescător față de lunile corespunzătoare din anul precedent și în cazul căsătoriilor care, începând cu luna martie 2020, au înregistrat scăderi ale numărului de evenimente față de lunile corespunzătoare din anul precedent. În perioada ianuarie 2020 - februarie 2021, numărul nașterilor a fost în scădere în fiecare lună față de luna corespunzătoare din anul precedent, cu excepția lunii decembrie 2020 când numărul născuților a depășit ușor numărul născuților din luna decembrie 2019.

Peste 1.500 de pacienți internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 2.323 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 113 pacienți au decedat, numărul total fiind de 25.248.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.845. Dintre acestea, 1.529 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.985.435 de teste RT-PCR și 715.066 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.152 de teste RT-PCR și 5.441 de teste rapide antigenice.

Victor Socaciu, internat după ce a fost diagnosticat cu COVID-19

Cantautorul Victor Socaciu, în vârstă de 68 de ani, este internat după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Ducu Bertzi, apropiat al artistului, a declarat ieri că, deși nu a mai vorbit de o săptămână cu el, știe că a avut febră și că este internat. „Așa știu, că e internat. Nu am mai vorbit de o săptămână și mai multe detalii nu am”, a spus cântărețul.

Socaciu, fost realizator de televiziune și parlamentar, s-a născut pe 14 ianuarie 1953, la Brașov. A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în școală. Primul concert susținut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Școala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică. În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 - „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume și compilații.

A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Brașov și Târgu Mureș, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat în mai multe rânduri la festivalul de la Mamaia și a susținut turnee în URSS, China, Germania, dar și SUA și Anglia. A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 - 2012, ales pe listele Alianței Politice Partidul Social Democrat și Partidul Conservator.

Ministrul de Interne îi încurajează pe români să meargă la mare de 1 mai

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a recomandat celor care vor să meargă la mare în weekendul de 1 mai “să o facă cu încredere”, dar cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. “Recomand tuturor românilor care doresc să se deplaseze la mare pentru acel weekend să o facă cu încredere, MAI va fi prezent în teren pentru a-i proteja, pentru a limita răspândirea epidemiei. Nu vom fi prezenți în teren cu scopul de a sancționa cetățenii”, a spus Bode, în fața sediului MAI.

În ceea ce privește măsurile de 1 mai și de Paște, Bode a precizat că hotelurile și pensiunile vor funcționa la o capacitate de maximum 70%, iar reglementările valabile în toată țara vor fi aplicate și pe litoral. În legătură cu posibilitatea de scăpa de obligativitatea purtării măștii pe plajă, ministrul de Interne a precizat că ridicarea graduală a restricțiilor poate fi luată în calcul la vară, însă momentan purtarea măștii este obligatorie în orice loc.

“Sigur că atunci când premierul Florin Cîțu a venit cu această perspectivă încurajatoare, ca începând cu luna iunie o parte din restricții să fie ridicate gradual, așa cum au fost și introduse de altfel, ne gândim și la acest aspect. Pas cu pas, aceste restricții sunt luate în calcul a fi ridicate și am dat exemplul cu masca, în anumite condiții de distanțare, de respectare a regulilor, de protecție sanitară, acest lucru poate fi luat în calcul”, a mai declarat Bode.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se va răci treptat, așa încât valorile termice vor ajunge mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 12 - 25 aprilie, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea se va încălzi ușor în primele două zile ale intervalului, când media maximelor termice se va situa în jurul a 18 - 19 grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 - 17 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie între 10 și 12 grade, valori cu mult sub cele normale. Începând cu data de 18 aprilie, tendința temperaturilor va fi de creștere ușoară și treptată, media maximelor urmând să atingă valori de 14 - 15 grade în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 6 grade, exceptând prima noapte când acestea vor fi mai scăzute la medii de 2 - 3 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse și în general moderat cantitativ în intervalul 14 - 16 aprilie.

Cluj: Dosar penal pentru un bărbat care a lovit cu mașina un câine

Unui bărbat de 69 de ani i-a fost întocmit un dosar penal, după ce a lovit cu mașina un câine, posibil cu intenție, o filmare cu incidentul respectiv apărând în spațiul public, transmite Agerpres. “În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observă un câine care este lovit de un autoturism, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au demarat verificări în vederea stabilirii situației de fapt. În urma activităților investigativ-operative desfășurate, a fost identificat conducătorul autoturismului, stabilindu-se că este un bărbat de 69 de ani, din municipiul Cluj-Napoca. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor”, precizează Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Cluj.

Potrivit sursei citate, animalul a fost transportat la o unitate de specialitate, stabilindu-se că rănile provocate nu i-au pus în pericol viața.

În imaginile respective, surprinse de o cameră de supraveghere de la o casă și publicate în rețelele de socializare și presa locală, se vede cum câinele stă în mijlocul unui drum neasfaltat, iar o mașină se apropie cu o viteză relativ mică, însă șoferul nu pare să aștepte ca animalul să plece, ci îl lovește din plin. Câinile a fost călcat atât cu roțile din față, cât și cu cele din spate ale mașinii, însă pare că a fost norocos, deoarece apoi se îndepărtează singur de locul respectiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.