Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: CCR a amânat pentru vineri deciziile privind validarea turului 1 la prezidențiale

Ziarul de Vrancea
27 nov 2024 621 vizualizări

Curtea Constituțională a cerut renumărarea voturilor, potrivit unor surse citate de mai multe instituții media n renumărarea ar viza voturile obținute de Elena Lasconi, deși sesizările îl vizau în general pe Călin Georgescu

Curtea Constituțională a amânat pentru vineri decizia atât privind validarea alegerilor, cât și cea privind anulării rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR.

Curtea Constituțională a început joi la ora 11.00 ședința în care dezbate asupra validării rezultatului alegerilor pentru funcția de preşedinte și asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Cererile au fost depus de candidații Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș.

CCR a cerut Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș, potrivit informațiilor G4Media. ”E aproape imposibil ca BEC să facă până mâine renumărarea, dat fiind că e vorba despre 9,4 milioane de voturi. Asta înseamnă că e posibilă o nouă amânare”, a declarat o sursă oficială. Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor G4Media.

Judecătorii Curții au solicitat informații de la mai multe instituții, între care Biroul Electoral Central, scrie și hotnews.ro. Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 că CCR anulează alegerile doar ”în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor”.

Care sunt argumentele contestatarilor

Sebastian Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, ”prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România.”

Sebastian Popescu mai precizează în sesizarea prezentată de Digi 24 că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.

Cristian Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll. El a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor ”reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.

În cazul lui Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.

Ce spun politicienii

Călin Georgescu, candidatul plasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat că „este ceva de neimaginat ce se întâmplă”.

Candidatul USR la preşedinţie Elena Lasconi a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei, apreciind că deja a fost încălcată democraţia atunci când un candidat - Diana Şoşoacă - a fost scoasă din cursă prin decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este ”o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.

Opinia unui fost judecător CCR

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României Petre Lăzăroiu spune că CCR poate decide anularea alegerilor, însă pentru asta trebuie să aibă nişte documente precise, clare şi fără echivoc că au existat, într-adevăr, factori care au contribuit la schimbarea clasamentului. „Curtea nu judecă în abstract. Pentru ca CCR să decidă suspendarea sau anularea alegerilor trebuie să aibă pe masă nişte documente precise, clare şi fără echivoc că într-adevăr s-a produs o modificare substanţială datorită unor factori externi sau interni care au contribuit la schimbarea clasamentului pentru că atunci oricine poate veni post-factum să spună „domnule, eu am fost plătit să spun asta, dar am spus altceva. Am crezut că e vorba de asta, dar am ajuns să cred, să văd, că e vorba de altceva”. Deci nu, nu chestiuni de ordin general, ci trebuie aduse nişte argumente concrete, probe”, a declarat Petre Lăzăroiu.

AEP, sesizare la Parchet pe tema panourilor electorale ilegale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut sesizare la organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat că Autoritatea a trimis sesizări către Poliţie şi Parchet în cazul candidatului Călin Georgescu, dar şi al altor competitori, în total „în jur de 20”, în varianta în care, în anumite localităţi, pe panourile special confecţionate pentru a face publicitate politică competitorilor pentru preşedintele României, au apărut afişe care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarului financiar. „Drept urmare, nu ştim cine le-a comandat, cine le-a făcut şi cât au costat, motiv pentru care am solicitat organelor de urmărire penală din fiecare judeţ unde am fost sesizaţi că acestea au fost puse, cu fotografii şi aşa mai departe, că trebuie să facă cercetări să identifice unde au fost imprimate acele afişe, cine le-a comandat, cine le-a plătit pentru ca apoi să fie făcută legătura de cauzalitate între acest lucru şi eventual ceea ce vom avea de făcut”, a precizat Toni Greblă.

Bolojan: O coaliţie de doar două partide nu va mai fi posibilă după alegeri

în ce condiţii va accepta postul de premier

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, crede că după alegerule parlamentare nu va mai fi posibilă o coaliţie de doar două partide, având în vedere cum arată scena politică în acest moment, şi este posibil să se ajungă la patru partide la guvernare. ”Vă daţi seama ce complicată este această chestiune”, a afirmat Bolojan.

El a fost întrebat, miercuri seară, la Antena 3, în ce condiţii ar accepta postul de premier şi a afirmat: ”Trebuie să fim corecţi. Va fi un vot în alegerile de duminică. Cei care cred că aceste valori liberale vor să aibă o greutate mai mare, într-o posibilă guvernare, trebuie să fie conştienţi că pentru asta înseamnă vot pentru PNL”.

Preşedintele liberalilor este convins că, la cum arată în prezent scena politică, nu va mai fi posibilă o coaliţie doar de două partide. ”Cu siguranţă va trebui formată o coaliţie. E foarte puţin probabil, datorită pulverizării, să se mai facă coaliţii de două partide. E foarte posibil să avem coaliţii de trei partide, de patru paride. Vă daţi seama ce complicată este această chestiune. Şi aşa partidele noastre nu au durată de viaţă, în coaliţii, mai mari de un an-doi, vedeţi ce se întâmplă”, a adăugat Bolojan.

Acesta a precizat că, ”pentru a putea face ceva într-un guvern de coaliţie, indiferent cine este premier, trebuie să se asigure că există măsuri clare negociate cu termene”. ”Altfel, datorită afectării diferitelor interese ale fiecărui partid, dacă nu există o cronologie foarte clară, inclusiv detalii legate de texte de lege, în viitoarea coaliţie, riscul să iasă prost e foarte mare. Deci a accepta un post, ocricare post, fie că eşti premier sau ministru, fără să ai garanţia unei susţineri, fără să ai garanţia unui plan de măsuri şi a unei conştientizări că avem o mare responsabilitate, ar fi o chestiune de neseriozitate şi eu pot să arunc acum, înainte de campanie, tot felul de chestiuni, dar trebuie să mă mai văd cu dumneavoastră şi cu oamenii pe stradă”, a mai declarat Bolojan.

În campania electorală, Elena Lasconi, candidat al USR în tutul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a vehiculat numele lui Ilie Bolojan pentru postul de premier.

Cea mai bogată familie de judecători din România

Cea mai bogată familie de judecători, Andrei și Iuliana Rus, are două apartamente în Emiratele Arabe Unite (EAU) și a câștigat, în anul fiscal 2023, de la stat, aproape 1,5 milioane de lei. Ambii sunt judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Presa scrie că Andrei Claudiu Rus este „om de bază al grupării antireformiste” din justiție. Printre altele, el l-a achitat pe fostul ministru PSD al Sanatății, Nicolae Bănicioiu, pe motiv că „fapta nu există” în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, scrie Presshub. Bănicioiu ar fi primit 1,3 milioane de lei în calitate de ministru al Sănătății pentru menținerea a cinci directori de spitale în Capitală. Însă Bănicioiu nu este singurul VIP achitat de Rus.

Ieri, ministerul Justiției, condus de liberala Alina Gorghiu, a anunțat că Andrei Claudiu Rus va fi magistratul de legătură al României în Spania. În CV-ul său nu figurează faptul că ar ști spaniola, ci doar engleza.

Familia judecătorilor Rus are două apartamente și o casă în București, plus două apartamente în Emiratele Arabe Unite. În 2024, familia a donat către Dan Pastiu și Alexandru Pastiu terenuri și apartamente evaluate la 1,8 milioane de lei.

Veniturile de la stat sunt uriașe. Astfel, judecătorul Andrei Claudiu Pastiu a primit de la ICCJ 665.732 de lei salarii și salarii restante (deci a dat statul în judecată și a câștigat), plus încă 45.000 de lei alte salarii și dobânzi restante, dar a avut și alte mici venituri. Soția sa a încasat, printre altele, peste 340.000 de lei salarii și salarii restante de la ICCJ și de la o curte de apel, plus încă 316.821 de lei de la Scoala Nationala De Grefieri. Ea nu a ratat nici diurne în valoare de aproape 75.000 de lei.

Scandal în poliție. Președintele sindicatului din Gorj i-a făcut campanie lui Georgescu

Conducerea IPJ Dolj a demarat verificări, după ce Sindicatul Poliţiştilor Dolj a promovat pe pagina de Facebook un clip electoral al lui Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidenţiale. Sindicatul Poliţiştilor Dolj a postat pe pagina oficială de Facebook un clip video de 6 minute al candidatului independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, alături de mesajul: „Politicianul care spune adevărul! Pensii militare de stat, nu pensii speciale”.

IPJ Dolj a transmis că se delimitează de aceste acţiuni, propaganda electorală fiind interzisă prin Statutul Poliţistului şi anunţă că a demarat verificări. Este vizat preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Dolj, Ioan Nicuşor Ciciu.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj se delimitează ferm de aspectele şi declaraţiile făcute de respectivul poliţist şi nu reprezintă o poziţie oficială a instituţiei. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj acţionează strict în baza legii, fără a desfăşura activităţi de natură politică. Totodată, au fost efectuate verificări, urmare a cărora conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj a dispus cercetarea prealabilă a poliţistului, în vederea stabilirii existentei sau inexistenţei unor posibile abateri disciplinare”, a transmis IPJ Dolj.

Două persoane, bănuite că au introdus 400.000 de dolari falși în bancomate

Procurorii DIICOT şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Oficiul Naţional Central pentru combaterea falsurilor de monedă au efectuat joi două percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti şi Giurgiu, într-un dosar în care două persoane sunt suspectate că au introdus în bancomate aproximativ 400.000 de dolari falşi, după care i-au schimbat în lei şi i-au retras folosind acte false. "Din probatoriul administrat a reieşit că, în perioada octombrie 2021 - februarie 2022, trei unităţi bancare au fost prejudiciate cu suma de aproximativ de 400.000 USD, prin încărcarea în automatele bancare a aproximativ 4.000 de bancnote falsificate cu valoare individuală de 100 USD, urmată de conversia în lei şi retragerea în numerar a acestor sume. În cazul uneia dintre aceste bănci, făptuitorii au utilizat cărţi de identitate falsificate pentru deschiderea unor conturi de client necesare operaţiunilor de conversie valutară la automatele bancare", transmite DIICOT.

Bancnotele contrafăcute fac parte dintr-un tip de fals foarte bine realizat, fiind depistate abia în centrele de procesare, trecând de sistemele de securitate ale ATM-urilor.

Avertizare ANM: Ninsori și lapoviță în Moldova, începând de joi seară

Meteorologii anunţă că, începând de joi seară, va ploua în cea mai mare parte a ţării, dar în Transilvania şi Moldova se vor semnala şi ninsori sau lapoviţă. Vântul va avea intensificări, la munte, iar de sâmbătă şi în sud-vest şi sud. Pentru zone din 11 judeţe din Carpaţii Orientali şi Meridionali a fost emis Cod galben de ninsori, stratul nou depus urmând a fi unul consistent.

”În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, în extindere dinspre vest şi nord-vest. Vor fi mai ales ploi, iar în Transilvania şi Moldova, în seara zilei de vineri (29 noiembrie) şi pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă (29/30 noiembrie), local şi ninsori sau lapoviţă. Izolat se va depune polei. La munte, treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantităţi de precipitaţii în general de 10...20 l/mp, iar cu precădere la munte şi în sud, pe arii restrânse, peste 25...30 l/mp”, a transmis ANM.

Local şi temporar, vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h.

Mesajul studenților: Renunţarea la valorile europene nu reprezintă o soluţie reală

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) afirmă că susţine parcursul euroatlantic al României în baza valorilor esenţiale ale unei democraţii funcţionale. ”Cu toate că rezultatele alegerilor prezidenţiale au evidenţiat nemulţumirea poporului faţă de modul în care România a fost condusă, radicalizarea, populismul, ideologiile extremiste, renunţarea la valorile europene sau ameninţarea drepturilor fundamentale ale omului nu reprezintă soluţii reale”, transmit reprezentanţii studenţilor. Aceştia le cer partidelor să nu ignore semnalul de alarmă, să prioritizeze dezideratele cetăţenilor şi să promoveze lideri competenţi. ”Considerăm că orice intenţie de abatere de la parcursul euroatlantic, pe care România a încercat să-l consolideze în ultimele două decenii din postura de membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi al Uniunii Europene, reprezintă un avertisment la adresa siguranţei şi libertăţilor poporului”, scrie în comunicat.

Reprezentanţii studenţilor îşi exprimă ”neliniştea” privind momente esenţiale pentru viitorul dezvoltării României ca stat european, din cauza existenţei unor mişcări ce promovează ideologii de ordin extremist, care pun sub semnul întrebării menţinerea României pe traiectoria euroatlantică, ameninţând însăşi natura democratică a statului.

De asemenea, asociația condamnă ”orice declaraţie realizată în spaţiul public care pune la îndoială rezultatele cercetării ştiinţifice sau promovează ignoranţă faţă de acestea, fapt pentru care îndemnăm toate instituţiile de învăţământ superior să se poziţioneze împotriva oricăror acţiuni de acest tip, menite să să pericliteze credibilitatea mediului universitar”.

ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 31 de universităţi, atingând un număr de 125 organizaţii membre.

România cumpără din Turcia blindate noi cu 857 de milioane euro

Producătorul global de sisteme terestre Otokar şi C.N. Romtehnica S.A. au semnat miercuri un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro fără TVA) pentru furnizarea a 1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor COBRA II către Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Contractul prevede că primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a cinci ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitaţia include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor.

Autovehiculul tactic blindat COBRA II 4x4, produs de Otokar, este utilizat în mod activ de peste 20 de utilizatori din 13 ţări. În plus faţă de mobilitatea sa superioară, COBRA II oferă protecţie ridicată împotriva ameninţărilor balistice, a minelor şi a dispozitivelor explozive improvizate.

Oficial: Un securist bătrân, cu patalama, pe lista Dianei Șoșoacă la Senat

Un candidat SS România la Senat este fost lucrător al Securităţii, anunţă Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) după verificarea listelor de candidaţil pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Este vorba despre Alexandru Amititeloaie, candidat SOS România pentru Senat, la Botoşani, care a avut calitatea de lucrător al Securităţii, în sensul prevăzut de art. 2 lit. a din OUG 24/2008, respectiv, ”/…/ în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”, aşa cum rezultă din Sentinţa civilă nr. 3590/29.10.2009 a Curţii de Apel Bucureşti.

Conform CV-ului, Amititeloaie, în prezent conferenţiar universitar la  Universitatea « George Bacovia » din Bacău, a fost, în perioada octombrie 1976-ianuarie 2000 , ofiţer la Trupele de grăniceri (Poliţia de frontieră), unde a desfşurat ”activităţi şi misiuni operative la frontieră”.

CNSAS precizează că, de la Birourile Electorale Judeţene s-au primit listele integrale de candidaţi, conţinând date despre 8.288 de persoane. Dintre acestea, un număr de 5.242 de persoane nu fac obiectul verificărilor prevăzute de art.2 lit. b din OUG 24/2008, fiind născute după data de 22 decembrie 1973.

”Pentru toţi ceilalţi candidaţi la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, verificările vor continua potrivit procedurii legale, iar rezultatele finale vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice prin postarea pe site-ul oficial www.cnsas.ro”, precizează CNSAS

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.