Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Când măștile atrag „mascații” Covid-19: Directorul Unifarm, anchetat pentru luare de mită

Ziarul de Vrancea
22 iun 2020 991 vizualizări

Șeful companiei de stat ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar pentru un contract privind măsști de protecție n o tranșă de un milion de măști nu a fost conformă, creând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru Unifarm

Directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracțiuni, între care luare de mită și abuz în serviciu. Potrivit DNA, el ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale). Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură. În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă de Unifarm nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract, susțin procurorii. “Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție”, arată DNA. Conform sursei citate, pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

S-a votat singur șef la Unifarm

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 convenit, Ionel Eugen Adrian a decis rezilierea unilaterală a contractului. Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane. Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul Unifarm, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului. DNA arată că, separat de acestea, s-a mai reținut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al Unifarm SA, în 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale. Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare, externați după zece zile

Unii pacienți vor fi nevoiți însă să mai rămână patru zile în izolare, acasă n monitorizarea acestora la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un ordin care prevede modificarea procedurilor de externare pentru pacienții cu COVID-19, prin acesta stabilindu-se că persoanele asimptomatice cu factori de risc și cele cu forme ușoare pot fi externate după zece zile, dacă nu au febră și simptomele s-au ameliorat pentru cel puțin 72 de ore. Cei cu rezultat pozitiv la testul de control trebuie însă să rămână în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile. Astfel, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va face în ziua 8 de la internare. Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare). Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. Totodată, pacienții cu afecțiune renală care necesită dializă vor rămâne internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Lipsa febrei cel puțin 72 de ore

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secții de terapie intensivă. “Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant”, scrie în comunicat. Conform sursei citate, după externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este făcută de Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Sub 300 de noi cazuri

Alte 214 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 24.505 îmbolnăviri, a anunțat, ieri, Grupul de Comunicare Strategică. La terapie intensivă erau internați 200 de pacienți. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.187 au fost declarate vindecate și externate. Încă 16 persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul total al deceselor fiind de 1.539.

Biserica Ortodoxă, revoltată de panourile cu oameni în vârstă cu alte orientări sexuale

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a caracterizat ieri inițiativa amplasării unor panouri stradale în București care înfățișează o persoană vârstnică transmițând un mesaj public despre orientarea sexuală drept o “ofensivă a obscenității publice cocoțată sfidător”, care “îi dezvăluie pe ideologii pansexualismului galopant în toată nuditatea lor ideatică”. “A promova public, adică inclusiv în văzul copiilor cu bunici decenți de mână, personaje grotești care își afirmă țanțoș bi-orientarea sexuală, ca și cum ne-ar comunica ceva esențial pentru binele nostru comun, indică în primul rând nivelul înalt de trivialitate al concepției ideologice ce animă asemenea acțiuni (progresismul neo-marxist en vogue). A face din sexualitate temă a intimității prin excelență, un subiect de publicitate stradală, spune foarte multe despre direcția în care suntem invitați de ideologii zilei să privim și să ne urnim”, a afirmat Bănescu. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susține că “în criză majoră de subiecte ceva mai importante pentru societatea din epoca “post-adevăr”, mărturisirea stridentă a orientării non-heterosexuale în public devine treptat o “datorie”, marginalul devine centru al atenției publice, necesara intimitate devine exhibare, claritatea morală devine obligatorie cecitate”. “Nu în ultimul rând, ar trebui observat contextul conturat recent și în spațiul românesc inundat perfid de teme suspect de stringente precum “educația sexuală obligatorie” de la vârste cât mai fragede sau misterioasa “ideologie de gen”. Teme care privesc frontal copiii, tinerii și părinții acestei țări, dar care sunt subtilizate abil dezbaterii publice. A ridica semne de întrebare în legătură cu toate aceste lucruri, a cere o justificare rațională a lor dincolo de sofismele în care sunt împachetate, te transformă desigur în “medieval”, “bigot” sau “fascist”. Ceea ce nu este tocmai firesc în “societatea deschisă” a clamatei transparențe totale”, mai spune Vasile Bănescu.

Avocatul Poporului: Renate Weber nu va beneficia de pensie specială

Renate Weber, Avocatul Poporului, nu va beneficia de pensie specială, transmite instituția prin intermediul unui comunicat de presă. Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu/specială, Avocatul Poporului trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani, potrivit legii. “Avocatul Poporului în funcție, doamna Renate Weber, NU îndeplinește condițiile prevăzute de legea sistemului unitar de pensii publice, pe considerentul că nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii. Doamna Renate Weber, în calitate de avocat în Baroul București a contribuit la constituirea fondurilor de pensii din cadrul Casei de Asigurări a Avocaților”, spune sursa citată. “Prin urmare, doamna Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaților (instituție de drept privat). În aceste condiții, orice alte prevederi speciale referitoare la dreptul de pensie al doamnei Renate Weber sunt inaplicabile”, mai spune sursa citată. Reacția instituției vine după ce liberalii au depus, luni, la Parlament cererea de revocare din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber. “Doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituțională a României, își protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului”, potrivit PNL.

Ministrul Sănătății: Au fost momente când gândeam câți suntem și câți vom fi

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, ieri, la dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva sa, că acum este prezentată “o altă realitate”, în condițiile în care “au fost momente când gândeam câți suntem și câți vom fi”. El a spus că, în opinia sa, politicul a intrat prea repede în joc, în timp ce “medicalul nu și-a revenit”. Tătaru a susținut că nu a blocat testarea populației, dar a precizat că, atâta timp cât este ministrul Sănătății, nu va accepta “ca activitatea medicală să facă în spațiul verde, la firul ierbii”. Ministrul a făcut o prezentare a evoluției epidemiei în România și a măsurilor luate de către autoritățile române, făcând de asemenea o comparație cu situația epidemică din Spania și Italia. „Au fost momente când gândeam câți suntem și câți vom fi. Nu am crezut și nu cred că poate exista atâta indolență, atât mișcare neprofesionistă în condițiile în care ne-am trezit în urmă cu 3-4 săptămâni și prezintă o altă realitate. (...) Nu am crezut că vom ajunge ca în momentul în care, în martie, aprilie, mergând prin țară cu străzile pustii, un personal medical aflat în linie, expus, să fie arătat cu degetul. Nu este mult de când erau eroii în halate albe, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare” a afirmat Tătaru. El a amintit că au fost numeroase cadre medicale care au murit în această pandemie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.