Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cazul Caracal: Oasele găsite lângă pădure provin de la o fată de 15-19 ani

Ziarul de Vrancea
12 aug 2019 1348 vizualizări

 Institutul Național de Medicină Legală arată că aceste rămășițe nu sunt ale Alexandrei

Raportul preliminar de expertiză medico-legală antropologică arată că fragmentele osoase examinate, care au fost găsite la liziera pădurii, provin de la o persoană de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani și sunt altele decât cele descoperite la locuința lui Gheorghe Dincă și care s-a confirmat că sunt rămășițele Alexandrei Măceșanu. Prin adresa din data de 13.08.2019, Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici” a înaintat către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism raportul de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase găsite cu ocazia conducerii în teren a inculpatului Dincă Gheorghe la data de 05.08.2019 în zona de lizieră de pădure, amplasată pe terenul Stațiunii de cercetare și dezvoltare agricolă Caracal, indicate de către inculpat ca aparținând victimei majore, a anunțat miercuri DIICOT.„Din analiza raportului preliminar de expertiză medico-legală antropologică rezultă că fragmentele osoase examinate provin de la o persoană de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani și că sunt altele decât cele ce s-au individualizat anatomic printre resturile scheletale descoperite în urma percheziției domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuința inculpatului Dincă Gheorghe”, precizează DIICOT.

DIICOT preciza, în 6 august, că în cenușa găsită la liziera de pe traseul Călărași-București, loc indicat de inculpatul Gheorghe Dincă, au fost identificate fragmente osoase și dinți care, potrivit medicilor legiști, ar fi de natură umană. Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, declara, în 5 august, că anchetatorii au găsit, în pădurea de lângă Caracal, fragmente osoase arse și cenunșă, care erau într-un sac și care vor fi analizate. Potrivit acesteia, Gheorghe Dincă susține că a ucis-o pe Luiza Melencu în ziua răpirii și că rămășițele îi aparțin acesteia.

Magistrații au prelungit mandatul de arestare pentru Gheorghe Dincă

Magistrații Tribunalului Olt au prelungit, miercuri, mandatul de arestare pe numele lui Gheorghe Dincă, bărbatul suspectat în cazul de la Caracal. De la Tribunalul Olt, suspectul a fost dus din nou la locuința sa din Caracal unde anchetatorii continuă cercetarea la fața locului. În gospodăria suspectului s-a făcut curățenie în zilele anterioare, iar anchetatorii încearcă să găsească probe și indicii în gropile betonate din curtea lui Gheorghe Dincă.

Gabriela Firea anunță introducerea vinietei pentru București

Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat, miercuri, un proiect prin care, din ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei, iar cele Euro 3 vor trebui să achite o taxă. Mașinile care nu sunt înmatriculate în București-Ilfov vor trebui să achite o vinietă electronică „Oxigen-B” pentru accesul în Capitală de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an.Pentru accesul în centrul orașului a mașinilor Euro 3 va trebui achitată o vinietă electronică „Oxigen-C” de 75 de lei pe lună sau 900 lei pe an.Vor fi exceptate mașinile serviciilor de urgență și cele ale corpului diplomatic, dar nu și cele ale riveranilor. Circulația autovehiculelor în zonele restricționate, fără achiziționarea vinietei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei. Gabriela Firea susține că această măsură este necesară pentru reducerea poluării și că, în plus, va duce și la reducerea traficului. Ea a explicat că în zona București-Ilfov sunt 1,6 milioane de mașini, iar dintre acestea 400.000 nu vor mai avea acces în centrul Capitalei. Firea a spus că motocicletele și scuterele nu sunt afectate de acesta măsuri, pentru că Primăria încurajează mijloacele de transport alternative.

Proiectul va fi în dezbatere publică 45 de zile.

MAE, despre turiștii blocați pe insula Samothrakis Autoritățile elene au confirmat că au fost reluate cursele de feribot

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că ține legătura cu românii blocați pe insula grecească Samothrakis, iar autoritățile elene au transmis că au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta insula Samothrakis – Alexandroupolis. O echipă consulară s-a deplasat la Alexandroupolis pentru a acorda asistență în caz de necesitate.“În urma demersurilor susținute ale Ambasadei României la Atena, autoritățile elene au confirmat că în cursul acestei dimineți au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta insula Samothrakis – Alexandroupolis. Ambasada României la Atena este în legătură cu cetățenii românii aflați pe insula Samothrakis și continuă demersurile pe lângă autoritățile locale pentru a asigura plecarea în siguranță a tuturor turiștilor de cetățenie română”, a transmis, miercuri, MAE. Sursa citată a precizat că ministrul Afacerilor Externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut mai multe discuții cu ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu.“În jurul prânzului, a avut o convorbire și cu omologul elen, Nikos Dendias, acesta oferind asigurări că autoritățile elene gestionează situația, iar cetățenii români beneficiază de asistență pe insulă. O echipă consulară mobilă din cadrul misiunii diplomatice de la Atena/ Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat în portul Alexandroupolis pentru a acorda asistență consulară, în funcție de necesități”, a mai transmis MAE. Programul de funcționare al navelor de transport pasageri și autovehicule, așa cum a fost comunicat de autoritățile elene, este: Nava ZEPHIROS, pentru pasageri, cu plecare la orele 10:30, 15:30, 20:30, Nava ANAX, pentru autoturisme, cu plecare la orele 12:00, 21:00.Sute de români sunt printre cei 1.500 de turiști blocați pe insula Samothrakis, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat. Pe insulă au izbucnit și incendii de vegetație, care iau amploare.

Răzvan Cuc anunță că în septembrie se va face recepția lucrărilor la centura ocolitoare a Sucevei

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat, miercuri, că în a doua jumătate a lunii septembrie se va face recepția lucrărilor la centura ocolitoare a Sucevei, urmând a fi deschisă circulația pe respectiva șosea. “Ar trebui să fiți mândri de ce constructor este pe centura Sucevei și pe DN 18. Este un constructor care muncește foarte bine, iar în a doua jumătate a lunii septembrie vom veni să facem recepția ca să dăm în trafic centura Sucevei. În timp ce alții făceau circ și puneau cu lopata pământ pe la roțile de la camioane, guvernul PSD finalizează obiective și le dă în trafic așa cum și-a asumat. O să aveți o surpriză plăcută și pe centura Rădăuțiului”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Suceava, Răzvan Cuc. Ministrul Transporturilor afirmă că există asigurată finanțarea pentru toate obiectivele asumate. “Avem banii alocați ca să se finalizeze toate lucrările”, a mai spus ministrul.

Răzvan Cuc a inspectat, miercuri, șantierul centurii ocolitoare a Sucevei.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat, în septembrie 2018, că a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru Varianta Ocolitoare Suceava. Lucrările au început la 1 octombrie, valoarea contractului depășind 61 de milioane de lei. Lucrările la centura Sucevei au fost întrerupte ca urmare a rezilierii contractelor în anul 2014, motivat de inactivitatea fostului constructor.Construcția șoselei de centură, cu o lungime totală de 13,2 km, a început în 2008 și trebuia finalizată în 2012. Costurile au fost estimate inițial la 67 de milioane de euro și urmau să fie suportate integral din bugetul Ministerului Transporturilor.Lucrările au fost blocate de guvern în 2012, fiind reluate ulterior. În primăvara anului 2015 a fost inaugurat un tronson de circa 5 kilometri. 


Dăncilă: Noi nu ne dorim să iasă ALDE de la guvernare, dar opțiunea este a dumnealor

Premierul Viorica Dăncilă spune că PSD nu își dorește ca ALDE să iasă de la guvernare, însă opțiunea este a reprezentanților acestei formațiuni. “(...) am venit împreună cu promisiuni, cu un program de guvernare în fața cetățenilor și împreună trebuie să ducem la capăt implementarea acestor măsuri”, afirmă Dăncilă.

“Noi nu ne dorim să iasă ALDE de la guvernare, nu ne-am dorit niciodată acest lucru, dar opțiunea este a dumnealor (...) am venit împreună cu promisiuni, cu un program de guvernare în fața cetățenilor și împreună trebuie să ducem la capăt implementarea acestor măsuri. Avem această datorie față de români, ca să ne ținem de cuvânt și să facem ceea ce am promis, pentru că aceste promisiuni nu au fost numai ale PSD sau numai ale ALDE, au fost ale coaliției. Am venit împreună cu aceste măsuri în fața românilor”, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Suceava, Viorica Dăncilă. Ea a spus că evaluarea miniștrilor nu este făcută în funcție de partid, ci în funcție de activitatea lor.

ANCOM: Verificați condițiile de utilizare a roaming-ului înainte de vacanță

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) le recomandă utilizatorilor să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de telefonie și date mobile în roaming, dar și setările telefonului, înainte de a pleca în vacanță și a atras atenția că, în zonele de graniță, există riscul de a intra în roaming involuntar. Astfel, când utilizatorii se află în apropierea granițelor țării, se recomandă dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei, iar când călătoresc în țările din afara SEE, să fie atenți dacă optează pentru depășirea plafonului de 50 de euro pentru internet mobil.“În cazul în care utilizatorii călătoresc pe teritoriul României, în zonele de graniță, trebuie să știe că există riscul de a intra în roaming involuntar, dacă au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care aceștia se află”, informează ANCOM într-un comunicat. Astfel, deși utilizatorii se află pe teritoriul României, vor fi facturați pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Autoritatea atrage totodată atenția că utilizarea telefonului/tabletei în roaming involuntar nu scutește utilizatorii de plata acestui serviciu. Pe de altă parte, furnizorii au obligația de a informa utilizatorii asupra tarifelor aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat după conectarea la rețeaua parteneră, fără întârzieri nejustificate. Recomandarea este de a citi toate mesajele de informare primite din partea furnizorilor.Odată cu intrarea în vigoare a regulamentului european „Roam like at home”, clienții operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în UE/SEE pot utiliza resursele naționale de voce, SMS și date și atunci când călătoresc în statele Uniunii Europene, în Norvegia, Islanda și Liechtenstein.„Roam like at home” se aplică și pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, în insulele Åland, precum și în Gibraltar (cel puțin până pe 31 octombrie 2019).

Tarifele pentru serviciul de roaming în afara SEE nu sunt reglementate

În cazul călătoriilor în afara spațiului UE/SEE, recomandările ANCOM sunt de a verifica dacă planul tarifar achiziționat este cu sau fără serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot beneficia de serviciul de roaming internațional numai dacă furnizorul de la care au achiziționat planul tarifar a încheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate.Pentru că tarifele pentru serviciul de roaming în afara SEE nu sunt reglementate, ANCOM sfătuiește utilizatorii să verifice, înainte de a efectua o călătorie în, de exemplu, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Rusia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Israel, Canada sau Statele Unite ale Americii, care sunt tarifele ce li se aplică în aceste state pentru serviciul de roaming internațional.Utilizatorii care călătoresc în străinătate trebuie să știe că au dreptul să beneficieze de un „plafon” la utilizarea serviciului de internet mobil în roaming. Operatorii au obligația să restricționeze accesul la serviciile de internet mobil în roaming atunci când costul suplimentar înregistrat ca urmare a utilizării acestui serviciu ajunge la 50 de euro/lună (fără TVA) dacă utilizatorii nu au optat explicit pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor sau dacă nu au renunțat în mod expres la aplicarea plafonului implicit.

Utilizatorii trebuie să fie informați prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up atunci când consumul cumulat de date (MB/GB) în roaming internațional a atins 80% din plafonul stabilit, precum și atunci când plafonul a fost atins. De regulă, operatorii transmit aceste notificări prin SMS, iar dacă utilizatorii doresc să folosească în continuare serviciul de internet în roaming trebuie să răspundă prin transmiterea unui SMS cu textul „DA”.“Costurile provenite din utilizarea serviciilor de internet în roaming în țări din afara SEE (de exemplu, Turcia) sunt de regulă ridicate, plafonul financiar implicit putând fi atins imediat după conectarea la rețeaua vizitată, în cadrul unei singure sesiuni. Când își exprimă acordul pentru continuarea sau reluarea furnizării serviciilor după ce au fost avertizați de furnizor că au atins plafonul, utilizatorii își asumă realizarea unui cost mai mare decât valoarea acestuia, plafonul obligatoriu fiind dezactivat pentru respectiva lună de facturare”, precizează reprezentanții ANCOM.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.