Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine va fi urmașul lui Kovesi

Ziarul de Vrancea
23 iul 2018 554 vizualizări

Patru procurori și-au depus candidatura la șefia DNA n trei dintre ei lucrează în prezent la Direcția anticorupție n doi, Florentina Mirică și Marius Iacob, sunt percepuți ca apropiați ai Codruței Kovesi

Florentina Mirică, Elena Grecu, Marius Iacob și Cristian Lazăr sunt patru procurori care s-au înscris ieri la concursul pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Procurorul anticorupție Florentina Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizați 90 de funcționari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri și firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceștia au fost trimiși în judecată în urmă cu zece zile. De asemenea, ea a instrumentat dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea și mai multi ofițeri superiori din Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI).

În urma instrumentării acestui dosar, Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecția Judiciară. Plângerea a fost făcută de către avocații fostului ministru de Interne Petre Tobă.  Procurorul-șef al DNA de la vremea respectivă, Codruța Kovesi, declara că o susține pe colega ei.

Ulterior, Sectia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea actiunii disciplinare.  De asemenea, Mirică a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustață sau al omului de afaceri Dinel Staicu. În plus, Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenței justiției.

În 2014, Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruța Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupției în justiție din DNA.

De la SOV, la Elodia

Fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, Marius Iacob, a devenit procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc.

Marius Iacob și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive. Tot el a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv. Dosarele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu au fost și ele instrumentate de Marius Iacob, la fel celebrul caz al Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.

Marius Iacob a fost, alături de Laura Codruța Kovesi, în atenția Inspecției Judiciare în cazul legat de suspendarea procurorului anticorupție Mihaiela Iorga.

Procurorul pentru care Ponta n-a plagiat

Cristian Lazăr este cel de-al treilea candidat înscris în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA. El ocupă, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție.

Lazăr a anchetat dosarul ”Închisoarilor CIA pe teritoriul României”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta și a dispus neînceperea urmăririi penale.

Tot ieri și-a depus candidatura și procurorul Elena Grecu. Ea conduce Secția judiciară penală a DNA, unde lucrează din iunie 2016. Până în urmă cu doi ani, Elena Grecu a condus Parchetul Curții de Apel Constanța.

Rezultatele selecției ar urma să fie anunțate în 30 iulie, după care ministrul Justiției va transmite Consiliului Superior al Magistraturii - Secția pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcție, însoțite de înscrisurile depuse de procurorii selectați în vederea propunerii de numire în funcțiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiției va trimite șefului statului propunerea sa pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Noul șef al DIICOT, un apropiat al unui director SRI

n Felix Banilă, numit ieri în funcție, a fost coleg la Facultatea de Drept din Iași cu Dumitru Dumbravă, numărul șase în ierarhia serviciului secret n Justiția este un “câmp tactic” pentru SRI, declara recent Dumbravă

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul pentru numirea în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă, pentru o perioadă de trei ani.

Porpunerea numirii magistratului din Bacău i-a aparținut ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.  

Felix Bănilă a absolvit Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași în 1996 și a fost coleg de an cu Dumitru Dumbravă, actualul secretar general al SRI, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Cei doi l-ar fi avut ca profesor de drept penal pe actualul ministru al Justiției Tudorel Toader. Potrivit surselor citate, Bănilă a rămas în relații amicale cu generalul Dumbravă, sunt prieteni. “E vreo problemă?”, a declarat pentru G4media.ro noul șef DIICOT, fără să nege informația, dar și fără să dea detalii. “Am fost colegi de an, da. Dacă verificați CV-urile noastre, veți vedea că am absolvit amândoi în 1996. Am fost coleg de an cu alți 200 de inși”, a declarat Felix Bănilă. În proiectul de management, procurorul Bănilă a scris că vrea să îmbunătățească colaborarea dintre DIICOT și SRI.

Generalul Dumitru Dumbravă a devenit o figură controversată după ce a declarat într-un interviu pentru juridice.ro că Justiția e “câmp tactic” pentru serviciile secrete. Dumbravă a fost șeful Direcției juridice a SRI pe vremea lui George Maior și Florian Coldea, o poziție operativă care îi permitea să cunoască toate informările serviciului trimise către beneficiarii legali, întrucât Direcția juridică dă avizul de legalitate pentru notele informative care ies din serviciu.

Acum, Dumbravă este secretar general al SRI, a 6-a poziție ca ierarhie în cadrul serviciului secret. În anii 90, generalul a fost jurnalist la Evenimentul Zilei și apoi, pentru scurt timp, procuror. Dumitru Dumbravă este acum în mijlocul unui scandal de plagiat, fiind acuzat de jurnalista de investigații, Emilia Șercan, că și-a plagiat teza de doctorat.

Un primar, emoționat până la lacrimi după ce s-a declarat singur cetățean de onoare al comunei

Primarul comunei dâmbovițene Pietroșița, Ion Dicu, a primit titlul de Cetățean de onoare al localității în cadrul unei ceremonii în care au mai fost recompensate cu aceeași distincție două persoane, printre care și senatorul PSD Adrian Țuțuianu. Edilul spune că titlul este onorific, a fost primit de la viceprimar și a precizat că toți consilierii locali au decis că merită acest lucru pentru tot ceea ce a realizat în comună în ultimii 15 ani. “Nu se poate ca o diplomă de cetățean de onoare să ți-o dai singur, nu există așa ceva. Noi am organizat ziua comunei Pietroșița în acest an Centenar, nu o mai organizasem de cinci ani”, a afirmat primarul Ion Dicu. El a menționat că a avut emoții în momentul în care a primit acest titlu. “Evident că în acel moment am vărsat câteva lacrimi, am avut emoții. E ceva normal, firesc, o dată în viață”, a explicat edilul.

El a afirmat că CL a decis să primească titlul de cetățean de onoare pentru tot ceea ce a realizat în comună în cei 15 ani de când este primar.

Consiliul Local Pietroșița este format din nouă consilieri PSD și patru PNL.

Dacian Cioloș a semnat inițiativa USR "Fără penali în funcții publice"

Fostul premier Dacian Cioloș a semnat ieri, în Piața Univeristății din Capitală, inițiativa cetățenească a USR - "Fără penali în funcții publice". Cioloș a afirmat că "sună aproape curios să spui într-o țară europeană că trebuie să semnezi o petiție ca să ceri oameni cinstiți în funcții publice", susținând că, dacă ai probleme penale, chiar dacă ai fost votat, "ar trebui să îți fie jenă și să îți fie rușine să ceri voturile acelea". "Dar aici vorbim de cei care sunt deja condamnați penal și care în continuare, unii dintre ei au pretenția să voteze legi, să administreze bugete publice în numele cetățenilor", a spus Dacian Cioloș, în Piața Univeristății.

El a mai afirmat că este important ca inițiativa USR de modificare a Constituției să meargă mai departe, astfel că va fi mai ușor pentru politicieni să promoveze ulterior legi cu privire la o administrație curată și un mediu politic curat. Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dacă au săvârșit infracțiuni în mod intenționat.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puțin 500.000 de semnături ale cetățenilor cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers prin intermediul filialelor sale teritoriale. Duminică, liderul USR, Dan Barna, declara că până în prezent au fost strânse aproximativ 340.000 de semnături din cele 500.000 necesare

Procesul în cazul Colectiv ar putea fi reluat de la zero

Judecătorul din dosarul Colectiv, Valeriu Mihai Terceanu, a cerut pensionarea, solicitarea lui urmând să fie discutată azi în ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dacă cererea sa va fi aprobată, toate actele efectuate de judecător în cazul Colectiv vor fi anulate, așa cum spune legea, astfel că procesul - aflat de peste doi ani pe rolul Tribunalului București - ar putea fi reluat de la zero.

În dosarul "Colectiv” s-au constituit părți civile 139 de persoane, 11 spitale și cinci instituții.

Procurorii Parchetului instanței supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niță și Mihai Cristian Niță, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 și pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

În urma incendiului din clubul Colectiv și-au pierdut viața 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei și 37 ulterior, în spitale din București și din străinătate, printre aceștia fiind fotografi, artiști, olimpici și studenți străini.

Cadavrul unei femei, descoperit de un hoț care a intrat în casă

Cadavrul unei femei aflat în stare avansată de putrefacție a fost găsit, ieri, de către un bărbat care a intrat într-o locuință din municipiul Ploiești cu intenția de a fura. În urma primelor verificări, autoritățile bănuiesc că femeia este decedată de un an. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Prahova, Raluca Brezeanu, polițiștii prahoveni au fost sesizațI de către colegii din Dâmbovița cu privire la faptul că un bărbat din acest județ a anunțat Poliția că a descoperit un cadavru într-o casă din Ploiești în care intrase cu scopul de a fura.

În urma sesizării, la locul indicat s-au deplasat pompierii care au spart ușa locuinței și au găsit cadavrul. Lângă trupul neînsuflețit aflat în stare avansată de degradare a fost găsit și cel al unui câine.

Femeia moartă avea 41 de ani, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs decesul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.