Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Clotilde Armand, acuzată de conflict de interese și incompatibilitate

Ziarul de Vrancea
6 nov 2022 552 vizualizări

“Gata! M-au prins...”, a reacționat ironic primarul Sectorului 1 la sesizarea ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, de conflict de interese administrativ și incompatibilitate și anunță că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Potrivit ANI, Clotilde Armand se află în conflict de interese administrativ pentru că a obținut 18.720 Lei diupă ce s-a numit pe sine manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, din acest statut decurgând și acuzația de incopatibilitate, întrucât a exercitat simultan și funcția de primar. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul ICCJ, pentru că, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Totodată, a fost sesizată și Instituția Prefectului cu privire la legalitatea actelor administrative semmnate de Clotilde Armand în acest caz.

Primarul Sectorului 1 a afirmat că ANI nu avea cu ce să o “prindă”, întrucât a respectat legea. Ea a precizat că nu are nicio problemă ca Parchetul și prefectul să verifice toate documentele pe care le vor solicita și susține că demersul ANI este o încercare de hărțuire a sa. “Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce”, a scris, luni, pe Facebook, Clotilde Armand.

Aceasta afirmă că a citit comunicatul ANI, dar că a respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟. “Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru”, a mai transmis primarul din Sectorul 1. Aceasta susține că a răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și a depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-a desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. “N-am primit niciun răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar”, susține Clotilde Armand.

Potrivit acesteia, la art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003 se arată că “nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile”. De asemenea, art. 16 din Legea nr. 153/2017 arată că “(2) Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majoreaza cu până la 25%”. “Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treabă. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei. Niciun pas înapoi”, a mai scris pe Facebook primarul.

Un primar din Bistrița-Năsăud nu poate justifica 100.000 de lei și 37.000 de euro

ANI a mai transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 101.120 Lei și 37.370 de euro între averea dobândită și veniturile realizate de către primarul comunei Bistrița Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

De asemenea, Adrian Iordache, consilier județean în Olt, este acuzat de ANI că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatelor de consilier județean 2016 – 2020, respectiv 2020 – prezent, întrucât societatea comercială în cadrul căreia deține calitatea de asociat și administrator, iar soția sa calitatea de asociat, a încheiat două contracte de prestări servicii cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, instituție publică aflată în subordinea C.J Olt. ANI a mai anunțat că primarul comunei Tudor Vladimirescu din județul Brăila, Vasile Constantin, s-a aflat în conflict de interese. Astfel, în perioada exercitării mandatului 2016 – 2020, Vasile Constantin a aprobat alocarea unor sume de bani către asociația sportivă al cărei membru fondator este, semnând în calitate de reprezentant al instituției finanțatoare.

Trei din patru români spun că “este mai bine în UE decât în afara ei”

dacă șara noastră ar fi atacată, doar 36% din populație se arată dispusă să o apere

Încrederea românilor în spațiul instituțional național, ca și în NATO și UE a scăzut față de anul trecut, populația României rămânând însă cert una pro-occidentală și pro-europeană, relevă Barometrul de securitate al României, ediția noiembrie 2022. Astfel, la întrebarea “considerați ca lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție bună?”, 87,1% răspund NU, doar 12,% dintre respondenți aleg DA.

Lucrurile sunt explicabile, având în vedere că, după doi ani de pandemie, anul 2022 a început cu un război de anvergură în regiune și a continuat cu scumpiri mai mult decât semnificative ale prețului tuturor tipurilor de energie, cu inflație etc, consideră autorii sondajului.

Ierarhia de încredere nu se schimbă mult față de anii trecuți, dar inclusiv instituții care beneficiază regulat de încredere mare au imaginea marcată de dificultățile din ultimul an: Biserica - 65,6% în 2022, față de 70,16% în 2021 și Armata - 66,4% în 2022, față de 86,63% în 2021. Acest complex de crize duce la scăderea încrederii și în NATO (53,64% în 2022, față de 67,36% în 2021) sau Uniunea Europeană (39,76% în 2022, față de 59,18% în 2021), potrivit barometrului.

Cu toate aceste probleme, populația României rămâne cert una pro-occidentală și pro-europeană: 68% sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene pe termen scurt, 78% sunt optimiști privind suportul american pentru Europa de Est și doar 10% dintre cei intervievați cred că UE ar trebui să dispară în viitor.

De asemenea, 74% dintre participanții la sondaj spun că “este mai bine în UE decât în afara ei”.

Potrivit barometrului, există o atitudine critică evidentă și față de elitele locale/naționale și față de elitele de la Bruxelles, publicul distribuind vina pentru prețul scăpat de sub control al energiei astfel: cei care conduc România (47,7%), politicile UE (28%) și războiul din Ucraina (23,9%). Dacă România ar fi atacată, 36% dintre respondenți afirmă că ar participa la apărarea țării, 33% sunt indeciși, 29% spun că ar încerca să plece cu familia.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, 51,5% dintre participanții la sondaj consideră că Rusia este de vină peste războiul din Ucraina și că principala piedică în calea păcii este tot Rusia. 25% cred că Rusia este de vină, dar și Ucraina are o parte din vină pentru război, iar 16% susțin că nu se poate ajunge la pace în Ucraina din cauza SUA și 8% din cauza UE.

Cea mai mare parte dintre cei întrebați - 70% - cred că cel mai important acum este să se oprească războiul, iar 28% spun că acesta trebuie continuat până la învingerea Rusiei, relevă studiul. De asemenea, după nouă luni de la începutul crizei, 74% dintre români afirmă că ar trebui să primim în continuare refugiați din Ucraina, dacă va fi nevoie.

Încrederea în Rusia: 0,1%

Sondajul arată și o scădere a încrederii în principalele puteri occidentale față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta neînsemnând neapărat o reorientare strategică a publicului nostru, notează autorii: SUA - 44,1% în 2022, față de 70,1% în 2021; Marea Britanie - 41,8% în 2022, față de 61,9% în 2021; Germania - 39,5% în 2022, față de 69,5% în 2021 și Franța - 44,6% în 2022, față de 70,9% în 2021.

Același sondaj arată însă o scădere masivă a încrederii în Rusia (0,1% în 2022, față de 41,2% în 2021) și în China (17,1% în 2022, față de 45,3% în 2021). Potrivit barometrului, “asistăm astfel la o formă de sincronizare a publicului din România cu tendințele europene tot mai evidente de repliere a populațiilor spre interesele naționale”. “Deși nu asistăm la o reorientare strategică a publicului din România, apare din ce în ce mai acută ideea că România ar trebui să fie pragmatică, să aibă agendă și să se ocupe în primul rând de interesele ei (51,1%), totul în cadrul euroatlantic, însă, nu în afara lui”, potrivit realizatorilor studiului.

Barometrul de securitate al României, ediția noiembrie 2022, un sondaj reprezentativ la nivel național, făcut prin interviuri telefonice (CATI), a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie, pe un eșantion de 1.001 persoane, având o eroarea maximă admisă: Â/- 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Bacău: Un bărbat a murit după ce mașina în care se afla a fost lovită de tren

Un bărbat a murit, luni, în județul Bacău, după ce mașina în care se afla a fost lovită de tren. În garnitură se aflau 25 de călători care nu au fost răniți. “În tren se aflau 25 de călători. Aceștia nu prezintă marcă traumatică. Se lucrează la descarcerare, degajare autoturism și la reluarea traficului”, a precizat ISU Bacău.

Deocamdată, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului.

Șeful Serviciului Imigrări din Galați, decedat în urma unui accident rutier

Șeful Serviciului Imigrări din Galați, comisar șef Ciprian Șimu, a murit în noaptea de duminică spre luni după ce mașina în care se afla alături de familia sa s-a ciocnit cu un TIR condus de un cetățean ucrainean. Accidentul a avut loc duminică spre luni în jurul orei 1.30, pe DN 21 E 584, între localitățile Iazu și Bărăganul, din județul Ialomița. Comisarul șef conducea mașina personală, în care se mai aflau soția și copilul celor doi, când, la un moment dat, s-a produs impactul cu un TIR,

“Din cercetări a reieșit că evenimentul rutier s-a produs ca urmare a coliziunii dintre un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 41 de ani, din municipiul Galați și un TIR condus de un cetățean ucrainean, în vârstă de 58 de ani. În urma impactului a rezultat decesul conducătorului autoturismului, precum și vătămarea corporală a unei femei în vârstă de 38 de ani și o minoră în vârstă de 12 ani”, transmite IPJ Ialomița. Conducătorul TIR-ului a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul indicând o valoare negativă.

Vaslui: Dosar penal după ce un elev ar fi fost agresat în clasă de mama unui coleg

Polițiștii vasluieni au deschis un dosar penal după ce un elev de la o școală din comuna Zăpodeni ar fi fost agresat în sala de clasă de mama unui coleg. “La data de 4 noiembrie, Poliția municipiului Vaslui a fost sesizată telefonic de către un bărbat din localitatea Măcrești, comuna Zăpodeni, cu privire la faptul că, la data de 2 noiembrie 2022, fiul său, în vârstă de 11 ani, ar fi fost agresat în timp ce se afla la unitatea de învățământ pe care o frecventează, în timpul orelor de curs. Odată cu sesizarea a fost indicat și un prezumtiv autor, o femeie de 42 de ani, din localitatea Uncești, mama unui coleg de școală. În cauză sunt efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs fapta sesizată și dispunerea măsurilor legale, fiind deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Bogdan Gheorghiță.

O anchetă în acest caz a fost demarată și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Mihai Șora a împlinit 106 ani

Filosoful Mihai Șora a împlinit, luni, 106 ani și a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare, alături de o fotografie care-l înfățișează cu un balon cu cifra 6 în mână. “Bună dimineața, copii! Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon”, este mesajul postat de filosof pe pagina sa de socializare. Mihai Șora a adăugat: “Anul viitor intru la școală”.

Șora s-a născut în 7 noiembrie 1916, în Remetea Mare, județul Timiș. El este, din octombrie 2012, membru de onoare al Academiei Române.

Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie. A obținut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru “Sarea pământului”, și în 1998, pentru “Firul ierbii”. A tradus din Jean-Jacques Rousseau (“Visările unui hoinar singuratic”) și din Jean Paul Sartre (“Cu ușile închise”). În 2016, a primit Ordinului “Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea președintelui Klaus Iohannis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.