Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Catedrala cu patru buncăre antiatomice

Ziarul de Vrancea
24 nov 2018 817 vizualizări

Zeci de mii de credincioși au participat ieri la sfințirea Catedrala Mântuirii Neamului n lăcașul de cult are 120 de metri înălțime, opt lifturi și a costat, până acum, 100 de milioane de euro n finanțarea publică a Catedralei a început încă de pe vremea Guvernului Văcăroiu, în 1996

Catedrala Națională, unul dintre marile proiecte ale României, a fost sfințită ieri, deși nu este gata, în contextul celebrării a 100 ani de la Marea Unire din 1918. La ceremonia de sfințire a Catedralei Naționale au participat peste 30.000 de credincioși și 2.000 de oficiali, inclusiv premierul Viorica Dăncilă, dar nu și președintele Klaus Iohannis, care a fost la summitul european pentru Brexit. Catedrala Națională are hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor de pretutindeni. De altfel, Patriarhul Daniel a oficiat, sâmbătă seară, împreună cu alți ierarhi, în Catedrala Mântuirii Neamului, o slujbă de pomenire a eroilor români. Cu acest prilej a fost așezată sub Sfânta Masă a Altarului catedralei lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți care și-au jertfit viața pentru neam și credință în Războiul de Independență din 1877-1878, în Războaiele Balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial din 1944-1945, precum și numele făuritorilor României Mari de la 1918. „Listele au fost puse la dispoziția Patriarhiei Române de către Ministerul Apărării Naționale”, a precizat patriarhul Daniel.

Lucrări tergiversate de pe vremea lui Carol I

Catedrala Națională este gata în proporție de 96% la „roșu”. Are 120 de metri înălțime, cu 34 de metri mai mult decât Casa Poporului. La construcția fundației au fost turnați 25.000 de metri cubi de beton și aproximativ 5.000 de tone de armătură. Are opt lifturi, două săli polivalente dotate cu altare, care vor funcționa ca biserici: una la 16 metri adâncime, iar cealaltă la 11 metri. În perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, patru buncăre antiatomice, un muzeu al creștinismului și diverse spații pentru comunicare media. Potrivit basilica.ro, ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spațiul românesc a apărut imediat după dobândirea independenței de stat în urma războiului din 1877-1878, atunci când s-a constatat că nicio biserică din București nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toți cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne. Cu toate că Regele Carol I a promulgat primul proiect de lege destinat construirii Catedralei, lucrările s-au tergiversat, iar imediat după Marea Unire, Mitropolitul Primat Miron Cristea, devenit Patriarh în 1925, a mers în audiență la Regele Ferdinand pentru a-l ruga să sprijine proiectul. După o analiză a propunerilor, Patriarhul Miron a decis asupra locului de la baza Dealului Mitropoliei (actuala Piață a Unirii), care a fost sfințit în 11 mai 1929. Demersurile s-au oprit din cauza crizei economice, a celui de-Al Doilea Război Mondial și apoi din cauza instaurării regimului comunist în România. În 1996, Guvernul Nicolae Vacaroiu a alocat primii bani publici pentru viitoarea catedrală: 200 de milioane de lei vechi pentru studiile de fezabilitate și proiecte tehnice. În 1999, Guvernul Radu Vasile a stabilit prin HG amplasamentul catedralei și a mai alocat 540 de milioane de lei vechi pentru alte studii iar Consiliul General al Municipiului București a transferat 25.000 mp în proprietatea BOR. Patriarhul Teoctist a sfințit o cruce în 5 februarie 1999 ca piatră de temelie a viitoarei catedrale, în locul din Piața Unirii pe care-l sfințise anterior și Patriarhul Miron Cristea. În 2001, Guvernul Adrian Năstase a alocat opt miliarde lei vechi pentru construcție. Slujba de așezare a pietrei de temelie și a sfințirii locului destinat construirii Catedralei Naționale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, cel de-al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. 2010 e anul organizării șantierului, iar lucrările efective au încep început 2011.  În noiembrie 2018, cheltuielile declarate de BOR au fost de 110 milioane de euro cu TVA, din care 75% bani publici.

Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului, amendat de pompieri cu 10.000 de lei

​Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a fost amendat de pompieri cu 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Inspectoratul a transmis, sâmbătă, că organizatorul evenimentului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfințire a Catedralei. În prezent, construcția nu este finalizată, astfel încât nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Autorizația de securitate la incendiu este emisă de către inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarate de beneficiar, precizează ISU. De asemenea, instituția spune că ISU București - Ilfov a amendat constructorul Catedralei cu 10.000 de lei, pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv.

PNL, despre ospățul din Sala Tronului: ”Este o blasfemie”

Liberalii cer demisia directorului Muzeului Național de Artă pentru că ar fi permis ca guvernul să organizeze un dineu chiar în Sala Tronului, unde, în urmă cu aproape un an, a fost depus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai pentru ca lumea să își ia rămas bun de la fostul suveran. Liberalii spun că gestul care a generat o serie de critici în spațiul public este o ”blasfemie”. ”Solicităm și demisia directorului de la Muzeul de Artă al României pentru că a semnat acest contract. Solicităm noului ministru, de urgență, să emită un ordin de ministru care să interzică organizarea de dineuri, de banchete , de botezuri așa cum se organizează acum în sala tronului. E inacceptabil și e o blasfemie asupra simbolurilor naționale”, a spus prim-vicepreședintele PNL Iași, Adrian Muraru, la Iași. Directorul interimar al muzeului, Liviu Constantinescu, spune că nu are nicio vină și că nu este pentru prima oară când sunt organizate tot felul de evenimente aprobate de Ministerul Culturii. El a mai spus, la Digi 24, că a cerut ministerului să emită un nou ordin privind utilizarea spațiilor din Palatul Regal, prânzul organizat de Cabinetul Dăncilă fiind aprobat în baza unui ordin din 2013. ”Tot ceea ce se întâmplă în spațiile istorice este reglementat prin ordin al ministrului culturii din 2013. Există două posibilități- se organizează pe bază de contract pentru evenimente culturale sau prin aprobarea Ministerului Culturii. Aici a fost o solicitare a Secretariatului General al Guvernului aporbată de Ministerul Culturii pe care muzeul trebuia să o aducă la îndeplinire”, a spus Liviu Constantinescu. El a mai afirmat că MNAR nu poate fi acuzat de lipsă de respect față de memoria Regelui Mihai și a amintit că angajații muzeului au vegheat trei zile și trei nopți la catafalcul Regelui, anul trecut. Directorul a mai spus că nu este pentru prima oară când au fost organizate astfel de manifestări, iar luni va fi organizat un nou eveniment pentru Casa Regală. De asemenea, la anul, muzeul a fost solicitat să găzduiască peste 20 de evenimente în condițiile în care România va prelua președinția Consiliului UE. Prânzul de lucru care a fost organizat de Cabinetul Dăncilă în Sala Tronului și care a scandalizat opinia publică a fost aprobat de ministrul George Ivașcu, între timp remaniat.

Orban: Cu certitudine vom depune moțiunea în actuala sesiune parlamentară

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirmă că negocierile cu parlamentari social-democrați pentru susținerea moțiunii de cenzură sunt purtate în funcție de evoluțiile din PSD, precizând că nu poate spune ce pune pe masă la aceste discuții, însă există soluții. Orban a spus, sâmbătă, la Iași, într-o conferință de presă, că negocierile pentru moțiunea de cenzură se desfășoară și în funcție de toate evoluțiile din PSD, dar că nu poate spune ce le oferă aleșilor social-democrați. "Acum nu pot spune ce pun pe masă în negocierile cu PSD, dar fiți convinși că avem soluții. Însă este vorba de acțiune și de votul efectiv. Dacă aleșii PSD nu au curajul să voteze, înseamnă că-s niște slugi", a declarat Ludovic Orban. Liderul liberal a precizat că succesul moțiunii depinde și de modul cum se vor poziționa celelalte grupuri parlamentare, în special UDMR și ALDE. "Nădăjduim că de data asta UDMR va ține cont de voința populației maghiare. Aceleași așteptări le avem și de la ALDE, chiar dacă așteptările de la domnul Tăriceanu sunt foarte mici. Din păcate, de câțiva ani, Tăriceanu este pe post de Guță Tătărăscu și este mai zelos în susținerea ticăloșiilor inițiate de Dragnea decât mulți pesediști. Putem să luăm voturi și din zona ALDE", a afirmat Orban. Șeful PNL consideră că opoziția poate specula nemulțumirea existentă în PSD, însă problema este câți parlamentari de la PSD vor avea curajul să voteze moțiunea. "Există o masă critică și o nemulțumire profundă la nivelul parlamentarilor din PSD care înțeleg că Dragnea duce în cap PSD-ul. Din păcate, frica, lașitatea, lipsa de responsabilitate îi împiedică pe mulți să acționeze în conformitate cu ceea ce gândesc", a adăugat Orban. Liderul PNL a mai spus că "orice alt guvern este mai bun decât nenorocirea asta de guvern". Întrebat când va fi depusă moțiunea de cenzură, Orban a afirmat că în mod sigur moțiunea va fi depusă în această sesiune parlamentară. "Nu vă pot da exact cu precizie ziua, după cum bine știți unii bat toba moțiunii încă de la 1 septembrie. Dacă ne luam după ei, am fi depus moțiunea fără nicio șansă și azi nu mai aveam niciun instrument de presiune asupra majorității guvernamentale. Suntem în negocieri asidue. Toată lumea trebuie să știe că pentru reușita moțiunii este necesar ca în plus să o voteze 67 de parlamentari. Încă nu am ajuns la acest număr, purtăm negocieri. Cu certitudine vom depune moțiunea în actuala sesiune parlamentară, cel mai probabil vom stabili cum merg negocierile după data de 1 decembrie", a declarat Ludovic Orban. Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a declarat la RFI că nu l-a abordat nimeni de la PNL sau USR în ultima perioadă, pentru obținerea sprijinului Uniunii față de moțiunea de cenzură pe care Opoziția vrea s-o depună. El precizează, însă, că formațiunea sa este deschisă unor discuții.

Femeie la spital, după ce soțul a aruncat apă clocotită pe ea

Un bărbat de 40 de ani din Vaslui a fost reținut pentru 24 de ore, după ce și-a agresat soția și a aruncat apoi cu apă clocotită pe aceasta. Victima, în vârstă de 36 de ani, a fost internată la spitalul din Iași. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, vineri seară, un bărbat în vârstă de 40 de ani din localitatea Fâstâci, comuna Cozmești, a avut un conflict cu soția sa, în vârstă de 36 de ani. El a lovit-o pe femeie și a agresat-o și pe fata lor, în vârstă de 17 ani, care a încercat să-i despartă. La un moment dat, bărbatul a luat de pe foc oală în care fierbea apă și a aruncat-o pe femeie. Victima a fost transportată la Spitalul din Vaslui pentru îngrijiri medicale. De alfel, cadrele medicale i-au sesizat sâmbătă pe polițiști despre acest caz. Oamenii legii s-au deplasat la locuința respectivă și l-au dus pe bărbat la audieri, iar apoi sâmbătă seară l-au reținut pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunii de violență în familie. Pe lângă fata de 17 ani, familia respectivă mai are doi copii, unul de 9 ani și altul de 11 ani

Un deputat leneș rupe tăcerea: “Eu nici nu am vrut să candidez”

O singură luare de cuvânt și patru inițiative legislative, la care este cosemnatar, alături de alți parlamentari. Aceasta este toată activitatea deputatului de Iași Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ponta, în doi ani de mandat. Prezent la Timișoara, Bănicioiu și-a justificat inactivitatea pentru care a fost plătit cu 87.000 de lei în 2017. „În primul rând eu nu am vrut să candidez pentru că voiam să mă dedic unei cauze medicale. Am crezut totuși că PSD-ul va merge într-o direcție pe care o speram și atunci am zis, ok, mergem mai departe, dăm sprijin atât cât putem. Am participat la acel program de guvernare, după care conflictul cu noua conducere a PSD m-a făcut să nu fie nevoie de o activitate intensă a mea, nici la nivel parlamentar, nici la nivel de partid. Tot ce venea de la mine nu era bine, deși eu scrisesem programul de guvernare. Ulterior s-a decis că nu mai e nevoie foarte mult de experiența mea și au preluat alții inițiativa pe sănătate, au preluat proiectele respective și nemaiavând susținerea parlamentară și politică, orice inițiativă propusă de mine nu ar fi trecut și nu era asumată de grup. Asta s-a concretizat și în activitatea parlamentară, care nu avea cum să fie alta”, a declarat Bănicioiu, citat de adevarul.ro.

Un copil a murit după o explozie într-un imobil din Vatra Dornei

O explozie neurmată de incendiu s-a produs, ieri, într-un imobil din Vatra Dornei. În interiorul locuinței, pompierii au găsit un copil de un an și două luni decedat. Mama copilului și încă un copil de aproape trei ani au fost răniți. ”Vin colegii de la Criminalistică și împreună vom face cercetări în aceasta privință”, au precizat reprezentanții ISU. Potrivit acestora, deocamdată nu se cunosc împrejurările în care s-a produs deflagrația.

Sondaj: Românii spun că trăiesc mai rău ca anul trecut

Coaliția PSD-ALDE a decis în acest an măriri de pensii și salarii, dar și de alte beneficii sociale. Deși au mai mulți bani fizic în buzunar, românii susțin că în fapt puterea de cumpărare nu prea a crescut și că în general situația stă mai prost ca anul trecut, arată un sondaj CURS. La întrebarea dacă ei consideră că trăiesc mai bine ca anul trecut, 52 la sută susțin că o duc mai rău ca anul trecut, în timp ce doar 40 la sută susțin că situația ar fi mai bună. În privința puterii de cumpărare, românii sunt mai categorici. Nu prea au simțit efectiv în buzunare că aceasta ar fi crescut în ciuda măririlor succesive de beneficii sociale din partea Guvernului. Doar 11 la sută susțin că au simțit că pot cumpăra mai mult decât anul trecut în mare și foarte mare măsură. Sondajul a fost realizat în perioada 26 octombrie - 5 noiembrie pe un eșantion de 1067 de respondenți și are o marjă de eroare de ^/- 5,0% la un nivel de încredere de 95%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.