Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș: „Mandatul meu de președinte nu mai are sens”

Ziarul de Vrancea
5 feb 2022 636 vizualizări

Liderul USR spune că va rămâne simplu membru al partidului dacă proiectul său politic nu va fi adoptat de conducerea formațiunii

Biroul Național al USR a votat, ieri, în unanimitate pentru desecretizarea ședinței în care Dacian Cioloș ar fi amenințat cu demisia. Anterior, pe unul dintre grupurile interne, președintele USR, Dacian Cioloș, le-a transmis colegilor că a afirmat în ședința de joi ceea ce va spune și luni: dacă măsurile propuse de el nu vor fi votate, va renunța la funcția de președinte. “Voi continua ca membru”, a transmis Cioloș. El a afirmat că întrunirea de duminică a avut ca singur scop “descoperirea cuvântului demisie în ultima ședință”.  “Vă spun eu ce am spus joi și voi spune și mâine ca să fie foarte clar: dacă nu există susținere în Biroul Național pentru principiile și măsurile propuse, mandatul meu de președinte nu mai are sens. Și voi continua să lupt pentru acele principii alături de voi, ca simplu membru. Susțin 100% desecretizarea tuturor ședințelor de partid și transparentizarea trebuie să fie un deziderat permanent în politica noastră internă”, le-a spus Cioloș colegilor de partid. Vineri, el a afirmat că nu intenționează să plece din partid și nici să-și facă grupuri separate în Parlament sub denumirea PLUS, acuzându-și colegii de răspândirea de știri false.

Scandalul în USR a început joi, după ce liderul USR și-a prezentat programul de președinte pentru următorii 2 ani. Docmentul cuprinde măsuri pe care parte dintre liderii formațiunii le consideră de neacceptat.

„Există riscul de a sfârși în irelevanță”

Pe de altă parte, 35 de deputați, senatori, europarlamentari au USR, dar și fostul ministru Ciprian Teleman au transmis colegilor o scrisoare în care arată că susțin programul propus de președintele Dacian Cioloș, care este în acord cu așteptările membrilor. “Trecem printr-o perioadă de criză, existând riscul de a sfârși în irelevanță, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească”, au transmis semnatarii scrisorii. “USR PLUS este singurul partid anticorupție, pro-reforme, pro-european și capabil de guvernare. Asta înseamnă că trebuie să fim în primul rând uniți, performanți și aproape de oameni. Pentru asta este necesar să ne reconectăm cu membrii noștri, cu societatea civilă, cu mediile profesionale și cu cetățenii, în general. În acest moment, trebuie să recunoaștem că trecem, ca partid, printr-o perioadă de criză, accentuată de contextul socio-economic actual (pandemia de COVID-19, criza energetică, inflație record etc.), existând riscul de a sfârși în irelevanță, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească. Dacă vrem să evităm acest lucru trebuie să acționăm acum”, se arată în document.

Semnatarii scrisorii consideră că “soluțiile din program sunt în acord cu solicitările membrilor legate de organizarea de competiții corecte bazate pe meritocrație, atât pentru structurile partidului, cât și pentru guvernare, reafirmă angajamentul pentru o mai strânsă colaborare cu societatea civilă, mediul antreprenorial și academic și subliniază necesitatea îmbunătățirii proceselor electorale interne, respectiv de recrutare pe criterii obiective”.

Cuplu de români, reținut în Danemarca, după ce copilul lor a fost internat în spital cu hemoragie craniană

ancheta a fost demarată la sesizarea medicilor care suspectează “sindromul bebelușului scuturat”

Doi români, soț și soție, au fost reținuți în Danemarca, la câteva zile după ce și-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebelușul are hemoragie craniană și suspectează “sindromul bebelușului scuturat”. Părinții sunt în centre de detenție diferită și nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate.

Ambasadorul român la Copenhaga, Mihai Alexandru Grădinar, a precizat, sâmbătă, la Digi 24, că bebelușul este internat într-o unitate sanitară din orașul Odense și este în afara unui pericol iminent. „Poliția daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică (...) iar legat de starea de sănătate pot să vă spun că în prezent este în afara pericolului de moarte și primește în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense. La recomandarea medicilor, autoritățile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanțele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinții au fost reținuți pentru o perioadă inițială de patru săptămâni în centre diferite cu suspiciunea de provocare a sindromului bebelușului scuturat. Investigația în prezent se află în stadiu incipient”, a declarat ambasadorul român.

Acesta a precizat că autoritățile sunt în contact permanent cu familia extinsă a celor doi părinți reținuți.  “Sunt și ei șocați de acest caz, nu știu nici ei ce să facă, bineînțeles vor dreptate, îi consideră nevinovați, vor copilul să se însănătoșească și să revină în familie”, a mai declarat Mihai Alexandru Grădinar.

Acesta a precizat că ceea ce se întâmplă în cazul cuplului de români este o practică standard, în conformitate cu legislația daneză, dacă medicii au suspiciuni.

Ambasada României la Copenhaga a obținut sâmbătă permisiunea de a o vizita în centrul de detenție pe mama copilului.  “Totodată, Ambasada României la Copenhaga continuă demersurile necesare în vederea obținerii acordului autorităților daneze pentru vizitarea tatălui. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice au stabilit contactul cu avocații din oficiu ai părinților și sunt în dialog cu membrii familiei extinse a cetățenilor români, punând suplimentar la dispoziția familiei o listă cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori”, a mai transmis MAE.

Instituția menționează că Ambasada României la Copenhaga a inițiat, de asemenea, demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez în registrele de stare civilă române și eliberarea certificatului de naștere românesc pentru minor.

De ce au refuzat lideri ai UDMR să se întâlnească cu contracandidatul lui Orban

Opt lideri maghiari locali din Transilvania au refuzat să-l primească pe Péter Márki-Zay, contracandidatul lui Viktor Orban, în octombrie anul trecut, invocând referendumul din 5 decembrie 2004, privind acordarea cetățeniei ungare maghiarilor de peste granițe.

Scrisoarea lor de anul trecut nu a fost destinată publicului, însă portalul Székelyhon.ro a intrat în posesia ei și a prezentat-o vineri, iar unul dintre semnatari a confirmat autenticitatea documentului.

Scrisoarea adresată candidatului opoziției ungare la funcția de prim-ministru, Péter Márki-Zay, a fost semnată de președinții Consiliilor Județene din Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare – Csaba Borboly, Sándor Tamás, Ferenc Péter și Csaba Pataki -, precum și de primarii municipiilor de reședință din aceste județe, Attila Korodi (Miercurea Ciuc), Árpád Antal (Sfântu Gheorghe), Zoltán Soós (Târgu-Mureș) și Gábor Kereskényi (Satu Mare).

Potrivit MTI, conducătorii administrațiilor locale au început scrisoarea lor menționând că reprezentantul legitim al comunității maghiare din Transilvania este Hunor Kelemen, iar dacă forțele de opoziție acordă atenție maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei electorale, ar trebui să-l contacteze mai întâi pe el. Semnatarii au considerat un pas important și pozitiv faptul că opoziția maghiară vrea să acorde atenție și maghiarilor de peste granițele Ungariei, deoarece și ei cred că trebuie să vină vremea când “rănile națiunii maghiare se vor vindeca și nimeni nu va mai pune la îndoială apartenența la națiune a maghiarilor de peste granițe”.

“Totodată menționăm cu respect că maghiarii din Transilvania nu au uitat referendumul: păcatul săvârșit pe 5 decembrie nu s-a prescris. Suntem dezamăgiți de faptul că Dumneavoastră credeți că data de 5 decembrie aparține deja trecutului. Acest lucru ne arată clar că nu simțiți greutatea și semnificația acelui referendum în viața maghiarilor care trăiesc peste hotare. Am dori să știți că nu am trecut peste acel eveniment și acest lucru nici nu este posibil atâta timp cât cei care au considerat firească divizarea națiunii, împreună cu Ferenc Gyurcsány, fac parte din coaliția de opoziție”, se arată în scrisoare. În campania referendumului, prim-ministrul de atunci, Ferenc Gyurcsány a susținut neacordarea cetățeniei maghiare pentru maghiarii din afara Ungariei, motivând că acordarea cetățeniei ar favoriza apariția a 23 milioane de români pe piața muncii din Ungaria.

Conducătorii administrațiilor locale au mai reamintit că, în urmă cu șapte ani, DNA a reținut și a încătușat mai mulți lideri maghiari din Transilvania și din Ținutul Secuiesc, despre care, ulterior, instanța a stabilit că sunt nevinovați. “În România, Direcția Națională Anticorupție condusă de Laura-Codruța Kövesi a fost folosită ca instrument de discreditare și decapitare a liderilor comunității maghiare. Atunci nu am resimțit sprijinul opoziției ungare, nu am auzit indignarea lor față de măsurile abuzive: nu am fost contactați, nu am primit scrisori de simpatie. Ne pare extrem de îngrijorător faptul că doriți să faceți același lucru în Ungaria, să folosiți parchetul în scopuri politice”, au precizat semnatarii scrisorii.

Un bărbatul și-a înjunghiat în gât soția și apoi a dat foc casei

Bărbatul din județul Giurgiu care și-a înjunghiat în gât soția și apoi a dat foc casei a fost reținut de către polițiști. “Bărbatul bănuit de comiterea infracțiunii de tentativă de omor a fost reținut pentru 24 de ore”, a transmis, duminică dimineață, IPJ Giurgiu.  Suspectul are 50 de ani, iar sâmbătă și-a înjunghiat în gât soția, apoi a dat foc casei. Fiul celor doi, un tânăr de 24 de ani, a sunat la 112 și a anunțat fapta tatălui.  La fața locului au ajuns și pompierii, aceștia anunțând și ei autoritățile că au găsit o femeie cu plagă tăiată în zona gâtului.  Femeia, în vârstă de 44 de ani, este la spital.

Neamț: Cei doi frați căzuți în apa râului Bistrița după ce s-a rupt gheața au murit

Cei doi frații din județul Neamț, de 7 și 8 ani, care au căzut în apa râului Bistrița după ce s-a rupt gheața au murit la spital. Medicii au încercat ore în șir să-i salveze. “Din nefericire, a fost declarat decesul celor doi copii”, au transmis, ieri dimineață, reprezentanții IPJ Neamț.

“Aseară, la 22.30, personalul medical de la UPU Piatra Neamț încă aplica manevre de resuscitare, temperatura corpului ajunsese undeva la 27 de grade și luptau pentru viață”, au mai precizat reprezentanții IPJ Neamț.

În cursul nopții, la ora 40.00, a fost însă declarat decesul.

Cei doi copii, unul de 7 ani și unul de opt ani, frați, se jucau pe gheață, când aceasta a cedat sub greutatea lor și au căzut în apă. Unul dintre băieți a fost găsit de către echipele de salvare la un kilometru de locul în care căzuse.

Cel mai vârstnic parlamentar, în stare gravă după ce a suferit un infarct

Deputatul AUR Lucian Feodorov, cel mai vârstnic parlamentar, este în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a suferit un infarct. Copreședintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj de încurajare. “Cel mai bun medic de la terapie intensivă se ocupa de sănătatea dumnealui. Primele 48 de ore sunt vitale. Să ne rugăm cu toții pentru sănătatea colegului nostru”, a transmis filiala AUR Botoșani, din partea căreia a fost ales Feodorov.

Lucian Feodorov, în vârstă de 79 d ani, este cel mai în vârstă parlamentar. El a condus, în 2 decembrie 2020, ședința de constituire a Camerei Deputaților.

Hunedoara: Un tânăr de 19 ani și-a aruncat concubina de la etajul 3

Un tânăr de 19 ani, din orașul Călan, este acuzat de tentativă de omor după ce, sâmbătă seara, și-a agresat concubina de 18 ani, iar apoi a aruncat-o de la fereastra apartamentului situat la etajul 3 al unui imobil din localitate.

Tânăra a supraviețuit căderii de la înălțime, fiind preluată de un echipaj SMURD și transportată la spitalul din municipiul Hunedoara, pentru îngrijiri medicale. “Prezumtivul autor al faptei, în vârstă de 19 ani, din Călan, se află în custodia polițiștilor, fiind audiat cu privire la împrejurările comiterii faptei, urmând a se lua măsurile legale”, au precizat reprezentanții IPJ Hunedoara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.