Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cât ar pierde statul în cazul unei OUG pe contestația în anulare

Ziarul de Vrancea
26 mar 2019 474 vizualizări

In cazul în care ministrul Justiției insistă cu proiectul care le dă dreptul unor infractori să conteste deciziile definitive, statul ar trebui să retuneze către 335 de inculpați peste 19 milioane de euro

Direcția Națională Anticorupție reacționează dur față de proiectele de Ordonanță de Urgență pregătite de Ministerul Justiției, spunând că, dacă ar intra în vigoare, ar afecta substanțial activitatea de urmărire penala și implicit capacitatea de a-i trage la răspundere penală pe cei care au săvârșit fapte penale. Legat de posibilitatea contestării deciziilor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale instanței supreme chiar dacă a expirat termenul de 30 de zile, DNA spune că efectul ar fi rejudecarea a 42 de cauze cu 335 inculpați cu decizii definitive. Prin cele 42 de hotărâri definitive s-a dispus confiscarea specială a 5,5 milioane lei, 16,5 milioane euro și 2 milioane de dolari.

DNA a reacționat ieri față de cele mai recente propuneri de modificare a legislației penale - Codul Penal, Codul de procedură penală, Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și proiectul de act normativ privind contestația în anulare. Aceste propuneri au fost formulate de Ministerul Justiției, fiind transmise participanților la o discuție la care a luat parte și un reprezentant al DNA, în 22 martie. Dacă ar intra în vigoare, ar afecta în mod substanțial activitatea de urmărire penală și implicit capacitatea de a-i trage la răspundere penală pe cei care au săvârșit fapte penale, arată procurorii.

A doua moțiune pe justiție în mai puțin de o lună

Grupurile parlamentare ale PNL și USR din Senat au depus ieri moțiunea simplă intitulată “Justiția - victimă sigură în mâinile lui Toader”. Semnatarii cer ministrului Justiției să renunțe la “modificările nocive” aduse legislației penale și la schimbările care contravin statului de drept. În plus, i se cere lui Tudorel Toader să nu mai considere recomandările instituțiilor internaționale de profil ca fiind documente politice. “Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar”, a declarat senatorul liberal Alina Gorghiu, adăugând că prin acest demers se urmărește transmiterea unui mesaj “prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister”. Potrivit acesteia, Tudorel Toader “a fost complice la toate actele care au dus la inflamarea sistemului judciar din România”.

Semnatarii moțiunii îi cer ministrului Justiției să renunțe la “modificările nocive aduse legislației penale”, să renunțe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, să susțină demersul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, dar și să înceteze să mai considere recomandările instituțiilor internaționale de profil ca fiind documente politice. “Nu ignorați ajutorul profesionist dintr-un orgoliu copilăresc sau pentru că așa a fost angajamentul pe care vi l-ați luat față de structura centrală a PSD. Recunoașteți că îngrijorările experților independenți în drept constituțional din Comisia de la Veneția, ale membrilor Comisiei Europene care întocmesc Raportul MCV sau ale Grupului GRECO legate de parcursul justiției din România sunt justificate. Faptele și deciziile guvernanților vorbesc de la sine, revoltele românilor pentru o justiție independentă au devenit de notoritate în spațiul extern, iar pe agenda CEDO se regăsesc cauze în care procurori de rang înalt contestă modul în care au revocați din funcție. Să renunțați la logica păcătoasă de a pune egal între România și PSD-ALDE. Să nu vă transformați în “avocatul diavolului” susținând, completând și pledând abuzurile puterii în domeniul legilor justiției, pentru că nu aceasta este misiunea dumneavoastră la Ministerul Justiției”, au mai spus semnatarii moțiunii.

Camera Deputaților a respins, în urmă cu o săptămână, o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” și două abțineri. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat atunci că nu i-a trecut nemulțumirea față de activitatea ministrului Justiției, dar nu era de acord cu criticile din moțiune.

Protestul pentru autostrăzi: Ședință de judecată, suspendată 15 minute, la cererea procurorului

La cererea unui procuror, Tribunalul Cluj a acceptat suspendarea unei ședințe de judecată. Audierea martorilor a fost întreruptă, fiind reluată după 15 minute. Motivul - magistrații au vrut să se alăture protestului pentru construirea de autostrăzi inițiat de suceveanul Ștefan Mandachi, arată încheierea de ședință, redactată recent.

CluJust a publicat miercuri încheierea unei ședințe de judecată de la Tribunalul Cluj din 15 martie, care arată cum procurorul de ședință a cerut instanței să își suspende activitatea pentru 15 minute, în semn de solidaritate cu cei care protestează pentru construirea autostrăzi.

Încheierea de ședință, dintr-un dosar de trafic de persoane, a fost redactată recent, potrivit hotnews.ro. “Pe parcursul audierii martorei (...), reprezentantul Ministerului Public solicită instanței să îi permită ca pentru 15 minute să se alăture inițiativei #sieu și să își suspende activitatea pentru 15 minute, în semn de solidaritate pentru persoanele care protestează pentru construirea de autostrăzi. Apărătorii inculpaților arată că nu se opun suspendării ședinței de judecată pentru 15 minute. Instanța dispune suspendarea ședinței pentru 15 minute. La reluarea dezbaterilor, instanța continuă audierea martorei”, se arată în documentul publicat de CluJust. Cel care a cerut suspendarea ședinței a fost procurorul DIICOT Rareș Ciaușu, iar judecătorul care a acceptat propunerea a fost vicepreședintele Tribunalului Cluj, Georgiana Farcaș-Hingan. Cei doi au participat la protestele magistraților față de Ordonanța 7.

În 15 martie, la câțiva kilometri de Suceava a fost inaugurat, simbolic, primul și singurul metru de autostradă din Moldova, construit de antreprenorul Ștefan Mandachi. La inițiativa acestuia, la ora 15.00 mii de oameni din toată țara au oprit lucrul preț de 15 minute. Au fost proteste pentru construirea de autostrăzi în Capitală, în Piața Universității și Piața Victoriei, la Iași, Sibiu sau Cluj.

 “Salvați Copiii” cere Avocatului Poporului să cerceteze cazul elevului din Botoșani agresat de preot

„Salvați Copiii România” a trimis Avocatului Poporului o sesizare prin care solicită investigarea cazului de la Botoșani, unde un elev ar fi fost lovit de către profesorul de religie. Organizația solicită și monitorizarea anchetei penale de către Avocatul Poporului.

„Abuzul a avut drept consecință internarea medicală a copilului, ceea ce indică gravitatea faptelor și necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în fața altor considerente de ordin juridic sau administrativ. Luând în considerare aceste aspecte grave, dar și încercările recente de orientare a atenției opiniei publice asupra copilului nu din perspectiva calității sale de victimă, ci a unor presupuse provocări de care s-ar face vinovat, Organizația Salvați Copiii a trimis Avocatului Poporului o sesizare cu privire la necesitatea investigării cazulului copilului agresat, modul în care acesta este protejat și de a monitoriza derularea anchetei penale și a cercetărilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violență”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, 7% dintre copii sunt agresați fizic de către educatorii și profesorii lor, cu o frecvență dublă de apariție în mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban. „În cazul tuturor celor care au în grija lor copii, cadre didactice, asistenți sociali, cadre medicale etc., și care se fac vinovați de acte de violență ori tratament degradant, legea trebuie aplicată cu fermitate. Nu e de mirare faptul că, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunoștința publicului numeroase situații de abuz în grădinițe, școli sau centre de plasament, urmate de anchete ale instituțiilor de învățământ ale căror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de către instituțiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de răspundere a celor acuzați și menținerea lor în sistemul de educație, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii”, se mai arată în comunicatul celor „Salvați Copiii”.

Două anchete au loc în județul Botoșani după ce mama unui elev în vârstă de 11 ani de la școala din localitatea Baranca a cerut intervenția medicilor, spunând că fiul ei a fost tras de urechi și lovit cu capul de perete de către un profesor de religie.

Kovesi: Văd că există tendința de a fi judecată public

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a anunțat că ambele cauze discutate, ieri, de Secția pentru procurori în materie disciplinară au fost amânate și că așteaptă decizia. Întrebată despre negocierile pentru funcția de procuror-șef european, Kovesi a spus că și-a făcut treaba din punct de vedere profesional și că nu știe care elemente sunt luate în calcul în cadrul negocierilor. “Eu nu fac apărări publice. Văd că există tendința de a fi judecată public, nu îmi fac apărarea pe scările instituției. Mi-am făcut înăuntru apărarea. Oricum, ambele cauze au fost amânate, o sa vedem soluția”, a declarat Kovesi la ieșirea de la CSM, unde Secța pentru procurori în materie disciplinară a discutat două acțiuni formulate împotriva sa de către Inspecția Judiciară. Întrebată despre negocierile pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, Kovesi a spus că din punct de vedere profesional și-a făcut treaba. “Se negociază profesionalismul celui care trebuie să dețină această funcție. Aștept rezultatul acestor discuții care se poartă între Parlamentul European și Consiliu, nu știu ce elemente de negociere sunt avute în vedere”, a spus Kovesi.

Ea a precizat că nu a discutat cu nimeni despre procedură, dar se bazează pe faptul că s-a clasat prima în urma selecției realizate de comisia tehnică, dar și în urma audierii publice din Parlamentul European.

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a discutat, ieri, două acțiuni disciplinare în cazul Laurei Codruța Kovesi, într-una fiind vizat și Marius Iacob.

Vâlcov, amendat pentru că a insultat un protestatar

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a fost acuzat de discrimare și amendat cu 1.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării entru că l-a insultat protestatarul Sandu Matei, membru al Mișcării Rezist, și i-a publicat fișa medicală.. Este pentru a doua oară când Vâlcov este sancționat de către CNCD. “Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de «sandilău» și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală”, a decis în unanimitate Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei. Colegiul Director afirmă că a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar, dar și de faptul că, ulterior, Darius Vâlcov a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii.

În octombrie 2018, Darius Vâlcov a fost amendat cu 2.000 de lei de CNCD pentru clipul care sugera că #rezist și FDGR sunt organizații naziste. În același caz, social-democratul Liviu Pop a primit avertisment.

Fugarul Ghiță nu mai candidează la europarlamentare

Fostul deputat Sebastian Ghiță anunță că a decis să se retragă de pe lista PRU și să nu candideze la alegerile euro-parlamentare, afirmând că membri ai familiei sale și zeci de alți oameni au fost iarăsi chemați la DNA de către “acoliții lui Kovesi”. El avertizează că va sesiza Secția de investigare a magistraților în legătură cu aceste practici.

 “Am decis să mă retrag de pe lista PRU și să nu candidez la alegerile euro-parlamentare. Din păcate... nimic nu s-a schimbat în România. Membri ai familiei și zeci de alți oameni au fost iarăsi chemați la DNA de către acoliții lui Kovesi. Cercetează fapte din 2010 !!! Pe care le-au mai cercetat de 10 ori până acum. Și unde au dispus expertize care au arătat că prejudiciul este ZERO”, a scris Ghiță pe Facebook..

El susține că procurorii “continuă să întrebe orice om dacă știe ceva rău despre Sebastian Ghiță și continuă să promită celor care vor să “colaboreze” protecție asigurată de DNA” și să trimită adrese la sute de persoane fizice și juridice pentru a intimida.

În 10 martie Ghiță a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare urmând a ocupa prima poziție a listei pe care o va prezenta Alianța PRM - PRU, “ indiferent de vehiculul politic cu care se va prezenta la alegeri”. “O voce românească trebuie să se audă tare și răspicat”, spunea el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.