Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cât de importanţi sunt factorii genetici pentru AVC

Ziarul de Vrancea
6 nov 2024 812 vizualizări

Cum trebuie procedat pentru prevenirea unui accident vascular cerebaral

Neurologul Elena Terecoasă, medic la Spitalul Universitar din Capitală, a explicat care sunt factorii de risc în ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral, dar şi cât de importanţi sunt factorii genetici şi cum trebuie procedat pentru prevenirea unui AVC.

”Factorii de risc pentru un accident vascular cerebral sunt, într-o destul de mare măsură, comuni cu factorii de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic. În primul rând, tensiunea arterială, hipertensiunea este un factor de risc pentru un accident vascular cerebral. Diabetul zaharat este un factor important de risc. Dislipidemia, valorile mari ale colesterolului sunt un factor de risc. Fumatul este un factor foarte important de risc pentru apariţia unui accident vascular cerebral. Obezitatea şi sedentarismul sunt şi ei factori de risc pentru un accident vascular cerebral. În plus faţă de asta, diferite afecţiuni cardiace care favorizează formarea unor trombi în interiorul inimii, care ulterior pot să blocheze o arteră a creierului, sunt un factor foarte important de risc. Ar fi de menţionat fibrilaţia atrială şi la ora actuală, aproximativ un sfert dintre pacienţii cu accidente vasculare cerebrale dezvoltă această afecţiune din cauza unei patologii cardiace, în special fibrilaţie atrială”, a explicat medicul Elena Terecoasă, neurolog, miercuri seară, la Medika Tv.

 Ea a vorbit şi despre cum trebuie procedat pentru prevenirea unui accident vascular cerebral. „Indiferent de antecedentele de a fi avut pe cineva în familie sau nu, trebuie să încercăm să controlăm, să tratăm cât mai bine, să încercăm să îndepărtăm, dacă se poate, toţi aceşti factori de risc pe care i-am menţionat. Să ne controlăm tensiunea arterială, să ne controlăm diabetul, să avem un nivel normal al colesterolului, să nu fumăm, să nu fim obezi, să avem un stil şi un regim de viaţă sănătos. Vorbim punctual de antecedentele de boală cerebro-vasculară. În familie e foarte important dacă aceste antecedente au survenit la vârstă tânără, dacă mama, tata, bunicul au făcut accidente vasculare sub 50 de ani, pentru că atunci, sigur, poate că ar fi nevoie de o verificare suplimentară, sau dacă acest accident vascular a survenit la o vârstă de 70-80 de ani, când e de aşteptat, e posibil să suferi un accident vascular cerebral din cauza unui control insuficient sau prezenţei factorilor de risc”, a adăugat medicul.

Doar o treime dintre pacienţii cu AVC ajung la spital în fereastra de timp care permite tratamentul cu succes

Medicul Elena Terecoasă a explicat și care sunt semnele care arată că un pacient este posibil să fi suferit un AVC, dar şi ce trebuie făcut în situaţiile în care o persoană observă, la cineva apropiat, semnele unei asemenea afecţiuni. ”Este foarte important să fie cunoscute semnele sugestive ale accidentului vascular cerebral. Cele mai frecvente sunt asimetria facială, faptul că faţa nu se mai mişcă simetric, scăderea forţei musculare la nivelul unui braţ, la nivelul piciorului şi diferite probleme de vorbire. Dacă aceste simptome se dezvoltă brusc, lucrul acesta este sugestiv pentru un accident vascular cerebral” a afirmat Elena Terecoasă.

 Medicul a explicat că tratamentul prin tromboliză intravenoasă – administrarea unei substanţe care ar putea să dizolve cheagul care a produs accidentul vascular cerebral – poate fi administrat doar în primele patru ore şi jumătate de la debutul AVC. Trombectomia se face în primele şase ore de la apariţia simptomelor.

”În aceste condiţii, este absolut esenţial ca pacientul să ajungă la spital în acest interval de timp. Cu cât intervalul de timp în care creierul rămâne fără sânge este mai mic, cu atât şansele de recuperare sunt mai bune”, a spus medicul. În aceste condiţii, când se constată că o persoană dezvoltă semne sugestive pentru AVC este necesar ca cei din jur să cheme serviciile de ambulanţă, a arătat Elena Terecoasă.

 ”Realitatea ne arată că undeva în jur de 30-35% dintre pacienţi ajung, în fapt, la spital în această fereastră de timp de şase ore de la debutul simptomatologiei, iar principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că, de cele mai multe ori, nu sunt recunoscute semnele AVC sau, dacă sunt recunoscute, familia, martorii, aşteaptă ca semnele să se îmbunătăţească de la sine. 10-15% ajung la spital chiar şi după mai mult de 24 de ore de la debutul simptomatologiei”, a afirmat medicul.

Trei notari, urmăriţi penal după ce au eliberat ilegal certificate de moștenitor

Trei notari publici au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA, într-un dosar care vizează eliberarea ilegală a unor certificate de moştenitor asupra unor imobile din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Procurorii au stabilit că 9 apartamente au fost vândute în baza acestor certificate, iar patru persoane fizice au fost reținute, anunță joi, 7 noiembrie, DNA, într-un comunicat.

Totodată, DNA anunță că a reținut pentru 24 de ore patru persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii şi spălarea banilor.

Potrivit DNA, prezenta cauză vizează eliberarea nelegală în perioada 2021-2022, a unor certificate de moştenitor, precum şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate în Bucureşti şi Ilfov, care nu a fost nerevendicate ori care au aparţinut unor persoane fără moştenitori.

După obţinerea documentelor respective, imobilele erau vândute la preţul pieţei. Procurorii au stabilit că au fost emise 9 certificate de moştenitor, în baza cărora 9 apartamente din Bucureşti au fost vândute cu peste 560.000 de euro. „În concret, în contextul menţionat, notarii publici Seceleanu Lidia Simona, Dumitru Mariana şi Trifoi Doru Crin, la instigarea şi cu complicitatea celorlalţi 4 inculpaţi, dar şi a altor persoane, ar fi eliberat în mod nelegal nouă certificate de moştenitor în care ar fi fost atestat în fals faptul că beneficiarii acestora ar fi fost singurii moştenitori ai unor apartamente situate în municipiul Bucureşti. Apartamentele respective obţinute în această modalitate ar fi fost tranzacţionate pe piaţa imobiliară, inculpaţii obţinând astfel în mod nelegal peste 560.000 de euro”, se arată în comunicatul DNA.

Un adolescent din Oradea, condamnat pentru bullying decizia a fost luată după ce a refuzat să se împace cu victima

Un adolescent orădean a fost condamnat în primă instanță pentru bullying, asta după ce polițiștii au propus închiderea dosarului, iar judecătorul l-a invitat să se împace cu victima, relatează Bihoreanul.

Judecătorul, înainte de a închide dezbaterile, a făcut o ultimă încercare de a-i reconcilia pe cei doi adolescenți, îndemnându-i la un gest de împăcare, pentru a-l salva pe agresor de pata din cazier. „Îmbrăţişaţi-vă şi daţi-vă mâna”, le spune, solicitând tânărului inculpat: „Cere-ţi scuze”.

Bătăușul strânge mâna întinsă de victima sa, dar rămâne nemișcat, cu o expresie încăpățânată pe chip. „Nu vreau!”, a zis, respingând îmbrățișările sau scuzele. Fără să mai insiste, judecătoarea a închis coperţile dosarului şi a declarat şedinţa închisă. Întâmplarea s-a petrecut la Judecătoria Oradea.

Incidentul s-a produs în primăvara lui 2022, în sala de informatică a Liceului Tehnologic Felix din Sânmartin. Protagoniştii erau colegi în clasa a X-a. Victima, căruia, pentru a proteja identitatea minorilor, Bihoreanul i-a spus Marius, se transferase de puţină vreme, după ani buni petrecuți în străinătate cu familia, şi încerca să se acomodeze cu noii colegi şi obiceiurile locului. În schimb, agresorul, Bogdan (nume atribuit din același motiv), era o vedetă. Fiu al unui om de afaceri şi sportiv de performanţă, îi plăcea să fie în centrul atenţiei, şicanându-şi colegii mai timizi de câte ori avea ocazia.

Pe 5 mai 2022, Marius lucra la un proiect pentru ora de informatică în momentul în care Bogdan l-a luat în derâdere pentru părul un pic mai lung şi creţ, întrebându-l batjocoritor dacă e gay. Enervat, Marius i-a întors-o, sugerându-i că poate tocmai el are cunoștințe cu această orientare. Furios că a ajuns victima propriei glume, Bogdan a reacționat violent. L-a împins cu capul în monitorul calculatorului, iar când Marius a încercat să se ridice de pe scaun, l-a luat la pumni. Ploaia de lovituri l-a surprins total și nu a ripostat. În final, bătăuşul a fugit din sală şi nu s-a mai întors. Ulterior, și alți elevi au confirmat desfășurarea faptelor, dezvăluind anchetatorilor că Bogdan are obiceiul să-i umilească și să facă glume nesărate pe seama lor.

Pentru că leziunile lui Marius au fost totuși superficiale, medicii stabilind că necesită 4-5 zile de îngrijiri, poliţiştii voiau să renunţe la urmărirea penală, dar procurorii Parchetului Oradea au respins propunerea, iar în februarie 2023 l-au trimis pe bătăuş în judecată.

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde la primul termen inculpatul și-a recunoscut vinovăţia şi a cerut să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori. Judecătorul i-a impus agresorului cea mai strictă măsură educativă permisă de lege: asistarea zilnică, dispusă pe 5 luni, adică obligația ca în această perioadă adolescentul să respecte un orar stabilit de consilierii de probațiune și, firește, să nu mai „calce pe bec”. În plus, l-a obligat şi să achite victimei daune morale de 25.000 lei.

În mai, cazul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, iar aici se stabilește că „instanța de fond a aplicat o măsură educativă deosebit de aspră”. Judecătorii de aici au redus supravegherea de la 5 la 2 luni, iar valoarea daunelor morale de la 25.000 lei la 3.000 lei.

Sibiu: Doi tineri au intrat în casă peste o femeie de 85 de ani, au lovit-o şi au sustras o casetă de valori cu o sumă mare de bani

Un bărbat de 26 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, iar un adolescent de 17 ani a fost plasat în arest la domiciliu, după ce au intrat noaptea într-un imobil din Sibiu, au lovit-o pe proprietara în vârstă de 85 de ani şi au furat o casetă de valori. În interior se aflau 30.000 de euro şi 30.000. Ulterior, cei doi au incendiat maşina cu care s-au deplasat, au luat alt vehicul şi au ajuns în altă localitate unde au intrat peste o altă femeie, au ameninţat-o cu moartea şi au sustras mai multe carduri bancare.

îLa data de 6 noiembrie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sibiu a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului de 26 de ani, respectiv arest la domiciliu pentru 30 de zile faţă de tânărul de 17 ani. Cercetările în acest caz sunt continuate pentru identificarea şi documentarea întregii activităţi infracţionale a celor două persoane”, a transmis, joi, IPJ Sibiu.

Bărbatul de 26 de ani, în 5 noiembrie, pe timpul nopţii, ar fi pătruns într-un imobil, ar fi lovit o femeie în vârstă de 85 de ani, proprietara imobilului, ar fi sustras o casetă de valori în care se afla o sumă de bani, după care ar fi fugit într-o direcţie necunoscută. Femeia a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, fără a necesita internarea. La momentul producerii incidentului, în locuinţă se mai afla o femeie în vârstă de 60 de ani, care nu a suferit vătămări corporale. În cutia de valori se aflau 30.000 de euro şi 30.000 de dolari.

”Prin folosirea câinilor de urmă, vizionarea imaginilor surprinse de diverse camere de luat vederi şi analizelor criminalistice s-a reuşit stabilirea unui traseu al persoanei bănuite, premergător şi ulterior comiterii faptei, indiciile obţinute evidenţiind faptul că persoana în cauză ar fi beneficiat de sprijinul unui complice, care ar fi supravegheat zona pe timpul comiterii faptei. De asemenea, poliţiştii au constatat că, după comiterea faptei, cele două persoane s-ar fi deplasat cu un autoturism în localitatea Cristian, autoturism pe care l-ar fi incendiat cu intenţia de a elimina probe ce i-ar fi putut incrimina. Din localitatea Cristian, folosindu-se de alt mijloc de transport, s-ar fi deplasat în localitatea Şura Mare şi, ulterior, în judeţul Mureş”, au transmis poliţiştii.

Cu ajutorul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Oraşului Ungheni şi din cadrul Postului de Poliţie Laslău Mare, cei doi au fost depistaţi şi prinşi pe raza oraşului Ungheni, fiind ulterior conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Sibiu. Totodată, poliţiştii sibieni au reuşit recuperarea a 28.000 de euro şi 29.100 de dolari din prejudiciul cauzat, sume ascunse în diverse locaţii.

Ulterior, la sediul Poliţiei Municipiului Mediaş, s-a prezentat o femeie care, prin plângere scrisă, a reclamat faptul că, în aceeaşi noapte, în jurul orei 03.45, aceleaşi persoane ar fi pătruns în locuinţa sa din municipiul Mediaş, ar fi ameninţat-o cu moartea şi ar fi sustras mai multe carduri bancare expirate, fără valoare financiară.

Guvernul a aprobat desecretizarea cheltuielilor pentru „vila lui Iohannis”

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Str. Aviatorilor 86, potrivit unor surse oficiale. Imobilul ar urma să fie atribuit preşedintelui Klaus Iohannis. RA-APPS a decontat până acum aproape 14 milioane de lei fără TVA, echivalentul a apoape 3 milioane de euro, pentru lucrările de reabilitare.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joia trecută, că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-PPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis. Ulterior, Marcel Ciolacu a afirmat că s-au cheltuit până acum 14 milioane de lei, dar că nu ştie întreg devizul. El a adăugat că suma investită este imensă şi că putea fi construiit un liceu cu aceşti bani. Ciolacu a susţinut că „destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă.

Conform unor precizări transmise de Secretariatul General al Gvernului (SGG) după primirea datelor de la RA- APPS, un aspect extrem de important şi relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare şi modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 şi nr. 55 şi în zona de protecţie monument A - Parcul Herăstrău. ”Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obţinerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti”, se arată în precizările SGG.

De asemenea, în concordanţă cu lucrările necesare, a fost nevoie şi de refacerea sistemului de instalaţii care să corespundă siguranţei electrice şi energetice a clădirii. Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare şi exterioare.

O femeie şi un tânăr, găsiţi morţi într-un imobil din Floreşti

O femeie de 62 de ani şi un tânăr de 28 de ani au fost găsiţi morţi, miercuri seară, într-un imobil din localitatea Floreşti, judeţul Cluj.

„În data de 6 noiembrie a.c., în jurul orei 18:40, Secţia 6 Poliţie Rurală Floreşti a fost sesizată cu privire la descoperirea a două persoane decedate într-un imobil din localitatea Floreşti. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă o echipă operativă din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale. În urma verificărilor preliminare, a fost confirmată prezenţa celor două persoane decedate, identificate ca fiind o femeie în vârstă de 62 de ani şi un tânăr de 28 de ani”, au anunţat, miercuri seară, oficialii Poliţiei judeţene Cluj.

 Surse judiciare au precizat pentru News.ro că un bărbat a fost cel care a descoperit trupurile neînsufleţite ale celor doi, acesta sunând la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Ciolacu: De sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră şi să fie formalizată până la finalul lunii decembrie cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.

Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, după cum a precizat premierul înaintea şedinţei de Guvern. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.

 "Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian... Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen", a susţinut Marcel Ciolacu.

Ponta spune că Ciucă îl vrea pe Iohannis premier

Fostul premier Victor Ponta, candidat la Camera Deputaţilor din partea PSD Dâmboviţa, a declarat, joi, la Târgovişte, că a fost sunat de prieteni din PNL care i-au spus că Iohannis ar fi propunerea liberalilor pentru funcția de premier după alegerile prezidențiale. "Ieri m-au sunat mai mulţi prieteni din PNL, îngroziţi de faptul că: domnule, la noi s-a discutat clar, dacă Ciucă iese preşedinte îl pune pe Iohannis prim-ministru. Şi am zis: sunteţi nebuni? Chiar vreţi să intrăm în faliment? Eu chiar îi felicitam: mă, v-a venit o idee bună cu Bolojan, altul n-aveţi, în afară de Bolojan. Chiar şi Marcel Ciolacu a spus: eu împart puterea şi Bolojan e un om serios. Nu, ce Bolojan? Noi îl punem pe Iohannis prim ministru. Zic: înseamnă că aţi înebunit! Da, în sensul ăsta mă sunau, cumva, spune tu, că noi nu putem să spunem, că această discuţie că Ciucă vine preşedinte şi îl pune pe Iohannis premier e noul nostru scenariu. Şi că el aduce şi pe USR alături şi are sprijin din afară. Cred că nu are sprijin din afară", a declarat Ponta într-o conferinţă de presă.

Acesta a adăugat că, în opinia lui, ar fi "o catastrofă" ca Iohannis să rămână într-o funcţie de conducere a ţării, iar pe Ciucă l-a caracterizat drept "un fel de Kamala Harris al lui Biden". "Adică au găsit pe cineva mai rău decât Biden, pe Kamala. Au găsit pe cineva, ştiu că nu am voie să spun, dar Trump spunea, 'more stupid than' Iohannis, l-au găsit pe Ciucă. Păi, noi suntem chiar stupizi, ca după 10 ani de Iohannis să mai stăm încă cinci ani cu Ciucă preşedinte şi Iohannis prim-ministru?", a mai spus Victor Ponta.

Locuinţa din Vama Veche a Danei Marijuana, prădată în timp ce cântăreaţa este în arest preventiv

Locuinţa din Vama Veche a cântăreţei Dana Marijuana, aflată în arest preventiv pentru trafic de droguri, a fost prădată, fiindu-i furate diverse bunuri de către un bărbat care a fost reţinut de poliţiştii constănţeni.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a informat joi, printr-un comunicat de presă, că lucrătorii Poliţiei Municipiului Mangalia - Secţia 2 Poliţie Vama Veche - 2 Mai, sub coordonarea procurorului de caz, au reţinut un bărbat de 46 de ani. Acesta este bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

"La data de 6 noiembrie, în jurul orei 18.40, bărbatul ar fi fost depistat de poliţiştii care efectuau serviciul de patrulare în staţiunea Vama Veche. Bărbatul prezenta un comportament nefiresc şi avea mai multe genţi, astfel că s-a procedat la efectuarea controlului corporal şi al bagajelor, asupra sa fiind descoperite mai multe bunuri a căror provenienţă nu a putut-o justifica. În urma cercetărilor efectuate a rezultat că bunurile ar fi fost sustrase din locuinţa unei femei, de 45 de ani, din Vama Veche", se arată în comunicat.

Suspectul a fost reţinut pentru 24 de ore. Potrivit unor surse judiciare, locuinţa prădată este a cântăreţei Dana Coteanu, cu numele de scenă Dana Marijuana.

Ea este în arest preventiv din august 2024, într-un dosar referitor la comiterea infracţiunii de trafic de droguri. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.