Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Certificatul verde. Coaliția fierbe

Ziarul de Vrancea
9 dec 2021 1008 vizualizări

Un președintele PNL bate obrazul ministrului PSD al Sănătății, după ce Rafila a propus ca toți angajații nevaccinați să fie testați periodic, pe banii statului n liberalii critică și măsurile de relaxare stabilite de ministerul de resort, avertizând că urmează un „tsunami”

Președintele PNL Florin Cîțu a lansat ieri mai multe săgeți la adresa lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, pe tema relaxărilor de măsuri anti-COVID pentru Sărbătorile de Iarnă. Cîțu a zis că își aduce aminte că a fost criticat când în vară au fost măsuri de relaxare, când erau mai puțin de câteva zeci de cazuri pe zi. „Astăzi vorbim de o mie de cazuri pe zi și vedem că se relaxează”, a spus Cîțu, precizând că unii care îl criticau în vară acum sunt foarte relaxați. El a arătat că privește cu atenție ce se întâmplă. „Sper să nu am dreptate, nu știu dacă este un moment să relaxăm”, a adăugat președintele Senatului.

Pe de altă parte, Florin Cîțu afirmă că a primit noul proiect de lege referitor la certificatul verde profesional, dar nu a fost analizat cu specialiștii. Cîțu precizează că PNL nu poate fi de acord cu susținerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează, mai ales când scopul este limitarea pandemiei și există un vaccin gratuit. Cîțu afirmă că s-a agreat în coaliție ca testarea să fie suportată doar 45 de zile. “Trebuie să pornim de la principiul de bază: ce am dorit cu acest certificat verde, adică să creștem rata de vaccinare. Dacă oferim o testarea gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie...”, a adăugat Cîțu, precizând că introducerea certificatului verde permitea ca economia să rămână deschisă în această perioadă. Întrebat dacă legea va trece până la finalul anului, Cîțu a precizat: “Eu sper că nu este doar o tactică de a tergiversa aplicarea certificatului verde”.

Certificatul, obligatoriu pentru toți angajații

Draftul proiectului de lege propus de Alexandru Rafila pentru impunerea Certificatului COVID angajaților conține o prevedere potrivit căruia statul va plăti de la buget testele pentru angajații care nu vor să se vaccineze.

Proiectul consultat de site-ul G4Media prevede că “fiecare angajat … beneficiază de maximum 11 testări antigen rapide/lună, pe perioada existenței obligației angajatorului de a solicita certificatul COVID-19 din sumele alocate de la bugetul de stat”.

Or, având în vedere că rezultatul unui test este valabil 24 de ore, cele 11 testări gratuite pe lună sunt suficiente pentru zilele de muncă ale unei luni întregi. Dacă această prevedere va fi adoptată, înseamnă că angajații care refuză vaccinarea pot merge fără probleme la muncă, testându-se pe banii din bugetul de stat.

Noul Certificat COVID, va fi obligatoriu la job atât la stat, cât și în mediul privat, atunci când se înregistrează creșterea numărului de infectări 3 săptămâni consecutive, cu un coeficient săptămânal mediu de cel puțin 1,5 ori a numărului de cazuri. Proiectul inițiat de Alexandru Rafila mai arată că au obligația de a prezenta Certificatul COVID (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ) toți angajații – inclusiv parlamentarii, primarii și demnitarii.

Boc: Încă nu am scăpat de pandemie

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat, ieri, că România nu ar trebui să ia măsuri de relaxare înainte de sărbători, întrucât în Europa este “un tsunami” care vine către noi, iar pandemia nu a trecut. “Dacă mă uit în Europa, îmi dau seama că la orizont este un... un tsunami, este un val care vine și cam așa a fost de care fiecare dată, de la Vest la Est. Ce înseamnă? Încă nu am scăpat de pandemie, asta e prima concluzie pe care trebuie să o avem în minte. A doua este că ultimul val, din nefericire, a adus foarte multe pierderi de vieți în România, pentru că am avut un fond scăzut de vaccinare”, a declaratEmil Boc, la Napoca Fm.

Primarul afirmă că, în timp ce Europa discută despre vaccinarea obligatorie în multe domenii, în România se relaxează măsuri. “Să ne asiguram ca avem un grad de vaccinare cât mai ridicat, ca în momentul în care vine valul ăla la noi să nu mai avem așa probleme cu decesele și să nu mai aglomerăm așa spitalele. Sper ca Guvernul să ia măsuri pentru siguranța romanilor și nu pentru interesul unui partid sau altul”, a mai declarat primarul din Cluj-Napoca. “M-am uitat la Germania și, oricât de nepopulare ar fi unele măsuri, nu au renunțat la ele”, a conchis edilul.

Noile măsuri care vizează o “relaxare” a normelor de protecție sanitară au intrat ieri în vigoare: masca nu mai este obligatorie pe stradă, cu excepția zonelor aglomerate, magazinele și restaurantele au program prelungit, iar accesul în mall-uri este permis și persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau care au trecut prin boală. Totodată, vor putea fi organizate petreceri în stradă de Revelion, fără restricții de oră sau referitoare la numărul de participanți.

Stolojan, despre riscul ca actuala coaliție cu PSD să se rupă: Categoric!

Fostul președinte PNL Theodor Stolojan a declarat, ieri, la Digi24, că actuala coaliție de guvernare funcționează greu și a admis că există riscul ca aceasta să se rupă, pentru că diferențele de puncte de vedere între PSD și PNL sunt foarte importante. “Regula este ca orice decizie care o ia guvernul, care are impact, să fie luată după ce a fost negociată la nivelul conducerilor politice ale celor trei partide. Aceasta ar fi situația ideală. Din păcate, după cum vedeți, există puncte de vedere foarte diferite între PNL și PSD. Până la urmă, trebuie stat jos și cu argumente găsită o formulă care să reprezinte un compromis”, a spus Stolojan. Întrebat dacă există riscul ca această coaliție să se rupă, Theodor Stolojan a spus: “Categoric, și nu e mic, pentru că diferențele de puncte de vedere între PSD și PNL sunt foarte importante. Sunt chestiuni care țin de valori, de principii”. El a dat exemplu taxei pentru solidaritate, arătând că atunci când s-a făcut coaliția s-a stabilit că nu se vor introduce taxe noi.

Cioloș cere demisia lui Roman pentru plagiat

Președintele USR Dacian Cioloș i-a cerut, ieri, premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, după ce ziarul LIbertatea a scris că acesta și-a plagiat disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012.

“Circulă o vorbă prin târg că, uneori, PNL e un fel de PSD mai puțin descurcăreț. Cuvintele sunt mai dure, dar nu vreau să le folosim direct ca în zicerea populară. Florin Roman confirmă că o comparație între PNL și PSD e cât se poate de reală, cu deosebirea că el e doar plagiator, nepotrivit ca ministru al Cercetării și agresiv atunci când n-are dreptate. Practic, e pe același calapod cu Laura Vicol și cu Marian Neacșu, cu diferența că nu a cerut desființarea DNA și nu are încă o condamnare penală. În rest, același CV și aceeași dorință de a parveni fără niciun fel de calitate profesională”, a scris președintele USR pe Facebook.

 Dacian Cioloș i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe ministrul Cercetării. “Domnule prim-ministru Ciucă, vă cer să faceți curățenie în cabinetul dumneavoastră și să ne arătați că nu susțineți furtul și nu vă bateți joc de comunitatea cercetătorilor români lăsând să-i conducă un plagiator dovedit. Florin Roman nu are ce să caute în Guvernul României”, afirmă Cioloș în postare.

Libertatea a scris, joi, că în afara temei cărții de negăsit din CV, ministrul Roman și-a plagiat o altă lucrare: disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012.

Cele 10 pagini din disertație primite la redacție chiar de la ministrul Roman, autorul lucrării masterat din 2012, sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

Masterandul Florin Roman a preluat identic textul, figurile, graficele și chiar erorile de redactare, cuvintele cu litere lipsă din lucrarea profesorului timișorean.

Florin Roman a răspuns ieri într-o postare pe Facebook la acuzațiile care i se aduc. El afirmă că “plagiat înseamnă să îți asumi parțial sau integral o lucrare științifică, ceea ce nu a făcut niciodată, drept urmare, acuzația de plagiat la adresa sa este nefondată”. “La finalul dizertației, am inclus bibliografia folosită”, mai afirmă Florin Roman.

Sondaj: Corupția, principalul motiv pentru care românii pleacă din țară

Un procent de 86% dintre respondenții la un sondaj de opinie consideră corupția drept principalul motiv pentru care din ce în ce mai mulți români părăsesc țara. Totodată, 91% dintre participanții la studiu cred că din cauza corupției din România nu avem spitale noi și autostrăzi, iar 87% sunt de părere că țara noastră nu accesează mai multe fonduri europene tot ca urmare a corupției. Sondajul a fost realizat telefonic, la nivel național, la comanda europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.400 de persoane și are o marjă de eroare de 2,9%.

Potrivit studiului, românii sunt împiedicați de corupție să aibă pensii și salarii la nivelul celor europene, au spus 84% dintre cei chestionați, în timp ce 82% consideră că românii nu sunt respectați în Europa, respectiv România nu are influența meritată în UE din cauza acestui fenomen. Mai mult, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că țara noastră nu a intrat în Schengen ca urmare a corupției. De asemenea, mai relevă sondajul, 94% dintre români consideră corupția ca fiind răspândită și foarte răspândită în România.

Gheorghe a atras recent atenția că noul program de guvernare al noii coaliții PSD – PNL - UDMR de la București poate duce la sancțiuni . “Conform studiului pe care l-am solicitat, 43% dintre români au fost nevoiți să dea șpagă pentru a-și rezolva o problemă avută în ultimii 2 ani, iar 62% dintre respondenți sunt de acord că fenomenul corupției le afectează viața de zi cu zi. De aceea, lupta anticorupție nu poate și nu trebuie să fie oprită de interese personale, de grup sau de partid urmărite de cei aflați la putere și care ocupă funcții înalte în statul român”, a mai precizat Vlad Gheorghe.

De menționat și că un procent covârșitor dintre participanții la studiu leagă corupția de infracțiunile de mediu: 91% dintre aceștia consideră că influențează importul deșeurilor ilegale pe teritoriul României, pe când 89% cred că tăierile de pădure sunt strâns legate de corupția de la noi.

Sondaj: 92 % dintre români se pregătesc să petreacă sărbătorile acasă

Românii se pregătesc pentru al doilea an consecutiv să-și petreacă sărbătorile în condiții de pandemie: mai mult acasă, decât în deplasări și cu bugete în scădere, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank.

Potrivit unui comunicat al băncii, 92% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 3,5% au planuri să plece în vacanță, în timp ce 4,6% plănuiesc ieșiri în oraș.

Bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor - incluzând cadouri și masa de Crăciun - este de 1.017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3.000 de lei. 48% dintre respondenți spun că își vor reduce cheltuielile de sărbători față de anul trecut, iar la polul opus doar 18% își permit cheltuieli mai mari comparativ cu anul trecut.

Mall-urile rămân destinația preferată pentru cumpărăturile de sărbători (39% dintre respondenți), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 27% dintre respondenți), devansând cumpărăturile online (18,5%).

Conform sondajului, românii nu obișnuiesc să plănuiască din timp bugetul de sărbători: marea majoritate suportă cheltuielile mai mari din salariul lunii curente (42%) și doar 36% fac economii din timp.

Directorul Camerei de Comerț Sibiu, reținut pentru corupție

Directorul general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu a fost reținut ieri, pentru 24 de ore, într-un dosar de delapidare, trafic de influență și dare de mită.

Polițiștii au efectuat miercuri 13 percheziții în municipiul Sibiu și în București, ridicând documente de la 32 de adrese, într-un dosar de delapidare și spălare de bani în care este vizată o persoană din conducerea CCIA Sibiu. Totodată, 35 de persoane au fost aduse la audieri.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, în anchetă se verifică și cum s-au făcut plăți nejustificate din suma de două milioane de euro, bani obținuți din înstrăinarea în decembrie 2018 a sediului CCIA Sibiu.

Cu cine vrea să o schimbe PSD pe Alexandra Văcaru la Prefectura Capitalei

Deputatul PNL Cristian Băcanu a criticat, ieri, într-o postare, intenția PSD de a-l numi prefect, la București, pe Hazem Kansou, un fost liberal, care a fost numit, ulterior, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, șef la STB. Băcanu afirmă că CV-ul acestuia nu îl recomandă spre a fi reprezentantul Guvernului în cel mai mare municipiu al țării. “Înțeleg că PSD-ul intenționează să schimbe prefectul Capitalei. Despre actualul prefect, Alexandra Văcaru, aș spune următoarele – a studiat la Paris (2 cursuri de master în drept) și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Drept. A lucrat la UNESCO, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, la Agentul Guvernamental al României la CJUE, la Consiliul Concurenței și la NNDKP și este apolitică. Da, actualul prefect este unul din cei mai bine pregătiți juriști, fiind specialistă în dreptul UE”, a scris Băcanu pe Facebook.

El mai spune că “se zvonește că PSD-ul vrea să îl să aducă pe prefect pe domnul Hazem Kansou, un om de partid (a fost membru PNL și apoi a devenit membru PSD) al cărui CV nu îl recomandă spre a fi reprezentantul Guvernului în cel mai mare municipiu al țării.” “Eu vă spun cinstit, nu cred că e deloc simplu să fii prefectul Capitalei iar despre doamna Văcaru pot spune că a făcut o treabă excelentă, în special în gestionarea situației critice provocate de valul 4 al pandemiei de COVID. Da, critic expres schimbarea din funcție a unui profesionist, la fel cum am făut-o atunci când a fost schimbat și domnul Berbeceanu, un alt om cu un parcurs profesional ireproșabil. Capitala merită puțină stabilitate la prefectură, capitala merită profesioniști și, nu în ultimul rând, capitala merită coerență în administrație”, mai spune Băcanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.