Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine ne apără în caz de război?

Ziarul de Vrancea
11 dec 2022 625 vizualizări

Aproape jumătate dintre români consideră că Armata are capacitatea de a apăra țara, arată un sondaj de opinie n unul din trei crede că în caz de criză conducerea țării va lua deciziile corecte n 65% dintre respondenți se tem de extinderea războiului din Ucraina în România

Un sondaj INSCOP Research arată că aproape jumătate dintre români consideră că Armata Română are capacitatea de a apăra România, iar unul din trei români susține că în caz de criză națională conducerea țării va lua deciziile corecte.

INSCOP Research a anunțat că a realizat la comanda Universității din București primul sondaj efectuat in România privind reziliența națională. 38% dintre cei intervievați consideră că localitatea lor este pregătită pentru situații de urgență și de criză. Aproximativ 45% dintre participanții la sondaj consideră că Armata are capacitatea de a apăra România, în timp ce 27% sunt de părerea contrarie. Analiza socio-demografică menționează că sunt de acord cu afirmația dată mai ales persoanele cu un nivel de educație mai scăzut, salariații la stat, persoanele fără ocupație, cei cu un venit mai ridicat, locuitorii din București. Persoanele cu vârsta între 45 și 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat, salariați la privat, întreprinzători/liber profesioniști, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mare și foarte mare sunt în dezacord cu afirmația într-o proporție mai mare decât media populației.

De asemenea, peste jumătate dintre cei intervievați nu au încredere că în caz de criză națională partidele politice își vor face datoria cum trebuie.

În plus, unul din trei români (32%) consideră că în caz de criză națională conducerea țării va lua deciziile corecte, având capacitatea să conducă țara.

Pe de altă parte, aproape 40% din români spun ca atunci când au probleme și sunt la greu, familia lor se bazează pe ajutorul comunității religioase din care fac parte. Persoanele cu studii superioare, salariații la privat, locuitorii din București, nu sunt însă, în general, de acord cu această afirmație.

Cele trei mari preocupări

Întrebați dacă au rude sau prieteni în alte localități sau altă țară la care pot să se refugieze în caz de război sau calamitate, 25,7% dintre participanții la sondaj declară că nu. 23,7% precizează că au rude sau prieteni la care pot apela la țară, 12,1% la oraș, 27,3% atât la țară, cât și la oraș, 10,5% în altă țară. 0,7% din total eșantion nu știu sau nu răspund la această întrebare.

De asemenea, majoritatea populației consideră că relațiile dintre românii majoritari și minoritățile etnice/naționale sunt bune, doar în jur de 15% sunt de părerea contrarie

Îngrijorările și amenințările percepute de cei intervievați sunt următoarele: (1) extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina: 65%, (2) situația economică a familiei proprii: 59%, (3) pericolul COVID la adresa sănătății: 33%.

 “Avem de acum înainte la dispoziție un instrument național la standardele frontierei cercetărilor internaționale în domeniu. Sperăm ca de acum înainte să putem aplica anual instrumentul și astfel sa putem construi – alături de indicatorii naționali deja cunoscuți privind economia, democrația sau opțiunile electorale- și o serie de date statistice și o bază de date privind aspecte esențiale ale rezilienței naționale. Evoluțiile din ultimii ani au demonstrat că este foarte important să anticipăm și să înțelegem diferitele aspecte social-economice și de guvernanță care se pot constitui fie în elemente de vulnerabilitate, fie in puncte forte pentru societatea noastră, dacă și când vom fi confruntați cu șocuri sau turbulențe majore interne sau externe”, a declarat prof. dr. Dragoș Paul Aligică.

 Sondajul de opinie privind reziliența națională a fost realizat de INSCOP Research la comanda Universității din București. Datele au fost culese în perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2022 prin interviuri față-în-față. Eșantionul multistadial stratificat a cuprins 1.500 de persoane, fiind reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația rezidentă și neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6 %, la un grad de încredere de 95%.

ONG: Caii sălbatici din Delta Dunării, trimiși la abatoare

Grupul de inițiativă “S.O.S. Caii Deltei” susține că sunt trimiși la abatoare caii sălbatici din Delta Dunării și a prezentat dovezi, două asemenea transporturi, acuzând că animalele ar ajunge specialități pe masa de Crăciun. “«Tura asta ți-am adus 25!» – se aude clar pe înregistrarea făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie în apropierea Km 54 de pe brațul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării. Acesta este doar unul dintr-un șir de transporturi de cai într-o zonă mai puțin cunoscută publicului, între grindul Perișor și canalul Dunavăț, aflată în sudul Deltei. În data de 12 noiembrie aceeași barjă (gabară) pleca spre Perișor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie”, a anunțat Grupul de inițiativă “S.O.S. Caii Deltei”.

 Acesta a precizat că au fost sesizate mai multe autorități, printre care Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea, Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a apelat numărul de urgență 112.

Grupul de inițiativă “S.O.S. Caii Deltei” a menționat că a documentat video două astfel de transporturi precum și țarcul construit pe malul canalului Dranov, iar parte din aceste dovezi au ajuns la autoritățile menționate.

 “Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar. Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliție, transportatorii fiind sancționați contravențional pentru absența actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator”, a mai menționat sursa citată.

Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea a anunțat că deocamdată faptele sesizate nu sunt confirmate.

“Menționăm că imediat după luarea la cunoștință a celor sesizate la data de 9 decembrie 2022, polițiștii au efectuat activități de investigare, verificări la fața locului, audierea posibililor martori, activități ce nu s-au încheiat și sunt în continuare în atenția noastră. Din imaginile prezente nu reiese bănuiala rezonabilă că animalele sunt sălbatice sau domestice. De asemenea, precizăm că la soluționarea aspectelor, vom reveni cu un punct de vedere”, a transmis IPJ Tulcea.

Scriitorul Igor Bergler a relatat episodul întâlnirii cu George Simion

n“Știm unde locuiești. Să-ți încui poarta cu șapte lacăte!”, i-ar fi transmis liderul AUR

Scriitorul Igor Bergler a povestit detaliat episodul întâlnirii, la Târgul de Carte Gaudeamus, cu George Simion, liderul AUR, „idolul mitocanilor, al cocalarilor, al analfabeților și al frustraților de tot felul, al marginalilor și rataților care își transformă variile neputințe în ură față de tot ce îi depășește”.

„La cererea publicului, se cuvine să povestesc integral de acum celebra epopee eroi comico-satirică care l-a avut în prim plan pe maimuțoiul epigon al lui Zdrelea-Codreanu, ipochimenul (pentru fanii lui, nu e vreo înjurătură, inseamna ins, individ) numit Simion George”, a scris Bergler pe Facebook.

„Sâmbăta, spre seară, mă îndreptam spre ieșirea principală a pavilionului Romexpo, care a găzduit Târgul de Carte Gaudeamus. Alături de mai tânărul coleg, Nicolae Cotruț, care a și relatat povestea, cu care râdeam așa cum râdem, în general, de prostie. Mai ales de cea cu morga. Little did we know că obiceiul ăsta al nostru urma să fie, în speța cu pricina, adânc premonitoriu. Pentru că tocmai acest fel de cretinism țantoș, ne-a izbit drept în frunte.

Din față se repezeau cu pas ferm și apăsat, direct spre noi, patru indivizi, ce ne-au părut atunci, așa, la prima vedere, cei patru călăreți ai apocalipsei, minus mârțoagele. Pe care pesemne, le lăsaseră afară. Ne-am oprit atunci un pic pentru a procesa ce vedem. Nici nu s-a risipit bine norul de pucioasă, că ne-am trezit la mai puțin de un metru cu un individ în costum, ușor gravid, care s-a repezit către noi cu mâna întinsă. Probabil a interpretat că suntem un fel de admiratori ai săi și că am înmărmurit de uimire când ne-am văzut obiectul adorației în carne și oase, nesperat, direct în fața noastră. Idolul mitocanilor, al cocalarilor, al analfabeților și al frustraților de tot felul, al marginalilor și rataților care își transformă variile neputințe în ură față de tot ce îi depășește, era flancat de trei gorile (noi am crezut, după golul din privirile lor, după poziția de halterofili în care le atârnau membrele, după frunțile excesiv de înguste și după expresiile faciale lombrosiene, că sunt bodyguarzi, Simion a dezmințit prin nu știu ce ziar și a zis că sunt membri de partid - cu atât mai bine țării și lor cu-atât mai bine)”.

În fine, luat prin surprindere, i-am simțit mâna fermă, de viitor conducător al nației, cum poposește viril în palma mea. N-am cedat farmecului irezistibil al celor doi ochi minusculi care îi jucau cu satisfacție în cap și l-am întrebat, cu candoare, ce căuta în locul ăla, că nu prea are pe cine să agreseze și de ce și-a adus gorilele cu el, că doar n-o să-l atace vreo librareasă, chiar și supraponderală, cu vreo carte bine plasată în țeastă. Pentru că ar fi existat riscul chiar să îi intre în cap și ar fi fost o aventură exotică și de nesuporat pentru el o întâlnire cu primul volum fără poze din viața lui zbuciumată de mardeiaș de stadion și ultras de echipe proaste”.

„simionul și-a dat seama că-și pierde vremea cu noi”

„Omul, hârșit în bătălii electorale, venise tocmai de aceea acolo, să își facă campanie, într-o confuzie totală, pesemne să urzească, în buna tradiție a unui alt mardeiaș istoric, pe care îl divinizează, vreun puci de la berărie. Așa că, n-a fost surprins deloc, cum au scris niște ziariști naivi. Ba, dimpotriva, a dat dovadă de o colosală prezență de spirit și a răspuns neașteptat de inteligent și de articulat: “Sunteți sigur?”

“Da, i-am răspuns calm. N-aveți ce căuta aici. Mai ales însoțit de gărzi de corp. Vă faceți de râs. Nu e stadion aici, nici berărie, nici măcar Parlamentul rușinii naționale, unde aveți mari șanse să întâlniți analfabeți de cuprinderea dvs. Și nici campanie nu vă prea puteți face. La târguri de carte vin oameni, care, spre deosebire de dvs, știu măcar să citească. Sunteți o rușine!” (și nu “să vă fie rușine”, cum greșit a fost redat. Acest îndemn ar fi fost în van și retoric desuet).

Până la urmă, simionul și-a dat seama că-și cam pierde vremea cu noi. S-a sprijinit ca de tejghea de Nicolae Cotruț (un gest care lui i s-a părut de o binevenită camaraderie) și ne-a urat sănătate nouă și familiilor noastre. Mai tânărul meu amic, a avut o replică superba, care m-a surprins până și pe mine: „Sper că asta nu e o amenințare din aia în stil mafiot!”.

Așa s-a terminat tărășenia, nu înainte ca sacii ăia de mușchi, cu găuri în loc de ochi, prin care se vedeau decorurile de la afișele din spatele capetelor lor, să transmită plenar prin subtilități proxemice și chinetice, că ne-ar rupe în bătaie pe amândoi, singura chestie la care probabil se pricep. Povestea, însa, nu se termină aici. Așa cum știți, aseară, domnul Cristian-Tudor Popescu a postat tărășenia, așa cum i-a relatat-o Cotruț, pe pagina sa de Facebook, fără să mă numească, pentru că NC, neavând acordul meu, nu i-a spus despre cine e vorba. Mi-am recunoscut eu ulterior fapta în fața tribunalului poporului. De acolo au preluat știrea agențiile de presă și mai toate publicațiile online”.

Încurajări și amenințări

„Dimineața, toate conturile mele de pe toate rețelele în care pot fi găsit, gemeau de mesaje de felicitare și incurajare, pe de o parte, și de înjurături și amenințări, pe de alta. Le mulțumesc tutoror celor care mi-au înțeles și sprijinit reacția și pe care îi încurajez ca de fiecare dată când se întâlnesc în public cu specimene de soiul ăsta, să ia atitudine. Pașnic și fără violență. Doar punându-le oglinda în față, făcându-i de râs în public și demascându-le impostura și ticăloșia, arătându-i drept ce sunt- parveniți, pehlivani, hoți ordinari, mincinoși patentați, trădători care și-ar vinde și mamele pentru trei arginți, putem să-i transformăm în neant. Doar solidari putem invinge răul ăsta care ne pustiește casa și ne distruge viețile. Și asta se face în primul rând printr-o prezență masivă la vot!

O să închei, însă, cu cealaltă categorie, cea a susținătorilor lui Simion. Cei mai mulți dintre cei care m-au înjurat, au făcut-o de pe conturi false, cu câteva poze, cu o mână de prieteni, toti absolut agramați, semianalfabeți și, în mod evident, obișnuiți mai mult să țină în mână un box decât pixul. Al căror singur scop e ca prin teroare și intimidare să te facă să cedezi. Și-au greșit omul! Multe dintre conturi aparțin evident unui grup restrâns de cocalari, mesajele lor fiind aproape trase la indigo. Dar unele dintre ele sunt ale unor persoane autentice. Din seria negaționiștilor covidului, fani ai agresiunii rusești, conspirationiști prin excelență. În general oameni care știu toate secretele lumii, sunt ași în științe, deși habar n-au cum se rezolvă o ecuație de gradul unu. Ființe la care evoluția din primate nu a fost niciodată pe deplin încheiată.

Scriitorul Igor Bergler a publicat câteva dintre expresiile care i-au fost adresate în mediul online de susținători ai lui George Simion:

„Iată temele și expresiile recurente ale postărilor de acest tip. Le transcriu corect gramatical.

“N-are toată familia ta atâta scoala câtă are Simion!”

“Ce cărți de că...at ai scris tu, bă, că n-am auzit de tine până acum?”

“Ucrainian im...it, cară-te din țara asta dacă nu-ți convine”

“Când ajungem la putere, te facem săpun!”

“Știm unde locuiești. Să-ți încui poarta cu șapte lacăte!”

“Ce, targul e a lu' mă-ta?(sic!) Ai proprietate pe el?”

“Mânci(sic!) pâinea poporului român, băi jid...e” Ce nume de românaș e ăsta, că nici nu-l putem citi?”

“Pregătește-te, că te taiem de Crăciun!”

Și așa mai departe. Din astea au fost câteva sute”.

Bode, scrisoare ministrului de interne al Austriei: Ați făcut un joc politic nedemn

Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a transmis luni o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, pentru a-și exprima profunda indignare față de votul acestuia din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen. Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp, spune Bode.

“Mărturisesc că speram să vă scriu această scrisoare în același spirit în care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei și ai dumneavoastră, cei care au asigurat un demers corect și onest față de procesul aderării României la spațiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au înțeles că avem datoria de a ne îndeplini misiunea față de structurile pe care le reprezentăm, față de statele în a căror slujbă suntem și față de Uniunea Europeană, căreia cu toții îi aparținem și în ale căror valori credem”, scrie ministrul în scrisoare.

 “Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți «un prieten al României», iar poziția dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat”, spune Lucian Bode.

El arată că “este o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic”.

“Pentru că nu doar meritul României și al cetățenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar și valorile și principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, iar argumentele pe care le-ați avut la finalul acestui proces pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea”, afirmă ministrul.

El îl acuză pe ministrul din Austria: “Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp. În întrevederea noastră din luna ianuarie m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului de la Salzburg de la București, Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen.

Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția, în condițiile în care nu apăruse niciun element nou. Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică”.

Lucian Bode continuă: “Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită și acțiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene. Dumneavoastră știți, la fel de bine ca mine, că problema migrației pe care ați invocat-o nu poate fi imputată României. Au înțeles-o toate celelalte state membre, domnule ministru. Ați reușit să stârniți revolta nu doar a românilor din Austria, dar și a propriilor cetățeni, care cunosc realitățile din teren și știu că e injust și imoral să pedepsiți milioane de cetățeni europeni folosindu-vă de argumente false”.

“În încheiere, vă rog să le transmiteți tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu și mulțumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securității cetățenilor europeni. Cel puțin față de subordonații dumneavoastră și față de cetățenii care v-au acordat un vot de încredere, rămâneți, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni și nedreptate nu se poate construi nimic măreț și durabil”, spune ministrul în final.

În octombrie, s-a înjumătățit numărul deceselor față de 2021

Numărul deceselor înregistrate în luna octombrie 2022 a fost de 21.495 (11.252 bărbați și 10.243 femei), cu 1.721 decese (870 bărbați și 851 femei) mai multe decât în luna septembrie 2022, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). În octombrie s-au născut 15.135 copii, cu 2.325 mai puțini copii decât în luna septembrie 2022.

În contextul pandemiei COVID19, în luna octombrie 2021 s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de decese din întreaga perioadă de pandemie, arată INS. Astfel, numărul persoanelor care au decedat în luna octombrie 2022 a fost cu 25.081 mai mic față de luna octombrie 2021. După primele trei cauze principale de deces, în luna octombrie 2022 față de luna octombrie 2021, s-au înregistrat cu 14.264 decese mai puține din cauza bolilor aparatului respirator, cu 9845 mai puține decese din cauza bolilor aparatului circulator și cu 287 decese mai puține având cauză principală tumorile.

DNA, din nou în birourile Primăriei Iași

Procurorii DNA au solicitat luni de la angajații Primăriei Iași o serie de documente care vizează eliberarea unor documente de urbanism emise în perioada 2015 - 2020, a anunțat municipalitatea. Ulterior, DNA a transmis că desfășoară percheziții la trei adrese din Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firmă într-un dosar vizând infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 - 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiu.

“În urma unor plângeri penale făcute de conducerea Primăriei Municipiului Iași în privința modalității de eliberare a unor documente de urbanism, în cursul dimineții de astăzi, 12 decembrie 2022, polițiștii din cadrul DIrecției Naționale Anticorupție au venit la sediul municipalității pentru a solicita o serie de documente. Procurorii au solicitat și primesc de la angajații Primăriei Municipiului Iași o serie de documente suport care vizează eliberarea unor documente de urbanism emise în perioada 2015 - 2020”, conform unui comunicat al Primăriei Iași.

Conform sursei citate, este vorba despre construirea unui imobil în zona Moara de Vânt în baza unei autorizații de construire emise în cursul anului 2015, completată printr-o autorizație din anul 2019, recepționat printr-un proces verbal emis în anul 2019 și care a beneficiat de un certificat de atestare a edificării construcției emis în anul 2020. În urma unor verificări ale documentației făcute la începutul acestui an de către Direcția de Arhitectură și Urbanism - Serviciul Autorizare Construcții s-a constatat că autorizațiile vizau construirea a două locuințe individuale și repoziționarea imobilului, pe când certificatul de atestare a edificării se referă la o locuință colectivă.

Florin Cîțu: Ciolacu să la ceară scuze românilor pentru că i-a sărăcit

Fostul premier Florin Cîțu a arătat, luni, într-o postare pe Facebook, că primul lucru pe care PNL trebuie să-l facă atunci când preia Ministerul de Finanțe de la PSD este să arate public cum a fost subminată economia națională.  “MF-PSD confimă că Ciolacu și PSD au mințit. Primul lucru pe care PNL trebuie să-l facă atunci când preia MF de la PSD este să arate public cum a fost subminată economia națională (deși este evident dar se pare că instituțiile statului nu înțeleg). Iar cei responsabili să plătească. Este responsabilitatea PNL față de români. Ajunge!”, spune senatorul PNL.

Florin Cîțu precizează: “Ironic dar adevărat, tocmai datele publicate de MF-PSD îngroapă toată propaganda lui Cioalacu și a găștii lui despre sănătatea financiară a României”. “Ciolacu să la ceară scuze românilor pentru că i-a sărăcit. Bineînțeles în timp ce pleacă de la guvernare. A crescut premeditat deficitul bugetar. Atât față de estimarea inițială dar și față de cel din 2021. Creșterea deficitului bugetar a dus la creșterea inflației, a dobânzilor și a sumelor record împrumutate de la buget. TOATE aceastea înseamnă sărăcirea românilor azi dar și în viitor”, spune Florin Cîțu.

El menționează că, “dacă era responsabil Ciolacu folosea veniturile mai mari la buget de pe urmă inflației, pe care tot politicile populiste ale PSD au alimentat-o, la reducerea stocului de datorie publică. Dar atunci erau mai puțini bani pentru hoardele psd-iste abonate la bani publici”.

“Ciolacu a preferat sărăcirea românilor. Exact după rețeta mentorului său Dragnea. Doar pe vremea lui Dragnea -PSD am mai văzut o deteriorare a economiei în câteva luni fără niciun fel de perspectiva de îmbunătățire în următorii ani”, afirmă el.

Senatorul liberal mai scrie că “în același timp, tot MF-PSD arată că dobânzile la care a împrumutat aceste sume au fost duble sau triple față de dobânzile la care ne împrumutam pentru a acoperi deficitul bugetar în perioada 2020-2021”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.