Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce fac copiii din România cinci ore zilnic pe internet

Ziarul de Vrancea
7 sep 2020 904 vizualizări

 43% dintre copii spun că au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, iar un sfert din copii că au fost agresați

Cei mai mulți dintre copiii de peste zece ani spun că accesează internetul de pe propriul telefon, însă de foarte multe ori ei nu le spun părinților adevărul despre timpul petrecut online și activitățile pe care le desfășoară pe internet, arată un sondaj de opinie Kids security, realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania. Potrivit sondajului, 95% dintre copiii chestionați, care au vârste cuprinse între 10-17 ani, au menționat că accesează internetul de pe propriul telefon mobil, 38,8% de pe propriul computer sau laptop, 27,4% de pe propria tabletă și 27,4% de pe un televizor Smart. “Îngrijorarea vine din faptul că, de foarte multe ori, copiii nu le spun părinților adevărul despre timpul petrecut online și activitățile pe care le desfășoară pe internet. Când au fost întrebați, copiii au menționat că petrec aproape cinci ore pe internet, în timp ce părinții lor știu de aproximativ patru ore. De asemenea, există o diferență importantă între ceea ce fac online și ceea ce părinții știu că fac: 76% dintre copii folosesc social media, în timp ce doar 51% dintre părinți au spus acest lucru. De exemplu, doar 3% dintre părinți au spus că cei mici petrec mai mult de nouă ore pe internet, comparativ cu aproape 9% dintre copii (adică de aproape trei ori mai mult)”, arată compania.

Pandemia a favorizat contactul cu tehnologia

Mai mult, 43% dintre copii au menționat că au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, în timp ce doar 22% dintre părinți spun că ar putea face acest lucru copiii lor. “Acest procent aproape dublu demonstrează că nu întotdeauna copiii sunt conștienți de pericolele pe care le pot aduce astfel de acțiuni, dar și că părinții nu au niciun control asupra lor”, relevă sondajul. Consecințele acestei lipse de control sunt grave, având în vedere că 26% dintre copii au spus că au fost agresați pe internet, în timp ce doar aproximativ 10% dintre părinți au spus că se poate întâmpla ceva similar copiilor lor. “Datorită situației generate de pandemie, tot mai mulți copii au interacționat cu tehnologia și, astfel, au descoperit internetul, pe care l-au utilizat fie în scop educațional sau pentru divertisment, cu sau fără supravegherea părinților”, a declarat Andreas Elsner, director executiv comercial, Segment Rezidențial, Telekom Romania. Sondajul de opinie Kids security a fost realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, în perioada 17-27 august 2020, pe un eșantion național reprezentativ de 1.000 de respondenți, dintre care 200 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani. Culegerea datelor s-a realizat telefonic și online.

Orban: Copiii sunt mai în siguranță la școală decât în vacanță

 în parcuri copii au o interacțiune mai mare decât la școală, spune premierul

Premierul Ludovic Orban susține că elevii sunt mai în siguranță la școală decât în vacanță, datorită faptului că sunt sub supravegherea cadrelor didactice și poartă mască. „După părerea mea, la școală copiii sunt mai în siguranță, pentru că sunt sub supravegherea cadrelor didactice, poartă măști, sunt cât de cât la un nivel de distanțare fizică, pe când copiii în vacanță, mai ales copiii care au fost lăsați liberi pe terenurile de sport, în parcuri au avut o interacțiune mult mai mare decât interacțiunea care va fi la școală”, a declarat Ludovic Orban. Premierul a mai spus că există posibilitatea ca unele școli să nu se deschidă în totalitate, chiar dacă riscul epidemiologic este scăzut. „Există o libertate. Pot să existe anumite diferențe la o rată de infectare sub unu la mie. Dacă nu există posibilitatea de a asigura condițiile de distanțare sau de protecție sanitară, se poată să adopte formula mixtă și sub unu la mie. Dar nu recomandăm”, precizează Orban.

Sub o mie de cazuri în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 883 de cazuri noi de infectare cu coronavirus,187 fiind în București, iar bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 95.897. 7.247 de teste au fost prelucrate în decurs de o zi. 33 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 3.926. 465 de pacienți sunt internați la ATI. “Până astăzi, 7 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 95.897 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 40.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 12.339 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 883 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, conform datelor transmise luni. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 239 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până ieri, 3.926 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.09.2020 (10:00) – 07.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (24 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București. Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 17 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate cele 33 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.325. Dintre acestea, 465 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.945.738 de teste. Dintre acestea 7.247 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.613 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.634 la cerere. Pe teritoriul României, 10.100 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.115 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 33.865 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 45 de persoane.

Au fost semnate contractele pentru două tronsoane ale autostrăzii A7

Contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate și ale proiectelor tehnice pentru tronsoanele Siret - Suceava și Suceava - Pașcani ale autostrăzii A7 au fost semnate, ieri, la Siret, în prezența președintelui Consiliului Județean (CJ), Gheorghe Flutur, a primarilor municipiului reședință și orașului Siret, Ion Lungu, respectiv Adrian Popoiu. Președintele CJ Suceava a declarat că semnarea acestor contracte oferă o altă perspectivă de dezvoltare a zonei. “Astăzi (luni - n.r.) s-a parafat contractul pentru 101 kilometri de autostradă pe teritoriul județului nostru până la Pașcani. Acest lucru dă o altă perspectivă de dezvoltare a întregii zone, a Bucovinei, pornind de la Siret. Orice primar, orice om care dorește să se gândească ce îl așteaptă în viitor trebuie să fie mai optimist și să spere că această legătură între Suceava și capitala României, în următorii ani este posibilă pe un drum modern, să faci patru-cinci ore până la București”, a spus Flutur. El a precizat că duminică, la Bistrița Năsăud, premierul a anunțat și realizarea celei de-a doua autostrăzi, A14. “E cealaltă autostradă care leagă Suceava de Vatra Dornei-Dej-Satu Mare-Petea. Acolo suntem foarte avansați cu Ministerul Transporturilor și CNAIR pentru a parafa contractele de predare a centurilor ocolitoare către administrația locală”, a spus Flutur. Președintele CJ Suceava a mai menționat că aceste investiții “sunt curajoase” pentru zona Moldovei, care este deficitară la dezvoltarea marii infrastructuri rutiere. “Intersecțiile lui A7 vor fi la Suceava cu A14, la Pașcani cu A8 Iași-Târgu Mureș și la Bacău cu A13 Bacău-Brașov. Astea sunt lucruri curajoase pentru zona Moldovei care, din păcate, 30 de ani a fost ocolită de dezvoltarea infrastructurii mari. Eu, personal, mă suflec, îmi pun cizme de cauciuc și vreau să fiu pus la treabă pe acest tronson de autostradă”, a mai spus Flutur.

Asocierea Search Corporation - Egis International SAS - Egis România SA a câștigat licitațiile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru drumul expres Pașcani - Suceava și Suceava - Siret. Durata contractului este de 24 luni, dintre care 4 luni pentru realizarea studiului de fezabilitate, 6 pentru proiectul tehnic de execuție și alte 4 luni pentru servicii de asistență tehnică în pregătirea procedurilor de achiziție a contractului de lucrări și obținerea finanțării europene.

Orban: Demnitarul nu are dreptul să solicite SPP niciun fel de ritm de deplasare

Premierul Ludovic Orban a susținut ieri că un demnitar nu are dreptul să solicite echipajului de la Serviciul de Protecție și Pază (SPP) care îl însoțește niciun fel de ritm de deplasare, precizând că, în ceea ce îl privește, face același lucru. Întrebat la finalul unei reuniuni cu echipa de campanie cu privire la accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, Orban a arătat că, în conformitate cu legea, atunci când este transportat, demnitarul trebuie să comunice destinația și ora la care trebuie să ajungă. “Nu are dreptul legal de a solicita niciun fel de ritm de deplasare. În ceea ce mă privește, fac același lucru. Nu este obligat echipajul SPP, deci are dreptul legal sa refuze orice solicitare din partea demnitarului, asta este legea. Știți dvs. despre faptul că i s-a cerut să se deplaseze? Nu, i s-a cerut să ajungă la o anumită oră. În ceea ce privește modalitatea de deplasare, dacă utilizează sau nu utilizează prevederile legale referitoare la deplasarea în ceea ce se numește coloana oficială, toate nu sunt deciziile demnitarului. Vă rog, studiați legea!”, a precizat premierul.

Bărbat grav rănit după ce a fost mușcat de un urs în zona capului

Un bărbat a fost grav rănit, ieri, după ce a fost atacat de un urs în zona Stupinii Prejmerului, el fiind mușcat la nivelul toracelui și capului. Victima a fost preluată cu elicopterul și transportată în stare gravă la Spitalul din Târgu Mureș. Jandarmeria Brașov a transmis că o persoană a sunat la 112 și a cerut ajutor pe DN10 în zona Stupinii Prejmerului acolo unde un bărbat ar fi fost atacat de un urs. “Ajunși la fața locului, echipajul de jandarmi și cel al SMURD a constatat că este vorba despre un bărbat care era întins pe iarbă, putea comunica, dar era grav rănit. La fața locului erau prezenți și colegii de la Poliție. În timp ce echipajul SMURD îi acorda bărbatului primul ajutor, jandarmii au luat masura delimitării zonei unde urma să aterizeze un elicopter pentru a-l transporta pe acesta la spital”, a precizat Jandarmeria Brașov. Sursa citată a menționat că a fost transmis un mesaj de informare a populației din zona respectivă prin sistemul RO-ALERT. Bărbatul a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Clinic de Urgență Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.