Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce relaxări pregătesc autoritățile de Revelion

Ziarul de Vrancea
6 dec 2021 796 vizualizări

Magazinele ar putea să se închidă la 23.00, iar petrecerile vor fi permise n masca nu va mai fi obligatorie în exterior decât în spațiile aglomerate

CNSU urmează să aibă, miercuri, o ședință în care va discuta despre măsurile care vor fi impuse pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă. Potrivit unor surse oficiale, de Revelion, petrecerile ar putea fi permise, iar magazinele vor rămâne deschise până la ora 23.00, față de 21.00 cum este în prezent. De asemenea, este posibil ca masca în aer liber să nu mai fie obligatorie, după scăderea incidenței COVID, la nivel național, însă se vor stabili reguli clare unde aceasta va trebui folosită, respectiv în spații aglomerate sau în piețe.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarase, luni, că măsurile care vor fi luate pentru perioada în care românii vor petrece în stradă, cum ar fi de Revelion, vor fi discutate în perioada următoare și vor fi făcute publice în timp util. Totuși, Ministerul Sănătății nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane.

“Acest subiect va fi dezbătut și adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este fresc pentru această perioadă, rugămintea este să înțeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidența este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măștii în spații aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că ficare trebuie să înțelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci și pe cei cu care vin în contact”, a arătat Rafila.

Președintele CSM a sesizat Inspecția Judiciară, după ce USR Tineret a acuzat DIICOT de “exces de zel nejustificat” în cazul Dide

Președintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecția Judiciară și cere apărarea independenței autorității judecătorești în ansabluă său, după ce USR Tineret a acuzat DIICOT de “exces de zel nejustificat” în cazul arestării protestatarului Cristian Dide.

“Președintele a realizat acest demers consecvent principiilor care guvernează activitatea autorităților judiciare, fiind de esența unui sistem judiciar independent ca măsurile organelor judiciare să vizeze exclusiv interpretarea și aplicarea legii, ele nefiind dispuse pentru a răspunde așteptărilor vreunei formațiuni politice; discursul privind statul de drept nu poate fi adaptat exclusiv dorințelor provenite dintr-o parte sau alta a spectrului politic”, a transmis, marți, CSM, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, “pentru consolidarea încrederii în funcționarea autorității judecătorești, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competențelor sale legale”.

USR Tineret a reacționat, în 26 noiembrie, după arestarea protestatarului Cristian Dide.  “Lupta cu traficul de droguri trebuie să fie centrată pe destructurarea rețelelor organizate care operează pe piața neagră. În schimb, DIICOT Iași doar lasă aparența că ar lupta cu adevărat. Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventivă a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de “droguri de risc”. Fondatorul Evoluție În Instituție și Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) și a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de ușor se poate procura planta de canabis în România. Plantele trimise către DIICOT au aceeași șansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameți. Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iași a inițiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanțelor, materialelor audio & video și dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT”, a transmis atunci USR Tineret. Potrivit reprezentanților formațiunii, “decizia procurorilor constituie încă un refuz sistematic de recunoaștere a naturii și amploarei reale a traficului de droguri, în timp ce DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici care procură plante agricultural-industriale legale în Uniunea Europeană, în semn de protest”.

Descoperire cu „valoare istorică excepțională”, la Brașov

Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei, a anunțat pe Facebok o descoperire cu „valoare istorică excepțională” făcută la Brașov de un arheolog amator. Acesta a găsit la rădăcina unui copac, cu ajutorul unui detector de metale, trei brățări dacice din argint „cu reprezentări antropomorfe unice”, care se află în stare foarte bună.

Obiectele, care vor fi restaurate și evaluate de specialiști, au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Brașov. Cei care le-au găsit pot primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea descoperirii. Boșoteanu a vorbit despre detecția de metale într-un interviu RFI: „E relaxare și pasiunea unei posibilități de a descoperi istoria. Până la urmă, a devenit pasiune. Acum vreo 10 ani, atunci când m-am apucat, a fost în scopul relaxării, al ieșirii în natură. Un motiv al ieșirii în natură a fost să îmi iau un detector și să nu stau degeaba în natură”.

Din anul 2012 până în prezent, a spus el, „au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migrațiilor, din perioada dacică și inclusiv din perioada medievală și contemporană, secolul al XIX-lea”.

Cât privește recompensele ce pot fi promite de descoperitori, el a specificat: „Descoperitorul are drept la recompensă. Descoperirea cu detectorul de metale este una întâmplătoare. Aici iar este o discuție. Acest grup de arheologi spune că nu este întâmplătoare. În schimb, toată lumea demonstrează că este întâmplătoare. Sunt cazuri în care descoperitorul nu cere recompensa și face donație către direcția județeană de cultură. În cazul în care se cere recompensa, în termen de 18 luni, în cazul în care nu este primită acea recompensă, descoperitorul poate da în judecată și în scurt timp câștigă procesul și va obține și recompensa cerută”.

Fostul premier Adrian Năstase, reabilitat de instanță

Fostul premier PSD Adrian Năstase - condamnat în două dosare de corupție - a fost reabilitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă că ar urma să scape de mai multe interdicții impuse după ce a fost eliberat condiționat din închisoare în august 2014. Printre acestea, dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice. Decizia luată ieri de instanța supremă nu este însă definitivă.

Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicțiile și incapacitățile care rezultă din sentința prin care a fost condamnat. În luna octombrie, fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunțat că a depus la instanță o cerere de reabilitare judecătorească. El are două condamnări - una în dosarul “Trofeul Calității” și cealaltă în dosarul “Zambaccian”.

Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în august 2014, când a fost eliberat condiționat. După ce a fost eliberat condiționat, instanțele i-au impus lui Năstase o serie de interdicții, printre care și dreptul de a candida la o funcție publică.

Iohannis: Anomalii precum cele generate de Secția Specială trebuie înlăturate

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, la ședința de bilanț a CSM, că anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie înlăturate. „Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime. Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate”, a afirmat președintele.

Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a afirmat ieri că sistemul medical din România e un sac fără fund și, dacă nu vom efectua urgent unele modificări, nu vom obține nimic.  “Spuneam, la un moment dat, că sistemul medical din România e un sac fără fund…Dacă nu vom efectua urgent unele modificări, nu vom obține nimic! S-a discutat mult, chiar în contradictoriu, despre serviciile din sistemul privat sau public de sănătate, în condițiile în care singura idee era să creștem confortul sau profesionalismul pe care îl găsim într-o parte și în cealaltă nu, precum și managementul pe care trebuie să îl impunem în urmărirea unui pacient”, a scris pe Facebook, Nelu Tătaru.  Fostul ministru al Sănătății afirmă că se merge și din inerția în care specialistul nu e plătit pe performanță, ci are un salariu pe lună.  “Trebuie să răsplătim munca, performanța, și atunci vom avea și un pacient mulțumit”, a mai scris fostul ministru.

Tânăr care a luat zero puncte la proba teoretică a examenului auto, prins încercând să fraudeze

Un tânăr în vârstă de 21 de ani din județul Giurgiu care a ratat în repetate rânduri proba teoretică a examenului pentru permisul de conducere a fost prins încercând să fraudeze. El a intrat luni în sala de examen având asupra sa un telefon mobil și fire lipite cu leucoplast pe corp.

Bărbatul încearcă de mai mult timp să obțină permisul de conducere, însă,  deși a susținut de trei ori examenul teoretic, a ratat de fiecare dată. La a treia încercare, el a obținut zero puncte la acest examen. Luni, la a patra încercare de a trece de această probă, el a fost prins încercând să fraudeze. „Asupra tânărului au fost găsite mai multe fire lipite pe corp și alte echipamente cu un telefon mobil. Cazul a fost înaintat structurii judiciare din cadrul Poliției municipiului Giurgiu pentru a efectua cercetări”, au transmis, pe Facebook, oficialii Prefecturii Giurgiu.

 Potrivit acestora, este prima încercare de fraudare a examenului auto, în anul 2021, în județul Giurgiu, însă la nivel național au mai existat situații de acest fel.

Un „penal”, secretar general al Guvernului

Printr-o decizie a prim-ministrul Nicolae Ciucă, publicată ieri în Monitorul Oficial, Marian Neacșu a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Marian Neacșu, în vârstă de 57 de ani, ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Acesta a fost exclus din PSD, în anul 2018, în perioada în care președinte al formațiunii era Liviu Dragnea, fiind unul din semnatarii scrisorii prin care solicita ca Dragnea să facă un pas în spate de la șefia PSD. Ulterior, Neacșu s-a înscris în Pro România, în februarie 2019, însă în iunie 2019 acesta a fost susținut și votat în Parlament de către social-democrați pentru a deveni vicepreședinte al ANRE. Fostul secretar general al PSD Marian Neacșu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008 - 2012 și 2012 - 2016.

El nu a mai putut candida pentru un nou mandat, deoarece instanța l-a condamnat, în februarie 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare, acuzația fiind de conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la biroul de parlamentar.

USR: Guvernul încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice

Reprezentanții USR au acuzat că PSD, PNL și UDMR au votat în plenul de marți al Camerei Deputaților, împotriva propunerii USR de profesionalizare a conducerii ANCOM și au modificat Legea CNA special pentru ca Monica Gubernat, demisă recent din funcția de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, să poată fi din nou numită în funcție.

Plenul Camerei Deputaților a votat marți, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice, arată USR, într-un comunicat de presă. Adică, așa-numitul Cod al comunicațiilor, la care deputata USR Monica Berescu a depus un amendament prin care conducerea ANCOM să fie aleasă, în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente, din rândul unor persoane cu autoritate recunoscută și experiență de minimum 9 ani în domeniul comunicațiilor, juridic sau economic. Cu alte cuvinte, USR a propus să nu mai fie posibil, pe viitor, ca la șefia instituției care reglementează sectorul comunicațiilor în România să ajungă sinecuriști precum Sorin Grindeanu sau Vlad Stoica, ultimul – fost șef al Cancelariei premierului Victor Ponta și martor în dosarul de corupție al ex-baronului PSD de Mehedinți Adrian Duicu – fiind instalat pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare din decembrie anul trecut.

Amendamentul USR a fost respins de majoritatea PSD, PNL, UDMR, însă USR a făcut un apel către toate partidele parlamentare ca modificarea să fie acceptată la Senat.

Tot marți, plenul Camerei Deputaților a dezbătut proiectul care modifică Legea audiovizualului și OG 39/2005 privind cinematografia, în sensul transpunerii unei directive europene. Doar că, pe lângă modificările impuse de transpunerea directivei, PSD a avut grijă să introducă - iar partenerii de guvernare au fost de acord – o modificare în beneficiul direct al fostei președinte al CNA, Monica Gubernat, demisă de Parlament în urmă cu doar câteva luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.