Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Care este protocolul în cazul deceselor cu coronavirus

Ziarul de Vrancea
7 apr 2020 980 vizualizări

Un ordin de ministru publicat în această săptămână face mai multe precizări privind procedurile pe care trebuie să le respecte medicii legiști și membri de familie ai celor decedați, infectați cu coronavirus n mai mult de un sfert din cazurile de Covid-19 confirmate până ieri în România sunt din Suceava

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării se confirmă diagnosticul de infecție cu coronavirus, evoluția fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma/preciza diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară - prevede protocolul privind managementul în caz de deces al pacienților infectați coronavirus, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial. Potrivit protocolului, sunt permise autopsiile efectuate în scop științific conform protocolului de cercetare autorizat în cadrul fiecărei unități sanitare, cu respectarea măsurilor de protecție. Aparținătorii vor fi informați telefonic de către unitățile sanitare în legătură cu cazurile severe/critice și despre survenirea decesului.

În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparținătorii care locuiesc la o distanță mai mică de 100 km de locul decesului, și de maximum 48 de ore dacă aceștia locuiesc la o distanță mai mare de 100 km sau în situații speciale. Nu este permisă ieșirea aparținătorului din izolare sau carantină pentru identificarea sau ridicarea decedatului, se precizează în protocol.

Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Aceștia vor purta obligatoriu halat de unică folosință din material nețesut sau impermeabil la apă; mască facială; botoși și mănuși. Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție. În caz de identificare pozitivă (potrivire), vor semna o declarație și se va completa într-un registru special.

Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

Familia sau reprezentanții administrației publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispoziție sicriul. Din acest moment și până la înhumare/incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor prin frecare, se mai arată în protocol. Transportul cadavrului aflat în sac închis ermetic se va efectua numai cu mijloace de transport autorizate potrivit legii. Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV2).

37 de decese în străinătate

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri la prânz, alte 344 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, numărul total ajungând la 4.761. Cele mai multe cazuri, 1.430, sunt la Suceava. La București sunt 637 de cazuri. Numărul deceselor a ajuns la 215. La ATI erau internați 162 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.556 de persoane. Alte 89.976 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 47.207 de teste

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 651 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19. 37 de cetățeni români aflați în străinătate, 11 în Italia, 7 în Franța, 11 în Marea Britanie, 6 în Spania, unul în Germania și unul în Suedia, au decedat.

Sindicaliști: 25% din cei infectați sunt salariați din sănătate

Federația Solidaritatea Sanitară a transmis, ieri, că 25% din cei infectați cu coronavirus sunt salariați din sănătate, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetățenilor.

“În data de 07 aprilie 2020 erau confirmați pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 1.087 salariați din sănătate. 25% din totalul cetățenilor infectați sunt salariați din sănătate. Procentul salariaților din sănătate infectați (din total salariați) este de 0,543%, adică aproape 20 de ori (19,68) mai mare decât cel al populației generale (0,02%). Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați SARS-CoV-2 în ultimele 9 zile a săptămână a fost de 22,46%”, a transmis, ieri, Federația Solidaritatea Sanitară. Sursa citată a precizat că, dacă s-ar menține acest ritm de creștere zilnică a numărului, atunci în 27 de zile ar fi infectați toți salariații din sănătate.

În cursul zilei de marți s-a înregistrat primul deces al unui cadru medical, respectiv un ambulanțier de 53 de ani de la Suceava.

Medici, supărați pe militari la Suceava

Medicii, asistentele și infirmierii sunt obligați să facă duș nu doar acasă, ci chiar înainte de a intra în clădirea Spitalul Județean Suceava. Regula a fost impusă de noua conducere militară a spitalului. “Numai că aceste dușuri de grup nu sunt în spital, ci vor fi amenajate în curte. Între dușuri și vestiar e un spațiu. Suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte după ce facem duș“, au povestit mai mulți medici, pentru ziarul Libertatea. Aceste plângeri au ajuns și la ministrul Nelu Tătaru. “Dacă voiam să mărșăluim în șir ne făceam soldați, nu medici”, i-au spus oamenii de Suceava, recent, ministrului sănătății. Sunat de Libertatea, generalul în rezervă Ionel Oprea, managerul militar al Spitalului Județea a explicat că “Le-am adus o instalație profesională de decontaminare pe care probabil nu o vor folosi”. A admis însă că “pot intra la duș 14 persoane o dată și asigură o spălare rapidă și eficientă. Este adevărat că le afectează un pic intimitatea”. Varianta ar fi să facă duș în spital, “dar vor aștepta unul după altul”.

Iohannis: De Paști voi sta acasă cu soția mea, Carmen

România nu este încă în faza de relaxare a măsurilor de izolare și, dacă se renunță prea repede la ele, criza se poate prelungi încă „luni de zile”, a avertizat ieri președintele Klaus Iohannis. „Auzim la știri că sunt unele țări unde se face un plan pentru relaxare. Noi în România nu suntem în această fază. La noi numărul de cazuri crește, numărul persoanelor tratate la urgențe crește și chiar dacă ne dorim cu toții să se termine cât mai repede criza nu suntem încă în faza în care putem să ne relaxăm”, a spus Klaus Iohannis, la finalul unei vizite la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI). Șeful statului a precizat că dacă măsurile sunt relaxate prematur, dacă se va considera că „vremea frumoasă alungă virusul, putem să ajungem în faza în care măsurile trebuie prelungite încă luni de zile și nimeni nu își dorește așa ceva”. Al doilea avertisment transmis de Klaus Iohannis s-a referit la sărbătorile pascale, celebrate în această duminică de catolici și evanghelici și duminica viitoare de ortodocși și greco catolici. „Eu voi sărbători acum, duminică. O să stau acasă, cu soția mea Carmen. Nu vom merge la biserică, nu mergem să luăm Lumină, nu invităm pe nimeni la masă. Vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga. Asta mă aștept să faceți cu toții”, a subliniat Iohannis.

Senat: Pensie de urmaș pentru cadrele medicale decedate în urma Covid-19

Senatul a adoptat în unanimitate, în ședința plenului de ieri, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă a unor parlamentari PSD care prevede acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus. Senatorii s-au exprimat, într-o ședință desfășurată prin mijloace electronice, prin 130 de voturi pentru. Potrivit proiectului pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, “la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”. “Urmașii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaș, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș menționată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau în alte rețele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă adoptată Senat. De asemenea, parlamentarii propun ca urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate. Propunerea a fost votată de toate partidele parlamentare.

Bărbat, reținut cu ajutorul FBI după ce și-a violat propriul fiu

Procurorii DIICOT au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui bărbat, în vârstă de 38 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă în formă continuată și viol în formă continuată, victimă fiindu-i propriul fiu, minor. Conform DIICOT, la data de 23.03.2020 a fost înregistrată o sesizare din oficiu a organelor de cercetare penală, din conținutul căreia rezultă că acestea au fost sesizate de către FBI cu privire la faptul că, în urma unor investigații desfășurate de către agenți din cadrul FBI pe o rețea de socializare, a fost identificat un utilizator care a transmis prin intermediul rețelei, atât pe diferite grupuri publice cât și în cadrul unor conversații private, mai multe fișiere, dintre care unele reprezentând materiale pornografice cu minori, în care apare o persoană majoră de sex masculin alături de doi minori. Marți, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO - Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice au făcut o percheziție domiciliară în urma căreia au fost ridicate 2 telefoane mobile, o tabletă, un stick de memorie, un HDD, un DVD și două casete video.

Doi buzoieni vindecați de coronavirus s-au îmbolnăvit din nou

Doi buzoieni întorși din Italia au fost depistați pentru a doua oară cu COVID-19, după ce au fost internați la „Matei Balș“ și fuseseră declarați vindecați de autoritățile din România. După ce au părăsit spitalul și au fost plasați sub observație pentru încă 14 zile, cei doi bărbați, de 29 și, respectiv, 46 de ani, au ieșit pozitiv. Potrivit Prefecturii Buzău, pe 6 aprilie 2020, conform recomandărilor de la externare, au fost recoltate probe de la doi pacienți care au fost externați în data de 26 martie 2020. Externarea celor doi pacienți s-a facut în urma recoltării consecutive a două, în cazul primului pacient, respectiv trei probe, la al doilea pacient, ale căror rezultate au fost negative. Rezultatul probelor recoltate pe 6 aprilie celor doi pacienți, a sosit pe 7 aprilie 2020 și a fost pozitiv. Cei doi pacienți, unul de 46 de ani și celălalt de 29 de ani, după externare, s-au izolat împreună la același domiciliu, fără a avea alți contacți. Pacienții sunt asimptomatici și au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Bărbat reținut, după ce i-a dat foc concubinului soției sale

Un bărbat din Sibiu a fost reținut pentru 24 de ore, după ce i-a dat foc concubinului soției sale, victima suferind arsuri pe mai multe zone ale corpului. Cei doi soți erau despărțiți din toamna trecută, iar femeia avea un ordin de protecție care îl împiedica pe soț să se apropie de ea la mai puțin de 100 de metri. Potrivit procurorilor, în noaptea de 6/7 aprilie, un bărbat s-a certat la telefon cu soția sa, de care era despărțit, femeia locuind cu un alt bărbat, cu care are o relație de concubinaj. Procurorii spun că, în timpul convorbirii dintre cei doi soți, a intervenit și celălalt bărbat, s-au luat la ceartă, iar soțul l-a amenințat pe celălalt cu acte de violență. “Enervat de conflictul verbal iscat și fiind sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul G.M.C., deși știa că există un ordin de protecție care îi interzicea apropierea la mai puțin de 100 de metri de soția sa, a coborât în pivniță de unde a luat o sticlă cu diluant și s-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate cu autoturismul fratelui său, parcând mașina la o distanță de aproximativ 200 de metri față de imobilul persoanei vătămate pentru ca aceasta să nu audă zgomotul motorului”, se arată în comunicat. Apoi, bărbatul a sărit poarta, a intrat în curte și apoi în casă. În momentul când soția l-a văzut, a fugit. Atunci soțul a desfăcut capacul de la sticlă și l-a stropit pe bărbat cu diluant, iar din greșeală stropi din substanța respectivă au căzut și pe el. Bărbatul i-a dat foc celeilalte persoane, aceasta suferind arsuri la nivelul capului, trunchiului, mâinilor și picioarelor. Victima va avea nevoie de 20-25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și este anchetat pentru tentativă de omor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.